Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77330 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Искам да добавя още нещо по темата. Днес(06.11.09) се сблъсках с една псевдоисторическа книга, посветена на организация ,,Родина". Успях да я прегледам бегло, но първото ми впечатление за тази организация от миналото е крайно негативно. Това е била чудовищна сбирщина от ,,изявени българо-мохамедани", които имали за цел да възродят ,,българщината" в Родопите. Възползвайки се от непознаването на Исляма всред обикновеното население те обявяват по-голямата част от каноните на Исляма за ,,турски" и във всеки момент се опитват да противопоставят турци и помаци.Някои от основателите на тази организация даже са и ,,ходжи". Тук искам само да кажа за един голям парадокс - ,,Родинците" обявяват обрязването на момчетата за обичай,несъвместим с българските нрави. Какво научно заключение?! ;D

Нека тези думи от сега нататък ,да бъдат главното мото на сайта Помак.еу.Нека да искореним некрасивото "българи-мохамедани",защото това е гавра със нашата вяра.Помаците няма за какво да се срамуват от нищо.Всеки народ е достоен.Тъй както аз турчина се гордея със корена си така и това се отнася и към Помака.Платените агенти които искат да ни "вкарат" в правия път(или кошарата) ни надумват все че корена ни е отвратителен.....тоест трябва да се гордеем със това че сме други.Тоест сме "благородни "асъл тогава.Ама  за съжаление колкото и да съм търсил  да се гордея със нещо което някой друг е постигнал и аз после да му взема вярата или идентичноста  за съжаление нищо не съм открил.Помнете всеки е дал нещо на този свят и няма велики и малки народи.Тези които се стремят да ни втълпят че,да се гордеем със същноста на друга идентификация  са тези които даже и те самите не си знаят корена.
ЖИВЕЛА ЕДНА ПОМАШКА ПЕСНА....
              В СТО ГАЙДЕ И СТО ГЛАСА....
ЖИВЕЛА ПОМАШКИ НАРОДЕ
          ВЕЧЕ ХИЛАДО  КУСУР ГОДИНЕ .....

Offline PETER

• Forum fan
Тео,
предлагам ти като горд турчин да се откажеш от идентификацията "османлия" или "наследник на османската империя", щото това е гавра с турската ти идентичност
.;)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline akif aliev

• Avarage member
''teo'' Знаеш ли,не мога да си спомня при посещението на кои испански посланник на официален прием послучай освобождението на България,човека очуден попитал какви са тези чествания и когато му обяснили причината,той възкликнал''Та ние като бяхме 800г. под арабска власт трябва ли навсякъде да го афишираме,та ние се страмуваме от този период и не искаме да си спомняме за него''
Е и...

Offline alaeddin

• Member
  • **
Тео е доказателство за това, което казах, че тази ,,научна конференция" е напълно безполезна. Болшинството от мюсюлманите в България са с определена идентичност. Колкото и да им неприятно на ,,академиците",а и на всички националисти те не могат по никакъв начин да повлияят върху самосъзнание на никого от нас. Напротив с тези изяви изострят сетивата ни и онези от нас , които са растнали през времето на ,,възродителния  процес" много лесно могат да усетят заплахата. Всъщност и този процес започва точно с такива конференции, но за радост и времената са други, а и ние не сме така плахи и беззащитни.

