Author Topic: Смесените бракове  (Read 278654 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Смесените бракове
« Reply #810 on: February 03, 2010, 15:27 »
Субиги,

Разсъждаваш много субективно.  Не са виновни всички българи за възродителните процеси, а в мизерия не живеят само помаците или турците в България.  Ако ще разсъждаваме така елементарно, то тогава трябва да обвиним всички турци, включително и теб за петвековното османско владичество.  Да не забравим да отправим обвинения и към германците и към когото още се сетим.  Направо да си заформим една Трета световна война :)

Позволявам си да ти дам един съвет (може би си по-възрастен от мен) и той е, че трябва да се научиш да съдиш за хората обективно по делата и постъпките им, но без да ги поставяш всички под общ знаменател.     

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #811 on: February 03, 2010, 15:31 »
Де да бяха само циганките!Не си затваряйте очити пред истината,за съжеление  в категорията "Жрици на любавтя" вече има и помакини /стига са наричали помакините задръстени и неразкрепостени-нали това е целта/

Shumarov

• Guest
« Reply #812 on: February 03, 2010, 15:51 »
Изместихме темата на дискусията! От смесени бракове хукнахме към проституция!
Доколкото разбирам, според Мустафа е неизбежна асимилацията при смесен брак. Важната подробност в случая е, че единият от партньорите приема културата на другия доброволно и се съгласява да се възпитават децата по определена култура! И в това няма нищо лошо по мое мнение.Разбира се функцията на сайта ни за запазване на помашката култура се забравят, като се стигне до препирни за проституция(която несъмнено е причинена от липса на религиозна култура).Времената на лесната комуникация и глобализация застрашават наистина изчезването на културата ни! По мое мнеине необременените мозъци на идващите поколения ще спомогнат за запзване на културата ни дори и в смесени бракове.Нека да изпълним родителските си задължения да възпитаме поколения, които стоят над различията и да бъдат толерантни и достойни!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #813 on: February 03, 2010, 15:57 »
Мустафа, как ти виждаш осъществяването на "съхраняването на помашката културна идентичност"?   

Това е друга тема, която не вярвам да те касае особено.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #814 on: February 03, 2010, 16:08 »
Shumarov, когато говоря за асимилация аз засягам и двете страни в смесения брак. Ти казваш единият от двойката приема доброволно културата на другия. Щял да се съгласи другият да възпитава децата в духа на неговата култура. Ок, но нали точно това казвам и аз - така обаче той (отстъпилият) и поколението след него се претопяват в новата среда. Няма как и двамата съпрузи в смесения брак да запазят културната си идентичност и да я предадат на поколението след себе си непроменена. Докато ако всеки избере партньор от собствената си черга няма да има асимилация, двамата запазват наследствената си идентичност.  

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #815 on: February 03, 2010, 16:15 »
Това е друга тема, която не вярвам да те касае особено.

Мустафа,

Коя по-точно е другата тема според теб - съхраняването на помашката културна идентичност или начините за осъществяването му?  Ако е първата, то съм съгласен, че не трябва в тази тема да се води дискусия по нея, но втората е в пряка връзка със смесените бракове. 

Освен това, ако не греша, една от основните цели на този сайт (форум) е съхраняването на помашката култура и идентичност.  Като твърдиш, че тази тема не ме касае, то косвено ми казваш, че нямам място тук...   

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #816 on: February 03, 2010, 16:24 »

Глобализацията на света води със себе си очевидна опасност за идентичността на малките национални съществувания. От глобализма няма да пострадат големите нации и великите култури, но всички по-малки присъствия в днешната цивилизационна картина ще изчезнат. Европа трябва да запази своите национални и културни съществувания и да търси глобализма само в областта на икономиката и комуникациите.“ В тази позиция присъства ясното съзнание, че процеса на глобализацията е необратим тъй като е подчинен на логиката на технологиите и материалния прогрес, нетърпящи никакви граници, но се подхранва същевременно утопичната вяра, че е възможно да бъде ограничен в определени сфери и да не засегне други в това число и културата. А всъщност индустриите и комуникациите, в които въпросния историк приема глобализацията, са точно тези които променят света и едновременно с това изискват и информират субекти способни да оперират в новия глобален свят, тоест те формират и културата, която е подходяща за този свят.

Стратегията да превръщаме културата в крепост, която се съпротивлява на варварските нашествия, да я превръщаме в културно съществувание, дадено само по себе си, и едва ли не метафизична същност, е обречена на провал. Малка е утехата, че това ще бъде един романтичен провал. Както още преди падането на стената бе отбелязал Юрий Лотман, държавните граници вече отдавна не съвпадат с културните граници, така че единствения спасителен изход за малките национални култури, каквато е и българската, не е загърбване логиката на глобализацията, а съзнателно използване и овладяване на шансовете, които тя представя ако можем да ги открием. Всъщност всяка култура по дефиниция е особена, частна, географски и социално локализирана, закрепена в съответните езикови практики, културата е депо на определени ценности, които макар и търпящи промени запазват своята дейност и се предават от поколение на поколение. Ето защо не би било точно да кажем, че българската култура, както и малките култури на страните от бившата Източна Европа, се превръщат в локални култури в следствие на своето отваряне. Немската, френската, полската, българската и прочие култури са в една и съща базисна ситуация по отношение на процесите на културната глобализация, в смисъл, че са еднакво локални, но всяка от тях има различен капацитет да реагира на натиска на индустриалната култура и различните перспективи за вписване в стратегиите на световната културна мрежа. Индустриалната култура, стремяща се към възможно най-широк пазар, посредством максимално унифицирани послания също не е култура без корен, без традиция, тя е вкоренена в дадена локална история, но технологиите, инвестициите и пазара и дават възможност да осъществи мащабна експанзия. Глобализацията се изразява в универсализирането на частната традиция на политически и икономически доминиращите сили. Но тя не се изчерпва с това, притежава и други ресурси, състоящи се в капацитета на доминиращата част култура – традиция да задоволява, да изразява и да създава определени очаквания и нужди във публиката, която далеч надхвърля нейната собствена. Тя носи в себе си духа на повсеместно засилващите се нагласи на индивидите към отклонение от ограничаващата рамка на националната традиция, която все по-малко отговаря на стремежите им за пълноценно реализиране. Епохата на развитите технологии е и епоха на културен плурализъм и на мултилингвизъм. Динамиката на културните контакти и взаимодействия е толкова могъща, че самото понятие традиция започва да изглежда проблематично...

