Author Topic: Re: 22 години след 10.11.1989г.  (Read 48941 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

musov

• Guest
Re: 20 години след 10.11.1989г.
« Reply #30 on: November 09, 2009, 21:39 »
Благодаря за съветите, но аз съм наясно с нещата. Знам какво е било и знам какво означава Комунизъм. Ясни са ми разликите между идеала и утопията, която ти назоваваш. Когато  казвам комунизъм, все едно казвам дефиницията за него, а не някаква интерпретация или нещо друго, което се опитава да  назове неговото име. А ти задължително прочети книгата Капиталът. Според исляма хората равни ли са или не!? От сега нататък ще говорим от теоретичната гледна точка на нещата, тъй като действителността съвсем не е такава каквато изглежда -  все едно да кажеш, че в България има демокрация :)

Shumarov

• Guest
« Reply #31 on: November 09, 2009, 21:50 »
Надявам се моите думи да не са ти прозвучали обидно, Мусов!Аз просто съм от друга една генерация на заблуените от детска възраст и разочарованите в по-зряла възраст!Ти, предполагам си младо момче и е нормално да бъдеш с леви политически убеждения!
Има една поговорка тука в Испания-ще си позволя да ти я цитирам:
Ако един човек през  младостта си(от 16 до 25 години) не е бил комунист-той няма сърце,
Ако и на 35 години продължава да бъде комунист-той няма мозък!  ;D

musov

• Guest
« Reply #32 on: November 09, 2009, 22:21 »
Надявам се моите думи да не са ти прозвучали обидно, Мусов!Аз просто съм от друга една генерация на заблуените от детска възраст и разочарованите в по-зряла възраст!Ти, предполагам си младо момче и е нормално да бъдеш с леви политически убеждения!
Има една поговорка тука в Испания-ще си позволя да ти я цитирам:
Ако един човек през  младостта си(от 16 до 25 години) не е бил комунист-той няма сърце,
Ако и на 35 години продължава да бъде комунист-той няма мозък!  ;D

Останал си с грешни впечатления за мен. Засега нямам никакви убеждения. Просто обичам да говоря обектично към нещата и преди всичко от теоретична гледна точка.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #33 on: November 10, 2009, 03:45 »

Мнения:     Петко Бочаров, журналист: 20 ГОДИНИ БУКСУВАМЕ, ГЕРБ ИМА ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА.
   Външнотърговските дружества взеха червените куфарчета!  

- Г-н Бочаров, къде ви завари 10 ноември 1989 г. и как разбрахте за решенията на пленума на ЦК на БКП?

- На 9 ноември бях поканен да изнеса лекция за международното положение пред работниците в мините "Бобов дол". Докато чаках колата, в БТА беше гръмнала новината за падането на Берлинската стена. Знаех, че на следващия ден има пленум на БКП, и предполагах, че на него ще се случат сериозни промени. През годината се бяха събрали достатъчно индикации, че Горбачов вече губи търпение и иска свалянето на Тодор Живков. Преди да започна да говоря пред работниците, си казах: край на автоцензурата и за пръв път ще говоря без задръжки. И си излях всичко, което знам за стратегическото равновесие, за Студената война. И накрая им казах, че утре може да се случи нещо, което може да остави трайни последици върху живота ни. И така стана.

- Какво според вас обаче се случи в България на 10 ноември?

- Аз поддържам тезата, че трябва да се откажем да отбелязваме датата 10 ноември 1989 г. като някакво положително събитие в нашата посткомунистическа история. Това се оказа най-измамната дата, защото всички, които мечтаехме за свобода на инициативата, на словото, на движението, просто бяхме изпързаляни от една клика партийни функционери, които се бяха подготвили за тази дата. 10 ноември в никакъв случай не е дело на БКП, не е дело на някаква политическа сила, която иска да промени статуквото. Това беше дело на една клика партийни функционери, които виждаха интересите си застрашени от това статукво и искаха да се харесат на новия си господар в Кремъл. Не бива младите хора да се заблуждават, че БКП е намерила сили в себе си да се реформира.

- Т.е. нашата стена в България не падна на 10 ноември 1989 г.?

