Author Topic: Смесените бракове  (Read 278488 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline dim56

• Forum fan
Re: Смесените бракове
« Reply #105 on: October 30, 2009, 18:13 »
Една много интересна книга за смесените бракове:

Анастасия Пашова

Смесените бракове - модел на етническа и религиозна толерантност

Автобиографии и изследвания

София, ИК "СемаРШ", 2004 г.

Offline chech224

• Avarage member
« Reply #106 on: October 31, 2009, 00:18 »
По темата - един драматичен индийски филм:

"Zakhm" (1998) / "Рана в душата" /

Резюме :
Вечната омраза между индуси и мюсюлмани. Филмът показва реалността
през погледа на един син, чието детство и  живот са белязани от тази
омраза. Аджай расте и живее само с майка си.
Той страда и негодува срещу баща си, който не живее с тях. Детето не
знае,че за всичко е виновна неговата зла, истерична и фанатична баба -
майката на баща му. Не знае и това, че майка му е мюсюлманка. Аджай
разбира цялата истина на погребението на баща си, но майка му го
заклева да не разкрива никога и нищо пред хората и пред брат си. Тази
рана в душата измъчва Аджай дори когато той вече е голям, женен и
преуспял певец.

Индия е обхваната от безредици и убийства между двете общности.
Ананд, брата на Аджай е един от младите лидери на индусите, без да
подозира, че майка му е мюсюлманка. Възгледите на братята се
сблъскват, но Аджай трябва да устои своето, защото е обещал на майка си
да я погребе като мюсюлманка.

За тази си роля, Аджай Девган, получава номинация за най-добър актьор
през 1998г.

http://www.lapache.info/index.php?page=torrent-details&id=4e23e73df1b14912f817ccf5d5bed3a4a9468426

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #107 on: October 31, 2009, 15:57 »
п.с.Лошото е че народа има потенциала да създаде една много добре развита държава за кратко време-времето на Стамболов го показва,само да му се даде стимул и възможност,но върхрушката създадена от коминтерна без национално чувство,която все още ни управлява, за да може да запази власта си и е нужно да има анархия и народа да се чувства несигурен за да бъде по лесен за манипулиране.
десс,за да не се получава спам, бих казал, че коментара ти има връзка с темата до толкова, до колкото чуждото нашествие наистина е изиграло роля днес смесените бракове да имат почва за осъществяване.Другото е прелистване на купища не достоверна история, трупана поръчково през тоталитарно време.
Ако схващам мисълта ти за многознанието на българина виж това:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2654.0.html

Акцента ми е върху материала на clearly , който ми хареса, навеждащ на мисълта - само управниците ли са виновни през тия 20 години!
Не си ли си задавал въпроса - защо след като нещата не вървят, трябва да чакаме поредните четири години да дойде някой друг и да ни направи щастливи.Някой казват,"слаб народ- слаба държава".
Та според мен, по лесно ни е да се крием в "мишите" си дупки, и да си завиваме крушките, а когато някой на 10 години веднъж с нещо проблесне, да ни "посиняват" гърдите от тупане, брех какво сме били допринесли.Манталитет ???

десс

• Guest
« Reply #108 on: October 31, 2009, 18:57 »
десс,за да не се получава спам, бих казал, че коментара ти има връзка с темата до толкова, до колкото чуждото нашествие наистина е изиграло роля днес смесените бракове да имат почва за осъществяване.Другото е прелистване на купища не достоверна история, трупана поръчково през тоталитарно време.
Ако схващам мисълта ти за многознанието на българина виж това:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2654.0.html

Акцента ми е върху материала на clearly , който ми хареса, навеждащ на мисълта - само управниците ли са виновни през тия 20 години!
Не си ли си задавал въпроса - защо след като нещата не вървят, трябва да чакаме поредните четири години да дойде някой друг и да ни направи щастливи.Някой казват,"слаб народ- слаба държава".
Та според мен, по лесно ни е да се крием в "мишите" си дупки, и да си завиваме крушките, а когато някой на 10 години веднъж с нещо проблесне, да ни "посиняват" гърдите от тупане, брех какво сме били допринесли.Манталитет ???

За разделението си прав-виж религията как раздели един народ въз основа на религията,защото без планинската част всички пакистанци са севроиндийци по народност-един народ-различни религии-две държави-две нации.
(между двете части-северна индия и пакистан няма разлика освен в религиозно отношение-има значителна разлика между северноиндийскта част и южноиндийската част на индийската нация в Индия-даже са различни народи-имат различен език,обичай и пр.)

