Author Topic: Смесените бракове  (Read 278214 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Смесените бракове
« Reply #270 on: January 05, 2010, 09:13 »
Аз пък съм поддръжник на тезата, че смесените бракове са също толково добри или лоши колкото и несмесените. Свидетел съм на много смесени бракове, тъй като живея във Варна- град в които живеят хора от всички етноси и религии в България. Имам братовчед женен за туркиня и си живеят много добре, имам друга братовчедка женена за арменец, имам братовчед женен за помакиния и още десетки примери. Живеят си хората много добре без оглед на това кой каква религия изповядва. Религията си е религия взаимоотношенията между хората са си отделни. Това, че някои хора ги смесват е друга работа. Повтарям релгиозната или етническа принадлежност за обикновенните хора нямат нищо общо с това дали бракът ще е щастлив или не.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #271 on: January 05, 2010, 11:30 »
Голяма рода бе Балканджи.Поели сте правият пьт,но ти малко страниш,като че ли.От що ли да се чуди човек.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #272 on: January 05, 2010, 12:33 »
Родата ми наистина е голяма- майка ми има 17 първи братовчеди а баща ми 11. Смятай колко братовчеди имам аз. Само не разбрах какво имаш предивид под правилен път ама както и да е. А колко хора познавам, които или са в смесен брак или деца от смесен брак е отделна работа. Тука във Варна половината варненци са или смесени със гърци или с гагаузи. Отделно има цигани при които единия родител е православе, другия мюсюлманин а детето става протестант. Така че лекичко ми е смешно твърдението, че смесените бракове са нещастни. Елате малко във Варна или София и с очите си ще се обедите в противното. На моята улица например живеят българи, турци, гагаузи, цигани, арменци, капанци. Като сме малка улица със 17 номера. Единия капанец е женен за циганка, а дъщерите му за българи и мога да ви уверя, че си живеят супер.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #273 on: January 05, 2010, 12:35 »
Религията си е религия взаимоотношенията между хората са си отделни. Това, че някои хора ги смесват е друга работа.

Няма религия, която да не разглежда взаимоотношенията между хората. Религията е форма на обществено съзнание, строго регламентиран начин на живот, ето защо смесените бракове между индивиди, които държат на религията си, са обречени. Освен в случаите, когато религията им го позволява.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #274 on: January 05, 2010, 12:42 »
Мустафа, България е страна известна още от средновековието в която хората не се придържат особенно много към религията, така е и днес. Християните поради насилственото покръстване и до днес имат повече езически елементи от колкото християнски във вярата си. Мюсюлманите пък в огроммното си множество се придържат към традиционния балкански ислям- който е доста толерантен. И православието и исляма на Балканите са повлияли един на друг до такава степен, че са заели отделни елементи и традиции един от друг. Мога да ти дам пример с Горан Брегович- единия му родител е сърбин (православен), другия хърват (католик), жена му е босненка (мюсюлманка). Хиляди са примерите на Балканите за смесени бракове и при тях процента на нещастните не е по различен от този при останалите.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #275 on: January 05, 2010, 13:01 »
Разбира се, че има много такива примери за успешни бракове. Но те са по-скоро изключение, потвърждаващо правилото. Не случайно споменах, че ако младоженците държат на религията си, то те няма как да я карат заедно, защото ще се сблъскат с доста неприятни неща, които биха избегнали ако се задомят с някои от "своите". Като се започне от кръщенката на децата и се стигне до погребението.

В моето село имаше подобен случай. Мюсюлманин женен за християнка. Живееха в София. Не знам дали са били щастливи, но скоро мъжът почина на около 40. Родителите му искаха да го погребат по мюсюлмански обичай в селото, а съпругата му настоя да е в гробищата в София за да е близо до нея и децата й. В крайна сметка го погребаха в Софийските гробища, не знам по какъв обичай, а родителите все още не могат да преглътнат двойната мъка по него.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #276 on: January 05, 2010, 13:15 »
Според мене тези бракове са толкова щастливи или нещастни колкото и останалите. Явно по вашия край нещата седят друго яче, но нито в Еленско, нито във Варна това е проблем повече от 50 години. При нас първо се гледа дали младите се обичат а после от каква вяра са. Християните и мюсюлманите в Еленско до таква степен са свикнали един с друг и се уважват, че дори в едно съседно село смятаха да строят храм който да е едновеременно църква и джамия, но ги спряха финансовите проблеми. Относно погребенията в нашето село на мюсюлманските погребения жени мюсюлманки не  присъстват, но пък ходят жени християнки. А на християнските погребения ходят мюсюлмани и палят свещи за покойника. Именно това съвместно съжителство е породило и разбирателството. Преди смесените бракове са били невъзможни поради това че не са били допускани от религиозните институции, но след въввеждането на гражданския брак се смятат за нещо нормално. Дълбоко се лъжеш Мустафа като правиш генерални изводи за смесените бракове базирайки се на практиката по вашия край. Погледни как е по другите места. Как е във Варна, в София, в Еленско, в Смолянско (там е масова практика да се женят помаци за християни) а и на много други места.