- Абсолютно не. Тя падна в някои отношения, защото член 1от конституцията падна, рубинената червена звезда от Партийния дом я свали хеликоптер, отвориха се границите, плурализмът се утвърди в медиите. Под цялата тази покривка се развиваха едни отвратителни процеси, които никой досега не можа да спре. Развитието на страната беше отклонено по пътя на незаконните структури, на контрабандата, наследена от комунистическо време. Развитието на България се опорочи трайно. Ако можем да разчитаме на някакъв поврат от цялото това 20-годишно безвремие и отвратително буксуване на държавата, можем да очакваме нещо да стане едва след 5 юли тази година, когато ГЕРБ дойде на власт и Бойко Борисов показа воля за промяна.  

- Сега е моментът в нашия разговор да ви попитам за червените куфарчета?

- Още преди 1988 г. Андрей Луканов беше министър на външноикономическите връзки. Аз знам, че тогава той създаде в чужбина на петте континента по света т.нар. смесени предприятия, които да печелят валута за България. Всички тези предприятия се оглавиха, разбира се, от партийни функционери. Тъй като работех в БТА и имах информация, знам, че към 1986 г. външният дълг на България беше около 4 милиарда долара. А през 1989 г. външният дълг на България стана 12 милиарда долара. Увеличението дойде, защото тези външнотърговски дружества започнаха като луди да вземат кредити, и то от търговски банки. Банките даваха кредити с готовност,защото знаеха, че няма как да не им се върне дългът, и то гарантирано, от държавата България. Една държава, която е взела заеми и откаже да ги връща, става абсолютен аутсайдер и изпада в пълна изолация. Търговските банки знаеха, че ще си получават лихвите. 12 милиарда долара дългът стана само до няколко години. Тези външнотърговски предприятия бяха основата на икономическия преврат на 10 ноември. После те приватизираха своите предприятия, някои от тях успяха и завъртяха парите, други предизвикаха фалити и се обогатиха. Това е истината и тази истина досега виси в публичното пространство. Давността тече.

- Указ 56 беше също в тази посока, нали?

- Разбира се, това бяха премислени действия.

- Това ли е обяснението защо у нас не станаха промените, както в другите страни от бившия социалистически лагер?

- Българска работническа партия- комунисти, после БКП, после БСП. Това е едно и също нещо през годините. Такова явление няма в никоя друга държава. Българските комунисти не можеха да се сравняват  с комунистите нито в Унгария, нито в Полша, нито в Чехия. В Унгария например пазарна икономика имаше още през 1964 г. и по онова време информациите по ТАСС от Москва пишеха за ревизионистите в Будапеща. Ами Чехия с "Пражката пролет"? А да не говорим за движението в Полша към 1980 г. България беше и все още сме специална работа. Какво значи това - 20 години от една такава промяна -   ние сме без реформите, които трябваше да се извършат още преди две десетилетия. Това значи, че вътре има непреодолими пречки, непреодолима съпротива на тези реформи, които биха направили страната ни една действаща демокрация. Това значи "пета колона". Като дървояд, прояждащ сърцевината.

- Сега членството ни в ЕС и НАТО по някакъв начин гарантира ли необратимостта на промените?

- Няма гаранция. Това зависи от нас. Зависи до каква степен сме готови да членуваме в едно такова семейство. У нас има една много просветена прослойка интелектуалци, но низините на тази пирамида са отчайващо неинформирани, необразовани и закостенели.

- Сега се говори и за едно ново разделение между богатите и бедните народи?

- Такива неща и в миналото винаги е имало. Не трябва да се забравя, че капитализмът си е извлякъл поуки от досегашното си съществуване. Той е система, която бързо се приспособява, реформира се. Огромната депресия от 30-те години трая 4-5 години. От тогава до 2007 г. капитализмът вървеше в цветущо, възходящо развитие. Сега тази криза ще бъде преодоляна за много по-кратко време.

- Искате да кажете, че за нас, българите, 10 ноември не е забележителна дата?

- Аз предлагам да забравим 10.11.1989 г., като мечтаната начална дата на европейското ни битие. Изманипулираха ни промяната под носа, бяха се своевременно подготвили. Вярно, че ни трябваха цели 20 години, за да ни кипне истински млякото, но след 5 юли 2009 червено-синята мъгла (да цитирам Жорж) вече достатъчно е изтъняла и реалните очертания на нещата се виждат. Вече няма две мнения: изманипулираната промяна направи комунистическите функционери богати, но осъди БСП. Там май още не осъзнават какво всъщност им се е случило. Защото провалът им на 5 юли не е нито като падането на Луканов, нито като провала на Виденов или Беров. Провалът на Станишев и тройната коалиция е нещо много по-лошо от недоверие в БСП. Той е доказателство, че общественото мнение заличава БСП. Каквато тя е. БРП(К), БКП, БСП - и трите са минало. Нишата е отворена за ново раждане. Но раждане, не друго - този път само преименуването няма да помогне.

