Author Topic: Произход на българите !  (Read 711516 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Произход на българите !
« Reply #885 on: October 17, 2011, 17:33 »

Rasate, кой Ви е казал, че тюркският език е изчезнал от България? Въпреки вековете на славянизиране и погърчване, тюркският език винаги е съществувал в България, колега. Хайде, запознайте се с тези факти, не мога абсолютно всичко да Ви обяснявам с подробности ;).
  Какво "доказвате" с кукерите? Че са от ирански произход ли? Как, ако са с ирански произход, са разпространени в същата форма сред народи като италианците, ирландците, шотландците, испанците и т.н.?! Май нещо смесихте древните келти с иранците?! В България, кукерите имат отношение единствено към старите Дионисиеви празници, в което липсва "иранското" ;).
  Какво "доказвате" с нестинарите? Та това е един гръцки обред, създаден през 2-ри век сред ранните християни на Балканите. Къде виждаме конкретно "иранската" връзка?
  Какво "доказвате" със сурвакането? Може би Ви се струва, че думата напомня за иранския Сурья?! Къде и в кой индо-европейски народ има подобно сурвакане? Никъде, колега. Съмнявам се, че в Иран дори са чували за това!

Rasate, не ме разсмивайте, колега. Хайде стига с евтини манипулации, обясних Ви, че тези номерца не ми минават. Кирилицата и коптската азбука, са почти напълно идентични, дори отначало кирилицата е била точно копие на коптската. Запознайте се с първия вариант на кирилицата, а не подмятайте тук разни таблички. После я сравнете с коптската и т.н., елементарно. Интересно, как учениците на Кирил и Методий са създали "случайно" една "нова" азбука, така идентична със старата коптска от 4-ти век?! И какво "доказвате" с твърдението си, че кирилицата и коптската азбука приличат на гръцката, колега, освен именно моята теза? Или смятате, че гърците директно ще ни предадат своята собствена азбука, а не коптската под формата на "кирилица"?

Успех!
Запознат съм разбира се и с едната и другата-но все пак ми кажете за "ранните" варианти на кирилицата-че малкоми е странно-къде ги намерихте.

Няма как кирилицата да не прилича на Коптската,като е вариант на гръцката,а и по време на създаването и-не са питали много много гърците ;D ;D ;D ;D ;D ;D ,не забравяйте българският държавен апарат с коя азбука си е служил.Затова стига сте обърквали по незапознатите във форума.
Все едно да кажа,че съвременната азбука наследница на латинската-ама нали си приличат. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Вижте ръкописите-и ще забележите каксе изписват гръцките букви през 4 век.-ха ама точно като кирилицата и коптицата-ха почти една и съща азбука. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

А публикуваните таблици са поради наименованието,редът,а не само стилът на изписване-който е почти идентичен и при трите азбуки.
Коптска:

Кирилица:

Вижте и Готската:

Поздрави

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #886 on: October 17, 2011, 19:02 »

Rasate, приятелю, когато научите историята, може пак да си попишем. Сега определено само ми губите времето. Тук има хора, с които наистина бих искал да обсъждам сериозни теми. Вие сте свободен, да се занимавате със съчинения, но не ми пращайте повече безсмислени текстове, още по-малко - всевъзможни азбуки ;). Препоръчах Ви да се запознаете с азбуката на Иктус, Вие ми пращате готската. Наистина ми губите времето ;).

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #887 on: October 17, 2011, 19:12 »

Уважаеми Teo, напълно сте прав - барсът е изобразен на Мадарския конник! Барсът е алтайския тигър на древните тюрки. Името "Борис" идва от "барс", разбира се. "Борис" е еквивалент на "Тигран". Напълно сте прав и за името на Плиска - Абоба!

Успех!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #888 on: October 17, 2011, 20:06 »

Rasate, приятелю, когато научите историята, може пак да си попишем. Сега определено само ми губите времето. Тук има хора, с които наистина бих искал да обсъждам сериозни теми. Вие сте свободен, да се занимавате със съчинения, но не ми пращайте повече безсмислени текстове, още по-малко - всевъзможни азбуки ;). Препоръчах Ви да се запознаете с азбуката на Иктус, Вие ми пращате готската. Наистина ми губите времето ;).

