Главният мюфтия Мустафа Хаджи е свързан с бившата Държавна сигурност.
Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №299 от 17 януари 2012 г.) при проверката за принадлежност към комунистическите тайни служби на висшите ръководители на мюсюлманското изповедание в страната.
Мустафа Хаджи (1962), който е главен мюфтия от 2006 г. е привлечен към сътрудничество като агент под псевдонима „Андрей” четири дни след оттеглянето на Живков от властта на 10 ноември 1989 г.
Според изнесените от комисията данни той е регистриран на 12 декември 1989 г. Сътрудничил е на Общинско управление на МВР-ДС във Велинград. Личното му и работно досие е унищожено през 1992 г. с протокол.
Ден след обявяването му Мустафа Хаджи публично отрече, че е служил на Държавна сигурност. По думите му тази изнесе3ната от комисията по досиетата информация за него не била новина, защото за първи път бил обвинен и обявен като служител на Държавна сигурност през 2006 година.
"Оттогава насам аз съм избиран три пъти за главен мюфтия и не виждам нещо да се е променило по отношение на мюсюлманите към мен и аз лично не отдавам значение на този въпрос", коментира той.
Мустафа Хаджи обясни, че не е служил на Държавна сигурност, но е бил викан многократно в милицията и е писал обяснения за своята нерегламентирана, според тогавашните закони, религиозна дейност. Това е станало през периода от 1986 г. до 1989 г. През това време той е бил обучаван за духовник и в същото време тайно е възпитавал деца в религиозна дейност.
"След падането на комунистическия режим обаче не съм викан, а периодът, който се посочва в медиите, е от 14 ноември 1989 г., в продължение на около два месеца. Не мога да кажа как съм попаднал в документите на Държавна сигурност, защото не съм се интересувал", добави той.
"Още като ученик в техникум по горско стопанство съм възпитаван за духовник", каза още главният мюфтия. През това време намалили поведението му и искали да го преместят в друго училище, но не се е стигнало дотам. След това в казармата също го викали на разпити, били иззети религиозни книги, касетофон и касети от дома му. "На разпити викаха и баща ми, който не беше религиозен", заяви Хаджи.
Според Мустафа Хаджи всичко това е история, от която трябва да се извлече поука,без да се търси мъст и да се гледа напред. "Не търсим мъст, готови сме да дадем прошка на всички, които са обявени за агенти и доносници", допълни той.
Недим Генджeв (1945), назначен по времето на Живков за главен мюфтия, също се оказа свързан с ДС. Генджев, който след серия съдебни дела стана за кратко председател на Висшия мюсюлмански съвет (2010-2011), е бил щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС в Шумен от 1973 г. Впоследствие той е работил и към ОУ на МВР-ДС в Русе.
През 1984 г. преди началото на „възродителния” процес той е привлечен за нещатен сътрудник на ДС и се е водил на отчет от зам.-началника на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ген. Георги Силянов.
В списъка със сътрудници сред висшите ръководители на мюсюлманското изповедание в България са още имената на петима души – бивши членове на Висшия мюсюлмански съвет или районни мюфтии.
От комисията по досиетата информираха, че проверката на членовете на управителни органи на мюсюлманското изповедание продължава.
http://desebg.com/2011-01-06-11-45-39/540-2012-01-18-07-11-26