Author Topic: Смесените бракове  (Read 277907 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Ynt: Смесените бракове
« Reply #450 on: January 14, 2010, 21:35 »
Hadj,аз не съм мюсюлманин!Уважавам всички религии и това не може да е пречка да не се съглася с нещо по темата, нали?
Даже и дискутирането на закона не е позволено?
Мисъл на един умен човек:
"Ние живеем в щастие. Ако царете разберат за него, ще воюват с нас, за да ни го отнемат".

Фотакиев,
 Можем да кажем, че търсенето на щастие е лично дело на всеки, но нека всеки да го търси там, където може да го намери.
Колкото и странно да ни изглежда нека знаем че:
 Щастието(според някои) е духовност, която може само да се почувства като пречистване на душата, спокойствие на сърцето, чистота на съвестта… Щастието е нещо, което произлиза от вътрешния мир на човека, а не се внася отвън!
Всъщност щастието е в самия човек.
Щастието в земният ни живот зависи от отдадеността към Аллах.
Благополучието на Ахирета зависи от покорството пред Аллах.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #451 on: January 15, 2010, 00:59 »
Мисъл на един умен човек:
"Ние живеем в щастие. Ако царете разберат за него, ще воюват с нас, за да ни го отнемат".

Фотакиев,
 Можем да кажем, че търсенето на щастие е лично дело на всеки, но нека всеки да го търси там, където може да го намери.
Колкото и странно да ни изглежда нека знаем че:
 Щастието(според някои) е духовност, която може само да се почувства като пречистване на душата, спокойствие на сърцето, чистота на съвестта… Щастието е нещо, което произлиза от вътрешния мир на човека, а не се внася отвън!
Всъщност щастието е в самия човек.
Щастието в земният ни живот зависи от отдадеността към Аллах.
Благополучието на Ахирета зависи от покорството пред Аллах.

Само не разбирам,щастието след покорство включва ли раздялата с любим?
Закона поставен по този начин смяташ ли, че е полезен или просто се доверяваш да получиш щастието другаде след това....
Не ставаме ли като кукли на конци,muti6?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #452 on: January 15, 2010, 07:24 »
Само не разбирам,щастието след покорство включва ли раздялата с любим?
Закона поставен по този начин смяташ ли, че е полезен или просто се доверяваш да получиш щастието другаде след това....
Не ставаме ли като кукли на конци,muti6?

Щастието според ислямската религия изключва връзката на мюсюлманка с немюсюлманин, fotakiev. Изобщо не може да става дума за раздяла с любим, тъй като една мюсюлманка не би допуснала друговерец до сърцето си ако се придържа към религиозните предписания.

Аз например, мога да си въобразявам, че щастието е във връзката ми с жената на комшията и след като религията не ми го позволява, трябва ли да я упреквам за това? И ако го направя мога ли да претендирам, че съм истински мюсюлманин?   

На престъпващите винаги им е крив Законът.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #453 on: January 15, 2010, 09:01 »
Закона е правен от хора, та даже свещенните книги са писани от хора. Това ги прави манипулируеми и субективни.

А в името на религията са избити най-много хора.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #454 on: January 15, 2010, 09:28 »
А в името на религията са избити най-много хора.

Да не би да разполагаш със статистически данни.Ако ли не - това е явна лъжа и клевета.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #455 on: January 15, 2010, 09:36 »
Да не би да разполагаш със статистически данни.Ако ли не - това е явна лъжа и клевета.

Само предполага. Остави го, вече сме говорили за това - http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1083.msg12461.html#msg12461

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #456 on: January 15, 2010, 09:55 »
Щастието според ислямската религия изключва връзката на мюсюлманка с немюсюлманин, fotakiev. Изобщо не може да става дума за раздяла с любим, тъй като една мюсюлманка не би допуснала друговерец до сърцето си ако се придържа към религиозните предписания.

Аз например, мога да си въобразявам, че щастието е във връзката ми с жената на комшията и след като религията не ми го позволява, трябва ли да я упреквам за това? И ако го направя мога ли да претендирам, че съм истински мюсюлманин?   

На престъпващите винаги им е крив Законът.

Мустафа,

Примерите са за различни неща.  Едно е да си въобразяваш, а друго е това наистина да е така.  Някой си "въобразяват" например, че като убиват са щастливи.  Но убийството не само от религиозна гледна точка е грях.  То също така е обявено от закона (светския) за престъпление.

А какви са мотивите да не се разрешава връзка между мюсюлманка и немюсюлманин?  Значи само Бог (Аллах) може да определя кой да е щастлив и кой не...  С подобни догми не мога да се съглася. И в християнството е подобна картинката. Виждал съм какви ли не комични ситуации - покръстване непосредствено преди сватбата, едни кумове на църковния брак, други при гражданския и т.п. истории.

Ето защо считам, че религиозните догми, прилагани от бувалисти, преди всичко разделят хората и ги карат да действат по принуда.  Преди време бях отворил една тема за "нов прочит" на исляма, която беше изтълкувана погрешно от много съфорумници и бях нападнат неоснователно.  Според мен е много важно религиозните текстове не само при исляма, а и при останалите религии, да се тълкуват и прилагат адекватно във връзка с общоприетите морални ценности на епохата, в която живеем в момента.     

