Author Topic: Смесените бракове  (Read 278125 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
Re:Смесените бракове
« Reply #255 on: November 25, 2009, 09:17 »
Привет на всички...съвсем конкретно бих искала да споделя как реагира моят съпруг(помак) ,на това, че неговото семейство не желае да ме приеме (мен-християнката),като вече 3 година удовлетворяват своя егоистичен комфорт-
...Спира да им говори,да ги убеждава колко държи на мен и ме обича,да изисква-казва: Ако Те искат сами ще ме разберат,няма да моля никого да ме разбере!
Дайте ми съвет мъже-как да трълкувам това???

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #256 on: November 25, 2009, 10:24 »
Привет на всички...съвсем конкретно бих искала да споделя как реагира моят съпруг(помак) ,на това, че неговото семейство не желае да ме приеме (мен-християнката),като вече 3 година удовлетворяват своя егоистичен комфорт-
...Спира да им говори,да ги убеждава колко държи на мен и ме обича,да изисква-казва: Ако Те искат сами ще ме разберат,няма да моля никого да ме разбере!
Дайте ми съвет мъже-как да трълкувам това???

Покани го да дойде тука във форума.
В известен смисъл , факта че пишеш във форума и се запознаваш  с културата ни от много източници те прави повече помакиня отколкото него.
Разбира се груповия разум и мъдрост е по смислен и дълготраен от колкото индивидуалният.
При това че срещу помаците напоследък има лавинообразни обвинения и сатанизиране на културата ни - все клевети които са несъстоятелни, то едва ли проблемът ви е аналогичен на тези негативни процеси.
Но за да има ефект които би бил осезаем за тебе е нужно да има максимална публичност и излизане от анонимност.
Анонимното участие във форума при решаването на подобни проблеми не води до дълготраен ефект.
Напротив това подсилва подозрения и съмнения.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Смесените бракове
« Reply #257 on: November 25, 2009, 10:39 »
Темата е за смесените бракове, а не за венчавките, каквото и да значи това. Трябва да се знае, че брак се сключва по най-различни начини. Всички ние тук, с изключение на по-младите от 20 години, сме рожби на граждански бракове, сключени без попове, и не виждам това да ни е навредило.  Демокрацията върна имената и въведе поповете, но само като още един начин за сключване на брак, който не е задължителен.

По-горе, пак не е било удържано на изкушението, макар и в толкова лична тема, да се нападне България и да се похвали Турция. Последната не може да се критикува, понеже е приятелска страна, а България неприятелска ли е?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #258 on: November 25, 2009, 11:04 »
По-горе, пак не е било удържано на изкушението, макар и в толкова лична тема, да се нападне България и да се похвали Турция. Последната не може да се критикува, понеже е приятелска страна, а България неприятелска ли е?

Беглик май изкушението да се асоцираш с всичко българско е твой патент.
На практика има повече смесени бракове между българи и помаци или българи и турци отколкото между турци и помаци.
И това не го казвам аз а български учени.
На тях се уповавам и цитирам.Така че не е нужно да се търси под вола теле.
Ти едва ли ще се заинтересуваш от това но като начало ти предлагам проекта на професор Илона Томова  - "Планината Родопи в усилията на прехода", които завърши със заключителна конференция в град Смолян преди десетина години.И там статистически нещата лъснаха. Лъсна и истината за това че помашката общност се използва за донор , нещо като "кръводарител". и то за сметка на смяна на идентичноста ни и псевдомодернизма.
Със смесените бракове българската държава е злоупотребявала.
Сега сме жертва на инерцията от тази злоупотреба.
И за гражданските бракове сключвани без попове не си прав.
Преди 1989 г в Брезница бе сключен именно такъв брак между християнин и помакиня.
В църква в селото показно и поливане с вода.
И то не само в Брезница.
Пак повтарям - смесените бракове за добро или лошо ги има.
В страните където съм бил като гастарбайтер - смесения брак е мост към различна култура от официалната.
То е богатсво а не възраждане към "корените ".
Именно за това в България и до днес всички смесени бракове са подложени на стрес и тотален натиск от разни родолюбци и възродители.
Това не е решение на въпроса. Има изградени традиций в цивилизованият свят и трябва да се придържаме към тях.
От тази гледна точка може да се дискутира.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #259 on: November 25, 2009, 11:36 »
Metka, благодаря ти, че този път не намираш омраза и други негативизми в думите ми, а само вол и теле.

