Author Topic: Смесените бракове  (Read 278254 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Смесените бракове
« Reply #345 on: January 09, 2010, 13:45 »
Хайде де-то помаците били "отделен" етнос-и какво му е отделното-досега никой не е дал точна формулировка(освен индивидуални чувства)-докато факти за обратното колкото щеш.Все пак оеднаквяването на отделните етногравски групи(каквато са всъщност помаците) е започнало отдавна,но все пак съществува и обратното явление-завръщане към родните обичай(двата процеса текат едновременно).Впрочем в случая при помаците е по-бавен процес-заради разликата в религията.

И така що са помаците за науката:
-българи- по етнос[език,немюсюлмански обичай,фолклор(генетичнен профил)]
-религиозно малцинство-по религия(ислям)
-разделят се на няколко специфични подетногравски групи:македонци,родопчани и балканджии(има и др-но те са помалко) т.е. не са комбинирани в единно цяло.

В случая някой елементи от самите помаци желаят да сложат помаците под общ знаменател-като стигнаха дотам да ги приравнят и с други етнически елементи-босняците(като в миналото османската империя ги оеднакви на мюсюлмани и християни или по примера на някой цитирани от тях професори,които се опитваха през комунизма да оеднаквят всички българи-да са ревностни комунисти и атеисти).
Тези опити не са правилни защото в самите помаци има големи разлики не само в диалекта,но и в не мюсюлманските обичай-които са характерни за района в който живеят.

Десс, звучиш ми като възродителите през 70-80-те >:(

Дори и помаците да не са отделен етнос, те при всички положения са обособила се през вековете културно-религиозна общност и всички опити за отстраняване на различията между помаците и етническите българи-християни са вид асимилация.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #346 on: January 10, 2010, 13:28 »
Най-устойчивите бракове във времето са: мъж помак + жена християнка (българка). Това дори е бих казал класика.
Моля те, разкажи ми повече за това.защо?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #347 on: January 10, 2010, 13:32 »
Моля те, разкажи ми повече за това.защо?

Едва ли ще ти разкаже, пък и дори да ти разкаже няма как да разбереш - вече е сменил 10 ника след онзи, който цитираш.

А и няма нужда - иронията му си личи от самолет.

Non grata

• Guest
« Reply #348 on: January 10, 2010, 13:35 »
аз съм hat2. Това е мой бивш ник.
Та защо? Просто се получава една страхотна симбиоза. Взаимното опознаване, в началото леко на недоверие и подозрителност, бавното и постепенно влюбване правят от такава връзка крайно устойчив брак. Мъжът помак е грижовен баща, консерватор, а това е ценно за жената.

Offline ммммммм

• Member
  • **
« Reply #349 on: January 10, 2010, 17:53 »
Здравейте и от мен :) Мноого отдавна не съм влизала тук,защото се бях отказала да посещавам този сайт,но сега един човек ме подсети за него и за дискутираните тук теми и реших да видя какво става.Изкуших се и да пиша заради интересната тема,която ме касае и мен лично,понеже и при мен нещата са много смесени, все още няма да се осмеля да пиша много за себе си,но чета с интерес :)Записвам се ,че ще следя тази тема и изобщо темите,когато ми е възможно:)Относно смесените бракове за мен не са нищо по-различно от несмесените.Проблеми могат да възникнат във всички случаи,но това си е ясно за всички ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #350 on: January 10, 2010, 18:23 »
Радвам се да те видя отново сред нас, Medenka :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #351 on: January 10, 2010, 18:47 »
Относно смесените бракове за мен не са нищо по-различно от несмесените.Проблеми могат да възникнат във всички случаи,но това си е ясно за всички ;)

Смесените бракове имат същите проблеми както и несмесените + допълните проблеми, свързани с различното вероизповедание (етнос) на съпрузите.

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #352 on: January 10, 2010, 19:01 »
Стига вече бе хора,няма значени когато двама се обичат.Нито възраста,нито религията нищо.Престанете вече моля Ви, че чесно казано ми ставате смешни.Моята вразка е смесена и чесно казано нямаме проблеми,говорели сме ако някога имаме деца какво ще правим,трябва само да има малко разбиране, пак го повтарям малко не много и сичко е ок.Но доката има такива като вас с малко старички разбирания ще е така,в случая визирам не само вас а и родителите на мен и моето момче.За всички няма проблем ама ако ви дойде яйцето на гъза друго почват да пеят всички.Та ако можете помогнете ако не,то поне недейте да обърквате повече маладите дето се обичат и дето с зъби и нокти се борят за любовта си.И исляма и християнството учат на едно, а именно на любов!Така че нени пречете с предрасъдаците си да се обичаме!Можете само да ни поздравите за борбата ни,да ни поткрепите за избора ни и нищо повече,все пак веднъж се обича истински.Нали?Ако греша поправете ме но не като се хващате за религияте нея я оставете поне веднъж да си почине.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #353 on: January 10, 2010, 19:14 »
ai6a23, доста убедително говориш. По всяка вероятност така е мислила и Бети Махмуди, авторката на "Не без дъщеря ми" - роман по действителен случай на трагичен смесен брак, който едва не предизвика война между САЩ и Иран.

