Author Topic: Смесените бракове  (Read 278690 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Смесените бракове
« Reply #510 on: January 15, 2010, 14:41 »
Казваш, че религиозният човек не би изпаднал в подобна ситуация.  Какво се случва обаче, ако изпрадне в такава ситуация, а примери за това много?  Следва историята за везната.  Трябва да сложиш на блюдата религията и любовта.  Аз лично считам, че това са несравними неща.  А религиите, поставяйки тези ограничения, принуждават хората да изпадат често в положение да правят избор именно между вярата и любовта, вярата и законността и т.н.

Религиозният човек винаги е на кръстопът, PNK2003. Религията му е начертала път, но не го е задължила да го следва. Във всеки един момент той може да напусне своя маршрут. Ти искаш компромис от религията, но тя не може да ти даде такъв само защото ти си мислиш, че така е по-добре. Ако си религиозен ще се покаеш и ще поискаш ог Бог да останеш такъв, ако ли не, пак казвам - пътища бол. Хората си отиват от този свят, религията остава.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #511 on: January 15, 2010, 14:44 »
Може и да има успешни смесени бракове,но са единици,което говори много.Забравяме ,че всяко нещо(религия, начинание независимо от естеството)е базирано на правила и норми.Когато излизаме от Тях си понасяме негативите или всяко нещо,което не е изградено на здрава основа е обречено.Това представляват смесените -религиозни бракове.

Това е факт, че са единици успешните смесени бракове.  Но причината не е и не трябва да се търси само в религията, това се опитвам да кажа.  И не съм съгласен с нормите, определени от религиите за смесените бракове, защото ги намирам за погрешни.  Различията между партньорите може да са от всякакво естество и даден смесен брак да е неуспешен дори и да няма проблеми, основани на религиозни възгледи и разбирания.   

Offline muti6

• Adviser
« Reply #512 on: January 15, 2010, 14:45 »
Ami to propagandata ne ni preci,takmo naprotiv,da razberat ce e izlishna.
Da razberat ce Islyama e neshto silno..Eee sega pik shte kajat ce nasheto e fanatizam..
Факт е ,че ислямът приема материята и разума,като две реално съществуващи ценности.Умственото развитие на човека е свързано с физиологическите нужди на тялото.Обаче човек трябва да подходи така,че разумът да има превест над тялото.Демек ,разумът да бъде водещ!!!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #513 on: January 15, 2010, 14:46 »
fotakiev, намали малко пропагандата, че по този начин само дискредитираш самия себе си.
За Теб пропаганда ли е въпросите ми?Несъгласието с невъзможността от религиозно смесен ,както е според законите на исляма с какво ме дискредитира?З трябва ли да се пазя да бъда дискредитиран...аз винаги съм бил себе си и те съветвам да пробваш ,ако не си...

десс

• Guest
« Reply #514 on: January 15, 2010, 14:47 »
Религиозният човек винаги е на кръстопът, PNK2003. Религията му е начертала път, но не го е задължила да го следва. Във всеки един момент той може да напусне своя маршрут. Ти искаш компромис от религията, но тя не може да ти даде такъв само защото ти си мислиш, че така е по-добре. Ако си религиозен ще се покаеш и ще поискаш ог Бог да останеш такъв, ако ли не, пак казвам - пътища бол. Хората си отиват от този свят, религията остава.

С всяка една смърт умира и един свят-светът на самият човек и неговите разбирания-затова не бъди статистик,защото смъртта е трагедия за човека и близките му.
А какво е религията-идеологическа самозаблуда измислена от хора да заблуждават други хора,за да могат да ги употребят за лични цели.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #515 on: January 15, 2010, 14:49 »
И не съм съгласен с нормите, определени от религиите за смесените бракове, защото ги намирам за погрешни.

След като ги намираш за погрешни значи не си религиозен. Ти желаеш и религиозните да мислят като теб. Но тогава те няма да бъдат религиозни и бракът между тях няма да е смесен. Тогава за какво спорим?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #516 on: January 15, 2010, 14:51 »
А какво е религията-идеологическа самозаблуда измислена от хора да заблуждават други хора,за да могат да ги употребят за лични цели.

За атеизма ли говориш?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #517 on: January 15, 2010, 14:53 »
За Теб пропаганда ли е въпросите ми?Несъгласието с невъзможността от религиозно смесен ,както е според законите на исляма с какво ме дискредитира?З трябва ли да се пазя да бъда дискредитиран...аз винаги съм бил себе си и те съветвам да пробваш ,ако не си...