За българите-това чувство за малоценост е наслагвано в продължение на 500г (всеки по буден е свършвал в гробищата)
Когато си на дъното на социалната стълбица и по надолу няма накъде всеки,който се отърве от тази си орисия или се опълчи на статуквото буди възхищение,въпреки,че завършва злополучно.В тази среда по правилата на естествения отбор всички будни и предприемчиви са били избити и потомство са оставили или тези който са били страхливи и роболепни или тези,които са оцелели със средството на измамата или предателството.Третия път на оцеляване е било да преминеш на другата страна.И така България е пълна с потомците на роболепната рая с доста висок праг на търпение,с потомците на измамниците оцелели чрез предателство и измама(хората,които ни управляват и т.нар.бизнесмени-далавераджии) и потомците на миналите на другата страна-помаците.
Оттук как мислиш,че някой ще излезе от "мишата" си дупка-далавераджийте нямат сметка,роболепните и страхливите-всеки се спасява както може.Единствено остават помаците-като единствените,които трябва да имат все още гени на онези будните дето са накарали цяла европа и византийската империя да трепери,но те толкова разпокъсани опитвайки един на друг да натякват с какъв произход са.

п.с.Аз не се основавам на български учени-а на трудовете на западни специалисти.Изучавал съм всички теории за произход на помаците и да ти кажа всички теории за произхода на помаците налагани от Турците и от съюзниците Гърци и Сърби са зашити с бели конци,само българската обяснява във всички аспекти не само запазения език,но и запазените обичай и обреди,а и е защитена със османския архив даден ни от Мустафа Кемал и в по скоро време и от генетичната карта на нациите и етносите в Европа.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #109 on: October 31, 2009, 20:45 »

За българите-това чувство за малоценост е наслагвано в продължение на 500г (всеки по буден е свършвал в гробищата)

Tuka lyjesh.
Tova e negativen stereotip sreshtu minaloto ni v Osmanskata imperiq, koito se opitvash da inplantirash s kadifena rykavica.Nie ne sme vinovni 4e sto godini se satanizira minaloto ni v Osmanskata imperiq.
Vseki svyrshva v grobishtata edin den osven ako ne si shivaist ili hinduist.
Tqloto mu prosto go izgarqt.

Единствено остават помаците-като единствените,които трябва да имат все още гени на онези будните дето са накарали цяла европа и византийската империя да трепери

Pak kydifena rykavica koqto ni laskae i fetishizira genite!
No tova e fashizym dragi!
I koi shte nakarame da treperi?
- Oligarhi4nata kolonialna administraciq ot rusko - vizantiiski tip koqto ne mojesh da pomrydnesh...

Изучавал съм всички теории за произход на помаците и да ти кажа всички теории за произхода на помаците налагани от Турците и от съюзниците Гърци и Сърби са зашити с бели конци,само българската обяснява във всички аспекти

Tova go razbrahme oshte pyrvite ti postove.
Vsi4ki balkanski nacionalni doktrini iskat da prilapat nashiq proizhod.
No ve4e e mnogo kysno.

O4evidno ne si izu4il pomashkite versii za proizhoda ni.
Pojelavam ti uspeh , no ne ni natrapvai neshta koito sa ni gi papagalstvali v daskaloto.

десс

• Guest
« Reply #110 on: November 01, 2009, 11:11 »
O4evidno ne si izu4il pomashkite versii za proizhoda ni.
Pojelavam ti uspeh , no ne ni natrapvai neshta koito sa ni gi papagalstvali v daskaloto.
Съжалявам,но нищо не ми е наложено в училището-имам си достатъчно личен опит,породен от родовата памет и много исторически документи убеждаващи ме в правотата на изложената от мен теза.Например османския архив,който по чиста случайност е в България.
От друга страна съм лично заинтересован от помаците,не съм тук да убеждавам някой достатъчно предубедени какви са или що са-това си е тяхна работа-тук в дискусията съм за да изложа личните си наблюдения без да ги натрапвам на някой и чрез лични истории или достатъчно българска и ли чужда литература да изложа и да защита своята тезата.От противоположната страна не съм видял нито един научно обоснован постинг,който да ме убеди в противоположното на моята теза.И в место да се гради конструктивен диалог се стига до лични нападки и безпредметно тъпчене на едно място.
Затова като пишеш,че има помашки теории предполагам,че тук е мястото да ги изложиш в отделна тема и да ги защитиш,чрез достатъчен доказателствен материал-позовавайки се на исторически документи или поне на проучвания.

