Author Topic: Смесените бракове  (Read 278996 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ada_BG

• Avarage member
Ynt: Смесените бракове
« Reply #435 on: January 12, 2010, 17:16 »
Ада ким сен бе, адън сен не? Нерден сен биде кач яшъ вар? Тюркча бильор му сун? А?
Adimi,yashimi burada soylemem be :D :Turkcem cok guzel,cunku ana dilim :)
Друго да иска6 да знае6?

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #436 on: January 12, 2010, 17:16 »
   Разбира се Фотакиев така е .Ако не си помак и си  във форума  не само да се заяждаме а и за да се опознаваме взаимно бих те поздравил.Има и една друга разлика при браковете.При християните  не се женят сватовска и кумовска роднина а при мюсюлманете по сватовска линия се женим а кумовска роднина нямаме защото в религията и традициите ни няма кумове.Говоря ти за традиции защото  нали знаеш че жевеейки заедно си влияем и на традициите,много от мюсюлманите и турци и помаци на сватбите си имат кумове.Пък и християните не спазват много традициите защото имам двама братя познати които се ожениха за две сестри и аз ги задявам че живеейки между нас са приели помашки традиции.

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #437 on: January 12, 2010, 17:56 »
Ами то4но това казвам ,сами да се определят,ами Неврокопските помаци 6том се имат за българи,аз няма какаво да кажа. :)

Ada_BG, Неврокопските помаци както свикнахме да ни наричат , а сигурно и много други помаци от всички краища на България се имат за българи защото са български граждани но това не значи , че са етнически българи.
Има едни други помаци от Смоленско които ''се имат за чисти българи'' .

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #438 on: January 12, 2010, 18:05 »
   Ada_BG, Неврокопските помаци както свикнахме да ни наричат , а сигурно и много други помаци от всички краища на България се имат за българи защото са български граждани но това не значи , че са етнически българи.
Има едни други помаци от Смоленско които ''се имат за чисти българи'' .
Да знам,при нас има такива които казват 4е са българи,има такива които се имат за турци,и такива които
гордо казват -помаци сме.Ами какво да кажа,не знам какво да мисля,и друго ми направи впе4атление,моми4етата които се омажват,
какавто  вземат,за такива се определят после,но всеки сам си знае,забелязах 4е са доста обаркани,но знам 4е тепърва предстоят промени..сигурна сам,младите у4ат,имам ком6ии студенти(помаци) с които си говорим,те казват-помаци сме.
Народа е объркан,но сега е друго,младите много ми харесват,и само у4ене му е цаката...

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #439 on: January 12, 2010, 18:27 »
 yusu Не ни слагай пад общ знаменател всички от смолянско,не може всички да  мислим еднакво защото  пък аз познавам хора от Неврокопско които крият помашките си корени.Колкото и някой хора да не харесват Мехмед Дорсунски  той е пример който може да опровергае твоето мнение-той е от Мадан.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #440 on: January 12, 2010, 18:30 »
Смесеният брак се обуславя от различията в културата и степента на религиозност на съпрузите, а не от местоживеенето. Какви са тези Смолянски и Неврокопски помаци?!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #441 on: January 12, 2010, 20:30 »
Hadj напьлно сьм сьгласен с теб Мадан е единственото място в цяла смолянска област,кадето помашкото самосьзнание е най силно изразено и Исляма като религия е най силно застьпен. Но за останалата част от областа сьм напьлно сьгласен с Yusu.Бьлгареенето е толкова силно,че много често сьпрузите или сьпругите на такива смесени бракове вьобще не разбират,че половинката им е етнически помак.Тайната се пази много реввостно и често децата на такива семейства губят всякаква врьзка с истината за произхода си.Имам познат от гр.Неделино който се премести да живее в Стара Загора и нито жена му нито децата му знаят за произхода му.Друг мой познат е в Пловдив там положението е сьщото.Местоживеенето в такива случаи е от голямо значение дали един брак ще се прояви,като смесен или нищо няма да се разбере а ще остане в забвение и ощетеният в повечето такива случаи е помашкият етнос.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #442 on: January 12, 2010, 21:22 »
...
Диагнозата е много точна ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #443 on: January 12, 2010, 21:37 »
Едно дете било от смесен брак - майка му била циганка, а баща му евреин. Отива един ден то при баща си и го пита:
- Тате, аз циганче ли съм, или еврейче?
- Е, как, сине. Аз като съм евреин, евреин си и ти.
Отива детето при майка си и я пита:
- Мамо, аз циганче ли съм, или еврейче?
- Сине, аз 9 месеца съм те носила, майка съм ти. Естествено, че си циганче. А защо питаш?
- Ами на улицата видях едно колело и сега се чудя - да го открадна ли, или да го продам!

