Author Topic: Смесените бракове  (Read 277729 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Смесените бракове
« Reply #465 on: January 15, 2010, 10:57 »
Мустафа,

Законът ми дава право на избор - брак, извънбрачно съжителство или да си остана ерген.  Извънбрачното съжителство е факт и много хора се чувстват щастливи така.  Законът не налага конкретен модел за щастие. 

При религиите е по-различно.  Казваш, че те държат на нещо много съществено - семейството.  Съгласен съм, че семейството е нещо много важно.  Но в случая, религиите (не говоря само за исляма) разделят хората.  Ограниченията за брак при различни вероизповедания на партньорите не ги приемам.  В дискутирания случай - мюсюлманка с немюсюлманин, брак е възможен, но мъжът трябва да приеме исляма.  И какво се получава - мъжът трябва да постави на везните любовта и вярата си. 

На кантар може да се претеглят съпоставими неща. Да вземем следния пример, като искам да уточня, че и на врага си не пожелавам да изпада в подобна ситуация, просто пример.  Имаш две деца, които обичаш безкрайно много и в къщата ти става пожар.  Имаш възможност обаче да спасиш само едното.  Кое ще избереш?  Труден въпрос, нали?  Защо? Прав ли съм, че поставям на кантар любовта ти към децата ти и те карам да направиш избор за живота им?           

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #466 on: January 15, 2010, 11:07 »
Sorry mustafa_b , но имах единствено и само впредвид "опознаване-то" на Вас помаците, като общност.Защото го искам и ми е необходимо...Как да стане, като срещам нежелание от ваша страна за разбиране и подаване на ръка.Да имам въпрос, които от сумати време го подминавате.Защо, вие си знаете?Допускам, че не желаете опознаване- а искате иначе разбиране...!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #467 on: January 15, 2010, 11:13 »
Sorry mustafa_b , но имах единствено и само впредвид "опознаване-то" на Вас помаците, като общност.Защото го искам и ми е необходимо...Как да стане, като срещам нежелание от ваша страна за разбиране и подаване на ръка.Да имам въпрос, които от сумати време го подминавате.Защо, вие си знаете?Допускам, че не желаете опознаване- а искате иначе разбиране...!

Не ставаше дума за теб. А сега, задай въпроса си за да се опитаме да ти отговорим.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #468 on: January 15, 2010, 11:18 »
Тази тема много ме вълнува. Понеже моите деца може да са от това поколение, което вече може да се обърка със християни. Макар и на нас, като родители, колкото и да ни се иска децата ни да си намерят партнйорите от наща си вяра, това не може да го изискваме от тях, ако ли те се влубят в човек от друга вяра.

Така, че ни предстои да видим накаде ще тръгнат децата, понеже вече и двете ми дъщери са пълнолътни.

Просто не искаме те да са нещастни, но искаме да са си от наща вяра.

И излиза, че искаме "И вълкит да е сит и агнето цяло"

Темата е много актуална и важна, поне за мене...

Рахмие,

Казваш, че децата ти са от това поколение, което можело да се обърка с християни.  Това нещо лошо ли е?  Необходимо ли е да има бариери между хората?  Ето защо казвам, че религиите разделят и отдалечават хората и е необходимо да се гледа от друг ъгъл на нещата. 

Всеки родител иска децата му да са щастливи.  Нека те сами да открият пътя към него, това е тяхно право - да бъдат щастливи.  Естествено, ние като родители винаги ще ги напътстваме и съветваме, винаги ще сме загрижени за тях,  но в крайна сметка изборът е техен. 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #469 on: January 15, 2010, 11:19 »
В дискутирания случай - мюсюлманка с немюсюлманин, брак е възможен, но мъжът трябва да приеме исляма.  И какво се получава - мъжът трябва да постави на везните любовта и вярата си.  

