Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77935 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline mechta

• Senior member
петер, ти търсиш някой с които да се караш,или не знам какво. всеки в сайта разбра че си българин-фанатик а това че нас не ни е срам, че сме помаци произлиза от една наша черта, която малко българи притежават - ние сме прекалено много човечни, не само по рождение , но и по божия воля - по волята на Аллах. ето тази наша човечност плаши българите, защото не мислим злото на враговете, а тяхното благополучие и здраве. дано са живи издрави и Аллах да им даде разум да почувстват и останалите хора за човешки същества със същите права за живот и развитие. каква демокрация ще изградим, ако вие все се опитвате да диктувате как да дишаме, каква религия да изповядваме, какви имена и дрехи да избираме. това не звучи ли малко тоталитарно и по комунистически архаично.

Offline alaeddin

• Member
  • **
Не знам дали помаците сме отделен етнос. Понятието,,етнос" крие доста неща зад себе си, но знам, че ние сме различни и от българи и от турци. Не съм съгласен с някои като Петер, които си мислят, че няма села, в които всички се мислят за помаци.Да отиде в Гърция и да види колко помашки села има. Нас , помаците, просто ни има. За съжаление или не на всички други народи на Балканите ние се обособяваме дори и в момента като отделна народностна група.И естествено тези процеси на обособяване са най-добре изразени в България поради това, че тук сме най-много. Аз мисля, че народи са възниквали не само в древни времена, а възникват и сега. Аз съм го казвал неколкократно - в миналото в Родопите помаци е нямало, Всеки знае как са се самоопределяли нашите деди. Но сега почти цяла Родопа е помашка т.е. населена е с хора с едно също народностно самосъзнание - помашко. Това е факт!И е крайно време всички учени в България да осъзнаят този факт.

Offline Hat

• Moderator
Точно този осьзнат факт води до провеждането на такива жалки конференции но за наша радост те са катализатор и то много силен за нашто самоосьзнаване.

Shumarov

• Guest
Кога се сгромолясат българите ще се погребе и идеята за съществуването на помаци.

Огледайте съседните държави и ми изкарайте поне 1 село дето да се имат за помаци.
Тук-таме по някое будале останало. Цял международен помашки сайт има, пък се в българската секция се пише...

Та, туйцък-унуйцък, ама нийде без българи няма помаци.:)

А Мечтата нека да си мечтае. Пари за мечти не се вземат.;)

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, PETER.Но тука не става дума за някаква утопия, или за нещо паранормално-иде реч за едно събитие, което организаторите се опитват да облекат в "научни дрешки" и ни поднасят открито манипулирана история с цел да затвърдят хипотезите на възродителите от недалечно минало! Аз за себе си така си обяснявам това събитие.А за "мечтаните помашки села в близка държава"- в Гърция има десетки помашки села.Аз лично съм бил в Саранджина, в Кьозюрен, в Генчолу махала.Изброих ти села, които са около Гюмюрджина! Допускам, че и в други балкански страни има такива села.Но дори и да няма, факт е, че в България ги има тези села, има ни навсякъде-надявам се това да не представлява проблем за тебе!
Що се отнася до сгромолясването на българите, никой нормален човек не би желал такова нещо! Добре, или зле, ние все пак сме живели заедно и ще продължм да живеем заедно.Никой нормален човек не би пожелал зло на ближния си, а ние сме близки!Не сме еднакви, но сме близки-това е факт!

Offline PETER

• Forum fan
На големите етноинжинери и мечтите им големи, а Шумаров?  ;D
Няма лошо. Се някакъв сеир и патаклама става.
Нали овцете трябва да се будалкат докат се доят.

Колкото до гръцките и турските села - как не се намериха неколко помака из тях, дето да пропишат тука? Ама не избудалкани и преселени из българско.
Нал схващаш че на теб вера ти немам. Един разправя едно, друг друго.
Я виж примерно тоя:
EDIN NAROD SME 1 ЕДИН НАРОД СМЕ 1
EDIN NAROD SME 2 ЕДИН НАРОД СМЕ 2
EDIN NAROD SME 3 ЕДИН НАРОД СМЕ 3
EDIN NAROD SME 4 ЕДИН НАРОД СМЕ 4

Та така.
Цепите се Вие от снагата българска, ама кел файда.
Таман по-бързо от нас ша се претопите в глобалното село.
И хич не злобея. Болно ми е за българщината, ама ми е през к*р* за отцепените.
И за фактите дето некои мечтатели им се привиждат.

Offline Hat

• Moderator
PETER фактите са си факти тях или ги има или ги няма в нашия случай те просто изобилстват.Боли те за бьлгарщината и с право та вие се топите като пролетен сняг.И хич не злобееш.Повярвах ти.Не сме се претопили толкова години няма да се претопим и сега.Правим всичко вьзможно да сьхраним Помашкото у себе си.Не се гаси туй що не гасне..........

