Author Topic: Смесените бракове  (Read 276511 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Смесените бракове
« Reply #570 on: January 16, 2010, 13:26 »
Трябва-та това си е диктат-през комунизма не ви питаха искате ли,или така нататък,а ви казаха трябва да си смените имената.В български език 'трябва' е задължително-няма друг вариант.

Още едно "трябва", но понеже е от Десс, не е диктат: 

айде айде-това не е ли неин избор,аман от диктати-това трябва,онова трябва-според мен не само жената трябва да уважава мъжа,а и мъжа да уважава жената иначе ми прилича на дискриминация на религиозно ниво.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

десс

• Guest
« Reply #571 on: January 16, 2010, 15:21 »
Още едно "трябва", но понеже е от Десс, не е диктат: 

Е понеже виж за какво "трябва" става на въпрос-Много сте ми интересни,ама така извъртате нещата така го въртите та все да сте прави-ама поне да го бе посъкратил малко,че да не се улови смисъла.
И така-първото е в отговор на твоя постинк и обяснявам какво е значението на "трабва"
-Второто-не само жената трябва да уважава мъжа-е отричане и продължение на твоята мисъл за приемането на исляма,като втората част на изречението вмъква и моя постулат-че уважението би могло да е взаимно.
Ха сега кой диктува!? :D :D :D

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #572 on: January 16, 2010, 15:36 »
 Ислямафобите.Някой от вас  беше казал ,че за участник във форума всичко българско е акано.А според вас всичко що е ислям е тероризъм ,потъпкване на права и фанатизим .Обсъждаме СМЕСЕН БРАК, значи брак  на хора от две религи и култури.За всички други примери мисля че темата не важи.Ако сте дошли да ни опознавате ние ви казваме какви са правилата според нашата религия.А критики за исляма сме слушали пре достатъчно.И не търсете винаги аналогия с хриктиянството защото ако там важи "кесаревото кесарю,божието богу" в исляма не делим нещата  по този начин.А що се отнася до уважение на жената нашите деди и бащи са били достатъчен пример за нас.

десс

• Guest
« Reply #573 on: January 16, 2010, 16:05 »
Ислямафобите.Някой от вас  беше казал ,че за участник във форума всичко българско е акано.А според вас всичко що е ислям е тероризъм ,потъпкване на права и фанатизми .Обсъждаме СМЕСЕН БРАК, значи брак  на хора от две религии и култури.За всички други примери мисля че темата не важи.Ако сте дошли да ни опознавате ние ви казваме какви са правилата според нашата религия.А критики за исляма сме слушали пре достатъчно.И не търсете винаги аналогия с християнството защото ако там важи "кесаревото кесарю,божието богу" в исляма не делим нещата  по този начин.А що се отнася до уважение на жената нашите деди и бащи са били достатъчен пример за нас.
Така,първо чете ли всичко или се намесваш неподготвен.
Второ никъде в исляма не се пише ,че жената трябва да приеме религията на мъжа-за което пише Мустафа.Жената може да бъде и от друга от небесните религии-пример затова е майката на Мехмед,съпруга на Баязид ,която е било до края на живота си християнка и умира в манастир.
Т.е необходимо е уважението да бъде взаимно-а не с подобни изречения,като трябва да приеме исляма-аз мисля,че не е задължително да приеме исляма за да се събере с мюсюлманин,като това важи и за обратното.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #574 on: January 16, 2010, 16:13 »
Гече то и при комунизма беше така.
Изградената комунистка никога не би допуснала да развие чувства към някой идеологически неориентиран :)
Всъщност, атеизма също е религия, измислена от комунистите ...Религията на "невярващия"...
Радикалният, “посветеният” атеист следователно е нещо като аристократ на цинизма – той смята своя цинизъм за мъдрост.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #575 on: January 16, 2010, 18:11 »
Така,първо чете ли всичко или се намесваш неподготвен.
Второ никъде в исляма не се пише ,че жената трябва да приеме религията на мъжа-за което пише Мустафа.Жената може да бъде и от друга от небесните религии-пример затова е майката на Мехмед,съпруга на Баязид ,която е било до края на живота си християнка и умира в манастир.