Успех!

Готсктата азбука беше за сравнение-как производната азбука не се променя коренно.

Коптската азбука си е типична елинистична азбука и като такава прилича на всички елинистични азбуки в това число и кирилицата.Моделът на съставяне е същият-обща част-еднакво графично изображение на еднаквите фонетично изражения и различна част-различни графични изображения на различните фонетични изражения на даденият специфичен език.
Да анализираме трите азбуки:
гръцка:алфа,бета,гама
Коптска:алфа,бида,гама
Кирилица:Аз,бука,веде,глаголи
Както виждаш-кирилицата още в самото начало започва да се различава от другите две елинистични азбуки.
Гръцка-делта,ипсилон,зита
коптска:дайда,еи,со
кирилица:добро,ест,живете

Тук също коптската азбука върви паралелно на гръцката,а кирилицата се различава.

И т.н.-при пълен анализ се забелязва,че кирилицата дори и производна на гръцката азбука,се различава поради особеността на българският език.

Минимални разлики има и между коптската и гръцката азбука дължащи се на различия в езиковата им фонетика.Графично това се изразява с използването на няколко символа от демотическото писмо.Но подобна особеност се забелязва и с кирилицата по отношение на глаголическото писмо.

Структурно трите азбуки както имат и прилики така се и различават.Това се отнася особено за кирилицата-която като фонетична подредба е въз основа на преходната глаголица,но и с редица допълнения.  ;)

Затова напълно отричам каквато и да е пряка връзка в каквото и отношение да е между кирилицата и коптицата-от графична гледна точка свързващото звено е гръцката азбука. :)
Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #889 on: October 17, 2011, 20:18 »

Уважаеми Teo, напълно сте прав - барсът е изобразен на Мадарския конник! Барсът е алтайския тигър на древните тюрки. Името "Борис" идва от "барс", разбира се. "Борис" е еквивалент на "Тигран". Напълно сте прав и за името на Плиска - Абоба!

Успех!

Предположение:

Богор-Богорис-Борис-Борих-Борекс(вторият вариант е на кумански цар -житие на Павел Унгарски)

Тук има съществен момент необясним с името барс.
От друга страна лингвистично естество-името барс не принадлежи към тюрските езици-на тюрски е ирбис(Ирвис) ;)
А и барсът не е алтайският тигър-в планината Алтай се среща т.нар сибирският тигър,барсът това е снежният леопард.

Поздрави.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #890 on: October 17, 2011, 20:21 »

Rasate, понеже очаквам пореден безмислен въпрос от Вас, ще Ви дам и предварителен отговор, но за последен път, наистина, тъй като ме уморявате, вместо да учите историята.

24 букви от кирилицата, напълно съвпадат с 24 букви от коптицата. Към кирилицата са добавени 11 букви, които ги няма в гръцката азбука. Но...в ПЪРВИЯ вариант на кирилицата, е налице буквата Ш, която отсъства от гръцката азбука, но е налице в КОПТИЦАТА! Схващате ли? Във ВТОРИЯ, малко по-късен вариант на кирилицата, е налице буквата Щ, която също отсъства от гръцката азбука, но е налице в КОПТИЦАТА! Или, според Вас, това е станало случайно?! Говоря Ви за Ш и Щ, не за ШТ. Буквата Щ е демотическа и произлиза от демотически йероглиф! Щ в коптицата идва от йероглифа "ша".
  По-късно, от кирилицата отпадат 17 букви, особено между 12-ти и 15-ти век, но Ш и Щ съществуват и до днес!
  В гръцката азбука, ще видите единствено едно далечно подобие на ШТ, което е ПСИ. Но липсват именно онези КОПТСКИ букви, които присъстват в кирилицата и до днес!

Успех!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #891 on: October 17, 2011, 20:52 »

Rasate, понеже очаквам пореден безмислен въпрос от Вас, ще Ви дам и предварителен отговор, но за последен път, наистина, тъй като ме уморявате, вместо да учите историята.