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #111 on: November 01, 2009, 13:40 »
АМА Я ПРЕСТАНЕТЕ КОЙ КАКВО ЗНАЕ И МОЖЕ ТУК СМЕ ДА ДИСКУТИРАМЕ НЕ ТОВА А СМЕСЕНИТЕ БРАКОВЕ И ВРЪЗКИ АКО МАЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТО ОК,АКО НЕ СИ НАПРАВЕТЕ НОВА ТЕМА И СЕ ДОКАЗВАИТЕ КОЙ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ

десс

• Guest
« Reply #112 on: November 01, 2009, 13:56 »
АМА Я ПРЕСТАНЕТЕ КОЙ КАКВО ЗНАЕ И МОЖЕ ТУК СМЕ ДА ДИСКУТИРАМЕ НЕ ТОВА А СМЕСЕНИТЕ БРАКОВЕ И ВРЪЗКИ АКО МАЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТО ОК,АКО НЕ СИ НАПРАВЕТЕ НОВА ТЕМА И СЕ ДОКАЗВАИТЕ КОЙ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ
Отделих тема-теории на произход-.-но]http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2733.0.html-но ми я заключиха.От друга страна няколко теми означаващи едно и също продължават да съществуват.
Иначе винаги съм бил за демократичност при браковете-свидетел съм на много проспериращи бракове,не само между помаци и християни,но между помаци и турци,както и между турци и българи.За съжаление съм свидетел и на обратното явление дето етнос или религия след време разделят двама души напълно и заради това страдат техните деца.Оттук стигнах до заключението,че всичко се опира до семейните цености,светоусещане и възпитание,както на родителите така и на самите деца припознали другия като свой спътник в живота.Надявам се,че с течение на времето нещата ще се развивам в правилна посока и радикалните елементи и от двете страни постепенно ще намаляват,така,че обществото да не се бърка в отношенията между младите.

Offline resim77

• Member
  • **
« Reply #113 on: November 01, 2009, 18:55 »
Nqma problem,kogato ima grajdanski brak mejdu razli4ni etnosi ! Vaznikva obsajdaneto otnosno religioznata prinadlejnost? Islqmskite normi povelqvat ;Razre6en e braka mejdu majete musulmani i jenite ,koito se samoopredelqt kato posledovatelki na NEBESNITE  religii! I razbira se nai-ve4e za musulmanki!!! Maj musulmanin ne moje da se ojeni za ateistka ili ezi4nica! Na jenite musulmanki e pozvoleno omajvaneto samo za musulmani ! Tova se otnasq za tezi koito se samoopredelqt kato musulmani ! Nemusulmanite moje da si pravqt komentari do drugi den!? 6ukran!!!

десс

• Guest
« Reply #114 on: November 01, 2009, 20:15 »
Nqma problem,kogato ima grajdanski brak mejdu razli4ni etnosi ! Vaznikva obsajdaneto otnosno religioznata prinadlejnost? Islqmskite normi povelqvat ;Razre6en e braka mejdu majete musulmani i jenite ,koito se samoopredelqt kato posledovatelki na NEBESNITE  religii! I razbira se nai-ve4e za musulmanki!!! Maj musulmanin ne moje da se ojeni za ateistka ili ezi4nica! Na jenite musulmanki e pozvoleno omajvaneto samo za musulmani ! Tova se otnasq za tezi koito se samoopredelqt kato musulmani ! Nemusulmanite moje da si pravqt komentari do drugi den!? 6ukran!!!
Ако това не е дискриминация и налагане на нормите на дадено общество към отделния индивид.
п.с.Запознат съм с корана-даже майката на Мехмед 1 е от сръпския кралски род(дъщеря е на българска княгиня,както и повечето сръпски крале) и си остава християнка до края на живота си.Благодарение на нея мощите на св.Иван Рилски са запазени и пренесени от разрушеното Търново в Рилския манастир.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #115 on: November 01, 2009, 21:23 »
Том Ханкс е женен за актрисата Рита Уилсън от 1988 г., която е от смесен брак.
Майка - гъркиня и баща - помак. Те се запознават по време на снимките за филма „Volunteers“ („Доброволци“). Имат две деца.
Рита Уилсън  e американска актриса и продуцент.
Тя е родена като Маргарита Ибрахимова на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е помак роден в Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България и Турция. Нейната майка Дороти е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница.
Говори се, че Рита Уилсън е научила нейния съпруг Том Ханкс на елементарни български думи, които той използва във филма The Terminal („Терминалът“), за да пресъздаде измисления Кракозиански език.