Ето, че все пак има възможност за такъв брак. Спомням си, че преди време дискутирахме подобен случай, който ти с изключително неподходяща ирония нарече "Възродителен процес в името на любовта".

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #470 on: January 15, 2010, 11:26 »
На кантар може да се претеглят съпоставими неща. Да вземем следния пример, като искам да уточня, че и на врага си не пожелавам да изпада в подобна ситуация, просто пример.  Имаш две деца, които обичаш безкрайно много и в къщата ти става пожар.  Имаш възможност обаче да спасиш само едното.  Кое ще избереш?  Труден въпрос, нали?  Защо? Прав ли съм, че поставям на кантар любовта ти към децата ти и те карам да направиш избор за живота им?           

Дълбоко грешиш, аналогията ти е грешна и нещата съвсем не са съпоставими.Защо не се запиташ - кой би спасил при подобна ситуация - любимата или детето?

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #471 on: January 15, 2010, 11:27 »
....

Рахмие, много е красиво и родителско подобно превантивно мислене и самоподготовка на вашето семейство :) Защото можеше и да предусещаш, но да подтискаш интуицията си със самоубеждаване, че не-няма да го допуснем и дай Боже не на нас:) Аз също разсъждавам по въпроса (по друга причина де) и ще споделя с теб, че по мое виждане децата ще бъдат възпитани в религията на майката, защото тя участва много по-активно в грижите. А религиозното знание се предава в голяма степен чрез следване на личния пример и практики.
Да ли ще бъдат щастливи с друговерци...това само може да се почувства. Не подхождайте със съмнение и преднамереност към различните. Примерно, в сравнение с православието, практиките, които се следват от Писанието относно хранене, молитва, изобщо живот в религията са даже още по-"строги", отколкото в исляма ;)
Там, където живеете вие са протестанти (ако не греша), а те са доста по-склонни към "размиване на различията" в религията...(тук май не бях много ясна, но ще стане досадно обяснението ми).
Господ е любов и няма достойни и недостойни за обичане ;)

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #472 on: January 15, 2010, 11:43 »
Рахмие, много е красиво и родителско подобно превантивно мислене и самоподготовка на вашето семейство :) Защото можеше и да предусещаш, но да подтискаш интуицията си със самоубеждаване, че не-няма да го допуснем и дай Боже не на нас:) Аз също разсъждавам по въпроса (по друга причина де) и ще споделя с теб, че по мое виждане децата ще бъдат възпитани в религията на майката, защото тя участва много по-активно в грижите. А религиозното знание се предава в голяма степен чрез следване на личния пример и практики.
Да ли ще бъдат щастливи с друговерци...това само може да се почувства. Не подхождайте със съмнение и преднамереност към различните. Примерно, в сравнение с православието, практиките, които се следват от Писанието относно хранене, молитва, изобщо живот в религията са даже още по-"строги", отколкото в исляма ;)
Там, където живеете вие са протестанти (ако не греша), а те са доста по-склонни към "размиване на различията" в религията...(тук май не бях много ясна, но ще стане досадно обяснението ми).
Господ е любов и няма достойни и недостойни за обичане ;)

Когато децата попитат - "Мамо, защо татко ходи на черква а ние в джамия"? - какъв ще е отговора! ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #473 on: January 15, 2010, 11:45 »
Дълбоко грешиш, аналогията ти е грешна и нещата съвсем не са съпоставими.Защо не се запиташ - кой би спасил при подобна ситуация - любимата или детето?

В случая изобщо не може да става дума за избор. В момент на пожар се действа по инстинкт, няма как да се използва разумът. Смесеният брак е съвсем различно нещо и аналогията му с горния пример е неуместна.

