Author Topic: Смесените бракове  (Read 278657 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Ada_BG

• Avarage member
Ynt: Смесените бракове
« Reply #540 on: January 15, 2010, 15:55 »
Nali lyubovta e veliko neshto,ediniya shte napravi kompromis,i tay kato ne vyarvam tova da e myuslyumankata,
haide drugiya da go napravi,kakvo pak tolkova :) Edna manekenka v TR brshe priela religiyata na maja si nemyuslyumanin,
i cyala Turciya stana na krak,te vsicki li sa glupaci,ili v slucaya budalite tuka sa drugi.Posle tya sajali de,i se varna v
neynata si vyara,lyubovta e do vreme,stiga s tova fizicesko privlicane,sto pati vece pisahme ce v jivota ima po
vajni neshta,naprimer decata,za tyah mislite li izobshto....Vsashtnost i tova vece govorihme.............

pomag

• Guest
« Reply #541 on: January 15, 2010, 15:57 »
Моето мнение е, че имали е любовта между двама няма какво да ги раздели. Единствените, които могат да създадат проблемите са родителите, но все пак с родителите не се живее, живееш с любимия. Що се касае при силно религиозните помаци или християни, то просто при тях няма да се случи смесен брак или ако се случи то в такива моменти младите биват отхвърляни от техните семейства за известно време, но при появата на техните внуци след време вси взимат прошка и извинения, та чак стават най-добрите родители. Сега по-горе каквото и да философствате, нещата не са чак толкова трагични при тези смесени бракове.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #542 on: January 15, 2010, 16:07 »
Да,Ада...и дявола е съвършенният разум,но без сърце.....,а често около нас има дяволи в плът и кръв...

Да прав си.
Престъпленията на разума са едни от най опасните.
Аз считам че такива дяволи са онези които до 1989 година са управялявали България и не са водили последователна интеграционна политика с етническите малцинства.
Ако България е била дом на свободни хора , днес в третото хилядолетие, ние нямаше да пишем тук в този форум за този психологически проблем свързан със смесените бракове.
Дудуня призна че има проблем със родителите на съпругът й които е помак.
Аз мисля че тези хора не са виновни за това.
Виновна е държавата ни която е управлявана и през фашизма и през комунизма от хора които са направили между нас дълбоки разделителни линии.
Моят съвет към Дудуня е да покаже пред родителите на съпругът си и пред себе се че обича - културата,религията традицийте на съпругът си.
Тя знае как.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #543 on: January 15, 2010, 16:09 »
За варианта мюсюлманин с немюсюлманка при смесените бракове спорове няма.

Има. Мюсюлманин може да се ожени за мюсюлманка, еврейка (юдейка) или християнка. Жените, извън тези религии, както и атеистките трябва да приемат исляма преди да встъпят в брак с мюсюлманин.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #544 on: January 15, 2010, 16:31 »
Добре, но след като ти ми дадеш определение за "черно" ;)

Аз говоря за позицията на исляма, която засяга всички мюсюлмани, не само ходжите. А помаците не бяха ли мюсюлмани?!

За определението за "черно" малко по-късно ;)

Примерът за ходжата и монахинята го посочих, защото в представите ни това са едни от "най-религиозните" хора и естествено е, че за смесен брак при тях не може да говорим, защото такъв е невъзможен.  Да, помаците са мюсюлмани, но всички ли са толкова религиозни, всички ли спазват абсолютно точно установените от исляма норми??? Аз също се имам за вярващ, но ти доказа противното по-горе ;) Сега съм объркан - вярващ ли съм или не? Ако ходя на църква постоянно и паля свещи, по-праведен християнин ли ще изглеждам в твоите очи?   