По темата за брака, мога да допълня, че той не се определя от видено и чуто. Попитай Шабан, преди 1990 година какво се е считало за брак в България и дали църковния брак е имал някаква стойност. Предварително приемам всичко, което ще каже Шабан по въпроса, защото знам, че не може да си изкриви душата.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #260 on: November 25, 2009, 12:01 »
Прави ли Ви впечетление, уважаеми дами и господа, че едни и същи хора(тоест последните 3-ма в темата) присъствате много упорито, почти безполезнено (тъй като е форум и то рационален) във всяка една тема на този сайт.
Лошо няма,тъй като това е идеята, само че вие господа само си чешите езиците, и се надскачвате кои е по най-  в темата,с риска да се избиете, като резултатът е преливане от пусто в празно, граничещо с безмислието!
Интелигентни и разумни хора сте, за което Ви уважавам, но ...моля ви не като децата,нали...
С риска да ме анатемосате,моля да ме извините за острия език, но си го заслужихте :)))...Ваша кандидат-помакиня-жена.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #261 on: November 25, 2009, 12:46 »
Dudunia, ОК.
Исках да кажа нещо смислено по темата, но след като се е получило от пусто в празно, граничещо с безмислието, явно не съм успял. Извинявай. Не се притеснявай, че ще те анатемосам. Никога не съм го правил, няма да го направя и сега.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Смесените бракове
« Reply #262 on: November 25, 2009, 13:46 »
На мене ми се струва, че някои хора изказват мнение за  смесените бракове с предубеденост.Едните с предубедеността на религията, другите с предубедеността за данък обществено мнение, трети са сигурни, че непременно помаците сме предубедени и ще бъдат обект на подигравки и обществено порицание! Аз също съм родител и не бих имал нищо против дъщеря ми да се омъжи за човек, който изповядва друга религия!Нейното решение не би било "проблем", или "дилема" за мене! Надявам се да не е такова и за нея, защото става въпрос за избор на партньор в нейия живот-не в моя! Самата мисъл, че би било проблем за мене ме изпълва с недоумение-защо да е проблем?Нали става дума за любов? Споделям мнението на Гелина, че е по-важно щастието и комфорта на детето, от моя егоистичен комфорт да се радвам на добро име в обществото заради "правилния" избор на дъщеря ми! Хора, осъзнайте се! Живеем в 2009 година!Какви проблеми, какви дилеми-да са щастливи децата и да им е готино, а какво ще каже комшийката....от левия джоб в десния!
Shumarov, na prıv pogled pisanoto ot teb izglejda izcyalo racionalno. Obaçe znaem çe çovekıt e socialen produkt koyto e programiran da jivee v socialna sreda. Taka çe reşeniyata na individa ne tryabva da smuştavat v prekalena doza tradiciite i obiçaite na obştestvoto v koeto jiveyat.
Po princip moje da ste prav zaştoto v modernite obştestva vyarata e prisışta samo za liçnostta i ne obvırzva nikogo. Ne se pravi problem otnosno koy v kakvo vyarva. No ako poglednem konkretno obstanovkata i atmosferata v BG vijdame izvesten fanatizam v otnoşeniyata na horata na tema religiya. Vsiçki znaem za problemite v smesenite brakove mejdu musulmani i hristiyani.  V TR ima dosta pogovorki ot roda çe ako ostaviş dışterya si mnogo svobodna pri izbora i na sıprug tya şte se rıkovodi samo ot çuvstvata si, za koeto posle samata tya i semeystvoto i şte sıjalyavat.  Prenebregvaneto na obştestvenoto mnenie ne e prisışto za obiknoven çovek. Za tova se iziskva dosta smelost. V gradovete jenite pridobivat izvestno obrazuvanie i kultura i sa sposobni za tova prenebrejenie no v provinciite tova e trudno.
Obvırzanostta kım tradicii i religiya ne e ednakvo pri vsiçki semeystva obache ima neşta v koito tezi semeystva sa ednakvomisleşti. Sıglasen sım çe tendenciyata e mladite sami da si reşat s kogo şte se jenyat, no izglejda çe v nyaki obştestva s niska tolerantnost kım drugite oşte dılgo vreme şte tryabva da se çaka za da se osıştestvi tova pravilo.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #263 on: November 25, 2009, 16:58 »
В моето излеяние не сьм имал цел да нападам лично никой а си мисля,че е и точно по темата а сьщо така смятам,че аргументите в спора не са изчерпани за да е стигнал разговора до естественият си край.Имам какво още да казвам ако някого неволно сьм засегнал поднасям най искренно моето извинение,защото не сьм писал с такьв умисал.Занапред ще се постарая да отсявам плявата,но смятам,че не си прав за псуването защото то убива стреса.
Едно е да мислиш,а друго е, да е така!!!Извини ме ,не знаех, че си под стрес.Препоръчвам ти спорт или пейзажно лечение, а не псуване за убиване  на стреса.Давай сега аргументацията си......