24 букви от кирилицата, напълно съвпадат с 24 букви от коптицата. Към кирилицата са добавени 11 букви, които ги няма в гръцката азбука. Но...в ПЪРВИЯ вариант на кирилицата, е налице буквата Ш, която отсъства от гръцката азбука, но е налице в КОПТИЦАТА! Схващате ли? Във ВТОРИЯ, малко по-късен вариант на кирилицата, е налице буквата Щ, която също отсъства от гръцката азбука, но е налице в КОПТИЦАТА! Или, според Вас, това е станало случайно?! Говоря Ви за Ш и Щ, не за ШТ. Буквата Щ е демотическа и произлиза от демотически йероглиф! Щ в коптицата идва от йероглифа "ша".
  По-късно, от кирилицата отпадат 17 букви, особено между 12-ти и 15-ти век, но Ш и Щ съществуват и до днес!
  В гръцката азбука, ще видите единствено едно далечно подобие на ШТ, което е ПСИ. Но липсват именно онези КОПТСКИ букви, които присъстват в кирилицата и до днес!

Успех!

Тук трябва да търсите малко по надълбоко,а не с коптицата:

[ш] кирилица;
[ш] глаголица;
ש [ш] евреица;
[ш] коптица.
а и финикийското графично изобразяване е също много подобно.

Т.е. изводът ти,че тези звукове произлизат от коптицата е също толкова вероятен,колкото и техният произход от финикийското или еврейското писмо.

Според мен съществуването на първообраза на тези звукове трябва да се търси в древен месопотам и оттам преминаването му от там в езиците на близкият изток.
Възможно е при създаването на глаголицата в манастира Промахон да са използвани и други азбуки,но графичното изобразяване на звукът "Ш" ме навежда на мисълта,че това не е коптицата-по вероятно е филистиминицата-еднаквост в графичното изображение.

А до звукът "Щ"-става дума за лигатура между "ш" и "т".-т.е. в старата кирилица няма отделна буква Щ. Често срещаната буквена комбинация ШТ понякога вместо "Ш пред Т" я изписвали "Ш над Т" и така постепенно и спонтанно се получила буквата Щ. ;)

Поздрави.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #892 on: October 17, 2011, 22:05 »

Rasate, очевидно не четете добре любимият Ви Гугъл ;).

Буквата Ш влиза в глаголицата директно от коптицата, след което преминава и в кирилицата. Така или иначе, Ш е буква от коптицата, появила се в кирилицата.Това е всеизвестен факт! Според Вас излиза, че Климент се е ровил във финикийската азбука, понеже му е било по-лесно, така ли? Не разбирате ли, какви безсмислици пишете? Имате ли представа, защо коптицата е в основата на кирилицата? Защо тя е предпочетена? Май нямате ;). Ами поинтересувайте се. Обърнете внимание и на релгиозните и политическите причини ;).
 Буквата Щ не се е получила "постепенно и спонтанно", а е взета от коптицата. И не еквилибрирайте с Ш и Т, защото това няма директна връзка с Щ, която е демотически йероглиф.

Хайде, успех!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #893 on: October 18, 2011, 00:45 »

Rasate, очевидно не четете добре любимият Ви Гугъл ;).

Буквата Ш влиза в глаголицата директно от коптицата, след което преминава и в кирилицата. Така или иначе, Ш е буква от коптицата, появила се в кирилицата.Това е всеизвестен факт! Според Вас излиза, че Климент се е ровил във финикийската азбука, понеже му е било по-лесно, така ли? Не разбирате ли, какви безсмислици пишете? Имате ли представа, защо коптицата е в основата на кирилицата? Защо тя е предпочетена? Май нямате ;). Ами поинтересувайте се. Обърнете внимание и на релгиозните и политическите причини ;).
 Буквата Щ не се е получила "постепенно и спонтанно", а е взета от коптицата. И не еквилибрирайте с Ш и Т, защото това няма директна връзка с Щ, която е демотически йероглиф.

Хайде, успех!

