Author Topic: Цензура или гласът на Форума!  (Read 102322 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Re: Цензура или гласът на Форума!
« Reply #15 on: October 16, 2009, 17:21 »
Като стана въпрос за цензура и като прочетох писмото,
освен останалото, ми направи впечатление (за пореден път)
настроението срещу братя Юзеирови.

С това нещо се прекали.
От досегашните им официални прояви пред обществото
нито една не беше лоша с каквото и да е.
Червения им полумесец и в партията им
на мен изобщо не ми пречат и ми прави
все по-лошо впечатление, когато се мрънка против тях.

Те, както всеки друг, имат право да изразят себе си някъде и някакси,
и следователно, дотогава, докато с действията си не вредят реално на никого,
не би трябвало да бъдат потискани и тормозени по никакъв начин.

Анджък!

И според мен всеки трябва да има право на мнение.
Юзеирови също. Без изключения.
Тук сме да разговаряме, да спорим и да се опознаваме.
И докато езикът ни е възпитан и уважителен няма нужда от цензура.
Това е форум а форум значи площад. Централния площад в древния Рим.

Няма еднакво мислещи хора.
Ако двама мислят еднакво, единия не мисли.
Ако трима мислят еднакво и тримата не мислят.

:)

Isyankar

• Guest
« Reply #16 on: October 16, 2009, 17:24 »
PETER, но какво правим когато другомислието пречи на някого и когато се оказва, че "някого" има права да цензурира другомислието или да спре разпространението му или така да направи, че другомислието да спре да се опитва да изразява мисълта си  ?

Offline muti6

• Adviser
« Reply #17 on: October 16, 2009, 17:25 »
И аз пиша все по-рядко вече...Целта на някои е да останат шепа ислямисти (представящи се за помаци в повечето случаи), а всички останали ние да спрем да пишем. Успяват. Браво. Само, че в природата празно няма и не се учудвайте, ако скоро помак.еу не бъде само единствения сайт за "свободния помашки глас", тъй като тук явно не е много свободно писането...Напоследък се трие всяко второ мнение - каква ти цензура, та това граничи с не знам какво...А пък бановете за нищо ги нямат...Субеткивно се раздават...Изобщо нямам думи...Така не се прави форум и това не е форумна етика и политика и никой да не се учудва, ако след няколко години има друг подобен форум с повече РЕАЛНИ членове, които ПИШАТ. Тъй като от самолет се вижда, че от ден на ден, пишещите хора в този форум намаляват. Всички сме отвратени от новата модераторска власт и концепция на форума. Демократично право на модераторите е да я въведат, но това не значи, че форума става по-демократичен...Т.е. и Хитлер е бил избран чрез избори съвсем демократично, но това което прави никак не е демократично...

Нека се замислят които трябва...Форума напоследък е всичко друго, но не и помашки...Добре, че пускаме някоя друга снимка, за да напомянме, че става дума за помаци в крайна сметка !
На фанатичната нетърпимост се противопоставя толерантността. Но толерантността е сложен феномен. Толерантността може да бъде резултат от безразличие, равнодушие към истината, неразличаване на доброто и злото. Толерантност е да се отнасяш с хората така, както искаш те да се отнасят към теб.  И да ги обичаш, така както обичаш себе си.
 Религията, освободена от догматизъм, обяснена по разбираем начин, представлява стройна система от морални и етични норми.
Аз съм съвременен образован човек и мога да преценя кога една догма е промиване на мозъка и кога едно религиозно правило съвпада с общоприетите разбирания за етика и морал. Ако повече хора са запознати с религията (забележи не казвам вярващи до фанатизъм), обществото ще е по-организирано и по-добре устроено, защото ще има установено общо разбиране за правила, за зачитане на другите, Религията не е сляпа вяра в свръхестествено божество, което взема решение вместо индивида, което лишава човека от избор и предопределя живота му.
Не виждам защо въобще намесваш религията. Лишено е от логика и последователност..Не бива симпатията ти или не такавата, към някой съфорумци да се отразява в постваните ти мнения, защото се стига до противоречия.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #18 on: October 16, 2009, 17:31 »
PETER, но какво правим когато другомислието пречи на някого и когато се оказва, че "някого" има права да цензурира другомислието или да спре разпространението му или така да направи, че другомислието да спре да се опитва да изразява мисълта си  ?

Е, все пак това е частен форум.
К`вото свири съдията - това е.
Не бива да се засягаш и да приемаш нещата лично. :)

Isyankar

• Guest
« Reply #19 on: October 16, 2009, 17:33 »
Какво да правя като и в мен тече малко или много помашка кръв и ме боли за деградацията и превземането от "непомашки елементи" на най-големия (засега) помашки форум :( Но имам информация, че точно на тези елементи целта им е да спре да ми/ни пука и да го приемаме всичко лично..Е, да, ама да има да мечтаят...Лично е. :)

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #20 on: October 16, 2009, 18:00 »
Мутиш,

не му е мястото тука ама да кажа.

Религията не е измислила "стройната система от морални и етични норми"
а "стройната система от морални и етични норми" е довела религията, за да може да се наложи над други норми.

Стройната система от морални и етични норми е имало и преди религията, и преди разума даже.
Наблюдава се при много живи организми и е в основата на тяхното оцеляване.
Солидарност, взаимопомощ, жертвоготовност, грижовност и т.н. всичко това се наблюдава при много живи организми.
Примери - бол.

И не е щото някой е създал системата, а защото обществата и общностите които практикуват такава система оцеляват повече спрямо тия които не я практикуват.

Единия път за налагане на системата от норми е религията, чрез метода на заплахата и поущрението.
Другият път за налагане на системата от норми е науката, чрез метода на убеждаване и доказване.

