Author Topic: Смесените бракове  (Read 278111 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
Ynt: Смесените бракове
« Reply #690 on: January 21, 2010, 09:37 »
Доклад по проекта “Наследство и диалог между културите”, проект под ръководството на EPACTE - Лион, финансиран от министерствата на външните работи и на културата на Франция, координатор за България - ЦЕФИ

Българите мюсюлмани: (Присъстват само като вътрешна гледна точка от едно интервю. Невидими са в общественото пространство.)
Помакиня: “Единственият проблем бяха религиозните различия. Аз съм мохамеданка. Смених си вярата. Баща ми е много толерантен, още повече, че го познаваха като човек. Случвало се е да чувам реплики: “Друго щеше да е, ако си беше от нашите”, но това е било в трудни моменти, когато съм се оплаквала за нещо. Неговите родители - в началото предпазливи. Аз четях много литература за християнството, за начина им на живот и разбрах, че не е кой знае колко различно. Свикнаха”.
Случай, когато семейна приятелка казва, че помаците миришели и тя се обижда. “Изповядването на една религия не се свързва с плътската чистота или нещо такова.” Изгонила приятелката, но никой не се обидил.
Причината за приемането на християнската религия се мотивира с предписанията на своята културна традиция: “Според мюсюлманската религия има такава притча и съм убедена в правотата й. След като жената стане майка, тя трябва духовно да бъде свързана с децата си, т. е. да принадлежат към една религия, защото след смъртта тя няма да може да види децата си, ако те са с различна религия. И реших, че е по-добре да загърбя родителите си - това означава, че няма да мога да видя тях.”
Сватбата е основен акцент в разказа на 31-годишната жена, защото според нея изразява, извежда културните различия: В ресторанта двата рода се разделили. Тя сметнала, че това е заради религията. Сега има по-просто обяснение. Еднаква е бройката на роднините от двата рода на сватбата. През цялото време тя е усещала напрежение. Не се създало контакт. Оркестърът свирил много тракийска музика. Дарявала с хавлиени кърпи - различни за мъжете и жените - това си е тяхна традиция. В с. Искра, откъдето е мъжът й - с носни кърпички.
В интервюто проличава характерното за миналото обвързване на религиозната другост с етничната. “Баба ми каза: “Ама той е българин”. Мен ме навява мисълта, че дори те не осъзнават, че говорим за религиозно различие. Защото и аз смятам, че съм българка. Ние също сме си българи, ама помаци. Дори не са се замисляли над тези неща. Но подсъзнателно някак си го правеха”.

П.С. Информацията относно проекта, която откривам в нет-а, е 2001-2002г. Изследвана е ситуацията в гр. Пловдив.

Offline Dessie

• Candidate member
  • *
« Reply #691 on: January 21, 2010, 10:50 »
No coment:
 Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева
Видео:)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/21/845245_zritelite_izbirat_nai-znachimata_ljubovna_istoriia_na/?ref=rss

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #692 on: January 21, 2010, 13:01 »
Оспамихте най-четената и интересна тема! Моля,погледнете заглавието на темата,другото на лични!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #693 on: January 21, 2010, 14:02 »
Май пак се разгорещиха страстите.

Да оставим няколко дена темата, да си отдъхнем, успокоим после пак да продължим. Няма смисъл да се обиждат Админи,Модератори, тогава без обяснеия може да има чистка и банове... Все пак тука не e "фурната на Кöр Хасан"

Relax! :D  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #694 on: January 21, 2010, 15:16 »
От тук насетне всичко НЕ по темата спам ще се трие директно без предупреждение.Моля,дискутирайте само по темата!