Offline dudunia

• Member
  • **
« Reply #474 on: January 15, 2010, 11:50 »
Благодаря:) Ето :
« Отговор #445 -: януари 14, 2010, 07:19:40 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------
Някой беше казал:"...тук сме за да се опознаваме...".
 Според мен по скоро е застъпена идеята тук във форума- опознаване между помаците.Аз съм християнка-ок,искам да ви опозная, хаиде помагайте, все пак и аз съм на пънгара-женена за помак...
 Пак някои тук беше казал-" брака между помак и християнка е класика...". И тъй като найстина искам да Ви познавам, и тъй като найстина държа на брака си-подайте ми ръка,вместо да пишем предположения(трудно подлежащи на статистическа обработка-доколко смесените бракове са успешни или не").Аз имам страхотни проблеми с родителите на съпруга ми,както и една голяма любов между нас -и въпреки това не желаят да ме приемат.Самите Вие знаете, що е родът за всеки помак.И защо тогава един такъв
брак, като нашия е класика...Моля

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #475 on: January 15, 2010, 11:57 »
Дудуня - отговори си на един въпрос. Каква религия ти би искала да изпълняват децата ти? - защото ти ще трябва да ги възпитаваш на това в по голяма степен.Ако мислиш че няма да сте вярващи - спора е излишен, и в същност тогава брака ви не е смесен.

Offline dudunia

• Member
  • **
« Reply #476 on: January 15, 2010, 12:03 »
След много четене-тук, и извън форума, снощи разговаряхме точно по този въпрос.Аз много директно зададох въпроса, каква религия ще изповядват нашите деца, а той отговори простичко:
 "Аз ще ги уча на ислям, а ти на християнство- Никоя религия не учи на лошо,така че няма да им доидат в пове4е да познават и двете, а избора ще бъде техен след като пораснат.Ние ще си имаме едно обрязано християнче."
Така че...ето отговор.
Но по скоро въпроса ми е следния- Да споделите опита за такъв брак между помак и християнка?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #477 on: January 15, 2010, 12:07 »
Но по скоро въпроса ми е следния- Да споделите опита за такъв брак между помак и християнка?

Върни се в началото на форума. Има подобни примери. Единият от модераторите е споделил личния си опит от смесен брак с християнка.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #478 on: January 15, 2010, 12:15 »
....., а избора ще бъде техен след като пораснат.Ние ще си имаме едно обрязано християнче."
Така че...ето отговор.

От сега е ясно на какво ще го възпитаваш и какъв свободен избор ще има, след като от сега му лепна марката "християнче". :D.Това е с лафа като за "дървеното желязо". ;D

Offline muti6

• Adviser
« Reply #479 on: January 15, 2010, 12:19 »
Само не разбирам,щастието след покорство включва ли раздялата с любим?
Закона поставен по този начин смяташ ли, че е полезен или просто се доверяваш да получиш щастието другаде след това....
Не ставаме ли като кукли на конци,muti6?
Това е истинската радост в живота:да бъдеш употребяван за цел,която признаваш за значима;да бъдеш природна сила,вместо слаб,егоистичен, малък вързоп болести и скърби,който се оплаква,че светът не се посвещава на това да го направи щастлив.Ти да помагаш на света,а не да го караш да се върти около теб.Земята да се ръководи от физични ,математически и всякакви други закони.Има над 300 константни закони на земята.Те не се променят  само ако ние искаме да се променят.Тогава защо си мислим че АЛЛАХ( Бог) е длъжен да се съобразяеа с нас и да се променя както на нас ни изнася..да ни слугъва постоянно,без дори да сме си направили труда да повярваме в него,какво остава да го опознаем,или да му благодарим за това,което прави за нас.Когато благодарим на някого за нещо,ние се чувстваме добре.Доказано е в психологията и е метод за справяне с депресията.Бог наистина ни обича..иска да ръководи живота ни, да ни направи по-добри..да ни направи щастливи..но за да промени живота ни,трябва първо да повярваме  че той същестствува..да го опознаем и обикнем...Защото само нещата,които познаваме и обичаме,имат силата да ни променят,мотивират,радват и правят по-добри.