http://vicove.bansko.net

Offline Hat

• Moderator
« Reply #444 on: January 12, 2010, 21:59 »
Притча само притча.Такьв брак според мнозинството е немислим.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #445 on: January 14, 2010, 09:19 »
Някой беше казал:"...тук сме за да се опознаваме...".
 Според мен по скоро е застъпена идеята тук във форума- опознаване между помаците.Аз съм християнка-ок,искам да ви опозная, хаиде помагайте, все пак и аз съм на пънгара-женена за помак...
 Пак някои тук беше казал-" брака между помак и християнка е класика...". И тъй като найстина искам да Ви познавам, и тъй като найстина държа на брака си-подайте ми ръка,вместо да пишем предположения(трудно подлежащи на статистическа обработка-доколко смесените бракове са успешни или не").Аз имам страхотни проблеми с родителите на съпруга ми,както и една голяма любов между нас -и въпреки това не желаят да ме приемат.Самите Вие знаете, що е родът за всеки помак.И защо тогава един такъв
брак, като нашия е класика...Моля :)

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #446 on: January 14, 2010, 09:52 »
dudunia to ştom si pomak zna4i si musulmanin a ştom si omajena za muslumanin a si hristiqnka tova şte re4e problem kokoto i da vi e golqma lübovta eto 4e imaş problemi s negovite roditeli. No tova ne govori 4e pak ako si muslümanka nqma da imaş problemi ili ştte te priemat ili ne. Tova ne priemane go ima navsqkade to tam ne e problema ama e problema za detsata posle tseliqt tovar se sabira na tqh ,tova pak da li e taka znam go ot moi priqteli detsa ot smeseni brakove za tqh e trudno mnogo

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #447 on: January 14, 2010, 12:19 »
Браво ;) Горе долу е така..Само дето за наказанията  е преувели4ено..и сме6но..
Не горедолу,а е така според исляма!
А за наказанията пак е така..ама хайде някой друг да го каже поне това....

Ти се изказа,че смесените религиозни бракове,са предателство към религията.Горе написаното от мен 1 и 2 ,са кратко описани правила за спазване, и ако някой не ги спазва,не се смята за мюсюлманин.Поради тази причина,аз мога единствено да приема този факт на постулат ,но не ми дава място да се съглася.
От един такъв закон,се цели единствено разширяване на исляма,без да се гледат чувствата на любовта.
Ако всичко се слага в такива сухи рамки...много скоро ще станем безчувствени роби на закона(фанатици)

Никога не знаем какво Бог ще промени в нас, и какво ни е за добро или зло.Клиширайки всичко губим възможността да се развиваме!

Смята се ,че жената мюсюлманка не може да се омъжи за друговерец,защото е по-слабата и така може да приема религията на мъжът си.
Ами ако жената е силна,да се раздели с любимият си и да се омъжи за мюсюлманин,който не обича,защото закона повелява това?

Всъщност е много лесно да регулираме целият си живот от написани закони.Влизаме в кошарата и оградата ни дава спокойствие.Няма нужда да се тревожим.От нас остава само да се наслаждаваме на свежата трева и топлото слънце.....
Закона регулира всичко!Важно е  мислите,емоциите и чувствата  да  атрофират ,за да не ни се иска да излезем от кошарата,където \\\"зверовете\\\" чакат да ни разкъсат...и така нашия собственик ще е най-доволен?

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #448 on: January 14, 2010, 15:50 »
   фОТАКИЕВ.На мнего места  твърдиш че помаците сме българи.О.К. щом сме българи тогава имай уважение към религията ни.Каквито права имат едните българи би следвало да ги имат и другите.И ако нямаше хора които да  са толкова антимюсюлмански настроени  тогава нямаше  и у помаците да се пораждат съмнения .Слава богу аз познавам много толерантни хора.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #449 on: January 14, 2010, 15:56 »
   фОТАКИЕВ.На мнего места  твърдиш че помаците сме българи.О.К. щом сме българи тогава имай уважение към религията ни.Каквито права имат едните българи би следвало да ги имат и другите.И ако нямаше хора които да  са толкова антимюсюлмански настроени  тогава нямаше  и у помаците да се пораждат съмнения .Слава богу аз познавам много толерантни хора.
Hadj,аз не съм мюсюлманин!Уважавам всички религии и това не може да е пречка да не се съглася с нещо по темата, нали?
Даже и дискутирането на закона не е позволено?