Author Topic: Смесените бракове  (Read 278439 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline imersim

• Member
  • **
Смесените бракове
« on: October 20, 2009, 14:09 »
Може би в тази тема или в отделна такава е хубаво да споделим мнения и случки относно смесените бракове на помаците. Дали те са мост за  интеграция, или средство за  асимилация?
В днешния  глобализиран свят все по-често ще се случват такива бракове. Може би това е начин да споделим нашата култура и традиции?

Shumarov

• Guest
Re: Смесените бракове
« Reply #1 on: October 20, 2009, 19:53 »
Може би в тази тема или в отделна такава е хубаво да споделим мнения и случки относно смесените бракове на помаците. Дали те са мост за  интеграция, или средство за  асимилация?
В днешния  глобализиран свят все по-често ще се случват такива бракове. Може би това е начин да споделим нашата култура и традиции?

Аз имам роднини, които са сключили брак с партньори с друго вероизповедание, и различна култура.Мой първи братовчед е женен за българка от 80-те години.До ден днешен се радват на щастлив брак и разликата в етническата принадлежност не е била повод нито за интеграция, нито за асимилация!Значи интегрират се хора, които са чужденци! Ние помаците не сме чужденци в България.На мене ми се наложи да се интегрирам тука в Испания.На мене ми е обидно да ми се казва, че трябва да се интегрирам в България !За асимилацията...това по мое мнение сполетя моите прадеди, които са живели през епохата на Османската Империя и доживяха резилите с насилственото побългаряване.Спомням си, като дойдеха за Байрям братовчед ми с фамилията си колко им беше интересно - радваха се на обичаите ни със чисти сърца!Да, смесеният брак е един от начините за споделяне на култура.Но в никакъв случай  със цената на асимилация!
Различието в границите на Родината не е непременно необходимост от интеграция.При освободена от предразсъдъци психика, и добронамереност към различния се получава чудесно съжителство-знам го от личен опит! :)

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #2 on: October 21, 2009, 09:18 »
По идея на колеги , а и мнението на imersim ще отворя тази много актулана тема.

Надявам се да се получи добра и полезна за всички нас дискусия.

Ето и някои предложени въпроси, които могат да се обсъждат в темата...

- Смесените бракове - като всички останали ли са?
- Смесените бракове - мост към разбирателството, опознаването?
- Смесените бракове - нещата от живота!
- Смесените бракове - изтраданото щастие!

Offline imersim

• Member
  • **
« Reply #3 on: October 21, 2009, 12:03 »
Ако споделим повече истории и отношението към тях. Отношението на най-близките. Отношението на съседите и общността, ще може да се види и оцени до колко помаците сме различен етнос.
Защото съм чувал изрази от рода "По - добре вземи циганин, отколкото  българин(респективно турчин)".
Момичета, които са  се омъжили за българи не са приети в бащиния дом.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #4 on: October 21, 2009, 13:22 »
Много се радвам за подетата тема!

Аз съм женен за българка - християнка.

Когато отидох при моите родители да искам благословията им,
баща ми така се обиди, че не желаеше да разговаря с мен.
Просто излезна по двора. Беше му много тежко на човека.
   Майка ми (рахметлийката) ми каза:
     - Незирче, на мен ми е все едно за каква ще се жениш. Ако ще - циганка да е.
   За мен най-важното е, синът ми да е щастлив. Защото аз като бъдеща свекърва, едва ли ще бъда долюбвана.
   Отношенията снаха - свекърва са много сложни.
   След този много кратък разговор поех обратно за София.
   На отиване към моето родно село в колата слушах много весели песни - зората на чалгата, началото на 90-те години...
   Връщането ми към София беше много тъжно - много плач и размисъл.
   Както и да е...
Имам един много добър приятел - християнин, който по това време беше непрекъснато до мен.
Благодарение на него и съпругата му приех нещата по-философски...
От страна на жена ми нещата също не бяха розови.
Още повече, че тя е много по-млада от мен.

Времето си минаваше, дойде време, когато жена ми стана любимата снаха, от общо четири такива.

Ще разказвам още - за сега стига съм Ви натоварвал с моите тегоби.

Голямата любов е голяма, когато е изтрадана!

десс

• Guest
« Reply #5 on: October 21, 2009, 13:31 »
Имам много добър приятел помак-Когато бе студент срещна любовта на живота си-християнка,момиче от Пловдив и решиха да се оженят,когато се прибрал в къщи и казал тази щастлива новина,че ще се жени за християнка-баща му и дядо му така радостно приели новината,че почнали така да го бият ,че си нямате и напредстава,после го затворили в една стая докато неизбият тази му идея от главата-е  измъкнал се и накрая се ожени и с тази му постъпка в неговото семейство не го приемат все още.

Бащата на една приятелка помакиня забранил на нея и на сестра и да се омъжат за друг освен за помак-накрая сестра и се ожени за турчин,а тя за за българче-католиче,той направо се беше поболял;,ама какво да се прави нали са му деца примери се-сега и с двата му зетя се хвали.

