Author Topic: Смесените бракове  (Read 278525 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Смесените бракове
« Reply #660 on: January 19, 2010, 11:15 »
Ами това не лишава ли от елементарното човешко право децата и внучетата на дудунья да се женят за мюсюлмани?

Правата на всеки са гарантирани от закона, а не от религията.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #661 on: January 19, 2010, 11:26 »
Правата на всеки са гарантирани от закона, а не от религията.

Мустафа,

Да задам тогава следния въпрос: Ти например, ако имаш дъщеря, като родител би ли допуснал и одобрил тя да сключи граждански брак с немюсюлманин, но без да изискваш той да приема исляма?  Нека да разглеждаме идеалния вариант, т.е. да виждаш, че те се обичат, уважават и приемат със своите различия на религиозна основа.   

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #662 on: January 19, 2010, 11:29 »
Задаваш риторичен въпрос. Знаеш, че съм религиозен ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #663 on: January 19, 2010, 11:35 »
Знам ;) Но религиозните не са застраховани да не изпаднат в подобни ситуации... Как би постъпил ти лично?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #664 on: January 19, 2010, 11:40 »
Бих се постарал да не се стига до подобна ситуация. Ще моля Бог да пази дъщеря ми от връзка с друговерец. Но наистина никой не е застрахован. Дори и консерватор като Али Риза скланя глава пред свършен факт.  

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #665 on: January 19, 2010, 11:55 »
Разбирам, но ти не ми отговаряш на въпроса, а той конкретно е дали би одобрил и допуснал такъв брак (граждански) и/или връзка, ако вече се е стигнало до подобна ситуация.  Да разбирам ли, че и ти би склонил глава пред свършения факт?

Всеки иска за децата си най-доброто.  Ти като религиозен човек изхождаш от една гледна точка, аз имам малко по-различно виждане, но като цяло и двамата искаме децата ни да са щастливи.  Не винаги обаче нашите разбирания като на родители се припокриват с тези на децата ни.       

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #666 on: January 19, 2010, 12:43 »
Мисля, че съм отговорил достатъчно конкретно.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #667 on: January 19, 2010, 13:02 »
Мисля, че съм отговорил достатъчно конкретно.

Не си ;) Ти ми отговори, че би се постарал това да не се случи, но не и как би постъпил, ако това в действителност се случи. Единствено разбрах, че Али Реза скланя глава пред свършен факт...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #668 on: January 19, 2010, 13:23 »
След като се преобърне каруцата пътища много...

Offline muti6

• Adviser
« Reply #669 on: January 19, 2010, 13:38 »
"Тука в сайта удобно трябва да се чустват не анонимни субекти като тебе, а момичета като - Джемиле, Ади,Деси,Избейка, Фатме , Хава и още мноого много , които са се свили и мълчат"

Аха, свили и мълчат-това ли за вас трябва да правят жените тук ...Браво:)))
Неее, вече съм окрилена от факта , че ме обича един от Вас...но истинска!
Dudunia ,хленченето не помага на никой(сама го каваш)Радвай се, че те обичат истински(ако е така),но ако се държиш по този начин и с  човека до теб, направо си е жалка картинка(не го облазявам).Не дръзвай да мислиш, че само ти познаваш истината, а другите са заблудени.
Няма ограничено ниво,както няма и тъпо мнение , има различни от нашето , противни на нашето ,но не и тъпи(ограничени нива) , не вървят подобни изрази в такъв раздел,мисля.Парадоксът на нашето време е, че имаме по-високи сгради, но по-ниска търпимост, по-широки магистрали, но по-тесни възгледи. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве....Знаем как да прживяваме,но не знаем как да живеем!Просто сме изгубили всякакъв модел и всякаква посока в живота си.Не знаем кое е добро, и кое е лошо.
Зпомни това от мен:Често човек е най-злият враг на самия себе си.Не е важно кой е прав, а какво е правилно.Мисля,че дължиш извинение на доста хора Тук.Най - лесно е да обидиш или наклеветиш човек, когото не познаваш.Смяташ ли, че е реално, тук всички да сме толкова неразумни?Всеки разбира живота си по определен начин.
 Незнам на колко години си,но имай необходимото възпитание да спориш(общуваш) по по-нормален начин с хората от сайта.
Бъди жива и здрава!!!

Shumarov

• Guest
« Reply #670 on: January 19, 2010, 13:40 »
Уви Shumarov, :) нито съм се наплашила,нито има от какво.Тогава едва ли бихме говорили за истински,стойностни чувства
Само не разбирам защо поставяте под съмнение факта , че найстина искам искреното ви мнение, ама не да преливаме от пусто в празно с красиви съвети, а примери.
Няма ситуация,която да не може да се направлява в правелната посока за двама ду6и, както е при нас!

