Author Topic: Смесените бракове  (Read 278434 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline dim56

• Forum fan
Ynt: Смесените бракове
« Reply #630 on: January 18, 2010, 21:09 »
Може би в тази тема или в отделна такава е хубаво да споделим мнения и случки относно смесените бракове на помаците. Дали те са мост за  интеграция, или средство за  асимилация?
В днешния  глобализиран свят все по-често ще се случват такива бракове. Може би това е начин да споделим нашата култура и традиции?

Цитирам първият пост от темата, защото явно дискусията се върти в кръг основно около религията.
Знаете, че не всяка любов завършва с брак. Естествено е, че силно религиозният човек във всички свои стъпки ще се придържа към каноните на религията - за какви смесени бракове да говорим при такива хора?
Това, че помаците сме с вероизповедание ислям, не означава че всички сме в еднаква степен религиозни! Същото се отнася и за хората от други вероизповедания. Затова и ги има смесените бракове.
Мисля, че смесения брак е налице, когато е осъществен между помак и непомак, независимо от религията на двамата - защото не е само тя, която ни отличава. Затова е хубаво да се дават примери и да се споделя опит от такива бракове именно от хора, които са преки участници.
Иначе темата отдавна е забуксувала - няколко човека предъвкват едни и същи "препоръки" и "указания"... скука ;)

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #631 on: January 18, 2010, 21:32 »
Цитирам първият пост от темата, защото явно дискусията се върти в кръг основно около религията.

В смесените бракове буди интерес различието във вероизповеданието.Може би, затова е най-често застъпваната причина.Някъде по-горе няколкократно бе споменавано, че риска за развод при брак между едноверци е сведен до минимум, независимо от етничиското различие.Нямя ли драма - няма и тръпка, какво да се коментира, а и въпросите на някой от съфорумките , който имат смесени бракове са в насока религиозно - различие!

Shumarov

• Guest
« Reply #632 on: January 18, 2010, 21:46 »
Нямя ли драма - няма и тръпка, какво да се коментира, а и въпросите на някой от съфорумките , който имат смесени бракове са в насока религиозно - различие!

Ами, ако може да се вярва на постингите на фотакиев, тези дами са в беда! Да се спасяват панически, да бягат от тези вярващи помаци!Ако фотакиев не може да им помогне, да се обърнат към агента с хански имена, или към Юнак Бойко-те имат опит в правенето на шоу(справка-македонката с български паспорт, или българката с македонски съпруг).Колко му е да ги изкарат свети мъченици, а нас помаците фанатизирани изроди!? Но нещо ми подсказва, че вездесъщият фотакиев може да им помогне!
Неее, не си мислете, че може да им помогне защото е много религиозен, или много ерудиран, или много умен!Той просто живее с помакиня, и се има за експерт по всички въпроси, които касаят помаците!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #633 on: January 18, 2010, 21:57 »
Напоследък има доста еднополови бракове. Примерно в Холандия.
Та се чудя дали и еднополовите бракове могат да минат за смесени.   ::) ;D

Етнически еднополови, религиозно еднополови, расово еднополови и т.н. и т.н.

Как мислите?

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #634 on: January 18, 2010, 22:04 »
Мисля, че това не може да се нарече брак за пред Всевишния.
Брак, но в друг смисъл.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #635 on: January 18, 2010, 22:12 »
Ами да,какво се учудваш!
Не се разрешава да се встъпи в тайнство брак,означава:"не може нехристиянин да участва в християнски ритуали,какъвто е тайнството брак" и това е не за друго,а защото има чисто християнски ритуали и няма да е честно ако се карат да се прави от невярващ в тях!
Тайнството брак е християнски ритуал!
Това,че някой реши да се събере с друговерец и няма да участва в такъв ритуал,не означава забрана за съвместен живот!!!
Сега разбра ли?
Фотакиев,
До колкото знам в християнството също се забранява женитбата за хора с друга вяра.Ако не е така опровергай ме с доказателство от библията.
Не е ли това ,човешкото ти мнение,а не истината.Не може да има две или повече  истини все пак?
Брак между различни националности е неразумен.Между различни релиигии недопустим . Малко са "щастливците" от такъв брак.
Знаем ,че всяко правило си има изключения, но обикновено такива бракове не са сполучливи.
Може и да има успешни бракове между хора от различни религии, но това значи, че те не зачитат религиите си или боговете си, значи че Бог не е на първо място в живота им или че единия е пренебрегнал вярата си в името на компромиса и мира в семейството си.
Не всеки който ти казва, че те обича, истински те обича.
Но, всичко е въпрос на личен избор и ценностна система. Много от съвременните хора и част от пишещите в този форум, са много далече от религиозните  принципи и ценности. Който иска да е вярващ, трябва ДОБРОВОЛНО да приема всички религиозни  принципи/тези/догми (а не избирателно някои от тях).

Shumarov

• Guest
« Reply #636 on: January 18, 2010, 22:28 »
Напоследък има доста еднополови бракове. Примерно в Холандия.
Та се чудя дали и еднополовите бракове могат да минат за смесени.   ::) ;D

Етнически еднополови, религиозно еднополови, расово еднополови и т.н. и т.н.

Как мислите?