десс

• Guest
« Reply #277 on: January 05, 2010, 13:45 »
Според мене тези бракове са толкова щастливи или нещастни колкото и останалите. Явно по вашия край нещата седят друго яче, но нито в Еленско, нито във Варна това е проблем повече от 50 години. При нас първо се гледа дали младите се обичат а после от каква вяра са. Християните и мюсюлманите в Еленско до таква степен са свикнали един с друг и се уважват, че дори в едно съседно село смятаха да строят храм който да е едновеременно църква и джамия, но ги спряха финансовите проблеми. Относно погребенията в нашето село на мюсюлманските погребения жени мюсюлманки не  присъстват, но пък ходят жени християнки. А на християнските погребения ходят мюсюлмани и палят свещи за покойника. Именно това съвместно съжителство е породило и разбирателството. Преди смесените бракове са били невъзможни поради това че не са били допускани от религиозните институции, но след въввеждането на гражданския брак се смятат за нещо нормално. Дълбоко се лъжеш Мустафа като правиш генерални изводи за смесените бракове базирайки се на практиката по вашия край. Погледни как е по другите места. Как е във Варна, в София, в Еленско, в Смолянско (там е месова пкрактика да се женят помаци за християни) а и на много други места.
За браковете ще те подкрепя-младите са арелигиозни в повечето случай-смесените бракове пречат само на семействата им поради налаганите с годините предрасъдаци.
Повечето споменават като религия тази на семействата им като придадък без да влагат никакъв смисъл в това и ни най малкото да я познават, за това предполагам че децата ще бъдат печеливши-повече празници-повече лакомства и подаръци- по добре.

А за възпитанието на децата в смесените семейства в религията-та то къде е-в България след комунизма кой се възпитава в религиозния смисъл-ние не сме възпитани та децата ли да възпитаваме.Като стане нещо -си казваме нека господ да помага-а той е един и същ-та с това още повече си приличаме!!!

п.с.Показах сайта на едно помаче-не беше въобще очарована от него-"abee desoo
[1/4/2010 8:28:43 PM] tamara3213:  v  tvoq  smotan saitt
[1/4/2010 8:28:54 PM] tamara3213:   ima mnogo nevernii ne6ta"
:D :D :D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #278 on: January 05, 2010, 13:57 »
Дълбоко се лъжеш Мустафа като правиш генерални изводи за смесените бракове базирайки се на практиката по вашия край. Погледни как е по другите места. Как е във Варна, в София, в Еленско, в Смолянско (там е масова практика да се женят помаци за християни) а и на много други места.

Единственият извод, който съм направил е за религиозните хора и важи както за моя край, така и за всяко друго населено място. Десс правилно е отбелязал, че подобен проблем при нерелигиозните не съществува. Това съвсем не означава, че религията разделя хората, а че обединява хора с еднакви религиозни схащания и начин на живот.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #279 on: January 05, 2010, 14:18 »
При нас в Еленско и Варна, а и в Смолян религиозните схващания не определят начина на живот. Хората от двете религии имат еднакъв начин на живот, заедно празнуват празниците си, заедно работят през делниците си. А що е религиозен човек Мустафа? Този който точно спазва ритуалите на религията, или този който макар и да не ги спазва сърцето му е чисто, обича Бог и върши само добрини? Кой е по угоден- този сляпо изпълняващ ритуалите или този чиято душа е чиста пред Бога и делата са му добри?

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #280 on: January 05, 2010, 14:20 »
Да де, религията  обединява само хората с еднакви религиозни схащания и разделя онези с различни религиозни схащания. :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #281 on: January 05, 2010, 14:23 »
Да де, религията  обединява само хората с еднакви религиозни схащания и разделя онези с различни религиозни схащания. :)
Тука леко не си прав особено гледайки хората около мен.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #282 on: January 05, 2010, 14:24 »
Да де, религията  обединява само хората с еднакви религиозни схащания и разделя онези с различни религиозни схащания. :)

PETER , по твоята логика държавите не обединяват хората, а ги разделят на база различно гражданство :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #283 on: January 05, 2010, 14:26 »
Тука леко не си прав особено гледайки хората около мен.

Хората около теб си имат собствени схващания за живота, които не засягат твоите такива. Не се стремят и да ти ги налагат. Не го прави и ти по отношение на тях.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #284 on: January 05, 2010, 14:34 »
При нас в Еленско и Варна, а и в Смолян религиозните схващания не определят начина на живот. Хората от двете религии имат еднакъв начин на живот, заедно празнуват празниците си, заедно работят през делниците си. А що е религиозен човек Мустафа? Този който точно спазва ритуалите на религията, или този който макар и да не ги спазва сърцето му е чисто, обича Бог и върши само добрини? Кой е по угоден- този сляпо изпълняващ ритуалите или този чиято душа е чиста пред Бога и делата са му добри?

Не правиш разлика между вярващ и религиозен. Всеки може да претендира, че е вярващ, докато религиозните си личат по делата. След като хората, за които говориш имат еднакъв начин на живот, то те не са достатъчно религиозни за да го допуснат. Дали са вярващи само Бог знае.