Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77916 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Доколко сьм запознат с храста дори аз самия не мога да преценя,но при положение,че сьм помак и тьрся истината за произхода си вьв всеки сьмнителен за заек храст оставам на теб ves.К да прецениш.С това за ловджията сьм абсолютно сьгласен за което те поздравявам.За зайчето обаче не сьм сьгласен тьй като знам,че те чакат точно определен заек и ако истински разтьрсят друг по голям храст може да искочи "пума" и да ги нарани жестоко.Не може при разклащане на различни храсти да излиза един и сьщи заек.
Така е Hat,не може да излиза един и същи заек-ще заприлича на сериала''Зайчето Бъни''.Трябва ни точно определен.

Shumarov

• Guest
Смесваш нещата ,Именно защото сме в 21 век в България ,респективно в Европейския съюз
всеки може да изкаже мнение ,да предложи хипотеза,всеки може и да опонира спокоино на това мнение и хипотеза и дори да го заклейми.

Струва ми се, че ти смесваш нещата с горния и долния цитат!

Така е Hat,не може да излиза един и същи заек-ще заприлича на сериала''Зайчето Бъни''.Трябва ни точно определен.

Членството на България в Европейския съюз сигурно е хубаво нещо, и не виждам какво общо има с конференцията! Допускам, че искаш да кажеш, че сега всеки е свободен да изразява мнението си свободно и това е чудесно! Притеснява ме обаче смисъла на тази зайчарско-ловджийска метафора!Какво зайче, какви кеклици, бе хора!?
Представи си ves.K, че някъде в България си спретнат подобно на тази конференция турски и гръцки учени, които да налагат хипотеза, че твоят род има турски корени, или гръцки корени-приятно ли ще ти стане? Ти си роден и възпитан от родителите си, разказвана ти е историята на рода ти и знаеш, че няма нищо нито гръцко, нито турско в тебе, а някой учен се възползва от свободата на словото и ти навира в носа такива хипотези-не вярвам да се зарадваш!!! Не клатете храстите и не гонете зайци! Тази ловджийска метафора не ми звучи много научно, но има истина в това, което казва хат: може да изскочи "пума" и тогава става жалко за всички! И тези, които са клатили храстите, обикновено остават невредими в такива скучаи-винаги потърпевши са околните!

Offline Сидхарта

• Historian
Струва ми се, че ти смесваш нещата с горния и долния цитат!

Членството на България в Европейския съюз сигурно е хубаво нещо, и не виждам какво общо има с конференцията! Допускам, че искаш да кажеш, че сега всеки е свободен да изразява мнението си свободно и това е чудесно! Притеснява ме обаче смисъла на тази зайчарско-ловджийска метафора!Какво зайче, какви кеклици, бе хора!?
Представи си ves.K, че някъде в България си спретнат подобно на тази конференция турски и гръцки учени, които да налагат хипотеза, че твоят род има турски корени, или гръцки корени-приятно ли ще ти стане? Ти си роден и възпитан от родителите си, разказвана ти е историята на рода ти и знаеш, че няма нищо нито гръцко, нито турско в тебе, а някой учен се възползва от свободата на словото и ти навира в носа такива хипотези-не вярвам да се зарадваш!!! Не клатете храстите и не гонете зайци! Тази ловджийска метафора не ми звучи много научно, но има истина в това, което казва хат: може да изскочи "пума" и тогава става жалко за всички! И тези, които са клатили храстите, обикновено остават невредими в такива скучаи-винаги потърпевши са околните!
Шумаров, мен метафорите не ме притесняват,дори и чрез тях никъде не казвам''не клатете храстите и не гонете заиците''.
Мен от хипотези не ме е страх,напротив искам повече такива и използваики знанията си и достиженията на историята по метода на елиминирането, максимум да се доближа до зайчето.
Моето мислене и разбиране за нещата не мога 100% да го идентифицирам с това на родителите ми,все пак сме различни генерации.
При клатенето на храстите,винаги има риск да излезе нещо друго,но който го е страх-е казал народа -да не ходи в гората.

Shumarov

• Guest
Не вярвам този цитат:
Мен от хипотези не ме е страх,напротив искам повече такива и използваики знанията си и достиженията на историята по метода на елиминирането, максимум да се доближа до зайчето.

