Днес си направих труда да преброя заключените теми във форума!
Изумих се от бройката-81! Спомням си отварянето на тази тема и форумните си изяви,предхождащи отварянето на тази тема.Параноикът в мене си мислеше, че отварянето на тази тема е свързана с наложения от мене тогава бан на един посетител, но после нарцисиста в мене си помисли, че не е възможно да е така! Изобщо ......получих раздвояване на личността, но все пак нарцисистът в мене надделя!
Зачетох 2-те теми за Батак и видях как в началото авторите ги отварят добронамерено и в последствие биват атакувани и даже оплювани.Реакцията на ръководството на сайта е най-логичната в такива случаи-заключване на темите с цел прекъсване на нелицеприятни реакции от посетителите на форума.Не упреквам ръководството за това им решение!
Искам да ви споделя моето мнение за нещата!
Сигурно в Батак са се случили ужасни и жестоки случки!Тези случки резонно, или не са приписани на помаците и това е нанесло неизличимо петно върху реномето на помаците! Това петно се вижда от предубедената част от посетителите(хората, които не мислят, че историята е поднасяна тенденциозно от комунистите), а при предубедените помаци(има и такива), вирее мнението, че ние не можем да направим такова нещо, защото сме готини по природа. Разбира се, най-много мнения има (в едната тема за Батак) на най-добрия историк сред ветеринарите, или животновъдите Пламен Пасков, чийто източник на сведения е Макгахан!
Спомням си, че имаше научна конференция на тази тема, която беше провалена от "патриотично настроени" младежи.Този ефект се получава и във форума за съжаление! Не вярвам противниците на устните традиции да си задават въпроса защо имат такива реакции!? Такъв самоанализ могат да направят само хора, които са достигнали някакво интелектуално ниво!
На фона на написаното до тука ми става обидно и жалко за авторите на тези 2 теми(Тоска и Мусов).
Но, уважаеми приятели-хубаво е да се научи и друга версия за случилото се!Дори и истината да е горчива за нас помаците, тя трябва да се знае!Неизнасянето на версията от така наречената устна традиция ли е цената за добрия тон и добрите отношенията на помаците с нашите съграждани?Ако е така е жалко, защото аз лично смятам, че версията за Батак(и не само тя), която ни бе поднасяна от учебниците по история е фалшива.По мое мнение мълчание по темата в името на добросъседството, на цената на продължаване на лъжата, е лицемерие! Аз съм готов да поднеса извинения на всички Батакчани, ако се окаже, че ние помаците сме извършили това срамно деяние!
Умолявам ръководството на сайта да отключи поне едната тема за Батак, за да могат да бъдат изнесени свидетелства от устната традиция на нашите прадеди!
Умолявам също всички съфорумници да бъдат умерени (в случай, че ръководството откликне на молбата ми за отключванена темата), в своите форумни изяви и да се отнасят с уважение към паметта на жертвите от кланетата в Батак!