Offline Сидхарта

• Historian
''Всеки знае как са се самоопределяли нашите деди.''
Как наистина?
Моля Алаетддин,кажи, че не се сещам нещо,прости моята недосетливост.

Offline alaeddin

• Member
  • **
Ves.К, сигурно на годините ти са доста малко. Ще ти кажа. Аз съм на 37 години и преди около 30 години много добре си спомням възрастни хора - столетници даже, от моето село,което е в Родопите. Те никога и не споменаваха думата ,,помак". Тя беше чужда за тях. Те бяха със силно изразено турско самосъзнание и даже някои от тях знаеха турски. Лично моята прабаба, която почина на 104 години през 1979 г. беше с такова самосъзнание. Непрекъснатите смени на имена, забрани на религиозна дейност и т.нар. ,,възродителен" процес катализираха формиране на една нова народностна група - помашката. И сега вече е много трудно някой да втълпява на този народ, че е част от българи, турци, македонци. Същинското разделение между турците и помаците беше постигнато с помощта на ,,Възродителния процес". Българските комунисти умело използваха лозунга на Римската империя - ,,Разделяй и владей!". Когато през 1972-73г. са сменени имената на населението в Чеч(област в Зап.Родопи) на турците от Гоцеделчевско е втълпявано от агенти, че ние, помаците, сме ,,гяури" и така трябва да се постъпва с нас. На болката на хората е гледано с надсмешка и подигравка, а по-късно същата участ достига и тях. Естествено обаче, целта да се разедини мюсюлманската общност е постигната. Тук искам да уточня все пак за онези, които ще ме обвинят в туркофилство, че разлика между турци и помаци винаги е имало. Това е факт, който не подлежи на коментари според мен

Shumarov

• Guest
На големите етноинжинери и мечтите им големи, а Шумаров?  ;D
Няма лошо. Се някакъв сеир и патаклама става.
Нали овцете трябва да се будалкат докат се доят.

Колкото до гръцките и турските села - как не се намериха неколко помака из тях, дето да пропишат тука? Ама не избудалкани и преселени из българско.
Нал схващаш че на теб вера ти немам. Един разправя едно, друг друго.
Я виж примерно тоя:

Та така.
Цепите се Вие от снагата българска, ама кел файда.
Таман по-бързо от нас ша се претопите в глобалното село.
И хич не злобея. Болно ми е за българщината, ама ми е през к*р* за отцепените.
И за фактите дето некои мечтатели им се привиждат.

Защо не допуснеш, че вие българите сте се отцепили от снагата помашка PETER?Ако си разровиме гените на прадедите, аз може да се окажа по-българин от тебе,но ти едва ли би имал топки да си го признеш и,ако ти го набута в носа този факт някой учен от сорта на тия от конференцията, пак не би го признал!
Наричаш ме етноинженер ли,PETER? Хмм....
Колкото до помаците от Гърция, Iskecheli е помак от Гърция! И освен гръцки, турски, помашки, знае и español!Ако му пишеш без присъщия ти отвратителен тон на hijo de puta, може и да ти отговори!Но съм сигурен, че и да видиш с очите си помашки села в Гърция, ти пак ще ги наречеш чисто български! Ей така - за да си на контра! Що се отнася до претопяването-FOTGET ABOUT THAT! Не вярвам, че това ще стране сега в условията на свобода! Ако си изберете по-смел диктатор от Бойко и по-коварен от Ягни Ягнев, пак няма да стане!

Я ми дефинирай това "българщината", моля те! И как ние помаците се вместваме в тази дефиниция? Отцепници ли се явяваме?И,ако сме отцепници и ти е през гениталите за нас, ЧИЙ *** ТЪРСИШ В ТОЗИ САЙТ?

Offline Metka

• Forum fan
Шумаров, всъщност  ПЕТЕР се радва.
Защото той постигна целта си - да забавя, да спъва общуването помежду нас.
Да пречи на културният ни диалог , обменянето на идей между приятели, роднини и сродни културни общности.
ПЕТЕР това го прави заедно с кликата си по няколко начина - изливане на помийна информация относно някаква негова псевдохуманитаристика, цинизми и откровена ислямофобия.
Ние разбира се админите спяхме една година и му оказвахме необятно гостоприемство достоино за Император едва ли не.
Лошото е че никой не пожела да поеме одговорноста макар предупрежденията ми.В това число не броя тебе, поради факта че ти жертва модераторската ти привилегия в името на нещо по добро.
ПЕТЕР постигна целта си - основната причина да не пише Мустафа във сайта е именно аругантноста на ПЕТЕР към Мустафа.
Когато последният път се срещнах с Мустафа по желание на Назми, именно точно това той изтъкна като причина.