да е отговор на моя въпрос в този цитат
Представи си ves.K, че някъде в България си спретнат подобно на тази конференция турски и гръцки учени, които да налагат хипотеза, че твоят род има турски корени, или гръцки корени-приятно ли ще ти стане? Ти си роден и възпитан от родителите си, разказвана ти е историята на рода ти и знаеш, че няма нищо нито гръцко, нито турско в тебе, а някой учен се възползва от свободата на словото и ти навира в носа такива хипотези-не вярвам да се зарадваш!!!

Допускам, че не искаш да отговаряш и уважавам това твое решение! Не знам дали греша, но ми се струва, че намекваш, че изпитвам страх от хипотезите, които се лансират на тази конферения! Ако е така, по-грешен си от Ахмед Доган пред турците в България-аз не се страхувам! На мене ми е все тая какъв ще ме изкарат и не мисля, че ако се окажа българин, ще стана по-благороден, или по-нищожен!Живея в мир с добродетелите и пороците си! Не мисля, че ако тези отпадъци, (които ти не наричаш с обидни думи поради някакви смешни за мене скрупули, или просто им симпатизираш по някаква необяснима причина) докажат, че съм потомък на самия Хан Аспарух, аз ще се почувствам по-комфортно със себе си!Просто моят мироглед не е такъв-аз изповядвам други ценности! Историята сигурно е хубава наука, но не е хубаво да се поднася по варварски изкривен начин!Уважавам интереса ти към историята до момента в който решиш да я използваш за да ми натрапиш хипотеза за произхода ми! Отговори ми честно, ако не те затруднява на въпроса ми от миналия ми постинг!

Offline Сидхарта

• Historian
Oтговор е,това че не ме е страх,е равносилно на това че не ми пука от подобни представи достатъчно трезвомислещ съм и запознат със съвременните исторически познания и реалности.
Теб ,може да не те е страх от хипотези, но може да не искаш да чуваш различни от твоята нали така, а може би просто нямаш интерес към хипотезите въобще, но тогава възниква въпроса защо изобщо дискутираме с теб?
Не чети през ред предишните ми постинги, защото се повтарям-не натрапвам хипотези.
Това как ще се почустваш, ако достигнеш някакво ниво на историческо познание си е твой душевен проблем-не можеш от това да съдиш, как биха се почувствали други търсещи своята истина.
Интересно е, как сега в наше време някои ти налага нещо по варварски начин-немой така не пасем трева.

Offline Metka

• Forum fan

Академици, какво важно за обществото произведохте?

Евгений Дайнов

Президентът публикува статия по повод периодично избухващите в държавата караници по темата БАН. Неведнъж с удоволствие съм се замесвал в този спор и не мога да остана настрана.

Президентът негодува от констатацията на финансовия министър Дянков, че БАН е сталински продукт. Ами сталински е. Тия “Академии наук”, пръснати от ГДР до КНДР, са до една творение на Йосиф Сталин и изразяват неговото разбиране за това, що е то наука и как се прави. Наистина, на тяхно място и преди Сталин е имало някакви авторитетни академични сдружения, често пъти наричани “Академия”, но са нямали нищо общо с административните чудовища, породени от съветския вожд. И в Англия има Кралска академия, но хайде някой да ми посочи колко инстутита има в нея и колко заплати се плащат...

Това - по повод сравнението, което прави историкът Първанов с Българското книжовно дружество. Дружество е имало, имало е и БАН преди 1944 г., но това не е бил сегашният БАН. Нито Левски, нито Каравелов или другите членове - основатели на оная първа БАН, цитирани от президента, не са били шефове на институти с щатове от по 60-90 души.

Идеята на сталинския модел е да се отдели онзи, който мисли и пише, от онзи, който просто преподава. В сумрачния мозък на пролетарския вожд преподаването е фасулска работа и всеки може да го прави; а мисленето, изследването и писането е толкова сложно, че го могат само избраните - и то само ако им бъде спестена шумотевицата на живота. Като например - неудобството да ходят всеки ден на работа. Затова БАН-аджийските изследователи не са длъжни да преподават - т.е. да поставят всеки ден своите мисли пред съда на студентите. Това е идеята и тя е дълбоко гнила, тъй като създава идеалните условия за мързел и имитация на дейност.