Този спор съм го водил много пъти-сега излиза ,че Кирил лично се е интересувал от коптицата-което не мисля,че е много вероятно.Има редица по близки до Промахон Азбуки освен Коптицата-а и политиката и религията не е много редно да намесваме.Макар до преди малко да беше Климент.
Но както и да е. ;D

Графичният израз на звукът "Ш"е характерен за целият близък изток-а не само за коптицата,а за "Щ" вижте източниците- кога се появява в Кирилицата и как е била изписвана в началото.От друга страна във времево отношение има огромен времеви интервал между възприемането на двата отделни буквени символа в кирилицата,за да имаме еднозначен отговор за първоизточника-това е грешка,която правите вие.
От друга страна в облата и ъгловатата глаголица,за разлика от ранната кирилица има графичен изрази на звукът "Щ",който не е подобен на коптицата.

И едно предположение на Българският учен Васил Йончев за връзка между българсклата руническа система и глаголицата:

Offline miroki

• Member
  • **
« Reply #894 on: October 18, 2011, 10:11 »

Уважаеми miroki,
имам чувството, че Вие търсите източник, примерно под формата на каменна плоча, върху която е издълбан надпис на чист съвременен български език, който да гласи следното:"БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ. ЛЕТО 681-ВО". Или същата плоча, но с  надпис:"БЪЛГАРИТЕ СА ИРАНЦИ. ЛЕТО 682-ВО". Ако е възможно, тази (тези) плочи, да са открити от международен научен колектив под егидата на ООН при разкопки в центъра на Плиска?! Предполагам, че ще е по-удобно, плочата да е само една от двете, тъй като в противен случай, дилемата съвсем ще се циментира ;). Доколкото ми е известно, досега няма подобни открития, но кой знае, бъдещето е непредвидимо ;).
  Ето защо, истината се търси чрез обстоен анализ на хиляди източници в продължение на години, след което се правят и съответните изводи. Лично аз, след дългогодишни занимания по тези въпроси, както и след разговори по темата с немалко научни работници, съм направил своите изводи, част от които споделих и тук.
  Препоръчах Ви за начало няколко автора. Например Бешевлиев, освен всичко, има един отличен лингвистичен анализ, който, предполагам, ще Ви бъде полезен по темата.

Успех!
Здравейте,
не бях на линия известно време, благодаря за отговорите.
Аз търся източник такъв, какъвто имате, подобен на ГИБИ и ЛБИБИ дори текст в тях или текстовете за Ху или които и да е камък или хартия, не съм казал точно от камък, аз не ви подадох източник от камък, та да интерпретирате, така.
Не е необходимо, да прочета още купища литература, за да намеря извора, който Вие вече сте намерили и доказва една теория, която подкрепяте вероятно, ако го имате просто покажете, иначе разговора отива към предположения и дори не до там верни становища на някои автори.
От многото прочетено, ще се получи доказване на доказването на доказването и така нататък. Което с всяко стъпало внася различието и съмнението във всяко нещо, защото са изводи върху изводите.
Аз не подкрепям нито една теория, просто съм намерил най-много доказателства само за една.
...
Розетата е намерена във водоема, дори не се знае от кого е паднала, и кой е бил в него. Или я е хвърлил там.
За мадарския конник има много вариации и хипотези, но ако тежестта на теорията която и да е лежи на такива, просто си губим времето. Някои го смятат дори за Митра, други за Кибела и т.н.
....
Аз ви споменах материал, където се упоменават българите на балканите 480г.
Между другото има достатъчно много извори доказваща, че българите имат следи на балканите, колкото и да е неприемлива тази теория, за сравнение няма други освен посочените от мен по-горе, за тюркската или иранската, но въпреки това те са по-популярни, което е логически парадокс за мен.
На тези текстове като тези, които подадох, казвам доказателства. Смятам, че сте съгласни с мен за това. Предполагам всичките извори, които визират събитията около балканите вече са ви ясни. И ако сам пожелаете можете да навържете картина по-вероятна от другата, стига да имате желание за това и другото не вие като борба срещу самия себе си.
Аз по-трудно от вас мога да докажа същата теория просто някой, като защитава една става противник на друга, ако не сте противник на друга (както е редно за учен-да има широк кръгозор, а не обвързан в едно), можете да разберете за какво говоря.
А между впрочем, понеже темата е и за произхода на българите, а не само на ордата на Аспарух. Дори и да са били китайци с него, колко са били? Та да дамгосваме целия български народ с конкретен произход, това е друго нещо, на която трябва да се обърне не малко внимание.
Искам просто да си дадем някои отговори. Поздрави и искрени чувства за разбирателство и не нападки.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #895 on: October 18, 2011, 10:40 »