Offline bir turk

• Candidate member
  • *
« Reply #354 on: January 10, 2010, 19:21 »
Здравейте!Следя ви с интерес и ре6их и аз да пи6а :) Зна4и темата е за смесените бракове.Ами ни6то против,но
не са за предпо4итане.Нау4но доказано е 4е в първите месеци,когато 4oвек е хлътнал ни6то не вижда,и преди известно време по турската слу6ах един сексолог да говори,4е тогава хората не трябва да се женят,дори и да са от един етнос.Тогава хората се водят само от хормоните,и след време когато се поуспокоят не6тата,и вразката улегне,поцват дате дразнят някои не6та в партнйора,които преди си харесвал.Именно тогава трябва да си помисли6 дали може6 да живее6 с този 4овек с недостатъците му.А мислете какво става тогава със смесените бракове.Добре,при най-ло6ия слу4й-развод,а децата?Те накъде,към коя религия.Ни6то против другите религии,но за смесените бракове-мисля 4е не са за предпо4итане.Дори изоб6то.

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #355 on: January 10, 2010, 19:24 »
Чела съм романа.Но и го преживявам вече близо 2 години.Религията е нещо което обединява хората но никъде,нито в корана нито в библията,пише че неможе или е забранено такава любов с друговерец.Нужно е само малко разбиране и компромис и от двете страни.Нищо повече повярвай.А може би ти също си със смесен брак и говориш от опит?Или си имал такава връзка,интересно ми е от гледна точка на човек който го е преживял ли говориш,или само претполагаш?Много бих искала да ми отговориш ако нете затруднявам.

Offline ммммммм

• Member
  • **
« Reply #356 on: January 10, 2010, 19:27 »
Смесените бракове имат същите проблеми както и несмесените + допълните проблеми, свързани с различното вероизповедание (етнос) на съпрузите.
Съгласна съм,че е така,но това е в случай,че родителите на съпруга/та са силно религиозни,но затова в смесените бракове са нужни и компромиси,но повечето хора в днешно време не са толкова религиозни,а и да са-в името на любовта се правят компромиси.Имам много такива приятели(сега се сещам за една двойка,които са щастливо женени от може би ве4е 10 години и имат 2 деца :),мъжът е турчин,жената българка,каквито и проблеми да са имали-преодолели са ги,сега си живеят много добре,а и откакто ги помня де)Аз съм на мнение,че в никакъв случай не бива близките да се противопоставят на тези връзки,защото само си усложняват живота и се нараняват взаимно, това са излишни главоболия,за които след време се съжалява много,а двама души,които се обичат религията не е в състояние да попречи и решение се намира.Не отричам обаче и другото-предубедени хора има много,тогава да си търсят хора само от тяхната порода и да са живи и здрави :)

Offline bir turk

• Candidate member
  • *
« Reply #357 on: January 10, 2010, 19:35 »
аи6а,оженете се мили4ко,няма проблем,проблемите 6те по4нат после,между вас,живота не е безкрайна приказка :)
Аз ли4но нямам ни6то против сина ми да се жени за християнка,но при нас има едно условие,ако е навита,ок ;)
Но все пак предпо4итам мйуслуманка,независимо от коя народност е,просто за да няма проблеми после,а 4е 6те има,не се и съмнявам,за съжаление,това е живота...

Offline ммммммм

• Member
  • **
« Reply #358 on: January 10, 2010, 19:49 »
Имам една приятелка -туркиня.Приятелят и е християнин.Майка му е твърдо против вризката им,нейните родители също.Живеят заедно от 2 години и изобщо не мислят за раздяла,напроив,напук на напъните на родителите да се разделят те ще се женят,защото плануват да си имат бебче :) Нека не забравяме ,че винаги има изключения

Offline bir turk

• Candidate member
  • *
« Reply #359 on: January 10, 2010, 19:56 »
Имам една приятелка -туркиня.Приятелят и е християнин.Майка му е твърдо против вризката им,нейните родители също.Живеят заедно от 2 години и изобщо не мислят за раздяла,напроив,напук на напъните на родителите да се разделят те ще се женят,защото плануват да си имат бебче :) Нека не забравяме ,че винаги има изключения
Много сме ги видяли такива...Резултатът по4ти винаги е един и са6т..за съжаление.
А за плановете им,ин6аллах,ама нейсе...По принцип става то4но обратното,мъжа муслуманин....
Много не6та правим напук на родителите си,но ВИНАГИ те са прави...