И затова голямата наука се прави в големите университети. Вижте, колко Нобелови награди имат Оксфорд и Кеймбридж и колко - БАН или нейните сестрински соцформирования из бившия “лагер”. А? Нещо да ви прави впечатление? Тук резултатът е няколкостотин на нула.

Президентът твърди, че индексът за цитиране на БАН е “600 места” преди Световната банка, откъдето идва Дянков. Цитираният от президента “авторитетен институт” обаче не е институт, а информационна агенция; и след два часа ровенеиз нейните сайтове аз подобна класация не открих. Което няма значение, тъй като авторитетните световни индекси за цитируемост са два: Google Scholar и Scirus. При Google Scholar виждаме 1 740 000 цитирания на Световната банка и 73 000 - на БАН. При Scirus, където картината е по-подробна, съотношението е дори по-зле: почти 4 милиона цитирания на Световната банка, срещу 46 043 за БАН. Резултатът от мача СБ-БАН е 100:1.

Следователно изобщо не издържа аргументът: “БАН е по-велика от Световната банка, откъдето идва този критикар Дянков”.

Има и друг елементарен тест относноползата от БАН. Запитайте се: в колко от жизненоважните за обществото ни дебати от последните 20 години видяхме действеното, резултатно участие от страна на БАН? В николко. Чухме и видяхме хора от университетите и от независимите институти със статут на неправителствени организации. БАН ги нямаше и ги няма. А идеята все пак е, че ние им плащаме само за едно нещо: да мислят, без да бъдат разсейвани (като нас) от прахоляка на живота, та да измислят важни неща от полза за общото благо.

Де ги тези неща? И след като ги няма - т. е. няма продукта, за който сме предплатили - как се получава така, че в редките случаи, когато откъм БАН се чуе нещо, то е нещо презрително-високомерно по повод нейните критици? На основата на какво е това самочувствие? Добре, някои там пишат книги. И аз пиша книги, макар да преподавам с професорско натоварване. И всички мои колеги преподаватели също пишат книги. За които данъкоплатецът не плаща - за разлика от БАН-ските книги, които са предплатени от данъците ни под формата на заплати за техните автори.

Накрая, има едно много важно нещо, което трябва да се знае както от БАН, така и от нейните защитници. И това е елементарното правило за воденето на дебати: не оклепваш опонента с кал, а обосновано оборваш неговата теза. Затова всички размишления от типа “Дянков е гадняр” нямат никаква стойност. Стойностно би било да бъдат оборени неговите аргументи.

Започнала в стил “БАН-ски старец”, статията на президента все пак завършва по президентски: “Ще подкрепя всички усилия на правителството за обвързване на реформата със съдържателно преструктуриране, с приоритетите и потребностите на обществото.”

Offline Hat

• Moderator
Интересно е, как сега в наше време някои ти налага нещо по варварски начин-немой така не пасем трева.
Една изказана или представена по какьвто и начин да е хипотеза в никакьв случай не значи задьлжаваща.Всичко в днешно време е вьпрос на опорна точка и вьзможност за намирането и.Дайте ми опорна точка и аз ще повдигна земята е казал някога един от древните учени.За това заставам зад теб ves.К

Offline isa71

• Forum fan
Публикувана от: ves.K
Вмъкни Цитат
Hat,не знам доколко си запознат с храста и доколко те интересува зайчето,но не бъди предубеден,всеки истински ловджия, не би подценил никои храст, макар и разклащан в миналото-може днес там да се е скрило зайчето или при предишното разклащане да не е подплашено достатъчно че да изкочи.

