Metka,
вече приключих с въпроса, но понеже ме питаш конкретно, ще ти отговоря. Аз не считам една конференция, събрана мирно и тихо, която се открива от Областния управител, Кмета на Общината и се провежда в залата на Общината за фашизъм.
Ти казваш, че очакваш от "tezi liude tam da napravqt - ¨KRISTALLNAHT¨ ,/ pro4utata Kristalna Nosht v koqto nacistite sa izgoreli mnogo evreiski knigi". За моя голяма радост, те не са я направили. И хубаво, че не са я направили, защото KRISTALLNAHT не е горене на книги както си мислиш. Нацистите са горели често публично книги и не само еврейски, а и на немските класици. KRISTALLNAHT е нощта, в която SA и SS извършват погрома над евреите в цяла Германия, а може би и Австрия, и в която нощ загиват няколко десетки евреи, няколко хиляди еврейски магазини са изпочупени (техните стъкла дават името KRISTALLNAHT, а не книгите, които са горени толкова често, че вече не правило впечатление) и почти всички синагоги потрошени. Тези люде в Смолян са направили конференция, колко научна е отделен въпрос. После са се разотишли мирно и тихо. Това за мен не е фашизъм. Не съм чувал за разрушени джамии след конференцията, напротив строят се нови и нови, нещо което не може да се каже за синагогите след KRISTALLNAHT. Ако бяха разрушили, тогава веднага бих казал, да това е фашизъм, спрете ги или както би казал Nezir: No pasaran.
Естествено, че участниците представляват себе си и никой друг, но Областният управител и кмета са държавни органи на България и да се очаква от тях KRISTALLNAHT или по какъвто и да е начин да се свързват с KRISTALLNAHT, го намирам за меко казано необосновано.