А щом 5 юли 2009-а ознаменува тържеството на една новородена партия, какво да й пожелая? Да върне България там, откъдето пред 20 години я отклониха. Ако през този си мандат покаже, че го прави, най-малкото е, че и следващият й е вързан в кърпа.

Визитка
Роден е през 1919 година в София

Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет

От 1952 до 1983 година работи в Българската телеграфна агенция, като достига до длъжността заместник главен редактор

В различни периоди сътрудничи и на Българската телевизия, като в началото на 90-те години води популярна политическа коментарна рубрика, както и предаването "Всяка неделя"   Източник- http://www.monitor.bg/article?id=220955

Offline rcn

• Senior member
« Reply #34 on: November 10, 2009, 12:38 »

1989 – другите дати
От Георги Господинов*
Последна промяна в 12:00 на 10 ное 2009, 3014 прочитания, 70 коментара

Илюстрация: Иван Кутузов

Дневник
Нека го кажа още в началото – съмнявам се, че 10 ноември е датата за празнуване. Чакай малко, чувам вече глас, все ще се намери някой да развали празника на хората. Всичко е нагласено, тържествата текат, вдигат се и падат стени от стиропор...

Добре, но какво всъщност празнуваме на 10 ноември? Ако някой сега тръгне да събира лични истории с един-единствен въпрос "Къде бяхте по време на историческия 10 ноември", отговорите ще се въртят около това: "Напих се с едни приятели веднага като разбрах" или "Тъкмо се прибирам в къщи, пускам телевизора и..." и т.н. Впрочем някои медии вече зададоха подобен въпрос и отговорите бяха все в този всекидневно-битов ключ. Един бил на карате, една от НДСВ от се готвела за комсомолско събрание, трети (от левицата) учел виетнамски в Московския университет за международни отношения.

Всуе, както се оказало. Не случайно младежът с каратето, който не си губел времето с комсомола и виетнамския, стигнал най-далеч.

С други думи, на 10 ноември

на нас ни съобщиха по телевизията, че сме свободни

Пасивният залог в изречението е важен. Съобщиха ни. По същия начин, по който "пускаха" портокали, червен пипер и дамски превръзки. Чакаш, чакаш и един ден някой ти съобщава "пуснали са". 10 ноември се оказа нещо подобно на това да ти излезе номерът за автомобил или да ти дойде реда за апартамент след дълго чакане. Награда за изключителното търпение. Спомнете си, след съобщаването на новината в онзи късен ноемврийски следобед никой не излезе на улицата да се израдва.

Предния ден в Берлин пред Бранденбургската врата гъмжи от тела. Но тези тела са репетирали цяла година всеки понеделник пред църквата "Св. Николай" в Лайпциг. Въпреки служителите на реда. Българското тяло е малко по-бавно и предпазливо. Да, системата навсякъде се разпада, да, Живков е свален, но... Откъде да знаеш дали не е капан. Или грешка, която ще бъде поправена на следващия ден.

Не обвинявам никого, да не би аз да съм празнувал на площада, но все пак ми е странно сега и го изговарям.

Но, слава Богу, това не е цялата картина. Все пак имаше и други, по-смислени дати все през тази 1989 г. За тях ми се говори заради лекото им загърбване.

Преди няколко месеца един приятел ми даде неколкоминутен видеозапис на шествието от 3 ноември 1989. Записът е излъчeн по телевизията някъде около 1991-1992 в "Панорама" с Бойко Станкушев. Със сигурност не е правен от камерите на БНТ. Тогава, спомням си ясно, нямаше кадри по вечерните новини, само едно много късо съобщение от рода на "група граждани, които връчили петиция по хидротехническите проекти с разрешението на столичния народен съвет". Удивителен език, как сме могли да го забравим. Всичко може да бъде обезопасено с няколко кухи думи.

Няма как да се открие записът от 3 ноември, няма го засега в мрежата. Впрочем забележително е отсъствието на видеоматериал от 1989 г. Къде са репортажите от "Голямата екскурзия" - онези тъжни колони от хора с москвичите и каруците? Странно е, че никой не пита за тях, притеснително е това отсъствие. Да не би да има

прочистване на архивите в телевизията от онези години?

Имаме ли архив оттогава или някой бързо е изтривал и записвал отгоре други безобидни неща?

