Author Topic: Смесените бракове  (Read 278381 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ммммммм

• Member
  • **
Ynt: Смесените бракове
« Reply #720 on: January 29, 2010, 20:33 »
Меденка, цената не е религията. Малко са тези, които държат истински на вярата си днес. Проблемът е, че съществува опасността и при най-малкия семеен спор да се изтъкват различията във вярата (етноса), макар съпрузите да не са религиозни. Така например, в една съседна тема за дискриминацията, участникът с ник Вера, посочи случай, при който единият родител турчин биел доведеното дете на съпругата си, "защото било българче".

Изводът е - смесеният брак е риск, по-голям отколкото традиционния брак.
явно господинът е търсил повод да бие детето,а относно браковете все още вярвам,че има изключенийца,макар и малко да не настъпва моментът на "натякване"кой,какъв....

Offline abc

• Forum fan
« Reply #721 on: January 29, 2010, 20:36 »
Изводът е - смесеният брак е риск, по-голям отколкото традиционния брак.

Звучи правдоподобно.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #722 on: January 29, 2010, 20:37 »
Генералният извод според мен от всичко изписано по темата е точно този:
смесеният брак е риск в пьти по голям от традиционният.
Разбира се остава условието,че живеем на Балканите,защото този риск може да е нищожен за други места,като САЩ например.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #723 on: January 30, 2010, 00:02 »
Така ли?! Ако правилно съм разбрал май искаш да кажеш, че говорим за черното, не за цветовете ;)
  А цветен ли е черно-белият телевизор?
 Тук не става дума за религия,нещата се разглеждат малко едностранчиво.Смесен е и брак между арабин и помакиня например,нищо че религията е една и съща.Хубаво е при дискутирането на темата да се наблегне на въпроса как различните видове култура,възпитание,начин на живот и т.н. се срещат и какъв е резултатът от смесването на две култури?Да,религията е част от културата,но не обхваща цялата същност на обществото и но индивида.

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #724 on: January 30, 2010, 11:09 »
браво karaibrahim и аз тово се опитвам да обясня ама нещо неми се получава мн.ти го каза мн.правилно,култура,възпитание,начин на живот това е по - важното а не религията тя е начин да определи дадена група идивиди но неее най - важното още веднъж поздравления

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #725 on: January 30, 2010, 11:25 »
"Култура, възпитание, начин на живот..." при мюсюлманите са силно зависими от религията Ислям. Това пък се опитвам да обясня аз. Аналогично двама мюсюлмани от различни етноси биха се разбирали много по-добре в семейния живот отколкото мюсюлманин и немюсюлманин, макар и от един етнос.

А ако двама ми кажат, че религията по никакъв начин не влияе на живота им, това означава, че изобщо не говорим за смесен брак между тях, в смисъла на настоящата дискусия.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #726 on: January 30, 2010, 11:56 »
Опитвам се да разбера всички, които са партньори в смесен брак от различно вероизповедание. Мисля, че за да са щастливи те са успели по някакъв начин да сведат културните и религиозни различия помежду си до минимум, преди или по време на самия брак. Имам няколко приятели помаци, които прекараха детството си сред християни в София, Кюстендил, Перник и се ожениха за българки-християнки. Но почти всички от тях криеха пред приятелките си, че са помаци, бяха с новите си имена, живееха като останалите приятели непомаци - алкохол, купони, дискотеки, демек бяха приели изцяло техния начин на живот. Ако на това му казвате смесен брак, то аз сигурно съм космонавт.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #727 on: January 30, 2010, 13:33 »
Опитвам се да разбера всички, които са партньори в смесен брак от различно вероизповедание. Мисля, че за да са щастливи те са успели по някакъв начин да сведат културните и религиозни различия помежду си до минимум, преди или по време на самия брак.  
Моят опит показва тъкмо обратното!
Всеки е себе си и никой не крие различията си.Ако някой не обича другия до себе си заради самият него,такъв какъвто е...то тогава брака е лицемерен и лъжовен.Ако страхливите хора се оправдават с различията и избират лесното,като се женят за такива като тях,това е друг въпрос,но да се отхвърлят всички смесени бракове си е параноично.

