Author Topic: Смесените бракове  (Read 278256 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Ynt: Смесените бракове
« Reply #330 on: January 08, 2010, 22:10 »
Иса, с истината не се приключва.;)

Петер, а коя е истината? ??? - не му е мястото тук на тоя въпрос, но когато човек се размисли - след всека тема може да си го зададе, и след всяка ситуация и събитие.Мислиш.... - мислиш......и накрая си казваш - б......х м.......му, ще се мре.... ;D ;D ;D ;D ;D Всичко ли е било напразно.... ??? ??? ??? - и когато го осъзнаеш в душата настъпва мрак, мрак  за който трябва светлина......

Offline Enesii

• Member
  • **
« Reply #331 on: January 09, 2010, 07:17 »
Според мен е ужасно тъпо религията да се появи като проблем в една връзка.Нали все пак любовта няма граници.Ако религията се окаже препядсвие,значи в такава връзка има може би много неща,но не и любов.Какво значение има дали човека е християнин или мюсюлманин,щом си тръгнал да са жениш или омъжваш за него,значи си го приел такъв какъвто е.Познавам хора със смесени бракове,които са заедно от години(10–15г.),живеят си много добре,даже. ;)

Тъпо е според тебе според мен нее .Всяка жаба трябва да си знае гьола,и мястото в него.Любовта граници няма, но има край, и като му дойде края започва ходенето по мъките, и най вече са ущетени децата в един такъв разпаднал се брак. :(

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #332 on: January 09, 2010, 07:37 »
mustafa_b,
защо си мислиш че има значение какво си писал?
Темата си е такава каквато е.
Ти искаш да я ограничиш до религиозни бракове, аз пък не съм съгласен да е така.
Нека да се поущряват и успешните практики на нерелигиозни смесени бракове,
а не само неуспешните на религиозните смесени бракове.
Така всички ясно ще виждаме как точно религията разделя хората.

Изобщо тук всеки говори за каквото му се говори, а не за каквото ти искаш да му се говори. :)
Ово е демокрация.

Ово е спам, ПЕТЕР, не демокрация. Определено има значение какво съм писал, защото държа да бъда разбран. Опитваш се да забаламосаш истинския замисъл на дискусията, често ме цитираш с половин изречение, извадено от контекста... Темата е ясна и ще те помоля да не я разводняваш с... как беше... а, сетих се - "логически заблуди".

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #333 on: January 09, 2010, 10:04 »
Какви "логически заблуди" те тресат, бе Мустафа?  ???
Даже формално погледнато, от гл.т. на формалната логика съм прав.
Темата е "Смесените бракове", а не "Смесените религиозни бракове".
За к`ъв чеп пак ти си навираш религията? И после разправяш че аз все съм говорел за религия.
Напротив, хич не ща и да я чувам тая религия, ама като постоянно ми я навирате к`во да я правя...

"Истинският" смисъл на дискусията, дето искаш да го пробутате, е ясен -
не се женете за друга религия щото ... лошо Ви се пише.
Да, ама не. На хората им е писнало вече от предразсъдъци и канони, попове и ходжи,
които постоянно им се месят в живота и не ги оставят да си го живеят така както го искат.

Аз пък искам на всички четящи тук, да кажа че няма страшно да сте щастливи и със смесен брак.
Просто се договаряте с партньора си да игнорирате религиите. Неговата, вашата и всички останали.
Файда от религии няма. Религиите само разделят хората.
Живейте си живота и се обичайте.
Дори и да има някакъв Бог, в никакъв случай той не иска нещо повече от това.

И мога да Ви дам страшно много примери на щастливи смесени нерелигиозни бракове.  :)

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #334 on: January 09, 2010, 10:15 »
браво Петер евала стига вече сте говорели за религия когато човек обича немисли.Пък я да ви питам аз вас колко пъти сте се срещали с бог,докажете че го има.Или някой е каза че саществува и хаиде даъте юруш.Колко сте ми забавни само

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #335 on: January 09, 2010, 10:18 »
Добре, разбрахме, че сте безкрайно щастливи с Айша, благодарение на факта, че сте атеисти. А сега ако може по темата!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #336 on: January 09, 2010, 10:22 »
Може би в тази тема или в отделна такава е хубаво да споделим мнения и случки относно смесените бракове на помаците. Дали те са мост за  интеграция, или средство за  асимилация?
В днешния  глобализиран свят все по-често ще се случват такива бракове. Може би това е начин да споделим нашата култура и традиции?