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #695 on: January 23, 2010, 12:28 »
колко сте ми забавни всички как всеки си дърпа чергата а никой невижда реалното такива бракове има и ще продалжава да има когато човек обича всичко друго няма значение а мн.скоро и моят брак ще е такъв можете само да ми завижада имам най-стахотния турчин до себеси и се надявам да го проууумеете вярата не е всичко а само малка час от личноста ни касмет с злобата дето бълвате и мн.обиди толкова сте дребнави

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #696 on: January 23, 2010, 12:49 »
ai6a23, можем да ти пожелаем само успех и щастлив живот със своя избранник. Не мисли обаче, че с успешния си брак ще промениш моето и мнението на много други относно смесените бракове. Те затова си остават смесени, защото се намесват много фактори и обстоятелства, отличаващи ги от стандартните (традиционни) бракове. Докато има различие в културата в отделните общества рискът за неразбирателство между партньорите и неуспех при смесения брак ще си остава. Избягването на смесени бракове според мен не е дребнавост, а залагане на сигурното и доказаното пред неизвестното и рискованото.

Ок, разбрахме, че сме дребнави, но с какво точно сме те обидили?!

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #697 on: January 23, 2010, 12:56 »
о не към мен а кам вас самите един към друг продалжавайте в сащия дух поне да сразвелеляваме с приятеля ми с вас касмет на всички който обичат истински

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #698 on: January 23, 2010, 13:14 »
 аI6а  Най добре пиши до вестник " Искрено и   лично" там е пълно с такива историйки като твоята /ако не си поредния провокатор/.Пък вие като сте толкова влюбени  неможе ли да се веселите истински някъде  другаде а не да се "развеселявата" със  сайта.И не мисли че света се върти около  теб и твоя най-страхотен турчин.Ние тук споделяме мнения а ти по-добре не се забърквай с дребнави хора.
     И благодаря за пожеланието защото и ние обичаме истински.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #699 on: January 23, 2010, 15:28 »
Ето малко информация за  едно дете от смесен брак- съпругата на Том Ханкс- Рита Уилсън, чийто баща е помак от Гърция, който по- късно е приел православието, а майка й е гъркиня.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Wilson

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #700 on: January 23, 2010, 16:57 »
Интересно ми е как в едни случаи говорим колко хубава била "шарената черга", а в други сме готови да анатемосаме дори и опита да изтъчем подобна черга...   

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #701 on: January 23, 2010, 17:01 »
   Част от интервюто на Шевкет Чападжиев:
   "Актрисата Рита Уисън-съпруга на Том Ханс чийто истинско име е Маргарита Ибрахимова,е дъщеря на мой много добър приятел,български помак от Смолян" !!!!!!!!!!!!1
     нерде Ямбол нерде Истанбол?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #702 on: January 23, 2010, 17:44 »
Хадж, както е написано баща и е роден в Гърция, а после е живял в България и Турция. Понастоящем се казва Асен Уилсън.

Rita Wilson

Early life

Wilson was born Margarit Ibrahimova[1] in Los Angeles, California. Her father, a Muslim Bulgarian[2] who worked at a racetrack, was born in Greece; he later converted to Orthodoxy. Before emigrating to the U.S., he had lived in Bulgaria and Turkey;[3] her mother, Dorothy, was born and raised in an ethnic Greek village (Sotira) on the Albanian side of the border.[2][4] Wilson's family changed their surname from "Ibrahimoff" to "Wilson," which was a name of a local street in Southern California.
[edit]Career

Рита Уилсън

Рита Уилсън (на английски: Rita Wilson) e американска актриса и продуцент.
Тя е родена като Маргарита Ибрахимова на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е българин мюсюлманин роден в Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България и Турция. Нейната майка Дороти е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница. Рита Уилсън е омъжена за Том Ханкс от април 1988 и има две деца от него.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #703 on: January 23, 2010, 18:05 »
Интересно ми е как в едни случаи говорим колко хубава била "шарената черга", а в други сме готови да анатемосаме дори и опита да изтъчем подобна черга...    

Би било хубаво да уточниш какво искаш да кажеш с това завоалирано изречение. Кой кого и какво анатемосва?! Тези, които пазят оригиналния цвят на нишките в изтъканата шарена черга или онези, които се опитват да я пребоядисат?

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #704 on: January 23, 2010, 18:26 »
Би било хубаво да уточниш какво искаш да кажеш с това завоалирано изречение. Кой кого и какво анатемосва?! Тези, които пазят оригиналния цвят на нишките в изтъканата шарена черга или онези, които се опитват да я пребоядисат?

На това му казвам майсторска метафора Но дали е пребоядисване бракът?