http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/CPO/academic%20lectures/slovo%20na%20Znepolski(1).pdf

Shumarov

• Guest
« Reply #817 on: February 03, 2010, 16:29 »
Съгласен съм, Мустафа! Вярно е,че ако се избере партньор от същите етнос и религия, не съществува риск за загубване на културните традиции.Смесените бракове бяха рядкост поради затворения живот, който водехме помаците.Тук-там някой войник от застава да успее да проникне в нашето битие.След падането на комунизма и свободното движение на хора и информация по света е неизбежно да се смесваме с други култури, традиции и религии! Това, обаче не означава, че всички помаци ще се смесим с различни и няма да останат бракове между помаци.Все ще има помаци да се залюбват помежду си.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #818 on: February 03, 2010, 16:54 »
Мустафа, хубав цитат си дал - той е пълна противоположност на утопиите за консервиране на дадена култура в условията на глобализация. Ако отричаме реалностите и това което предстои, просто изпадаме в позицията на щрауса със заровена в пясъка глава  ;) - в този смисъл съм напълно съгласен с Шумаров.
Така че смесените бракове не само ще намаляват, но и ще се увеличават. Въпросът е доколко партньорите в такъв брак ще съумеят да съхранят и предадат културата си на поколенията.
И консерватизмът си има добри черти, но приказките "Всяка жаба да си знае гьола" та чак и "Всяка жаба да си знае щъркела"  ;D ;D не са ми по сърце.

Shumarov

• Guest
« Reply #819 on: February 03, 2010, 17:20 »
В кръга на шегата ще заявя, че обикновено жената се налага при вземането на важни решения! А съвсем сериозен пример мога да дам от мои познати-пакистанец(мюсюлманин) и румънка(православна християнка)! Събраха се тука-бяхме колеги в един ресторант! Ожениха се и им се роди дете! Обрязаха момчето, а пакистанеца на всяка коледа прави подаръци и ходи на православна църква чак в Алтеа, ходи и на Велик ден, ходи и на джамия! Когато е Байрям, румънката се покрива, като мюсюлманка!Много симпатична двойка са!Разбира се, техните мозъци не са обременени от предрасъдъци, както нашите-в Румъния и в Пакистан не са сменяли имена и религии на хора!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #820 on: February 03, 2010, 19:23 »
Мустафа,

Коя по-точно е другата тема според теб - съхраняването на помашката културна идентичност или начините за осъществяването му?  Ако е първата, то съм съгласен, че не трябва в тази тема да се води дискусия по нея, но втората е в пряка връзка със смесените бракове. 

Освен това, ако не греша, една от основните цели на този сайт (форум) е съхраняването на помашката култура и идентичност.  Като твърдиш, че тази тема не ме касае, то косвено ми казваш, че нямам място тук...   

Не те касае, защото не си част от тази общност. Което не означава, че нямаш място тук ;)

Offline Петя

• Senior member
« Reply #821 on: February 03, 2010, 19:44 »
Ех Петя,Петя ако познаваше малко по от близко помаците нямаше да пишеш такива глупости.
Hat познавам добре помаците,особенно в моя край,и начина им на живот.Родена съм,живяла съм и все още живея между помаци,в смолянско.Така,че не се съмнявай...Това което съм написала не е никаква глупост,тези хора които съм дала за пример са истински,отношенията им също.Явно за някои това е напълно неприемливо и немислимо,дори,но факта си е факт.Подобни случаи-бол!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #822 on: February 03, 2010, 20:30 »
Има разбирасе и такива случаи но много често са плод на вьображението на дадения индивид.Сама казваш,че за някои е напьлно неприемливо а според мен те са повече.Относно сьмнението искам да знаеш,че нищо засега не ми е дало повод да спра да се сьмнявам и особено такива примери,които даваш ме измьчват до болка.Това ме кара да мисля,че са измислени или са пьлни глупости.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #823 on: February 04, 2010, 09:32 »
Не те касае, защото не си част от тази общност. Което не означава, че нямаш място тук ;)

Напротив, Мустафа, дори и да не съм част от тази или която и да е друга аналогична общност, не може да не ме касаят подобни проблеми, особено в страната, където живея...

Заптието

• Guest
« Reply #824 on: February 05, 2010, 00:05 »
По-добре женен за богата християнка, отколкото за клошарка мюсюлманка. Кое ли ще е по-сполучливият брак???