Гледах кой знае как оцелелия запис от шествието на 3 ноември и си припомних ясно кордона от хора с камери и фотоапарати, които стояха отстрани и спокойно, да не кажа цинично, документираха всяко лице. Този видеозапис вероятно е правен от точно такъв "оператор". Камерата просто запечатва лица отблизо, за да се разпознаят по-лесно после където трябва. И тогава се видях. За цели 4 секунди бях в окото на камерата, 20 години по-млад. За четири секунди на 21. И си припомних ясно цялата радост, уплах и неловкост на тялото, движещо се сред други тела – също неловки, радостни и поуплашени. Оглеждам се, въртя глава, виждам, че и другите го правят.

Сякаш всеки има нужда да види, че останалите са още там. Залагането на тялото като твое единствено притежание, излизането на улицата е нещо, на което тепърва щяхме да се учим. Сега си давам сметка, тогава едва ли, че тялото има памет и че на нашите тела им е липсвала памет за съпротива.

И така, на 3 ноември 1989, макар и плахо, под алибито на екологията, все пак се случи това, което липсваше през онази важна верига от години 1956-1968-1980. (Българският протест уникално тръгна тъкмо от екокаузите, кой да предположи, че днес те ще бъдат отново толкова важни.) Дали беше невинно и безопасно или не, тогава това не можеше да се знае. Както пише Тимъти Гартън Аш, да не забравяме, че това беше и годината на "Тянанмън", трябва да си даваме сметка и за неслучилите се, но възможни усложнения през 1989.

Ако трябва да избирам между 3 и 10 ноември, аз лично бих избрал първата дата. Защото

на 3 ноември поне имаше осмеляване

Нищожно, гледано от днешна дата, но пропукващо собствените ни сковани от несвобода тела. Тези колко там метри от градинката зад ЦДНА до Народното събрание трябваше да бъдат извървени. Странна е забравата на тази дата за сметка на други.

Както е странно забравянето на онзи Димитровден, 26 октомври същата година, с подписката и побоя над събралите се тогава в градинката пред "Кристал". Някой разказваше как Слабаков викал от камионетката: "Това не е филм, наистина бият."

Да върнем още малко лентата до събитията от пролетта на същата тази 1989 с гладните стачки и протестите на българските турци срещу "възродителния процес". Май първите открити митинги, първото открито изправяне на едни човешки тела срещу системата. Да, има известно неудобство, че това са български турци, мюсюлмани и че от другата страна на този конфликт, т.е. откъм страната на системата, сме били ние, повечето от нас. Но нека огласим това неудобство, нека говорим за него. Става дума за същата 1989, която празнуваме.

А ако излезем замалко от тази хипнотична година? Да припомним и протеста в Русе в началото на 1988, воден от майките с детски колички, и всички акции оттогава макар и не директно срещу системата. Онези малки зони на несигурност и осмеляване на крехкото гражданско тяло да се заяви, да излезе на улицата.

В този смисъл малките стъпки на 3 ноември, 26 октомври, Майските събития, Русенските протести са ми по-скъпи от така празнично изговорения 10 ноември. Липсват ми лицата на хората по улиците и площадите отпреди и след тази дата. Онези лица и онези, другите дати ме карат да не се срамувам чак толкова, че така внезапно и лесно сме научили за края на един режим.

* Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др.  Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

http://dnevnik.bg/analizi/2009/11/09/812726_1989_drugite_dati/

Shumarov

• Guest
« Reply #35 on: November 10, 2009, 12:44 »
Колкото и да омаловажава събитията от този паметен ден Петко Бочаров, истината е, че падна режима.Българското общество започна да се радва на свободи, които преди не можеше и да мечтае.Да си припомним как чакахме да си купим една жалка Лада по 15 години със вноска в ДСК!Как я купуваш и от излизането от сервиза започваше ходене по мъките, защото дефектираха често, а резервни части нямаше! Как не можеше да се пътува по гранични зони, без открит лист, за който трябваше да се чака седмици!Как не можеше да се живее в друго населено място, без да си "жител" на това населено място!Беше кошмарно време-дано никога да не се повтори!

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!