Offline Hat

• Moderator
Re: Ynt: Смесените бракове
« Reply #264 on: November 25, 2009, 20:28 »
Shumarov, na prıv pogled pisanoto ot teb izglejda izcyalo racionalno. Obaçe znaem çe çovekıt e socialen produkt koyto e programiran da jivee v socialna sreda. Taka çe reşeniyata na individa ne tryabva da smuştavat v prekalena doza tradiciite i obiçaite na obştestvoto v koeto jiveyat.
Po princip moje da ste prav zaştoto v modernite obştestva vyarata e prisışta samo za liçnostta i ne obvırzva nikogo. Ne se pravi problem otnosno koy v kakvo vyarva. No ako poglednem konkretno obstanovkata i atmosferata v BG vijdame izvesten fanatizam v otnoşeniyata na horata na tema religiya. Vsiçki znaem za problemite v smesenite brakove mejdu musulmani i hristiyani.  V TR ima dosta pogovorki ot roda çe ako ostaviş dışterya si mnogo svobodna pri izbora i na sıprug tya şte se rıkovodi samo ot çuvstvata si, za koeto posle samata tya i semeystvoto i şte sıjalyavat.  Prenebregvaneto na obştestvenoto mnenie ne e prisışto za obiknoven çovek. Za tova se iziskva dosta smelost. V gradovete jenite pridobivat izvestno obrazuvanie i kultura i sa sposobni za tova prenebrejenie no v provinciite tova e trudno.
Obvırzanostta kım tradicii i religiya ne e ednakvo pri vsiçki semeystva obache ima neşta v koito tezi semeystva sa ednakvomisleşti. Sıglasen sım çe tendenciyata e mladite sami da si reşat s kogo şte se jenyat, no izglejda çe v nyaki obştestva s niska tolerantnost kım drugite oşte dılgo vreme şte tryabva da se çaka za da se osıştestvi tova pravilo.
Това горе долу исках да кажа и аз но може би не сьм намерил точните думи и изказаното от мен остана да виси като упрек кьм някои сььфорумници,а това не сьм го искал.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #265 on: December 03, 2009, 12:14 »
                                Макс, бившият съпруг на Теди: „Бракът ми замалко не ме довърши!”

Макс Холм – бившият съпруг на Теди Кацарова, отново се свърза с нас, за да разкаже историята си и да разбие някои лъжливи твърдения, отправени от бившата му любима по негов адрес, и вероятно обидили го.
Причината Макс отново да ни пише, бе едно интервю на Теди за сп. „Стори”. В него певицата споделя, че проблемите и с него се изразявали в това, че той така и не я дарил с дете, карал й се за грима, и я обиждал на „българка” с изрази като: „У нас е мръсно като в България.”
Макс е от Финландия. Занимава се с музика, притежава собствен музикален лейбъл – Cyclo Music, с който доскоро е продуцирал Теди.
Макс не търси отмъщение; някак си, след всичко случило се между него и Теди, е успял да запази уважението си към нея. Неговата цел вероятно е, просто истината да излезе наяве. Живее на хиляди километри от България и едва ли е важно за репутацията му, какво пишат българските медии. Прочетете тази история, тя има един сериозен и поучителен за всички нас край.
Ето и писмото, което ни изпрати Макс, в отговор на интервюто на бившата му съпруга:

