Author Topic: Смесените бракове  (Read 278383 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Петя

• Senior member
Ynt: Смесените бракове
« Reply #750 on: January 31, 2010, 15:13 »
А по темата.Един от най-добрите приятели на баща ми,който също е помак, се ожени за християнка.На нея това й беше втори брак,първия й съпруг е поп.От втория си брак има две деца,от първия едно.От както се помня ги познавам,нито тя прие исляма,нито той хрситиянството.А разликите между тях ги отминаваха със смях.Постояно се шегуваха.Тя като тръгнеше да го търси и вика"А моя помак виждали ли сте го?"или пък "Моите помачета каде са?"-за децата им.Споням си като него го питах за жена му"Как е ,кво прави?",а той шеговито ми отговаря "Ами кво да прави моята каурка,ядосва ме". :)
Когато празнувахме Байрям и тя с нас,заедно.На Великден на всички ни раздаваше яйца,по Коледа подаръци.
Така,че смесените бракове не са толкова 'страшни".

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #751 on: January 31, 2010, 16:31 »
ima gi mn takiva

Offline Hat

• Moderator
« Reply #752 on: February 01, 2010, 09:24 »
Ех Петя,Петя ако познаваше малко по от близко помаците нямаше да пишеш такива глупости.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #753 on: February 01, 2010, 09:47 »
Ех Петя,Петя ако познаваше малко по от близко помаците нямаше да пишеш такива глупости.
Хат, повярвай ми Петя много добре познава помаците, тъй като и двамата и родители са помаци. Така, че не се изказвай неподготвен!

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #754 on: February 01, 2010, 09:50 »
Бих запитала ако гласът на душата е гласът на Шейтана,то тогава малките деца-истинската чистота,където гласът на душата е най силен те адови създания ли са,или божия промисъл.                        Vsi4ko zapo4va ot tam ot 4istite  neopetneni detsa  i kogato v İslqma detsata oşte ot ranna vazrast se podkanvat v prikanvat v religiozniat si svqt kakto e opisano v Sveştennata kniga to v smesenite brakove tova ne moje da se polu4i  kakto se kazva (kruşata ne pada po dale4e ot stabloto si )

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #755 on: February 01, 2010, 10:59 »

В казармата имах един старшина от Борово. Той не криеше омразата си към помаците. Наричаше ни резнаци, фесове. Но колетото на съдбата се завъртя и синът му се ожени за помакиня от Дебрен. При нас има такава традиция, когато се взема перкята (чеиза) от булката да се поставя каруца пред камиона с чеиза. В Дебрен няколко деца поставят такава каруца пред пътя на камиона, а той вади патлака и ги разкарва със заплахи - "помашка работа". Щастлива ли ще бъде снахата му, след като е помрачил най-щастливия й ден?

Известно време не съм влизал във форума и гледам, че дискусиите по една от на-обсъжданите теми продължават с пълна пара ;)

Мустафа, посоченият пример е показателен, но не мисли, че всички българи са с манталитета и възпитанието на въпросния старшина.  Простотията ходи по хората... 

Offline Hat

• Moderator
« Reply #756 on: February 01, 2010, 11:31 »
Хат, повярвай ми Петя много добре познава помаците, тъй като и двамата и родители са помаци. Така, че не се изказвай неподготвен!
Балканджия това,което е написано по горе от Петя за мен е алогично в такьв случай.Това,че родителите и са помаци сьвсем не значи,че тя трябва да познава добре помаците вьзможно е да живеят някаде в голям град или друго място,кадето да нямат врьзка с живота на типично помашките села или пьк да е сьвсем млада и т.н..Благодаря ти за забележката за неподготвеноста занапред ще го имам предвид.На теб нямам за каво да ти вярвам ти си ми ясен.