Чудя се докога предрасъдъците ще властват все още и при едните и при другите-всички сме чеда на една майка България.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #6 on: October 21, 2009, 16:46 »
Темата е супер и точно на място тя ще даде вьзможност да разберем помаците в различните части на Бьлггария с кои други етноси най често сключват бракове и стабилни ли са те.Тук при мене в Североизточна Бьлгария най често смесените бракове са между помаци и турци по рядко с бьлгари,татари,казалбаши и др.По мои лични наблюдения а и на мои близки в повечето случаи те са неуспешни и само след 5-6години те се разпадат безвьзвратно.Моя дайчо е женен за татарка и винаги,когато сме говорили той е казвал,че допуснал грешка и че тя не е за нашия род.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #7 on: October 21, 2009, 19:51 »
В моя край смесените бракове също са най-често с турци. Почти всичките ми братовчедки са омъжени за турци. Срещат се и бракове с българи, но те са много много малко и се посрещат недоброжелателно от всички, затова повечето омъжили се за българи скъсват връзки със близките и приятелите си.

Offline osoitza

• Avarage member
« Reply #8 on: October 21, 2009, 21:51 »
имам една приятелка, майка й е туркиня а баща й помак.
Съдейки по нея мисля че резултата е много добър. Умно интелигетно чаровно момиче... За съжаление до колото схванах родителите й живеят отделно, което  не идва да говори че брака е много успешен

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #9 on: October 21, 2009, 22:16 »
Да не се бърза със заключенията!

Брака може да е неуспешен по хиляди причини.

Справка:

"Цената на истината" - едно предаване по Нова телевизия, или както един приятел му казва:

"Цената на излагацията".

Offline rcn

• Senior member
« Reply #10 on: October 21, 2009, 22:50 »
Да не се бърза със заключенията!

Брака може да е неуспешен по хиляди причини.

Справка:

"Цената на истината" - едно предаване по Нова телевизия, или както един приятел му казва:

"Цената на излагацията".

Това предаване било толкоз гадно, че не съм го гледал още.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #11 on: October 21, 2009, 22:56 »
Само като знаеш, че е забранено за деца до 12г., трябва да се сетиш за какво става въпрос!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #12 on: October 22, 2009, 19:45 »
Брезница има една голяма помашка фамилия чийто прадядо е бил християни приел исляма.Работил е на някакъв Бей в Брезница, бил му е наемен работник , казвал се е Петър.После е станал Юсуф защото се е влюбил в бейската дъщеря и така станал бейски зет.
После е станал ходжа, учил е в Кавала в прочутата теологична школа и суфийски център.
Поради това че е роден в съседното християнско село прочуто с комитите си - Обидим, след 1912 г ВМРО са му произнесли смъртна присъда.
Юсуф обаче вече женен с няколко деца момчета е бягал през 1912 го към Драмското пристанище зада се спасят заедно със всички брезничани от настъпващите свирепи комити предвождани от Пейо Яворов и Христо Чернопеев.
След като са стигнали там една малка част от тях са отпътували за Турция с претоварен кораб , а другата по голяма част от Брезничани са се оплашили от морето и са се върнали в опожарена Брезница.
Юсуф обаче знаейки за смъртната си присъда от ВМРО е избягал в Истанбул.
Жена пу с петте си деца се е върнала в Брезница с останалата част от Брезнишката група.
По пътя обаче към Брезница, като са ги гонили комитите хората са се разпилели.
Бейската дъщеря - жената на Юсуф в суматохата  е загубила най малкия си син.
Опитали са се да го търсят но отчаяни че детето е умряло те са се отказали.
От някъде е дошла вест че детето е било спасено от гръцки офицер командващ гръцка военна част която пък е оказвала отпор на българите , като по този начин гърците са спасили от сечта помаците от Неврокопско.Хората са разказвали че гърците са спасили доста изоставени помашки деца.По този начин може да се каже че в жилите на гърците тече и помашка кръв.
Но какво е станало с нашия Юсуф които е избягал в Истанбул?

- За нещастие смъртната присъда е била изпълнена от агенти на ВМРО в Истанбул и той е бил убит там.Последвалите събития по време на Първата Световна Война са довели до наемане на шахиди от Неврокопско, Брезница, Корница, Лъжница и онези които са ходили там в Истанбул по късно са разказвали историята на Юсуф в Истанбул.
Но сензацията е друга - днес тука от доста одавна във форума има човек ,
един от най активните форумци, чийто прадядо е именно онзи Юсуф рахметлията.
Но тъй като той пожела да не го разкривам кой е аз немога да го предам.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #13 on: October 22, 2009, 21:29 »
Това вече сме го чели, но каква е връзката с темата?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #14 on: October 22, 2009, 21:33 »
Това вече сме го чели, но каква е връзката с темата?
Golama.
Po golqma ot kolkoto mojem da si predstavim.
abc, tova e edinstveniq izvesten smesen brak v Breznica pri koito dovedeniq saprug priema pomashkata identi4nost.