Ето заради такива писания ставам параноичен и се съмнявам в искреността ти:

На твоето ниво ли метка, което ти е ограничено ? Можеее ..."баба знае 2 и 200".Но за 200-таа ще ме гониш и в другия живот:)))

Но дори и да не си искрена, ти отприщи 45 страници с полжението си на помаколюбка-поздравявам те за този успех!Изненадва ме защо не потърсиш съвет от специалисти(брачни консултанти), а те интересува мегданското ни мнение!Аз когато се зажених не се консултирах с никой-послушах порива на сърцето си и съм много щастлив от избора си!
Необходимостта от съвети при бракосъчетание според мене е признак на липса собствено мнение и неувереност в себе си.Който и теолог, или атеист да те консултира при вземането на решение, не може да ти даде перфектни съвети и препоръки, защото става дума за твоя и на твоя помак живот!Вие ще си го живеете по ваш вкус и вие ще се наслаждавате на живота, който сте си осигурили!Малко е нагличко от твоя страна да изказваш негативни мнения за това кой как вижда смесените бракове, при положение, че искаш мнения и съвети!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #671 on: January 19, 2010, 13:55 »
Sçitam çe şte vi e interesno da vi zapoznaya s tradiciyata pri braka v TR. Mladite se opoznavat i kogato reşat da se sgodyat, mladeja i nay-blizkite mu otivat da iskat momiçeto ot roditelite i. Momiçeto pravi kafe i go podnasya na prisıştvaştite. V udoben moment, obiknovenno baştata na mladeja izriça slednite standartni dumi '' Allahın emri, Peygamberimiz'in kavli ile kızınız ( Zeynep'i) oğlumuz ...( Ahmet'e) istiyoruz''
koeto znaçi: sıs zapovedta na Allah i napıtstvieto na Proroka ni iskame dışterya vi..... za sina ni.....
Baştata vika pri sebe si dışteryata i ya pita dali e sıglasna. Tya mu kazva;; Kakto ti reşiş tatko''.
Tazi ceremoniya e ednakva i v provinciite i v gradovete. Pravi se za opoznavane na svatovete i  poçitane na roditelite koito sa ya otgledali. Taka se zapoçva podgotovka za brak. Vızpitanata dışterya znae kakvi sa tradiciite kakto na naroda i taka i na familiyata si. Braka e socialno yavlenie i kolkoto poveçe hora go podkrepyat tolkova poveçe toy se opazva.
Jenene za hristiyanka e normalno yavlenie. Dokolkoto znam edna ot sıprugite na naşiya Prorok e bila hristiyanka ot Egipet i se e kazvala Mariya.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #672 on: January 19, 2010, 14:22 »
“Ние сме пожънати от посятото преди,
а поколенията след нас ще бъдат плод на нашите усилия.”

(М. Фетхуллах Гюлен)

Съвършенството на един народ започва от стабилното семейство, от заедно изграденото от съпрузите семейно гнездо. Затова възпитанието трябва да започне от семейството, за да бъде трайно. Не би могло да се мисли за възпитание в една общност, ако семейното гнездо не е изградено върху основите на възпитанието. И въпреки, че е от голямо значение наличието на правилен подход при обучението и възпитанието на идеалния човек, то семейното гнездо винаги ще заема важно място при оформянето на човека като личност.
Ако младото поколение бъде възпитавано правилно и достойно, и ако не се промени с времето, дори самите ние може да се учудим на техния успех. Затова успехът в семейната среда е първата крачка към успех в живота, а тази крачка зависи от сключване на стабилен брак.

Целта на създаването на семейство не е само възпроизвеждане на потомство, както някои твърдят. Семейството е от жизненоважно значение за обществото и е основната клетка на една нация. Следователно целта му не е само раждане на деца, нито задоволяване на плътски желания. Семейството е една свята институция. Най-открояваща се черта на неговата святост е бракосъчетанието (никях). Бракът се сключва в рамките на определени принципи, с определени цели и задачи. Създаването на семейство без брак и без определените принципи и задължения, се определя като прелюбодеяние (зина).
В религията под никях се разбира законният брак, който ще бъде стабилната част, основата на един добър народ. Бракът се осъществява с поставени цели, които един мюсюлманин ще трябва да следи, въпреки трудностите, които го заобикалят. Целта на едно семейство трябва да бъде възпитаване на поколение, от което Всевишния да бъде доволен и което да зарадва Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари.

Семейства, които се създават без цели, приличат на постъпките без намерения. Когато не е поставена определена цел, не се обръща внимание на партньора, те не се познават достатъчно, а се женят само затова, че са се харесали по външен вид. В много от случаите възникват  неразбирателства. Още повече, ако единият е вярващ, а другият – не, единият познава Пророка, а другият – не, в много случаи ще се появят различия в мненията и ще се стига до непоправими грешки.

“Женитба с цел” е женитбата, при която освен възприемането на другия по външен вид (физически), да го възприемем и логически. Когато се следи целта, в семейството ще има щастие. Ако бракът не се гради върху поставената цел, то след време ще възникнат различни проблеми, които ще разрушат семейното щастие.
От една страна, религията насърчава бракосъчетанието, а от друга страна, поставя определени норми. Всеки човек трябва да има определена цел в своите дела и отношения, за да успее да вземе правилно решение и да постигне определен резултат във всяко свое начинание. В случай, че не си е поставил определена цел, то не би успял да организира времето си и никога няма да я постигне. Опитът показва, че ако не правим всичко необходимо за поставянето на цели във взаимоотношенията ни, много е вероятно да сме изгубили шанса да победим.

http://www.fondaciaroza.org/books/41/read-108.html

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #673 on: January 19, 2010, 14:24 »
subigi kurt, в Турция държат изключително много на семейството и това вече са го разбрали почти всички българи чрез турските сериали.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #674 on: January 19, 2010, 15:16 »
  Довиждане  дудинка.Приятно топлене на краченцата под юргана.В началото бях ти повярвал,че наистина  искаш съвет,но последните ти излияния показаха твоята същност.И ако е вярно че си омъжена за помак начина по който охарактеризира болшинството от помаците  коментирали темата показа защо   някой хора са резервирани към такъв брлак.