Това пиша за теб, Теларихе , за да ти разкажа туй за дедите ти,
което се крие от тебе.
А да го знаеш е потребно, за да пиеш от изворите на чистата вода на Божията Истина, и за да не те заблуди някой, защото мнозина са тези, които заблуждават един царски син.
А аз научих тези истини от баща си, а той пък от своя баща, а
той пък от своя. А те всички бяха сред благородните и служеха на царския род на избраните.
Другото прочетох от хрониките на Касиодор благочестиви, но най-многото прочитам в работата на Орфейла". а там е всичко пълната истина, записана със злато и сребро, но и с кръв,
която е кръвта на мъчениците за Христовото дело.
Тях не описа нито Касиодор, нито братът Йордан , нито някой
друг, освен епископ Орфейла.
Чети го и ти, принце мой, защото ръкописът на тази Библия е при теб, и като спазиш тайното предписание, ще разбереш всяко
скрито писание.
Така както вече сам ти показах, от мястото, що описва Меча на Арес - Хероса тракийски, принадлежащ на дедите ти, ще мериш първо по седем, после по девет, а после по четиринадесет стъпки, та да приведеш всяка буква на летописите на дедите ти, както са запечатани за всички времена.
Тук аз ти припомням само някои неща, които да могат да прочетат и други просветени, та като ги разберат, да проумеят и пътя към останалите тайни, запечатани от Епископа наш Орфейла.
Помни мен и потомството ми пред теб и твоите потомци, и верността на своя пастир Авийла , който със смиреност и покорност ти предавам тези верни Господни слова.
Пази най-вече езика божествен на бащите ни, както го опази и твоят Отец - великият наш хан Аспарих, и помни, че и твоето име като неговото и на другите ти предци означава Арих, сиреч
Пазител, Покровител и Повелител.
И както Аспарих" опази нашия Божествен Асп, сиреч език - Богарския и Светата книга на Христовото Откровение на Прорицателите , така и ти, скъпи ученико мой, с Божията помощ да
опазиш Бъдещето на народа ни, което е в Богарския език, така както го говорят всички наши
беси-гетски племена още от началото, така както е записан във
великата Беска Библия от самите апостоли. Ако всички истро-гети бяха последвали своите братя беси-гети и техния пример, и до днес Вечният град щеше да живее в
Христовия мир и благоденствие.
Но поради множеството ни грехове, Бог ни стесни до земите,които днес управлява баща ти, да бъде светло и силно името му и умножени дните на царството му! Амин.
И тъй, днес някои ти казват, от царевите люде де, че мир с Императора е най-доброто за теб и народа ни, понеже сме в земята на Империята.
Но аз ти казвам, не вярвай на думите на такива, защото те не служат тебе, нито Богу, нито народу своему, а на подлогите на василевса.
Лъжат те, като ти казват, че си на имперска земя, защото си навлязъл от тая страна на Истрос и на бреговете на Понта.
А аз ти казвам, че тази земя е принадлежала на дедите ти и на народа ти, от както свят светува, и правото е твое над нея.
Още от Първия Терес Велики , това е нашата тракийска земя, на която живяха стоте братски племена, между които, чадо мое, беси и гети бяха измежду най-почетните.
Твоят Богарски език е езикът на Бога на боговете и него говореха всички племена на твоя народ още от Първата Градина на Тракия, в която сам Творецът Бог наш Слънцедатен Иисус оби-
таваше с Първите ни предци.
Тази земя беше превъзходна като Остров на Изобилието сред цялата земя, и затова й викаха точно така - Скан-диа , сиреч „Земята на Бога", или още „Житницата на изобилието", защото всички нея искаха и пожелаваха, и тя стана утроба, раждаща много народи.
Оттам слязоха на петнадесет стъпки и праотците ни и дойдоха до първата бликаща в нея река Писон, сиреч там където Истрос се влива в Понта. Тук е земята на Понт, тук Скандиа и Тракия се сливат за избраните.
За тази земя проливаха кръвта си дедите ти, защото сред нея е вратата на херувимите, що води в Божий рай.
Тук, където си и ти роден, се роди праотецът наш Орфей ,велегласният, тук се написаха Заветните му слова, дадени от Господа Бога
Всемогъщия, от вечния и възкръсналия - Туонх-Иисус , който е Възкръсващото Слънце на душите, сиреч Туонх-Ра , чието име е Христос, сиреч Спасителят на цялата земя.
Тук в тази света земя извършиха своите велики подвизи всич-
ките пазители Арихи на Тракия и древните й тайни.
Винаги помни, че ти си Арих, сине мой, и затова и името ти е Тел-арих и затова ти си днес Пазителят на Христовите тайни и защитник на Тракия.
Арихите, прочее, бяха пазителите на тайните на Тракия от самото начало, от времето на самия Архарих , син на Орфей син на Ойагарих, син на Теру , седемнайсетия от Атам според
Ситариховия род.