Комунизмът си отива

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #36 on: November 10, 2009, 14:45 »

Фотогалерия: Празненствата в Берлин

http://www.dnevnik.bg/photos/2009/11/10/813257_fotogaleriia_praznenstvata_v_berlin/?ref=rss

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #37 on: November 10, 2009, 15:02 »
Публикувам автентичен Афиш от онези славни дни:

ПРИЗИВ[1]

Граждани,

Проведеният на 10.XI.1989 г. пленум на ЦК на БКП дава шанс за начало на реални промени в страната. Дали това ще стане, зависи не само от комунистическата партия, а и от позицията на обществените сили и народа. Съдбата на родината е и наша съдба. Всички ние трябва да бъдем чути!

Още не знаем цялата истина за реалното положение на страната. След десетилетия мълчание искаме пълна ГЛАСНОСТ за действителното състояние на обществото. Всички чувстваме затягането на една икономическа, политическа и нравствена криза. Магазините се изпразват, а хората – обезверяват. Прибавиха се и етнически напрежения, разделящи и смразяващи част от населението. Няма ли виновни за това?

Нека се определи конкретната ОТГОВОРНОСТ за продължителния застой и криза в страната и се извършат необходимите КАДРОВИ ПРОМЕНИ. Новото време иска нови хора! Но преди всичко, участието на всеки.

За да има истинско народовластие, трябва първо да се осигурят ГРАЖДАНСКИТЕ СВОБОДИ – на словото, печата, събиранията и сдруженията. Те са основата на плурализма в гражданското общество. Нека законът, а не произволът на властниците определи кое е забранено. Нека средствата за информация са достъпни за всяко мнение! Нека единомишлениците се обединяват да търсят и казват това, което мислят. Нека има равноправен ДИАЛОГ между гражданите и държавата по всички въпроси!

Считайки решението за освобождаването на Т. Живков за значима стъпка към промяна, ние, представители на българската общественост и независимите сдружения се ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС.

На 18 ноември 1989 г. от 11 ч. на пл. “Александър Невски”

свикваме

МИТИНГ

на гражданите.

Нашият призив е:

1. Подкрепяме решението на пленума като първа стъпка към обнова.

2. Да изразим нашите искания за радикална демократична промяна – ГЛАСНОСТ, СВОБОДИ, ОТГОВОРНОСТ за кризата.

Промяна сега!

Демокрация днес!

Гласност веднага!

3. Да проявим високо Гражданско съзнание, да не допуснем нарушаване на обществения ред.

Инициативен комитет за провеждане на митинга

Анжел Вагенщайн, Марко Ганчев, Кирил Василев, Петър Берон, Румен Воденичаров, Вероника Николова, Георги Мишев, Иван Джаджев, Константин Тренчев, Петър Слабаков, Бойко Пройчев, Чавдар Кюранов, Стефан Гайтанджиев, Христо Ганев, Любомир Собаджиев, Алексей Шелудко, Александър Миланов, Иван Николов, Христофор Събев, Вяра Николова, Стефан Продев

[1] Призивът е обсъждан и одобрен от Управителния съвет на Клуба, но неговото авторство е на инициативния комитет. Бяха отпечатани афиши с този текст.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #38 on: November 10, 2009, 20:09 »
20 год.след 10.11.89г.търся и все не мога да намеря бонбони-,,карамел му,,дъвки идеал,алтай,маратонки ,,ромика,,и дънки ,,панака,, ако някъде ги има обадете се..... ;D

Shumarov

• Guest
« Reply #39 on: November 10, 2009, 20:22 »
20 год.след 10.11.89г.търся и все не мога да намеря бонбони-,,карамел му,,дъвки идеал,алтай,маратонки ,,ромика,,и дънки ,,панака,, ако някъде ги има обадете се..... ;D

Ами според един постинг на десс, през 1985г. Европейския пазар е бил наводнен с български стоки.Аз съм тука от 11 годии, но никъде не съм срещал българска стока от издирваните от тебе, isa71.Или ги продават "под щанда", или трябва да потърся връзки за да намеря.Щото алтая специално ми харесваше!  ;D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #40 on: November 10, 2009, 20:57 »
moje samo da si me4taete

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #41 on: November 10, 2009, 21:04 »
пак е нещо :D ;D

Offline rcn

• Senior member
« Reply #42 on: November 10, 2009, 21:18 »
Дъвки Идеал дават в някои стоматологични клиники за тестване на новосложените пломби.

Shumarov

• Guest
« Reply #43 on: November 10, 2009, 21:24 »
бяха по-подходящи, като залепващ материал за протези и мостове ;D

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #44 on: November 10, 2009, 21:51 »
Дъвките "Идеал"  и кока-кола "Алтай" се ползваха като противозачатъчно средство през комунизма.