В статията по долу за мен е правилното мислене:

"В различието на характерите се крие Божията хармония

Някои мъже ми казват: “Нямаме съгласие с жена ми; противоположни характери сме. Тя има един характер, а аз друг! Как Бог прави такива странни неща? Не можеше ли така да устрои нещата, че съпрузите да си прилягат, за да могат да живеят духовно?” “Не разбирате ли, казвам им, че в различието на характерите се крие Божията хармония? Различните характери създават хармонията. Тежко ви, ако бяхте с едни и същи характери! Помислете си, какво щеше да става, ако например и двамата се гневяхте лесно - бихте съборили къщата. Или, ако и двамата имахте кротък характер, щяхте да заспивате прави! Ако и двамата бяхте скръндзи, от една страна, бихте си прилягали, но тогава и двамата бихте отишли в ада. Ако пък бяхте с широки пръсти, бихте ли могли да съградите дом? Щяхте да раздадете всичко и децата ви да останат на пътя. Ако някой опърничав вземе друг опърничав, ще си подхождат, нали? Обаче един ден ще се изтрепят! Затова, какво става? Бог допуска един добър да вземе някой опърничав, за да му помогне, защото може опърничавият да е бил добронамерен, но да не му е било помогнато от малък”.

Малките различия в характерите на съпрузите спомагат да се създаде хармонично семейство, защото единият допълва другия. При автомобила са задължителни и газта, за да върви, но и спирачката, за да спира. Ако автомобилът имаше само спирачка, нямаше да се помръдне, а ако имаше само скорости, нямаше да може да спре. Знаете ли какво казах на едно семейство? “Понеже си подхождате, затова не си подхождате!” И двамата са чувствителни. Ако нещо се случи в къщата, и двамата губят ума и дума, и започват: “Ох, какво ни се случи!” - единият, “Ах, какво ни се случи!” - другият. Така единият помага на другия да се отчае още повече. Не може малко да го ободри, да му каже: “Я чакай малко, това, което ни се случва, не е чак толкова сериозно”. Виждал съм това при много семейства.

Когато съпрузите са с различни характери, могат да са по-полезни и при възпитанието на децата. Единият е малко по-строг, другият казва: “Остави децата малко свободни”. Ако и двамата са прекалено строги, ще загубят децата си. Ако и двамата ги оставят свободни, също ще ги загубят. Докато по този начин и децата намират едно равновесие.

Искам да кажа, че от всичко има нужда. Естествено, не бива да се преминават границите, но всеки по своя начин може да помага на другия. Ако например изядеш нещо много сладко, искаш да хапнеш и нещо, което е малко солено. Ако ядеш много грозде, приисква ти се и малко сирене, за да се убие сладостта. Или ако зеленчуците са много горчиви, тогава не могат да се ядат. Но малко горчивото е полезно, както и малко киселото. А ако този, който е кисел, каже: “Станете всички кисели като мен”, който е горчив каже: “Станете всички горчиви”, а другият, който е солен: “Станете всички солени”, не може да се стигне до разбирателство."

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #728 on: January 30, 2010, 13:53 »
fotakiev, статията е добра, но е за съвсем различно нещо. Различните характери, нямат нищо общо с прикрития произход, култура и религия, както в случая с моите познати. Или прикритието трябва да продължи до пълната асимилация на прикриващите или бракът е изправен пред изпитание. 

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #729 on: January 30, 2010, 14:13 »
При твоите познати е било така,при мои познати е било друго..при трети трето......
Религиозни,културни или физически различията са си различия и ако  в семейството я няма любовта тези различия ще са пречка.
Така,че mustafa_b.....докато я има любовта,ще има не само смесени бракове ,а и щастливи смесени бракове!