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #545 on: January 15, 2010, 16:38 »
PNK, аз мисля че ти си космполит.
Четенето на научна литература свързана с различни култури или религий, изчезнали цивилизации, геноциди,етнография, етнология, културология , плюс пътуване по света, накъдето ти видят очите, пасва на един космополит като тебе.
Преполагам че си доволен от това че научаваме един от други тука разни неща.
Понякога има и крайни емоционални моменти , но така е във всеки свестен форум.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #546 on: January 15, 2010, 16:42 »
Незнам защо но като,че ли всеки когато говори за смесени бракове има предвид само религията като критерий за смесен брак.
Според мен по важен е критерия - етнос и след това вяра.  Например ако един помак или помакиня се оженят за човек от от друг етнос и от друга вяра ,когато искат да му се наложат няма да му кажат - мюсюлманин ,а ще му кажат помак/иня. Когато помака или помак/нята искат да се наложат ще бъде обратния случай. Това е при най лошия вариант де когато любовта си отиде и когато им противоречия..
И тъй като ние сме малък етнос е нормално при несполучлив смесен брак  да страдат нашите деца, то съм на мнение ,че винаги трябва да си имаме по едно наум към всички други етноси  ,особено към представители на тези етноси които си мислят ,че могат да се люлеят на стари и увяхнали лаври и това им дава предимство.Така де.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #547 on: January 15, 2010, 16:47 »
Което включва и отричане,зачеркване на чувствата и покорство на принципите на исляма?
Изградената мюсюлманка никога не би допуснала да развие чувства към немюсюлманин - тъй че няма какво да зачерква.
Когато тя се ръководи от разума, страданието от подобно любовно разочарование не съществува, защото ако то се появи, ще е базирано на закони и правила които и дават защита.

Друго, което искам да ти кажа е, че според религията ислям, твоето разбиране за глъсат на сърцето е погрешено.Сърцето винаги е свързано с разума а разума с миляйке /ангел/.Този глас за който ти говориш - е гласът на душата, а тя е свързана със страстите, които са подчинени на шейтана/дявола/.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #548 on: January 15, 2010, 16:59 »
Което включва и отричане,зачеркване на чувствата и покорство на принципите на исляма?
Нишката е много тънка Фотакиев,не разсъждавай елементарно.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #549 on: January 15, 2010, 19:31 »
   Фотакиев.Голям познавач и критик си за исляма а не говориш истини за християнството.Бях  писал във форума  какво се случи с дъщерята на мой приятел.Тя се омъжи за християнин и за да сключат църковен брак момичето бе покръстено.Тук не важи ли дилемата " мен или вярата"

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #550 on: January 15, 2010, 19:45 »
   Фотакиев.Голям познавач и критик си за исляма а не говориш истини за християнството.Бях  писал във форума  какво се случи с дъщерята на мой приятел.Тя се омъжи за християнин и за да сключат църковен брак момичето бе покръстено.Тук не важи ли дилемата " мен или вярата"

Дилемата е същата.  Няма разлика.

Съвсем по друг начин стоят нещата, ако страната, която трябва да приеме новата вяра, направи това по свое лично убеждение.  Но не приемам, когато трябва да се слагат чувствата и вярата на кантар.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #551 on: January 15, 2010, 20:00 »
  А ти мислиш ли че нашето момиче  прие новата вяра по свое лично убеждение.Преди това родителите на момчето бяха казали че "са надживили предразсъдаците".Ако това бяха родители на мюсюлманин аз съм сигурен че щяха да са наречени фанатици.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #552 on: January 15, 2010, 20:08 »
Няма как да коментирам, тъй като не съм запознат с обстоятелствата.  Ако в действителност е така, както твърдиш, то родителите на момчето са далеч от състоянието "надживели предразсъдъците".  Не правя разлика в случая дали става дума за християни или мюсюлмани. 

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #553 on: January 15, 2010, 21:52 »
  А ти мислиш ли че нашето момиче  прие новата вяра по свое лично убеждение.Преди това родителите на момчето бяха казали че "са надживили предразсъдаците".Ако това бяха родители на мюсюлманин аз съм сигурен че щяха да са наречени фанатици.

Toва не са фанатици, а религиозно невежи хора, каквито междувпрочем са(сме) огромна част от българските граждани. На мен това и всички тайни надежди да промени другия религията си, ми прилича повече на инат, отколкото на вяра. Все пак двама души се опознават известно времи, преди да пристъпят към следваща крачка. Следователно се заобичват затова, че са такива, каквито са, а не каквито биха били станали в последствие. Точно тук е пагубната намеса на родителите и техните амбиции за груби набърквания в отделния семеен живот на децата им.

десс

• Guest
« Reply #554 on: January 16, 2010, 11:09 »
Има. Мюсюлманин може да се ожени за мюсюлманка, еврейка (юдейка) или християнка. Жените, извън тези религии, както и атеистките трябва да приемат исляма преди да встъпят в брак с мюсюлманин.
айде айде-това не е ли неин избор,аман от диктати-това трябва,онова трябва-според мен не само жената трябва да уважава мъжа,а и мъжа да уважава жената иначе ми прилича на дискриминация на религиозно ниво.