стига вече с тия заици,ще дойди горския ;D

Shumarov

• Guest
Реакцията на Гоце Първанов е логична с оглед не само на агентурното му минало и настояще, но и с оглед на щедрото раздаване на ордени на свои колеги девятки! Не беше ли той, който щедро награди агент Сава Доганов с някакъв орден?
И тези "академици" не наградиха ли същия агент Сава Доганов с почетното звание
Doctor Honoris Causa?
Егати цинизма!!! Доколкото аз знам, "honour" значи "чест"! Колкото и либерално, и непредубедено да погледна на тази аномалия, не мога да нарека честен един доносник!
Подмяната на ценностите в обществото минава незабележимо, а ако все пак се забележи-изтипосва се някой умник, който същите хора с подменени ценности са избрали за президент, и ти казва, че експерти от световната банка не могат да дават оценка на "академиците"!
Тъжно, като blues!

Offline ali m

• Senior member
Vsickite goreposoceni akademici i profesori i drugi sa titulovani ot rejimana na drugarya Jivkov,poveceto ot tyah petdeset godini i povece ot 1912 godina pravyat kariera na garba na pomacite i prekaraha jivotasi v luks dokazvaiki balgarskiya proizhod na pomacite a v sashtnost oshte ne mogat da dokajat kakvi sa po proizhod balgarite,za opravdayat pretenciite na Balgariya varhu pomaskite rayioni e tryabvalo da dokajat na velikite sili ce pomacite sa balgari.zatova tova te vece edin vek se nadprevarvat dadokazvat proizhoda na pomacite i da lepyat na tezi hora kakvi li ne etiketi bez dori da gi popitat kak se cuvstvat i za kakvi se opredelyat i kakvo mislyat te samite za sebe si.Tazi smazvashta pomacite propagandna mashina e podeta ot balgarskata politiceska klasa sled 1912 godina s nasilstvenoto pokrastvane na pomacite sled posocenata godina!Za tazy cel sa vpregnati smolyanski i cepelarski popove,koito iniciirat sazdavaneto na fashistkata organizaciya drujba"Rodina",koiato zapocva treskava rabota po parviya vazroditelen proces sled nasilstvenoto pokrastvane sled 1912- ta godina.Sled vremenno preustanovyavane na asimilacionniya proces komunistite,praveiki se na demokrati za da specelyat izborite vrashtat imenata na pomacite i vremenno uspokoiavat neshtata,osajdaiki na smart Arif Beiski , obyavyavav drujba "Rodina" za fashistka organizaciya ne sled dalgo obace arif beiski e reabilitiran po smartno i komunistite predpriemat nova asimilacionna i propagandna valna v prodaljenie politikata na obyavenata ot samite tyah organizaciya za fashistka.Za celite na tazi propagandna mashina sa mobilizirani kakto kazva Kiril Vasilev v "Rodopskite balgari mohamedani" "stotici dori hilyadi propagandisti ot darjavniya i partiyniya aparat da tarsyet istoriceskite fakti" ,koito obiknovenno ne sashtestvuvat i sa izfabrikuvani za da poslujat na propagandnata mashina s cel da dokajat nesashtestvuvashtata istina za "nasilstvenoto islyamizirane" i da ugodyat na politiceskata liniya na partiyata.Za da im se otblagodari togavashnata varhushka ne pesteshe titli,ordeni i superlativi. No uvi cyalata im doktrina beshe izgradena na nesashtestvuvashta osnova - nyakakvo si izmisleno "poturcvane" kato hudojestvenata izmislica"Vreme razdelno" i vsicki podobni tonove pisaniya,za koito se plashtashe ot potta na pomacite i turcite,coito raboteha na poleto i v tejkite ikonomiceski otrasli na ikonomikata be dori da badat pitani dali priemat podobni talkovaniya i pisaniya.
  Taka ce posocenite pogore akademici i profesori parvo sa potomci na onezi pioneri v tazi asimilacionna mashina koito e tryabvalo na vsyaka cena da dozvat na valikite sili ce pomacite sa balgari bez znacenie dali tova e istina ili ne.A horata kato Mehmed Dorsunski,Husein mehmed,Salih Bozov i drugi,opitvashti se da osvetlyat malko ili mnogo sabitiyata po asimilacionniya proces i istinata za proizhoda na pomacite sa obvinyavani za antibalgari i zatova byaha zaplashvani i prizovani da davat obyasneniya v policyyata zashto se sabirat i kakvo si govoryat  bez da im bade kazano za kakvo gi obvinyavat i za kakvo gi razsledvat,zaplashvaiki gi ce shte im likvidirat biznesa i ce shte im pratyat policai za da gi sledyat denonoshtno,a te tova go pravyat i s tova napomnyat za otminalite vremena ot blizkoto minalo,kogato za edin vic se otivashe v belene.A mejdu drugoto moga da vi uverya ce na konferenciyata na sa bili pokaneni nito Mehmed Dorsunski nito Husein Mehmed,i to zashtoto Dosunski razbi edna podobna konferenciya na sashtiya model organizaciya kato vastanovenata drujba "Rodina" dori noseshta podobno ime "Rodolubie" na Branko Davidov prez 1993 god.i pak v Smolyan i sas podobno zaglavie!