А ти виж по-добре какво съм писал и чак тогава ме коментирай...
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #576 on: January 16, 2010, 19:16 »
А ти виж по-добре какво съм писал и чак тогава ме коментирай...

Мустафа,

Напълно прав си в случая.  Може би десс те е разбрал погрешно.  Когато направих горното обобщение за различните варианти, изобщо не дискутирах подробно брак между мюсюлманин и немюсюлманка, защото това вече сме го правили, а и този вариант се допуска.  Аз наблегнах и изразих несъгласието си с ограниченията по отношение на брак между мюсюлманка и немюсюлманин.     

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #577 on: January 17, 2010, 08:57 »
На това земно кълбо, както има различни хора с различни идеали така, както аз лично уважавам всеки с различието и разнообразието си, не осъждам хората за живота които си са избрали.

Не ми харесва и на мене да ми се бъркат хората, които не са от моето лично семеиство. Единствено те ме познават и знаят за мене най-мног и най-добре...

Тревогата ми за моите деца не е лично и единствено за мене. Най-важното което, аз искам за тях е да са свободни, добре, здрави и щасливи, кои ли не иска същото...

Сложността идва от там, че ние помаците поне тези които аз познавам и са ми близки, отдават голямо значение на това "какво ще кажат хората"! Проблема е там понеже не искам да страдат нито моите деца, нито моите родители, братя и сестри... Така че си мисля, ако ли стане такъв брак, някои ще страда от това и аз ще страдам за това, че някои страда... Та така е положението. Иначе какво можеш щом така е писано дето се казва, съдба, таксират...

Та така дано да разберете какво се опитвам да кажа, че не сам много добра в писането.

И между другота, май точно заради таези по-горе изброени причини дъщерята на мои 1 братовчед от Брезница я няма от Байрама насам. Изчезва от къщи и от тогава ни хал, ни хабер. Незнам просто само мога да си представя какво им е на маика и на баща и. Рожбите са най милото на едни родители, хубави-лоши.. и когато не го знаеш каде е, как е живо ли е има ли храна, подслон... Не, направо е ужасно, когато незнаеш положението.

Аллах да им дава сили и на нея акъл, мисля че каквото и да е станало поне маиката и бащата ще я разберт. Стига да им се обади и да обясни положението...

Аллах да им/ни помага...
"Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях! "

Offline muti6

• Adviser
« Reply #578 on: January 17, 2010, 09:44 »
На това земно кълбо, както има различни хора с различни идеали така, както аз лично уважавам всеки с различието и разнообразието си, не осъждам хората за живота които си са избрали.

Не ми харесва и на мене да ми се бъркат хората, които не са от моето лично семеиство. Единствено те ме познават и знаят за мене най-мног и най-добре...

Тревогата ми за моите деца не е лично и единствено за мене. Най-важното което, аз искам за тях е да са свободни, добре, здрави и щасливи, кои ли не иска същото...

Сложността идва от там, че ние помаците поне тези които аз познавам и са ми близки, отдават голямо значение на това "какво ще кажат хората"! Проблема е там понеже не искам да страдат нито моите деца, нито моите родители, братя и сестри... Така че си мисля, ако ли стане такъв брак, някои ще страда от това и аз ще страдам за това, че някои страда... Та така е положението. Иначе какво можеш щом така е писано дето се казва, съдба, таксират...

Та така дано да разберете какво се опитвам да кажа, че не сам много добра в писането.

И между другота, май точно заради таези по-горе изброени причини дъщерята на мои 1 братовчед от Брезница я няма от Байрама насам. Изчезва от къщи и от тогава ни хал, ни хабер. Незнам просто само мога да си представя какво им е на маика и на баща и. Рожбите са най милото на едни родители, хубави-лоши.. и когато не го знаеш каде е, как е живо ли е има ли храна, подслон... Не, направо е ужасно, когато незнаеш положението.