EVROPOMAK

• Guest
Конференция за - Генномодифицираният мутант наричан "българо-мохамаденин", отново поредният неуспешен опит за спечелване на висшият приз на НАК - "Националната Академия на Кратунковците" на територията на "Националнопредадетелския изпитателен етнополигон и хуманоидна лаборатория?" - Смолян, отново привлече световно внимание към "Невидимият етнос"!  :D
Сья, мойте уважения, другари и и другарки аркадшмици:
- В публичното и въздушно пространство да ма наричате "българо-мохамеданин", си е една много, ама много голема обида за мен, кат адно обикновено просто селско Помаче;  :o
- Значи, във вашта къща, кат немо никой да ва слуша и да ва чува, ма наричате "Помак" или "Помаци", а отвън на двора ма обиждате с това сложно безмислено наречие "българо-мохамеданин", което си ма определяте кат некой американски "сектант"!
- Виж, ако са ма наречете "Помак", нема да ви разсърдя, щото съм си такъв!  ;)
- Ако, ма наречете "Български Помак", пак нема да ви са разсърдя, може и с банбон да ва черпя, щото ма разграничавате по териториално-национален признак - "Помак от България", т.е. - моята Родина, като родна земя, не като "Фабрикантска организация - "Родина", дори ша са вазгордея, щото има "Гръцки Помаци" има "Турски Помаци" има разни други "Балкански Помаци" по другите държави и с това ма определяте, че съм родом от най-убавата страна на Балкана, която носи името на най-долюбваната и предавана от самите основно-етно-име-носители на тая територия;  :o
- Та, гусда ВелкоШовинисти, много Ва молья по-полека с тея обиди "българо-мохамедани", то е много неудобно за нашто народонаселение, сейьно е да кажеш на онея безпартийните и безрелигиозни ора, "балгаро-кяфури", дето не верват в нищо. Тове си е техен проблем и не много убаво да ги наричаме като некви патагонци, и те са ора, макар и да не варват в нищо, но тва си е техен проблем, що требва да ги злепоставяме пред самите тех и пред света, може те да верват в Дарвина!  :o
Помаците са си Помаци, кво толкоз ша ви стане, да не земете да си прекършите езиците, бе ора и сътрудници и асистенти и младши и старши и доценти и професори и разни други големи специалисти по "Помашкия въпрос"! Дайте малко отношение по понародному, а не самосношение по балканскому!   :D :o

Offline PETER

• Forum fan
ОК, бе европомак. Искаш да те наричаме помак - помак си.
Що сега се месиш на ората дето искат да се наричат мохамедани?
Освен това и аз не ща да ме водят за хистиенин, ама ни го правя "въпрос на живота" когато някой ме обърка.
Голям праз - както би казала баба ми. Ора всякакви.
Немците, дето уж са германци пък се наричат дойчовци кво да кажат?;)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline uti

• Member
  • **
според мен няма кои знае каква разлика в термините: българо-мохамеданин, българи мюсюлмани и помаци. българо-мохамедани се ползва от комунисти и атеисти. помаци се ползва нефициално, като тук напр. и българи мюсюлмани е термин използван от новото поколение учени, които е най правилния термин, подчертавам според мен. Ще отговоря веднага защо усещам българи мюсюлмани като най правилния террмин, за да избегна глупавите нападки от някой колега тук. той показва: 1 каква националност(народност) сме-Българи; 2 религиозната принадлежност и 3 мюсюлманина вярва в Аллах и знае , че Исус Христос(християни) и Мохаммед(мюсюлмани) с.а.с. са негови пратеници. мохамеданин е неправилен термин. и пак искам да подчертая тук всички трябва да бъдем толерантни към всяко мнение и да уважаваме хора от категорията ан Б. Димитров и Акад. Марков.

Offline alaeddin

• Member
  • **
uti, защо никой българин християнин в тая страна не се нарича българо-християнин.?Самото словосъчетание е погрешно, а освен това ние сме мюсюлмани, нашият Бог е Аллах, а не Пратеникът Му Мухаммед(С.А.В). Ние всички трябва да се борим този термин да се изкорени, да изчезне от езика ни.А и защо само на нас, помаците, ни казват мохамедани,а етническите турци винаги са били мюсюлмани?Какво мислите по този въпрос?И все пак не мога да уважавам хора, които са придобили научни степени, играейки със един народ, без да са дори част от него.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
uti, защо никой българин християнин в тая страна не се нарича българо-християнин.?Самото словосъчетание е погрешно, а освен това ние сме мюсюлмани, нашият Бог е Аллах, а не Пратеникът Му Мухаммед(С.А.В). Ние всички трябва да се борим този термин да се изкорени, да изчезне от езика ни.А и защо само на нас, помаците, ни казват мохамедани,а етническите турци винаги са били мюсюлмани?Какво мислите по този въпрос?И все пак не мога да уважавам хора, които са придобили научни степени, играейки със един народ, без да са дори част от него.

Отговора е един: значи турците са мюслюмани а вие мохаммедани.Цялата тактика на "Родина" е да разделя помаците и турците и да всява между тях със специални подготвени агенти омраза и ненавист.Ако ще и хладина.130 години машината на Шовинизма работи в това направление и продължава...въпреки че България е в Европейския съюз.
ЖИВЕЛА ЕДНА ПОМАШКА ПЕСНА....
              В СТО ГАЙДЕ И СТО ГЛАСА....
ЖИВЕЛА ПОМАШКИ НАРОДЕ
          ВЕЧЕ ХИЛАДО  КУСУР ГОДИНЕ .....