Том Ханкс Е Женен За Българка

Offline resim77

• Member
  • **
« Reply #116 on: November 02, 2009, 17:10 »
Когато говорим за религия,история,спорт и т.н.виждаме,че доста от хората принадлежат към съответните ,а и в същото време са съпричастни към тях.Нека се спрем конкретно към същостта на изброените;много хора са спортисти,но доколко?Доста са историците ,но дали са в течение с истинската история? По неофициални данни половината от населението са мюсюлмани,но доколко познават Исляма!?Когато искаме да се запознаем с истината ние се придържаме към първоизточниците ( в случая Корана и сунната на пратеника Мохаммед С.А.С).Нас не ни интерасува какво е правил някой си за кой се е оженил ,какво е било потомството му и т.н. Когато разглеждаме решението на мнозинството ислямски учени ръководещи се от първоизворите ,взаимстваме от тях и се придържаме към техните решения .А те са както споменах по-горе в публикацията-Мюсюлмани се женят за мюсюлманки и за жените придържащи се към небесните религии.А останалото е харам (забранено) за мюсюлманите. Мюсюлманките се омъжват само за мюсюлмани.Останалите граждански бракове са забранени .Това е точно и категорично опоменато и разяснено за мюсюлманите.Друг е въпроса,че на някой не му харесва .Няма никаква дискриминация.Такива са нормите! И разбита се мюсюлманите се придържат към тях! Тези които не ги знаят ;четат и ги научават-разбира се с желание-от Корана ( от тълкователите му) и от сунната(сборници от хадиси) .Истината е ясна ,остава да се следва от последователите на последната и универсална религия,която ще просъществува до Съдния ден , макар ,че на много не им харесва!Всяко нещо си плава в своята орбита,ние мюсюлманите ;също!!!

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #117 on: November 02, 2009, 18:31 »
От противоположната страна не съм видял нито един научно обоснован постинг,който да ме убеди в противоположното на моята теза.И в место да се гради конструктивен диалог се стига до лични нападки и безпредметно тъпчене на едно място.
Затова като пишеш,че има помашки теории предполагам,че тук е мястото да ги изложиш в отделна тема и да ги защитиш,чрез достатъчен доказателствен материал-позовавайки се на исторически документи или поне на проучвания.
Ми на нас мюсюлманите ни е омръзнало от преиначена история.Предпочитаме да черпим само от "извора" :), който е непокътнат.Научили сме се да избягваме натрапването на прекалено много исторически писания, защото там където човешка ръка пипа, няма как да няма изопачаване  ;D , просто е невъзможно.Става едно "лашкане" свят да ти се завие, та да се чудиш кой път да хванеш, и на коя версия да вярваш.Затова мюсюлманите сме избрали "извора", но от къде да знаят другите какво е "извора" ???

Такива са нормите! И разбита се мюсюлманите се придържат към тях! Тези които не ги знаят ;четат и ги научават-разбира се с желание-от Корана ( от тълкователите му) и от сунната(сборници от хадиси) .Истината е ясна ,остава да се следва от последователите на последната и универсална религия,която ще просъществува до Съдния ден , макар ,че на много не им харесва!Всяко нещо си плава в своята орбита,ние мюсюлманите ;също!!!

Offline ai6a23

• Member
  • **
« Reply #118 on: November 02, 2009, 19:02 »
Ама я стига вече с тия норми сами на себеси невярвате,май е краино време да се разкрия,аз сам Христианка има вразка с турчин и какво ние не сме ли хора какво като неследваме нормите,не се обичаме,не се уважаваме какво кажете де?Какво казват вашите морни аз го уважавам него и религията му приела сам факта какъв е  и сам с него но такива като ВАС  спазващи нормите ни разделят непрекаснато и само за инфо.какво спечелиха НИЩО,защото ние пак сме заедно вече почти 2 години.Та така мили съфорумници земете осъзнайте се и вижте какво става покрай вас тава че е избрал да е с мен по - малко мюсулманин ли го прави,кажете де?По - малко човек ли е какво,обичме се и сме си казали че ще се борим колко само че ще издаржим знае само онзи отгоре.Единственото което ни дели са норми положени преди мн.време,да ама тези норми почти вече несе спазват.Когато двама даржът на себе си се борят гадното е само че е мн.трудно може би само тук в моя край незнам ама е мн.трудно.Та така просто е време да се откажете от тези овехтели правила за благото на всички който се обичат и сам сигурна че несам единствената с този проблем в този форум а и в мн.други и ако неможете да ни помогнете то поне нени пречете!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #119 on: November 02, 2009, 19:36 »
Аи, остави бе мила ;) Нека си пишат хорицата.....в крайна сметка то точно, които се бият в гърдите, че са мн религиозни и мн добре би трябвало да знаят, че нямат право да съдя когото и да било за личния му избор, точно те заливат и форуми, и обществено значими прояви, за да раздават великоумните си заключения и присъди кой грешен, кой правоверен. Отминавай великодушно дребнавите им изяви  ;)
Разбира се, че се обичате и разбира се, че няма предаване пред никакви предразсъдъци, дискриминация и злоупотреба с вярата.  Религията учи хората на любов. Това да не е някаква тънка сметка  ??? ::) Има и мюсюлманки, които са се свързали в брак с християни, a другите нека си обсъждат до утре тук (както гаднярски се е изказал resim77).
Живи, здрави и с Божията помощ, Аи  :-*