ЕvroPOMAK

• Guest
« Reply #757 on: February 01, 2010, 11:53 »
В казармата имах един старшина от Борово. Той не криеше омразата си към помаците. Наричаше ни резнаци, фесове. Но колетото на съдбата се завъртя и синът му се ожени за помакиня от Дебрен. При нас има такава традиция, когато се взема перкята (чеиза) от булката да се поставя каруца пред камиона с чеиза. В Дебрен няколко деца поставят такава каруца пред пътя на камиона, а той вади патлака и ги разкарва със заплахи - "помашка работа". Щастлива ли ще бъде снахата му, след като е помрачил най-щастливия й ден?

Да се чудиш на това, истина ли е, виц ли е, за старшината!?!  :o
Срам голем за "болгарския" род и родина!  :-[
Ами, то който е бил в казармата, всеки знае за пословичната тъпотия и простотия на "старшината" , но пък чак толкоз много простотия, откъде я събра този "Гориловски" - "велик Наполеонец"!  :D
Дано поне, неговата снаха Помакиня, внесе малко познания и грамотност за хубавите Помашки традиции при свадбите, които трябва да са също толкова интересни и за "болгарските" традиции при вземане и кражба на булката! ::)
Ама, наистина голем смех с тоя "дедо-старшина", "скръндза със скръндзата и пинтьия", вероятно са си думали младежите от селото за него!  ;D  :D  ;)

Offline Dessie

• Candidate member
  • *
« Reply #758 on: February 01, 2010, 12:10 »
Браво Вера-поздравявам те искрено!

Ада: “Спокойно моми4е,знаем какво е лйубов,но  тя преминава през етапи,не става отведнаж,и само от нас зависи,
дали 6те и позволим да се развие.”

От кого зависи да се влюби6 Ада-от теб самата ли?Това са пълни глупости-как жено ще управлява6 сърцето си, и ако го направи6 смята6 4е на този свят има 100 истински любови, и тази ще я подмине6, щото имало друга по правелна-ужас!
Разбери , ако чувствата са истински и доказани и от двете страни- за такава любов света ще подпали6, не да пи6е6 4е 6те се контролира6.Ами-ок , контролирай се- тогава много се съмнявам да знае6 ще е “истинско” !

----------------

Ада:”Лъубови много,винаги може да се  полу4и между двама които се харесат,но лйубовта кам Аллах(бог)”

Мдааа, много любови-ще по4акаме седващата онази която мама и тати одобряват,може би в този може би в следващия живот..... Само за любовта към Аллах си права !

--------------

Ада:”Егоизъм е заради страсти да страдат други хора,това  е разбира се моето мнение.”

----Страсти ?-4е ние не говорим за подобни усе6тания Ада-то не е като хоби...има го няма го. И за какво страдание говори6, ако 4увствата са истински може6 да страда6 само Ти ! Останалите могат да те подкрепят и разбират , ако те обичат...И това твоето не е егоизъм, а мазохизъм върху теб самата ! Изобщо не те разбирам....съжалявам

Ада:”А ако не знаех какво е лйубов,няма6е да ги имам синовете сега Вера.”

Ада, децата както знае6 са плод на физиологичен контакт, а любовта е всяка минута от съжителството с един човек.

Все пак възпитанието ми казва да уважавам разбиранията ти, но за съжаление са пълната противоположност на моите.

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #759 on: February 01, 2010, 14:20 »
Dessie,не знам вие как ги правите децата,но моите са плод на лйубов.Аз и не о4аквам да ме разбере една българка,моралните ценности,които ние ги имаме при вас явно липсват.Възпитана съм да не се влъубвам в друговерец,и то4ка.Ако моето е мазохизъм към мен самата,демек се жертвам в името на децата,а по-голяма лйубов от тях няма (това не озна4ава разбира се ,4е не съм се омъжила по лйибов,напротив).А ако бе6е станало така,например да се влубя в някой друговерец(което е по4ти невъзможно),6тях да му поставя условия,приеме ги приеме,ако не прав му път,лйубови и мъже много..