С това, че си богослов със смесен брак.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #518 on: January 15, 2010, 14:53 »
Ami to propagandata ne ni preci,takmo naprotiv,da razberat ce e izlishna.
Da razberat ce Islyama e neshto silno..Eee sega pik shte kajat ce nasheto e fanatizam..
Силата не е в това да караш другия да приема исляма,а е в това да го приемаш такъв какъвто е!

Offline muti6

• Adviser
« Reply #519 on: January 15, 2010, 15:00 »
Това е факт, че са единици успешните смесени бракове.  Но причината не е и не трябва да се търси само в религията, това се опитвам да кажа.  И не съм съгласен с нормите, определени от религиите за смесените бракове, защото ги намирам за погрешни.  Различията между партньорите може да са от всякакво естество и даден смесен брак да е неуспешен дори и да няма проблеми, основани на религиозни възгледи и разбирания.   
Уважавам мнението ти,но се сагласявам половинчато с него.
Любовта е нещо, на което човек се учи, а не нещо, което еволюира от хормоните и емоциите.Реалността е доста различна за всеки.
Нямаме културата да живеем заедно.Но не искам да съдя хората, всеки сам си решава!!!
Всичко е въпрос на гледна точка и лично усещане на нещата.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #520 on: January 15, 2010, 15:02 »
Когато децата попитат - "Мамо, защо татко ходи на черква а ние в джамия"? - какъв ще е отговора! ;)

Aми той татко, ако е религиозен нема пожелае никога мама мюсюлманка. Аз в по-предни постове уточних, че между двама вярващи никога не стои този въпрос, защото те не биха били привлечени от ценностите на еретик. А ако не засягаме тук дълбоката вяра бих отговорила, че това е неговия път за общение с Бог ;)
Аз отговорих конкретно на Рахмие, която разбрах има голямо желание децата и да "останат във вашата вяра", та....да, това си е напълно възможно.
Отделно, относно мнението на dudunia, искам да поясна за всички, че обрязването не е забранено в православието, даже във Стария Завет е залегнало, поради което е и празника 1 януари;) После в Евангелието Господ казва, че то е без значение, т.е. няма пряка зависимост към Него, но не и че е забранено! От тук, ако единият от съпрузите наистина държи това да се случи, то не би било в разрез.
И все пак, нека се съгласим, че религиозно знание и изобщо търсене се случва на доста по-зряла възраст.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #521 on: January 15, 2010, 15:03 »

Мустафа,

Не искам компромис от религията, отново грешно тълкуваш думите ми.  Аз казвам, че не приемам определени ограничения, които са поставени от религиите и дискутирам конкретно по темата за смесените бракове.  Иначе както казваш - пътища бол.  Всеки сам си избира по какъв начин да живее.  Но освен религиите, на този свят остават и делата на хората... 

Offline muti6

• Adviser
« Reply #522 on: January 15, 2010, 15:04 »
Силата не е в това да караш другия да приема исляма,а е в това да го приемаш такъв какъвто е!
Фотакиев,в религията принуда няма.На мюсюлманина се препоръчва да търси истината там,където може да я открие.Отделно обаче му е повелено да зачита ценностите на другите религии.Така ,че бъди спокоен!!!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #523 on: January 15, 2010, 15:09 »
С това, че си богослов със смесен брак.
Аз какъв съм няма значение...за Теб съм просто fotakiev,както за мен си просто mustafa_b!
Не приемай мнението ми като обвинение.Ти твърдиш ,че си вярващ мюсюлманин и аз нямам право да ти налагам мнение.Богословието не е научаване на закона!Богословие са всички дела и мисли в целият ни живот.Затова всички говорейки за Бог(Аллах) сме богослови малко или много.Има една велика за мен мисъл:"Началото на богословието е мълчанието"..или в случая всичко което ни интересува е богословие.

Без дискусии тази тема е немислима.Всеки закон е създаден поради някаква причина.Забраната за брак между друговерци в исляма пак има някаква причина...,нали?Обеди ме че не може да съществува любов ,между друговерци и тогава ще се съглася с закона на исляма!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #524 on: January 15, 2010, 15:11 »
Тогава да попитам - според християнството как стоят нещата по отношение на смесения религиозен брак?