Offline nezir_9

• Advanced member
според мен няма кои знае каква разлика в термините: българо-мохамеданин, българи мюсюлмани и помаци.

Първо казвате, че няма разлика (използвайки неправилното понятие "мохамеданин"), веднага след това правите констатацията:

мохамеданин е неправилен термин.

...

българо-мохамедани се ползва от комунисти и атеисти. помаци се ползва нефициално, като тук напр. и българи мюсюлмани е термин използван от новото поколение учени, които е най правилния термин, подчертавам според мен. Ще отговоря веднага защо усещам българи мюсюлмани като най правилния террмин, за да избегна глупавите нападки от някой колега тук. той показва: 1 каква националност(народност) сме-Българи; 2 религиозната принадлежност и 3 мюсюлманина вярва в Аллах и знае , че Исус Христос(християни) и Мохаммед(мюсюлмани) с.а.с. са негови пратеници. мохамеданин е неправилен термин. и пак искам да подчертая тук всички трябва да бъдем толерантни към всяко мнение и да уважаваме хора от категорията ан Б. Димитров и Акад. Марков.

Ако се допусне, че на нас помаците е добре да се казва "българо - мохамедани", то по тази логика трябва да има "българо - християни" с подаразделения: "българо - католици", "българо - протестанти", "българо - съботяни"  и др., "българо - будисти" и т.н.

Изключително смешна ситуация.

В първата си част това псевдопонятие определя националната принадлежност - България, български гражданин.

Във втората си част се опитва да определи религиозната принадлежност.
(Апропо: Peter няма да умре от удоволствие, ако някой го нарече "българо - християнин", примерно...)

"Българи  мюсюлмани" са представители на един по - нов процес от историята, това са наши сънародници, който сега приемат Исляма като своя религия.

Те заедно с всички други мюсюлмани сме българСки.

БЪЛГАРсКИ - обръщам  внимание на "с" - то.

Български мюсюлмани е събирателен термин на всички мюсюлмани, български граждани - помаци, етнически българи, етнически турци, цигани, араби и други.

Както EVROPOMAK отбелязва, ние бихме се гордели още повече, ако просто си ни наричат българСки помаци, защото ние сме точно такива.

ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Offline Шали

• Advanced member
ОК, бе европомак. Искаш да те наричаме помак - помак си.
Що сега се месиш на ората дето искат да се наричат мохамедани?
...

Да, истината е, че мнозина искат да бъдат наричани българомохамедани или българи мюсюлмани. За тях пък е обидно "помак". И да се обсъждат за н-ти път причините за различното отношение към етнонима "помак" на хората от общността, фактът е такъв и трябва да се уважи тяхното желание ;)
Благодаря Ти, Господи!

Offline isa71

• Forum fan
шаляля-много си далече от някои неща.аз съм горд че съм помак,не съм българин, не съм и турчин.религията ни е ислям.ние се молим на аллах,не на мухаммат с.а.с. тои е само пратеник.колко пъти трябва да ви се обяснява.когато се каже ,българомохамедани, значи че тези се молят на мухаммет с.а.с. а това е голям грях.всичко идва от незнание.

Offline Шали

• Advanced member
шаляля...

Персонални квалификации са излишни, мерси. Много съм близко до тези неща, които отбелязваш ти. Ясни са ми доводите ти. Ти искаш да те наричат "помак", много други пък се обиждат. Приеми го. Всички не пишат тук във форума, че да правиш изводи.
Умение е си е и да се чете. Помисли върху поста ми, а не така емоционално и първично.
Благодаря Ти, Господи!

Offline nezir_9

• Advanced member
Персонални квалификации са излишни, мерси. Много съм близко до тези неща, които отбелязваш ти. Ясни са ми доводите ти. Ти искаш да те наричат "помак", много други пък се обиждат. Приеми го. Всички не пишат тук във форума, че да правиш изводи.
Умение е си е и да се чете. Помисли върху поста ми, а не така емоционално и първично.

Нищо лично!

Просто понятието "МОХАМЕДАНИН" не съществува т.е. то съществува, но не е правилно.
ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Isyankar

• Guest
Правилно-неправилно това е положението. Съществува и е факт. И то сред помаците. А иначе, ако българо-християните бяха малцинство в Р България - определено биха отбелязвали, че са българо-християни (както българо-мохамеданите), а не просто българи. Но пък аз често в този форум се наричам българо-християнин и не ме е срам от това - ако ли да имам сериозна помашка жилка :)

Всеки да си прави изводите за себе си :)