• Senior member
                                                                          ЧУЖДИ СРЕД СВОИ

На проведената конференция в началото на ноември 2009г. в Смолян на тема "Фалшификации и заблуди за произхода на българите мохамедани" взеха участие професори,члонове на БАН-историци като Георги Марков,Стоян Михайлов,доц.Гиневски,почетният гражданин на Златоград и голям патриот,Величко Пачилов,редакторът на "Златоградски вестник" Ефим Ушев и др.,които не са безразлични към случващото се в Родопите и страната ни.Бяха поканени да участват в конференцията и антибългари, подготвени в Турция и арабските страни като Мехмед Дорсунски от Мадан,проф. Палов от Велинград,който направи опит да създаде "помашка "партия  в Кърджали и Смолян,подбуден от кариеристични и други цели,но се изплашиха и не взеха участие вав форума........

В подкрепа на неоспоримите данни на нашите учени относно произхода на ислямизираните българи в Родопите и станата ни по време на турското робство искам да добавя  и други ,които никой антибългарин не може да отрече или оспори българския произход и корен.
На 8 юни 1878г-изказването на Мидхад паша в интервю за френско списание.....
В енциклопедия съставена от турския учен Сами бей Фрашери,т.2,стр.1343,издадена през 1898 г ,пояснява "Помак"-това е българин,приел исляма след завоеванията на Турция у нас,запазили българския си език.
В английската университетска енциклопедия,т.8,стр.388 думата "помак" е пояснена-българин мохамеданин или поробен от турците българин,пиел исляма......
Туския професор Кемал Карапат пояснява-"Помак-българи,приели мюсюлманската вера след турското нашествие в БългарияЧовек от славянски произход,който не говори турски"Публикувано е в книгата"Вуглан аваглатурклери тартарих биринджи китап"1979г,стр.160   ...............................................
Турцизацията е обхванала най-високите етажи и държавата ни е разграден двор за всякакъв вид ислям и престъпнос вследствие на бездействащите вече 20г на грабителския преход институции и орагани.
С помоща на облстната управа на,кмета на Баните и др.институции на връх "Свобода' бе изграден от вожда на ДПС Ахмет Доган с 3 млн. лв,средства от нашите данъци,паметник на на поробителя Енихан Баба,на който се кланя нашите туркофили.Това Турция никога не би си го пзволила–на своя територия да построи паметник на поробителя си.Остра реакция имаха населението на Момчиловци,членове на ВМРО и бившият кмет на Неделино Стоян Беширов,по Националното радио......
Със съдействието на бившия кмет на Златоград,без да има нужда от нова джамия,тъй като наличната се посещава само от 8 души и то от други общини,само в петък,когато е и пазарният ден в Златоград,потвърдено от мюфтията на Смолян-Дъбов в интервю дадено за в-к"Отзвук",Смолян.Понастощщем се довършва нова джамия за 300 души на мястото заравнео за спортна зала,кудето да спортуват нашите деца,за което бяха дадени стотици хиляди лева.Изграждането на ненужната джамия в Златоград беше започнато от ДПС-Златоград,с прецедател д-р Чинар,симпатизанти на ДПС и завършили ислям Хари Хатих от с.Старцево,който за активната си дейнос в ДПС беше издигнат за мюфтия  на Смолян и освободен за злоупотреби.Избиран за член  на Висшия мюсюлмански духовен съвевет у нас,построил по негова инициатива втора джамия в Старцево без да има нужда.Наличната е била достатъчно да облужва честните мюсюлмани в това село.Активно е участвал за купуване на гласове в полза на ДПС,за което е осъден в Златоград,на 10 месеца затвор.С Фаик Глохов(завършил в Йордания ислям) събират деца от селата и със средства на ДПС ги карат в Рудозем да изучават ислям,след завършване на курса им раздават ислямска литерартура и др. атрибути.Хатин незаконно в джамията в Старцево е провел два такива курса.Агитирал е децата да учат ислям в Турция и арабските страни.........
Неотдава трима слуги на ДПС се опитаха в Златоград да извършат публична екзекуция на обрязване на деца,което бе предотвратено от областната управа и местните орагани и неявяването на залотградчани на антибългарското мероприятие.