Хм, очевидно са средство за асимилация.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #337 on: January 09, 2010, 10:29 »
Хм, очевидно имаш хората за някакво ядене, дето трябва да се смила и асимилира.:)

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #338 on: January 09, 2010, 10:33 »
Ми то е по темата и несъм атеист просто обичам,за мен религията неее на 1 място а човека до мен.Аз няма да живея с религията си а човек,живо същество което чувства и обича,моята връска е от мн.време минахме през мн.неща:сем.приятели,познати но остояхме и ще продалжим да се борим въпреки,тесногледите виждания на голяма част от хората.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #339 on: January 09, 2010, 10:34 »
Хм, очевидно имаш хората за някакво ядене, дето трябва да се смила и асимилира.:)

Очеизвадно, продължаваш със спама:

Културна и етническа асимилация - процес при който малцинство или малцинствена група придобива обичаите, езика, и в крайна сметка етническо съзнание на тези на привилегирована, най-често група на мнозинството.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #340 on: January 09, 2010, 10:37 »
Хм, очевидно са средство за асимилация.
Грешна формулировка! Средство - чие? Асимилиране и обич са взаимноизключващи се. Не отричайте, че млади хора, които живеят във вярата (за всички религии), са относително мнооого малко. Ако те са такива (вярващи), няма да търсят да се свързват с друговерци. Ако харесват културните си традиции, не ще  желаят да си ги променят, а да ги споделят и предадат. Свободна воля е всичко това, а не резултат на манипулативна държавна политика ;) В този смисъл, създаването на такива семейства не е "средство" и няма "асимилация", няма "интеграция".  Може да е споделяне на различия, но може и да е доброволно приемане на общи ценности, чиито носител е бил (преди връзката им) само единия.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #341 on: January 09, 2010, 10:47 »
Pepito, всяка държава провежда национална политика на асимилация (процес на уеднаквяване на масите),често криеща се под термина "интеграция". Смесения брак е едно от многото средства. Други такива са образованието, националните празници, медийната пропаганда и пр.  

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #342 on: January 09, 2010, 11:10 »
Браво, освен смесения брак вече и образованието, националните празници и медиите са забранени за религиозните.
Да не би те да се "асимилират" или "интегрират" случайно от масите и нацията.
А бе аланколу, нали и Вие, сте част от нацията, от масите?
Със същите права и отговорности каквито имат всички останали.
Какъв точно ти е проблема?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #343 on: January 09, 2010, 11:19 »
ПЕТЕР, не се пали толкова. Просто дискутираме. Аз лично си нямам никакъв проблем. Проблемът е, че смесените бракове не са носители на културно наследство от родителите. А авторът на темата пита точно това - може ли индивидът да съхрани и предаде традициите на семейството (родителите) си чрез подобен брак или не.  

В днешно време асилимилацията в държавата ни не е насилствена, но това не значи, че я няма:

Асимилация - претопяване на един етнос (в повечето случаи по-малък и по-слаб) от друг — по-голям и по-силен етнос. Асимилацията бива два вида — естествена (смесени бракове) и насилствена — забрана да се говори на езика на етноса, на децата да ходят на училище и др.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81

десс

• Guest
« Reply #344 on: January 09, 2010, 13:11 »
ПЕТЕР, не се пали толкова. Просто дискутираме. Аз лично си нямам никакъв проблем. Проблемът е, че смесените бракове не са носители на културно наследство от родителите. А авторът на темата пита точно това - може ли индивидът да съхрани и предаде традициите на семейството (родителите) си чрез подобен брак или не. 

В днешно време асилимилацията в държавата ни не е насилствена, но това не значи, че я няма:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81
Хайде де-то помаците били "отделен" етнос-и какво му е отделното-досега никой не е дал точна формулировка(освен индивидуални чувства)-докато факти за обратното колкото щеш.Все пак оеднаквяването на отделните етногравски групи(каквато са всъщност помаците) е започнало отдавна,но все пак съществува и обратното явление-завръщане към родните обичай(двата процеса текат едновременно).Впрочем в случая при помаците е по-бавен процес-заради разликата в религията.

И така що са помаците за науката:
-българи- по етнос[език,немюсюлмански обичай,фолклор(генетичнен профил)]
-религиозно малцинство-по религия(ислям)
-разделят се на няколко специфични подетногравски групи:македонци,родопчани и балканджии(има и др-но те са помалко) т.е. не са комбинирани в единно цяло.

В случая някой елементи от самите помаци желаят да сложат помаците под общ знаменател-като стигнаха дотам да ги приравнят и с други етнически елементи-босняците(като в миналото османската империя ги оеднакви на мюсюлмани и християни или по примера на някой цитирани от тях професори,които се опитваха през комунизма да оеднаквят всички българи-да са ревностни комунисти и атеисти).
Тези опити не са правилни защото в самите помаци има големи разлики не само в диалекта,но и в не мюсюлманските обичай-които са характерни за района в който живеят.