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #760 on: February 01, 2010, 14:20 »
Балканджия това,което е написано по горе от Петя за мен е алогично в такьв случай.Това,че родителите и са помаци сьвсем не значи,че тя трябва да познава добре помаците вьзможно е да живеят някаде в голям град или друго място,кадето да нямат врьзка с живота на типично помашките села или пьк да е сьвсем млада и т.н..Благодаря ти за забележката за неподготвеноста занапред ще го имам предвид.На теб нямам за каво да ти вярвам ти си ми ясен.
Хат, Петя е родена и израстнала в помашко село в сърцето на Родопа планина. Ако тя си прецени, тя ще ви каже кое е. Така че доста добре познава помаците и техния бит. Или поне тези помаци от нейния край.

Offline Dessie

• Candidate member
  • *
« Reply #761 on: February 01, 2010, 14:50 »
Dessie,не знам вие как ги правите децата,но моите са плод на лйубов.Аз и не о4аквам да ме разбере една българка,моралните ценности,които ние ги имаме при вас явно липсват.Възпитана съм да не се влъубвам в друговерец,и то4ка.Ако моето е мазохизъм към мен самата,демек се жертвам в името на децата,а по-голяма лйубов от тях няма (това не озна4ава разбира се ,4е не съм се омъжила по лйибов,напротив).А ако бе6е станало така,например да се влубя в някой друговерец(което е по4ти невъзможно),6тях да му поставя условия,приеме ги приеме,ако не прав му път,лйубови и мъже много..

Ada, уважението, което аз имам към ва6ата вяра( а ти егоизти4но -не), не ми позволява да ти опонирам, както заслужава6-Да имаме същите морални ценности,затова сме и обичани от вас. И мила, не нападай и обиждай, това не е позволено на жените, като теб.
Въпрос: защо забравя6 своята любов пред децата?
Въпрос: Как сърцето ти ще позволи ,ако чувствата са незаменими да поставя6 условия,това да не е договор тип пазарлък?
Въпрос: предположи 4е живее6 с децата си и с мъжа си които не те оби4а,тормози те и има любовница-какво ще прави6 със себе си Ада?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #762 on: February 01, 2010, 14:53 »
Очевидно говорим за различни култури. В мюсюлманската култура е недопустимо влюбването на момиче-мюсюлманка в друговерец. Когато едно девойка е възпитавана в традиционна мюсюлманска среда, тя няма как да се влюби в младеж, извън нейната религия. Ако го направи ще е изключение, което ще й донесе доста неприятности спрямо родители и близки. На нея ще се гледа като на продажница. Разбира се, погледнато от камбанарията на друга култура това изглежда абсурдно. И за да не се упрекваме в егоизъм, мазохизъм и други -изЪми, най-добре е вместо да поглеждаме (и повръщаме) в чинията на другите, да се придържаме към правилото за жабата и гьола.

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #763 on: February 01, 2010, 15:15 »
Очевидно говорим за различни култури. В мюсюлманската култура е недопустимо влюбването на момиче-мюсюлманка в друговерец. Когато едно девойка е възпитавана в традиционна мюсюлманска среда, тя няма как да се влюби в младеж, извън нейната религия. Ако го направи ще е изключение, което ще й донесе доста неприятности спрямо родители и близки. На нея ще се гледа като на продажница. Разбира се, погледнато от камбанарията на друга култура това изглежда абсурдно. И за да не се упрекваме в егоизъм, мазохизъм и други -изЪми, най-добре е вместо да поглеждаме (и повръщаме) в чинията на другите, да се придържаме към правилото за жабата и гьола.
:) to4no kakto kazva mustafa_b

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #764 on: February 01, 2010, 15:30 »
В мюсюлманската култура е недопустимо влюбването на момиче-мюсюлманка в друговерец. Когато едно девойка е възпитавана в традиционна мюсюлманска среда, тя няма как да се влюби в младеж, извън нейната религия.

Това "няма как" не звучи сериозно, защото фактите говорят, че има как. 

Подобни религиозни ограничения не ги приемам.  Те не са само в исляма.  Излиза, че когато се запознават младите, то първо трябва да си отправят въпрос каква религия изповядват, че току виж после се влюбили и един куп неприятности след това на главите им ;)