На много места в Родопите,Благоевградско и Пазарджишко имамите отказваха погребения и близките има бяха принудени сами да извършат това,като  в Неделино,Мадан,Девин и др.
Не получиха защита и от президента Желев,който допусна антибългарският филм "Гори,гори огънче",който нанесе не малки психически поражения на населението в Родопите,самоопределило се като българско................
За съжаление и сегашните държавници не ги интерсува какво се случва в Родопите и страната,държавата няма политика за това население и допуска невежи шовинистични хора да ги отдалечяват от нашия народ,забавят приобщаването им към майка България.
За наша радост едва сега органите за сигурност  ва ншия район,Благоевградско и Пазарджишко проведоха активни мероприятия,които при всички случаи ще защитят нашите български интереси.Ще предотвратят антибъклгарската дейност на силно ислямизирани туркофилски фанатици,като групата от Старцево,която тероризира защитаващите български в това село....
Човек има една майка и една родина,в която се е родил и трябва да се гордее ,че е българин и да изгражда активно своята родина за себе си и бъдещето децата ни.

В-к "Отзвук",гр.Смолян,бр.141
6-7 Декември,2010г.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Много ми е интересно да разбера замисъла и цел на такива аджеба научни конференции от" учени,подучени от БАН пишман историци чакащи пенсийката си",както и да попитам защо поне един ПОМАК не беше там,или поне една свестна журналистка като Даниела Горчева да бяхте поканили?

Много ми е интересно защо "измислени учени или такива през комунизма добили титли и научни степени" се загрижиха за помака родопчанин те да го определят и вкарат в правия път, си  позволяват да определят съдбата на един народ като помаците,те да го определят какви са! ?

Оставете хорицата на мира,помака е един истрадал человек,спрете да му казвате какъв е бил-" Българин- мохамеданин", Българин приел Исляма",македонец,помагач,турчин ..и какъв ли не.

Не виждам смисъл от такива конференции спуснати отгоре с цел!!!?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Много ми е интересно да разбера замисъла и цел на такива аджеба научни конференции от" учени,подучени от БАН пишман историци чакащи пенсийката си",както и да попитам защо поне един ПОМАК не беше там,или поне една свестна журналистка като Даниела Горчева да бяхте поканили? Много ми е интересно защо "измислени учени" си  позволяват да определят съдбата на един народ като помаците,те да го определят какви са! ? Оставете хорицата на мира,помака е един истрадал человек,спрете да му казвате какъв е бил-" Българин- мохамеданин", Българин приел Исляма",македонец,помагач,турчин ..и какъв ли не.Не виждам смисъл от такива конференции спуснати отгоре с цел!!!
Аз прочетох, че Дорсунски и Палов са били поканени, но не са отишли. Редакторът на "Златоградски вестник" Ефим Ушев  също е помак и е бил там.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 Балканджия,остави какво пишат.
Ако аз тебе те поканя на една например турска или помашка сватба сам самичък без глас,ти как ще реагираш! Въпросната конференция НЕ за помаците,повтарям НЕ е за помаците“.!
След като си за свобода,братство,равенство къде е гласа на помака там. Толкова ли няма свестни помаци историци..аз не мисля така.
Всеки може да си направи конференция,събрание,клуб,или какво ли не.
Въпроса ми е?- Какво значение има освен вътрешно самоуспокуение,каква сила има тази" конференция" сбирка на псевдоучени пред света,къде е поне един свестен журналист,чуждестранен представител да отрази това събитие,къде е помака там..? не виждам..