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #457 on: January 15, 2010, 10:05 »
Mustafa, друговерците също са нормални хора и могат да направят мюсюлманката щастлива. Що се касае до това какво казва ислямската религия по въпроса, то едва ли е само едно, тъй като и в исляма, както и в другите религии има безброй секти, всяка със собствено мнение по въпроса. По скоро за мюсюлманката проблем са роднините, тъй като не са един и два примерите в тази тема за голяма толерантност, даже и по отношение на мюсюлманин, избрал друговерка.

Човек няма нужда религията да му казва да не ходи при съседката, защото това повелява нормалната човешка почтенност. А ако религията повелява да се ходи при нея, човек трябва ли да следва такава религия? Има нещо, което е по-високо от всички религии и това е моралът. Ако моралът казва, че не може, то никоя религия не може да го разреши и ако го направи, то толкова по-зле за тази религия. Моралните хора намират в религиите моралните правила и ги спазват. Неморалните хора намират в религиите неморални неща и ги използват да подкрепят желанието си да лъжат, крадат, убиват, прелюбодействат и т.н.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #458 on: January 15, 2010, 10:07 »
Аз се питах преди дали и в тема за Мечо Пух ще влетят Аллах, Христос, Библията и Корана.

Разбира се, че не предполагам. Религията в лицето на християнството и исляма са на 2000 години. Религиите делят, а не обединяват хората - примери няколко поста по-горе. На съвременен език това си е вид расизъм. Смешно е в 21 век някой вкопчен в миналото да казва на Гошко да не дружи с Фатме щото е от друга вяра. Просто е смешно. Разбира се, че религията натиска хората, но от двуличие няма да си го признае никой. Религията вменява страх от Бог и на тази база манипулира. Не прави това, защото Бог ще те накаже, не прави онова, защото ще гориш в ада, не имай помисли защото Бог не харесва това. Религията се уважава, но някакви неща обхванати безнадеждно от старостта си да управляват днешния живот...

Всеки си го избира де. Ако Бог е доброта, то не би трябвало да разделя хората, а да ги обединява. Да ама не.

Та какво за Мечо Пух?

ПС В цитата Всяка война завършва с един и същ резултат, хора - 0 т., гарвани - 1000 т. смисъла е, че всяка война е безсмислена и свързана с много трагедии и сълзи, но печалившите като цяло са гарваните и лешоядите. Затова пише отнесено към игра хора - 0 ТОЧКИ, гарвани - 1 000 ТОЧКИ.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #459 on: January 15, 2010, 10:15 »
PNK2003, всичко на този свят е "въображение". Едни си въобразяват, че са щастливи с извънбрачни връзки, други с хомосексуални, трети с комунален брак (при комунистите), четвърти с полигамия и пр. Но ако искаш да зачитат твоята култура, е редно да показваш уважение и към чуждата.

В случая не става дума за буквалистическа интерпретация на религиозни текстове, а за нещо много съществено, на което религията държи - а именно семейството. Какво значи общоприета ценнност на епохата ни? Общоприета ценност ли е днес извънбрачното съжителство? И защо изобщо трябва да приемам за "общоприета ценност" смесения брак на мюсюлманка с немюсюлманин след като за 1,5 милиарда хора по света - не е?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #460 on: January 15, 2010, 10:16 »
Смешно е в 21 век някой вкопчен в миналото да казва на Гошко да не дружи с Фатме щото е от друга вяра. Просто е смешно.

Ако за теб е смешно, за Мустафа не е. Виж постинга ми до PNK2003.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #461 on: January 15, 2010, 10:21 »
Аз се питах преди дали и в тема за Мечо Пух ще влетят Аллах, Христос, Библията и Корана.

Браво Хора...От два дни наблюдавам постинга.Вие пак леко "полудяхте".
....Така ли се опознаваме....????

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #462 on: January 15, 2010, 10:21 »
Тази тема много ме вълнува. Понеже моите деца може да са от това поколение, което вече може да се обърка със християни. Макар и на нас, като родители, колкото и да ни се иска децата ни да си намерят партнйорите от наща си вяра, това не може да го изискваме от тях, ако ли те се влубят в човек от друга вяра.

Така, че ни предстои да видим накаде ще тръгнат децата, понеже вече и двете ми дъщери са пълнолътни.

Просто не искаме те да са нещастни, но искаме да са си от наща вяра.

И излиза, че искаме "И вълкит да е сит и агнето цяло"

Темата е много актуална и важна, поне за мене...

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #463 on: January 15, 2010, 10:23 »
"Аз се питах преди дали и в тема за Мечо Пух ще влетят Аллах, Христос, Библията и Корана."

Браво Хора :)...От два дни наблюдавам постинга...Вие пак
леко "полудяхте" !!!

Така ли се ОПОЗНАВАМЕ....????

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #464 on: January 15, 2010, 10:26 »
Явно за някои хора "опознаването" става единствено под юргана. И се дразнят ако не ги пускаш там.