Представи си, че се бракосъчетават двама представители от един и същ пол-мъже на ......
да кажем християнска религия.Знаем, че се прави ергенско парти преди сватбата, знаем, че обикновено на ергенско парти се поръчва торта, от която излиза стриптизьорка!
Сега, при еднополов брак от тортата какво ли би трябвало да изскочи-стриптизьорка , или стриптизьор?
Как мислиш, PETER?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #637 on: January 18, 2010, 23:08 »
Фотакиев,
До колкото знам в християнството сащо се забранява женитбата за хора с друга вяра.Ако не е така опровергай ме с доказателство от библията.

В християнството също има забрана.  По-горе сме го коментирали това.  Фотакиев се прави леко на разсеян ;)

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #638 on: January 18, 2010, 23:09 »
...
Неее, не си мислете, че може да им помогне защото е много религиозен, или много ерудиран, или много умен!Той просто живее с помакиня, и се има за експерт по всички въпроси, които касаят помаците!

Шумаров      

Offline muti6

• Adviser
« Reply #639 on: January 18, 2010, 23:40 »
В християнството също има забрана.  По-горе сме го коментирали това.  Фотакиев се прави леко на разсеян ;)
Ето намерих:
2 Коринтяни 6:14 "Не се впрягайте заедно с неверните; защото какво общуване има между правда и беззаконие? Какво общо има между светлина и тъмнина?"

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #640 on: January 18, 2010, 23:50 »
Ето намерих:
2 Коринтяни 6:14 "Не се впрягайте заедно с неверните; защото какво общуване има между правда и беззаконие? Какво общо има между светлина и тъмнина?"

12. А на останалите аз говоря, а не Господ: ако някой брат има жена неповярвала, и тя е съгласна да живее с него, да я не оставя;
13. и ако някоя жена има мъж неповярвал, и той е съгласен да живее с нея, да го не оставя.
14. Защото неповярвал мъж бива осветен чрез вярващата жена, и неповярвала жена бива осветена чрез вярващия мъж; инак, децата ви биха били нечисти, а сега те са свети.
15. Ако някой неповярвал иска да се разведе, нека се разведе; в такива случаи брат или сестра не са заробени; за мир ни е повикал Бог.
16. Защото, отде знаеш, жено, не ще ли спасиш ти мъжа? Или, отде знаеш, о мъжо, не ще ли спасиш ти жената?
17. Само нека всякой да постъпва тъй, както му е определил Бог, както го е призвал Господ. Тъй поръчвам по всички църкви.
18. Обрязан ли е призван някой, да не крие; необрязан ли е призван някой, да се не обрязва.
19. Обрязването е нищо, и необрязването е нищо, а пазенето Божиите заповеди е всичко. (1Кор 7:12-19)

;)

И за да прикючим религиозния аспект:

4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,     
5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,    
6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,    
7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. (1Кор 13:4-7)

13 И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта. (1Кор 13:13)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #641 on: January 19, 2010, 00:30 »
 Аз съм с християнка от 20 години и сме женени отпреди 14 години.Имаме две прекрасни момчета и сме едно щастливо семейство.Е, отначало и на моите и на нейните родители не им харесваше това,че сме заедно,но после свикнаха и им хареса.Това е съдба и не зависи от религията,която изповядва човек,а и в края на краищата религията е просто начин на възприемане на Бог,а Той всъщност е един. 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #642 on: January 19, 2010, 08:15 »
Иначе темата отдавна е забуксувала - няколко човека предъвкват едни и същи "препоръки" и "указания"... скука ;)

И за да я пришпорим - хора, женете се с когото искате! Колко е лесно да го кажем.

Аз пък мисля, че е по-добре да буксуваме в темата, отколкото в реалния живот - при смесения брак.

Мисля, че смесения брак е налице, когато е осъществен между помак и непомак, независимо от религията на двамата - защото не е само тя, която ни отличава.

Ще се съглася с това твое твърдение само когато получа дефиниции за "помак" и "непомак".

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #643 on: January 19, 2010, 08:40 »
Аз съм с християнка от 20 години и сме женени отпреди 14 години.Имаме две прекрасни момчета и сме едно щастливо семейство.Е, отначало и на моите и на нейните родители не им харесваше това,че сме заедно,но после свикнаха и им хареса.Това е съдба и не зависи от религията,която изповядва човек,а и в края на краищата религията е просто начин на възприемане на Бог,а Той всъщност е един.  

А не мислиш ли, че ако наистина се бе придържал към религията си, съдбата ти би била съвсем друга - най-малкото не би допуснал 6-годишно извънбрачно съжителство? Т.е. съдбата зависи от религията.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #644 on: January 19, 2010, 09:41 »
Уви Shumarov, :) нито съм се наплашила,нито има от какво.Тогава едва ли бихме говорили за истински,стойностни чувства
Само не разбирам защо поставяте под съмнение факта , че найстина искам искреното ви мнение, ама не да преливаме от пусто в празно с красиви съвети, а примери.
Няма ситуация,която да не може да се направлява в правелната посока за двама ду6и, както е при нас!
 Да, аз от дълго време буксувам" в този форум, надявам се поне това да ви увери в истинските ми намерения.
 Какво значение има аз ли ще стана мюсюлманка или той християнин, харесали сме се такива, обичаме се такива, живеем такива..Ако това е Истина, посоки има но не с егозентризъм и фанатизъм!!!