Разбира се, имахме много различия, заради културата и етноса си – все пак сме от далечни държави, но тези неща никога не са били сериозен проблем за нас. Проблемът беше, че Теди изпробва всичко навсякъде, по едно и също време, което изглежда причини огромна бъркотия в личния й живот и в кариерата й. Ако искаш да успееш в музикалния бизнес, трябва да се концентрираш върху едно нещо и чак когато го завършиш, да преминеш на следващото ниво. Не може да правиш кариера навсякъде по едно и също време, трябва да започнеш от някъде и да бъдеш систематичен.
Да, беше ми трудно да разбера защо Теди използва толкова грим при положение, че изглежда много по-млада без него. Когато прекалява, тя започва да прилича на жена, не на момиче – а жените са по-възрастни от момичетата. Всички големи звукозаписни компании търсят нови, млади, свежи и уникални таланти – нито прекалено преправени, нито „възрастни”.
В днешно време е трудно да лансираш нова певица, но със сигурност е по-лесно, ако тя е младо момиче. Днес по-възрастните не успяват. Така че, защо трябва да изглеждаш по-зряла, след като по природа имаш младежко излъчване? Естественото е също и оригиналното. Гримът е хубаво нещо, стига да го ползваш за подчертаване на естествената ти красота, ако я имаш по природа.
Мнението ми имаше нещо общо с карирата й, защото аз давах и сърце, и душа, за да успее тя в музикалния свят. Наистина вярвах в нея, както и в специалния й, различен и уникален глас. Дадох всичко от себе си, като освен това изтеглих заем от 55 000 евро, за да й помогна да пробие в Северна Европа. На няколко пъти този успех беше толкова близо, но така и не се случи. Сега си останах с разбито сърце и кредит, който трябва да изплащам.
Относно връзката ми с България и българите: обичам България, наистина! Обичам семейните ви традиции, автентичният ви селски бит, ракията и много други. Продължавам да работя всеки ден с българи и те са много добросърдечни хора.
Това, което не харесвам в България са корумпираните политици, както и организацията за хонорари на певците – парите просто не влизат в джобовете, в които трябва. Изпълнителите не взимат почти нищо от хонорара си. Това ми е на сърцето, специално заради Теди и Силвия. И съм много разстроен от факта, че никой не се бори срещу тази порочна система! Единственият човек, който познавам в България, готов да се бори за правата на музикантите, е Васко и аз много уважавам ентусиазма му да промени нещо.
Бях готов да пожертвам всичко за брака ни – да се преместя в България, за да живея с Теди, както и да се боря за правата на музикантите чрез европейските музикални организации, защото видях колко прогнила е системата в BG. Аз съм откровен човек, уважаващ правата на хората, и готов да работи по подобни проблеми.
Както казах, бях готов да се преместя в България, за да спася брака си, но ми беше казано, че „това не е добра идея”, което ме накара да се почувствам нежелан.
Теди е единствената истинска любов в живота ми. Тя беше единствената за мен. Съмнявам се, че отново ще обичам толкова силно някого, както обичах нея.
Исках да си имаме дете с Теди – обожавам децата. Единственият проблем беше, къде щяхме да го отгледаме – дори аз не знаех къде иска да живее Теди. Май и самата тя не беше наясно. Трудно е да създадеш дете, когато не си сигурен къде, кога и как ще живееш.
Мисля, че Теди беше много объркана за живота, кариерата и бъдещето си.
Може би някой я притискаше, не знам, но според мен всеки възрастен трябва да стои на своите собствени крака, да има собствена воля и да взима сам решения, да поема отговорността за живота си.
Надявам се, че тя вече е намерила мястото си, а също и че ще открие правилния за нея човек. Дадох всичко от себе си, опитах всичко, сигурно можех и много повече, но не беше достатъчно.
Нали разбирате… когато се посветите на нещо, но не успявате – когато дадете всичко от себе си и то не е достатъчно… започвате да осъзнавате какво се случва – дали това е истинска любов или пък нещо друго.
Накрая, когато откриеш, че вътре в брака ти се е настанил и друг мъж – тогава се събуждаш! И трябва да приключиш с брака, преди той да е приключил с теб. Мен замалко не ме довърши. Денят, преди да прочета статията за футболиста(с който му е изневерила бел.ред.), лежах в болницата със сърдечна аритмия. Защо ли? Защото усещах, че нещо изобщо не е наред във връзката ни, и след всичко това мога да заявя, че имам много точни сетива! Даже докторът ми каза, че любовта може да накара сърцето ти да полудее. Когато любимият ти казва едно, а върши друго, нещо в теб бие тревога!
Нужни са двама души, отдадени на брака, връзката и любовта, няма как да свършиш всичко сам. Аз опитах и ето го резултата.
Съветът ми към всички двойки е да бъдат честни, никога да не се лъжат. Ако сте сгрешили някога някъде, и партньорът ви го почувства, просто бъдете искрени – истината боли много по-малко, отколкото дългият живот в лъжа!
Всичко най-хубаво,
Макс.