вера

• Guest
« Reply #730 on: January 30, 2010, 16:18 »
Затаено в очите

Очите ми от сълзите умити,
проблеснали кинжали в твоя миг,
пречупиха се като два графита
когато влюбих в тебе своя стих.
В загърбената твоя мълчаливост
шумяха лятно-слънчеви ята.
И речна, от безкрая, ти пенливост
през вените ми страшно прошептя.
Косите ми замрежиха света ти
с цветята на разцъфнали утра.
Целувахме се с приказки богати.
И вярвахме в съдбата си с душа.

Това е любовта,каквото и да напишете и каквито и мнения да дадете,за любовта са нужни само двама истински влюбени и нито религията,нито обществото и никакви предразсъдъци няма да могат да ги разделят.

вера

• Guest
« Reply #731 on: January 30, 2010, 16:35 »
Благодаря на всички за мненията по проблема ми...макар ,че не видях нищо за това : "защо е класика брака между помак и християнка".А относно родителите на мъжа ми , те са се отрекли от сина си-не желаят да го виждат, грижат се за бившата му жена-помакиня, и детето, а за мен даже не искат да знаят...тоест нямам как да ги убедя в каквото и да е било спрямо тях и сина им...пълно отритване.Май няма вариант???
  Такааа , сега.... ??? :oНа няколко пъти тук във форума пишете , че Корана позволява мъжът мюсюлманин да има любовница и извънбрачен живот. В резултат на това влязох в разговор с любимия си , който категорично отрича(а е вярващ) да има подобно нещо дори загатнато в Корана.Според него Корана дори забранявал това.
Моля Ви, дайте ми ориентир, как да се мотивирам, къде да прочета за това или направо ми Coppy-нете цитати от Корана касаещи позволението на любовен живот(любовници,извънбрачно съжителство....) извън семейството.

Ориентирът е сърцето ти и какво чувстваш ти всичко останало са празни приказки, които отшумяват като есенни листа.

С всичко прочетено дотук стигнах до извода ,че се водят полемики от хора не познаващи истински любовта и които никога не са били наистина влюбени.Пожелавам и да я усетят,защото тогава ще се промени погледът им към света,защото любовта е онова истинско чувство с което ни е надарил господ и опознавайки го ставаме наистина по добри.

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #732 on: January 30, 2010, 18:13 »
Вера,драматизира6 не6то.Ти коя си да каже6 4е полемиките тука се водят от хора непознава6ти лйубовта.
Спокойно моми4е,знаем какво е лйубов,но  тя преминава през етапи,не става отведнаж,и само от нас зависи,
дали 6те и позволим да се развие.Егоизъм е заради мене,примерно,после да страдат децата ми.Лъубови много,винаги може да се  полу4и между двама които се харесат,но лйубовта кам Аллах(бог),децата и семейството
е по-силна от вси4ко друго.Егоизъм е заради страсти да страдат други хора,това  е разбира се моето мнение.
Сърцето 4увства ,да,но по важно е какво ти повелява разумът.Толкова е лесно да се влйуби6 в някой по-хубав и интелигентен мъж,за6то пък трябва той да е от друга Вяра.Твърдо съм против смесените бракове,за 6тастието на децата после..

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #733 on: January 30, 2010, 18:40 »
  Много точно казано Ada_bg, ние също познаваме любовта,и едва ли всички които имат несмесени бракове са се оженили само по сметка.
  Добре е обаче когато се влюбваш да мислиш и със.....главата си!

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #734 on: January 30, 2010, 22:32 »
  Mustafa_b,
 Имам чувството,че точно ти прикриваш нещо,може би комплекси!За какво прикриване може да става дума, може ли някой да се прикрива и то точно от любимия човек до себе си?Моите познания по темата водят до извода,че почти всички бракове между помаци и християни са дело на любов и са с доста бурна предистория.И когато се парира влиянието на външните фактори,то бракът се запазва и е много здрав.Разрушително въздействие имат точно тези външни фактори като роднини,"приятели",религиозни ментори и прочие,на които това не им харесва.Апропо,ти да не си от последните,извинявай,че така директно те питам,но аз съм си такъв,директен.