Shumarov

• Guest
Да, Метка! По мое мнение ПЕТЕР беше една от причините Мустафа да спре да пише.И му го казах в чата, дали не го е срам да се присъединява към призива Мустафа да се върне в сайта!Той просто изкара късмет и злоупотреби с помашкото добродушие, защото не се промени след отмяната на бана, която му беше подарена в знак на добра воля от ръководството на сайта по случай Рамазан Байряма!
Както и да е! Не му е мястото в тази тема да повдигам този въпрос, но се надявам скоро да видим Мустафа сред нас! Мястото на хора, като ПЕТЕР не е тука и са тука, и се роят, като туморни клетки, а мястото на Мустафа е тука сега по-вече от всякога и го няма.И съм сигурен, че той има много да каже в тази тема за това "научно"събитие в Смолян и не само за това....
МУСТАФА, ВЪРНИ СЕ!
ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЕБЕ!

Offline Сидхарта

• Historian
Aма Алаетддин това кой как се е самоопределял е ясно,една част като турци друга като българи и тн.
Интересно е твърдението ти за резултата от тн.Възродителен процес-разбира се едно негативно явление в историята-та ти казваш че той разрушава някакво единство-въпроса е колко го е имало обаче.
За мен е ясно че част от старите са се определяли като турци но забележи аркадаш - само там където не е имало такива.
А иначе в по широк план, всеки може да си се определя както си иска,но си мисля също че вече в съвременният свят, заблудите са по малко.

Offline Сидхарта

• Historian
Шумаров, интересно какво за теб аджиба ще е едно научно събитие,лично за мен подобни семинари са крайно интересни независимо от това къде се провеждат ,дали в Бг. или в Турция или в Албания или в патагония ако щеш.
Важно е, докъде е достигнала историческата наука по даден въпрос,тези кавички са заради това че учените са българи-интересни мисли поражда това.

Offline abc

• Forum fan
?
« Reply #163 on: November 17, 2009, 22:27 »
А Белене да отваряме ли?

Тук е лесно да се запушат устата на всеки неудобен. Тайна сбирка, договорка, поредица от провокации, бан. Достойно за достойни хора. А Петер... Дано най-големите ви душмани са като Петер. Всъщност за какво го баннаха? Има ли връзка с онзи тайно-явен чат, дето стаа достояние на всички и според който сайта трябва да се изчисти от християни, щото те сапровокатори, шувенисти, сантрапи, възродители, кристал нощ и Хитлер в нови дрехи? Както и да е.

Хат... Не се гаси, не се топи... На мен не ми е зор да претопявам никого, а когато е ставало въпрос с мои познати на тях също. Но това не върши работа на новата история която упорито се пише и повтаря като пасаж от надраскана плоча. Не върши работа и на удобната роля на вечна жертва, защото човек за да е достоен, ако ще червата му да се влачат трябва да казва, че му се е развил пояса. Така казваше моята баба. Та хленчовците силно ме съмняват, че имат някакма изгода от хленченето. Защото повечето достойно си носят кръста. При мюсюлманите не знам кой е аналогичния израз.

Дали ако бяхме в сходна ситуация, но с разменени роли по време на така наречения възродителен процес нямаше да има сковани бесилки?

Голямата част от пишещите в този форум са достойни хора, достойно носещи мъката си, което няма как да не предизвика уважение и когато ги уважавам го правя искрено. Но има и една малка част... Както навсякъде.

Shumarov

• Guest
Шумаров, интересно какво за теб аджиба ще е едно научно събитие,лично за мен подобни семинари са крайно интересни независимо от това къде се провеждат ,дали в Бг. или в Турция или в Албания или в патагония ако щеш.
Важно е, докъде е достигнала историческата наука по даден въпрос,тези кавички са заради това че учените са българи-интересни мисли поражда това.

Ами не е научно събитие тази конференция,ves.K! Хипотезите, които зашитава тази конференция на мене са ми били налагани на 6 годишна възраст не на доброволни начала в някое уютно хотелче, а под дулата на "Калашников"!Що се отнася до твоя научен интерес, аз съм ОК с него до момента в който започнеш да ми налагаш хипотези за произхода ми!До този момент няма да слагам кавички на научния ти интерес!А не знам кое те кара да мислиш, че поставям кавички само на български учени, нито искам да зная, защото допускам, че си предубеден и не намирам за нужно да ти доказвам, че нямам сестра!Кавички поставям само на титлите на  хора, които са лизали блюда и срамни части, сътрудничели са на доказано престъпната ДС и благодарение на това са се сдобили с научни титли!