Ves.К, сигурно на годините ти са доста малко. Ще ти кажа. Аз съм на 37 години и преди около 30 години много добре си спомням възрастни хора - столетници даже, от моето село,което е в Родопите. Те никога и не споменаваха думата ,,помак". Тя беше чужда за тях. Те бяха със силно изразено турско самосъзнание и даже някои от тях знаеха турски. Лично моята прабаба, която почина на 104 години през 1979 г. беше с такова самосъзнание. Непрекъснатите смени на имена, забрани на религиозна дейност и т.нар. ,,възродителен" процес катализираха формиране на една нова народностна група - помашката. И сега вече е много трудно някой да втълпява на този народ, че е част от българи, турци, македонци. Същинското разделение между турците и помаците беше постигнато с помощта на ,,Възродителния процес". Българските комунисти умело използваха лозунга на Римската империя - ,,Разделяй и владей!". Когато през 1972-73г. са сменени имената на населението в Чеч(област в Зап.Родопи) на турците от Гоцеделчевско е втълпявано от агенти, че ние, помаците, сме ,,гяури" и така трябва да се постъпва с нас. На болката на хората е гледано с надсмешка и подигравка, а по-късно същата участ достига и тях. Естествено обаче, целта да се разедини мюсюлманската общност е постигната. Тук искам да уточня все пак за онези, които ще ме обвинят в туркофилство, че разлика между турци и помаци винаги е имало. Това е факт, който не подлежи на коментари според мен