ЛЮБОВТА
12.11 19:12
Любовта и обичта са две сродни думи, които изразяват силна привързаност към някого. Повечето хора свързват любовта с времето, когато са били млади.
Любовта е море, което не свършва и не обхваща определена възраст, тя не е преходна както красотата на пролетните цветя и не трябва да отмине с времето, за да остане красив спомен.
Любовта е обичта на мъжа към жена си, а милостта е милостта, с която я обгръща. Тази тема засяга и мъжа и жената и съпруга и съпругата, а не единия от тях. За да разберем важността на нашата тема ще ви приведа в пример няколко семейни проблема.
Една съпруга казва: "Той няма личност, открих в него много недостатъци и разбрах, че не е подходящия за мене мъж, няколко пъти бях на ръба на изневярата, но страха от Бога ме спаси."
Втора казва: "Мъжът ми е суров, никога не ползва гальовни думи, за които тъй дълго време мечтая, а още повече се отчаях, след като стана баща на момче и момиче и си остана същия!"
Трета казва :"Аз съм предана на съпруга си, но не го посрещам с радост, защото е много суров и не си изпълнява съпружеските задължения."
Четвърта казва: "Майка съм на три деца, а мъжът ми е твърд спрямо мен, въпреки че сме женени повече от 15 години. Мислех да оставя децата и да избягам, но обичта към децата ме спира."
Пета казва: "Майка съм на две деца, а мъжът ми прекарва нощите по барове, забавлявайки се с момичета, пътува сам, не иска да стои с нас в къщи и ни отбягва."
Това са оплаквания на съпругите, но съпрузите също се оплакват.
Един казва: "Не изпитвам никакво желание към нея, тя е много студена."
Втори казва: "Безчувствена е, като че ли любя дърво или камък."
Трети казва: "Съпругата ми се кара с майка ми и майка ми иска да я разведа, а аз се лутам между децата и майка ми. Какво ще се случи с тях, ако се разведа?!"
Това са проблеми на цялото общество. Причината за всички тези проблеми или поне за повечето от тях е липсата на обич между съпрузите, особено като изминат няколко години семеен живот - 5 или 10, повече или по-малко. Голяма вина за това имат сапунените сериали и въобще средствата за масово осведомяване. Те са изпълнени със сериали и предавания, които по никакъв начин не помагат, а напротив - вредят на нашето общество.
Друга причина е липсата на нежност между съпрузите, липсата на слова, които да изразяват тази обич. В такъв случай дори да съществува любовта, тя ще остане незабелязана. Колко от нас са чували техните родители да си разменят нежни слова и това за жалост се пренася от поколение на поколение. Може би суровия начин на живот в планините е основната причина за това, особено за мъжете, които си мислят, че мъжествеността се изразява в липсата на нежност и в грубото отношение към останалите.
Трета причина за семейните проблеми е липсата на уважение между съпрузите, причинена от суетността или заетостта на единия от тях. Това нещо влияе отрицателно върху семейния живот, има отрицателни последствия и върху децата.
Четвърто: изясняване на същността на обичта - тя няма нищо общо с изразите, които се въртят в обществото на женкарите като: "женитбата погребва любовта", "любовта е от пръв поглед", "любовта прави чудеса", "любовта е сляпа", "любовта е наказание".
ЛЮБОВТА Е ИСКРЕНОСТ, ЧИСТОТА, НЕВИННОСТ, любовта е обет за ВЯРНОСТ, любовта е ВОДАТА НА ЖИВОТА, НАСЛАДАТА ЗА ДУШАТА, ДУШАТА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО.
Любовта огрява сърцето и кара сърцето да танцува, ако не беше любовта клоните нямаше да се преплитат, нямаше гълъбите да гукат, нито пък земята да се разкрасява през пролетта.
Денят, в който свърши любовта се затварят душите и всяка една от тях се старае да излезе от този тъмен затвор, тогава започват проблемите в семейството и неразбирателството.
Денят, в който свърши любовта увяхват цветята, изчезва светлината и започва да се шири болестта.
Денят, в който свърши любовта пчелата напуска цветето, птичките напускат гнездото, само морето остава със своите тайни, мечти, надежди и тъги, и ако морето има брегове, то за морето на любовта брегове не съществуват. За истинската любов между съпрузите няма граница, няма свършване, започвайки от първите моменти на брачния живот до края на земния, та дори и в Отвъдния…
Тоест, на обичта, разбирателството и взаимопомощта трябва да се изгради всяка връзка, която ще бъде наградена и на Земята и в Отвъдния свят. Любовта е нещо общо съществуващо между съпрузите и нещо, от което човек се нуждае.
За съжаление много хора свързват любовта с алкохола и с безсънните нощи, прекарани по увеселителни барове и заведения, със сапунените сериали и техните измислени звезди. Любовта в днешно време е като въже изложено за продан, всеки идва, къса от него парче и си отива, както е описано в евтините любовни романи. Любовта за тях е надлъгване, подчинено на техните страсти, които ги водят до лудост. Ограничихме любовта в това, което всяка вечер виждаме във филмите, които ни показват разкрепостените отношения на езичници едни към други. Всеки филм ни показва изневярата на мъжа спрямо жената и обратното, докато тези неща не ни се сторят нещо напълно нормално. Но това са дела, с които обичта между съпрузите се прекършва, а за тези хора Създателя е приготвил жестоки наказания. Свързваме любовта с Ромео и Жулиета, с Кайс и Лейла, но каква разлика има между любов и любов. Едни ги свързват страстите и привличането, а другите канона на Бог, за да създадат семейство, изградено на обичта и разбирателството по между им. Любовта, която свързва съпрузите не е в красивите листа с приятен мирис, тя е дом, семейство, деца, дори смея да твърдя, че семейната любов с нейната сладост и горчивина е много по-красива от това, което ни показват сапунените сериали и писателите на сладките любовни романи.