Аллах да им дава сили и на нея акъл, мисля че каквото и да е станало поне маиката и бащата ще я разберт. Стига да им се обади и да обясни положението...

Аллах да им/ни помага...

Рахмие,вярата е нещо лично,което всеки човек носи в душата си.
Едно от нещата, в които вярвам, е, че няма нищо случайно в нашия живот. Всичко, което ни се случва, има някаква цел и някакъв смисъл. Може и да не го разбираме в момента на случката, може и никога да не го разберем, но аз мисля, че трябва да обръщаме внимание на случайностите и да се замислим дали някой не иска да ни каже нещо с това.

десс

• Guest
« Reply #579 on: January 17, 2010, 11:13 »
Има. Мюсюлманин може да се ожени за мюсюлманка, еврейка (юдейка) или християнка. Жените, извън тези религии, както и атеистките трябва да приемат исляма преди да встъпят в брак с мюсюлманин.
Това какво е-в смисъл да приеме исляма е да стане мюсюлманка,аз така го разбирам.
Във всеки смесен брак е необходимо да се уважава религията на другия за да има разбирателство.
Ако си имал предвид да уважава исляма -все пак се конкретизирай в постингите за да се избегнат последващи полемики.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #580 on: January 17, 2010, 11:53 »
Мюсюлманин може да се ожени за мюсюлманка, еврейка (юдейка) или християнка без да е необходимо те да променят религията си. Жените, извън тези религии, както и атеистките трябва да приемат исляма преди да встъпят в брак с мюсюлманин.

Сега стана ли ти ясно?
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #581 on: January 17, 2010, 11:56 »
Във всеки смесен брак е необходимо да се уважава религията на другия за да има разбирателство.

Именно! Затова брак между мюсюлманин и атеист (езичник) е невъзможен от ислямска гледна точка.
повече от своята родина
.
(Tagore)

десс

• Guest
« Reply #582 on: January 17, 2010, 16:59 »
Именно! Затова брак между мюсюлманин и атеист (езичник) е невъзможен от ислямска гледна точка.
А от къде си сигурен!!!
Те вярващите си падат по невярващи,особено жените,която основна цел е да променят мъжа-а представи си какво предизвикателство е за една вярваща е да промени един атеист карайки го да повярва в бога. :D :D :D :D

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #583 on: January 17, 2010, 20:37 »
Ако си имал предвид да уважава исляма -все пак се конкретизирай в постингите за да се избегнат последващи полемики.

Не съм адвокат на Мустафа, но дискусията и коментарите бяха именно за смесените бракове от религиозна гледна точка, като той обясняваше как се разглеждат нещата в исляма.  По подобен начин е и в християнството.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #584 on: January 18, 2010, 09:49 »
Благодаря на всички за мненията по проблема ми...макар ,че не видях нищо за това : "защо е класика брака между помак и християнка".А относно родителите на мъжа ми , те са се отрекли от сина си-не желаят да го виждат, грижат се за бившата му жена-помакиня, и детето, а за мен даже не искат да знаят...тоест нямам как да ги убедя в каквото и да е било спрямо тях и сина им...пълно отритване.Май няма вариант???
  Такааа , сега.... ??? :oНа няколко пъти тук във форума пишете , че Корана позволява мъжът мюсюлманин да има любовница и извънбрачен живот. В резултат на това влязох в разговор с любимия си , който категорично отрича(а е вярващ) да има подобно нещо дори загатнато в Корана.Според него Корана дори забранявал това.
Моля Ви, дайте ми ориентир, как да се мотивирам, къде да прочета за това или направо ми Coppy-нете цитати от Корана касаещи позволението на любовен живот(любовници,извънбрачно съжителство....) извън семейството.