http://kliuki.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%E2%80%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BC/

Offline muti6

• Adviser
« Reply #266 on: December 03, 2009, 15:41 »
Прави ли Ви впечетление, уважаеми дами и господа, че едни и същи хора(тоест последните 3-ма в темата) присъствате много упорито, почти безполезнено (тъй като е форум и то рационален) във всяка една тема на този сайт.
Лошо няма,тъй като това е идеята, само че вие господа само си чешите езиците, и се надскачвате кои е по най-  в темата,с риска да се избиете, като резултатът е преливане от пусто в празно, граничещо с безмислието!
Интелигентни и разумни хора сте, за което Ви уважавам, но ...моля ви не като децата,нали...
С риска да ме анатемосате,моля да ме извините за острия език, но си го заслужихте :)))...Ваша кандидат-помакиня-жена.
Хората се женят не за да се развеждат, а за да оцелее един брак. Партньорите трябва да имат доста търпимост един към друг. При смесените бракове това е многократно по-трудно." В крайна сметка, човек се стреми да има собствен дом и семейство.Но,ако поне малко можем да си отдръпнем носа от картината,ще видим,че тя е многопластова.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #267 on: December 03, 2009, 16:12 »
Хората се женят не за да се развеждат, а за да оцелее един брак. Партньорите трябва да имат доста търпимост един към друг. При смесените бракове това е многократно по-трудно." В крайна сметка, човек се стреми да има собствен дом и семейство.

Да сьздаде семейство и отгледа деца е генетично заложено при човека.Това е инстинкт за самосьхранение.Смесените бракове сьщо трябва да родят и отгледат деца.В много тежко положение изпадат децата след разтрогването на такива бракове,често захвьрлени на произвола на сьдбата те са принудени сами да се борят с жестоката действителност т.е.плащат грешката на своите родители.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #268 on: December 03, 2009, 16:37 »
Да сьздаде семейство и отгледа деца е генетично заложено при човека.Това е инстинкт за самосьхранение.Смесените бракове сьщо трябва да родят и отгледат деца.В много тежко положение изпадат децата след разтрогването на такива бракове,често захвьрлени на произвола на сьдбата те са принудени сами да се борят с жестоката действителност т.е.плащат грешката на своите родители.
Безспорно е така!!!Принципно има доста голяма разлика в начина на мислене преди и след брака. Преди брака нещата изглеждат доста по-розови, а след него изведнъж те връхлита сивото ежедневие и проблеми, които преди не си се и сещал, че ги има. Оказва се, че докато в твоето семейство нещата са били едни, в семейството на твоята половинка - съвсем други. Манталитетът вече започва да играе доста съществена роля. При хора от еднаква народност(вяра) е трудно, а представете си какво става, когато новобрачните са от различна нация(вяра), с различен манталитет.

Offline Selma

• Candidate member
  • *
Ynt: Смесените бракове
« Reply #269 on: January 04, 2010, 22:54 »
Здравейте, аз съм нов член на форума и бих искала да се включа към вашата дискусия.

Напълно съм съгласна с muti6. Имайки предвид колко е трудно двама души от един и същи етнос, култура и вяра да се пригодят един към друг и да напаснат характерите, навиците и привичките си, че не ми се мисли колко по-трудно е, когато налице са и такива различия като етнос и религия.  Около себе си имам доста хора, сключили така наречения смесен брак. В началото всичко върви добре, но след време различията започват да си казват думата, особено когато се появят и децата. Започва се един спор за това как ще се казват те, какви ще се чувстват и в каква вяра ще бъдат възпитавани и т.н. Трябва да ви кажа, че съм била свидетел на големи драми.  И както винаги става за децата е най-трудно.