Някои вървят по единия път, други по другия.
Важно е системата от морални и етични норми да е еднаква и за едните и за другите.

Това се прави като се различават догма от норма. :)

Offline muti6

• Adviser
« Reply #21 on: October 16, 2009, 18:04 »
Мутиш,

не му е мястото тука ама да кажа.

а "стройната система от морални и етични норми" е довела религията, за да може да се наложи над други норми.

Стройната система от морални и етични норми е имало и преди религията, и преди разума даже.
Наблюдава се при много живи организми и е в основата на тяхното оцеляване.
Солидарност, взаимопомощ, жертвоготовност, грижовност и т.н. всичко това се наблюдава при много живи организми.
Примери - бол.

И не е щото някой е създал системата, а защото обществата и общностите които практикуват такава система оцеляват повече спрямо тия които не я практикуват.

Единия път за налагане на системата от норми е религията, чрез метода на заплахата и поущрението.
Другият път за налагане на системата от норми е науката, чрез метода на убеждаване и доказване.

Някои вървят по единия път, други по другия.
Важно е системата от морални и етични норми да е еднаква и за едните и за другите.

Това се прави като се различават догма от норма. :)
...................................................
...

Offline muti6

• Adviser
« Reply #22 on: October 16, 2009, 18:08 »
Все някой ни е виновен на нас...
Един истински патриот, човек с достойнство, никога не би се излагал да се бие така в гърдите като павиан и да се цупи на народа си !
 Човекът не бива да обвинява някого само, защото той самият не е осъзнал нещата. Не може да му казва, че е виновен и да му внедрява вина, когато по-виновен е той – обвиняващият.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #23 on: October 16, 2009, 18:19 »
а "стройната система от морални и етични норми" е довела религията, за да може да се наложи над други норми.[/b]

Петре , начии амебите със своя логичен разум са измислили "стройните системи" ,браво,сега се убедих че твоето  понятие за явленията е истински полет на освободената воля.Ти успя да изумиш и Мутиш. А,брао.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #24 on: October 16, 2009, 18:26 »
Е чак амебите - не, ама делфини, китове, слонове, вълци, маймуни и други общностни животни - ДА.  ;D

Айде да не разводняваме темата за цензурата.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #25 on: October 16, 2009, 19:00 »
Е,щом е така, аз съм за  цензура на определени крайни идеи и изрази, защото в противен случай тук ще стане разграден двор в който всеки ще влиза и ще мята болните си идеи и желания които пряко обиждат нашата общност опитвайки се да я манипулират с евтина пропаганда,визирам конкретно Фотакиев ,Пламен Пасков и подобни както от българска така и от турска страна, заради изгонването на  които Исианкар няма да може да завърши колосалния си научен труд, който ще предизвика демографски бум в Републиката .

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #26 on: October 16, 2009, 19:52 »
Ето ви пример за цензурата:
Иванчо казва на майка си:
- Мамо пък днес тате се беше покачил на един стол да сменя изгорялата крушка. Столът се счупи, тате падна с крушката, тя също се счупи и го поряза. Ама да видиш какви ги наговори!
- И какво каза?
- Ама да повторя ли мръсните думи, които ми забранявате?
- Не, не, без тях!
- Амии... нищо не каза!

За всеки закон си има закононарушители. Това означава ли, че трябва да бъде премахнат закона, за да не се нарушава? Не трябва ли да бъдат ограничавани закононарушителите?
По същия начин в този форум, както във всеки друг, има определени правила. И всеки, който се регистрира и иска да участва в него, предварително е дал съгласие да ги спазва.
Лошото е, когато нарушенията не се третират еднакво от модовете. Провокациите на някои хора минават, защото са "наши хора" - тогава не се мисли, че тези отсреща имат чувствителност. И обратно - когато нкой от "онези" каже нещо неприятно - веднага се сещаме, че ние имаме чувствителност!
Ако някой от "онези" беше постнал бизнеспредложението за осребряване на вяра и име (впрочем набързо изтрито та останаха само 2-3 коментара по него) на една актуална медйна звезда - как щеше да се реагира?

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #27 on: October 16, 2009, 22:11 »
Нали сайта беше дом за помаците ,тук и по света.Защо тогава сме така връждебно настроени?Така ли се държим в домовете си?Така ли се държим с гостите си?Нормално е всички да мислим различно ,всеки свободен човек има право на собствено мнение,но това не означава че само той е прав .Наистина сайта се промени ,в началото влизах с такова вълнение тук, а сега чета само спорове и обиди.Всяка тема става повод за някакъв спор.Толкова ли  е трудно  да се уважаваме взаимно?Едва ли на тези които са далеч от дома им се чете за политика .Моето мнение е че преди да се разреши това се разбирахме малко повече.

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #28 on: October 16, 2009, 22:13 »

Нашият уеб сайт pomak.eu, е платформа създадена със цел да запази помашката култура , а така също да насърчава комуникацията между помаците, които живеят в различни страни по света. Вече в течение на една година от създаването на нашият сайт и благодарение на активното участие на нaшите членове тук, сме успели да покажем пред света, че сме единственият сериозен източник за всякакв вид информация относно помаците. Така ще продължим и занапред всички заедно.

Достатъчно е да се зачетем в това .Няма нужда от повече .

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #29 on: October 17, 2009, 10:00 »

Иначе ми е пределно ясно, че има висока чувствителност към обвиненията към мюсюлмани и нулева към християни. Но двойни стандарти какво да се прави...Заради тях и на държавно ниво, макар и негласно ще продължи дълго да има двойни стандарти. Ако ли политиците...:)

Isyankyare!

Чак пък нулева, не преувеличаваш ли малко...?
 :)