Rasate, Кирил няма отношение към "кирилицата", нищо че тази азбука е наречена в негова "чест" от руснаците в началото на 19-ти век. Към т.н. "кирилица", отношение имат Климент и неговите колеги.
  Гърците копират "кирилицата" от коптицата, основно по религиозни причини, тъй като коптицата се свързва пряко с египетските християни, които тогава са все още под силно гръцко влияние. По това време, християнската религия е и силен политически инструмент, както се доказва по-късно и в самата България.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #896 on: October 18, 2011, 10:48 »

Здравейте, miroki!

Защо не споделите Вашата теория? Споделете я, ако обичате.
  Лично аз съм привърженик на концепцията за натрупванията на културни пластове, следствие от миграционни процеси - племенни, езикови, религиозни, митологични, обществено-политически и т.н. По такъв начин, тези процеси, съпоставени към хронологията на конкретни събития, дават и отговорите.
  Ако все пак решите да прочетете, като начало, научните трудове на учените, които Ви посочих, бихме могли и по-лесно да конкретизираме отговорите на Вашите въпроси.

Успех!

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #897 on: October 18, 2011, 11:00 »
Петър Дънов дели българите на три-благи(траки), буйни(на Аспарух) и тихи(богомили).  Понятието българи се е появило наистина още през 4 век за хора, населяващи тези земи, като преди това същите са наричани с други имена. Аз поддържам тази теория ,за това че сме си тук  още преди Христа, но и Аспаруховите българи са част от тези българи. Българите са най- или едни от най-древните народи. Където и да се копне се намират доказателства за това. Всяка една теория има резон поради това,че българите са минали и оставили градове навсякъде. Не може да се казва, че българите са тюрки, поради причината,че когато те са се назовавали българи, такова понятие тюрки не е съществувало. Това ,че историците си слагат названия, го правят само за да си разграничават едни от други , да си улеснят своята работа, нищо повече.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #898 on: October 18, 2011, 17:47 »

Rasate, Кирил няма отношение към "кирилицата", нищо че тази азбука е наречена в негова "чест" от руснаците в началото на 19-ти век. Към т.н. "кирилица", отношение имат Климент и неговите колеги.
  Гърците копират "кирилицата" от коптицата, основно по религиозни причини, тъй като коптицата се свързва пряко с египетските християни, които тогава са все още под силно гръцко влияние. По това време, християнската религия е и силен политически инструмент, както се доказва по-късно и в самата България.

И така виждам,че отговорът ви е свързан с този пост:

Този спор съм го водил много пъти-сега излиза ,че Кирил лично се е интересувал от коптицата-което не мисля,че е много вероятно.Има редица по близки до Промахон Азбуки освен Коптицата-а и политиката и религията не е много редно да намесваме.Макар до преди малко да беше Климент.
Но както и да е. ;D

Графичният израз на звукът "Ш"е характерен за целият близък изток-а не само за коптицата,а за "Щ" вижте източниците- кога се появява в Кирилицата и как е била изписвана в началото.От друга страна във времево отношение има огромен времеви интервал между възприемането на двата отделни буквени символа в кирилицата,за да имаме еднозначен отговор за първоизточника-това е грешка,която правите вие.
От друга страна в облата и ъгловатата глаголица,за разлика от ранната кирилица има графичен изрази на звукът "Щ",който не е подобен на коптицата.

И едно предположение на Българският учен Васил Йончев за връзка между българсклата руническа система и глаголицата:

И така-поради бързото течение на мисълта ми и ограниченото време не съм се конкретизирал,за което се извинявам-заприличах на един наш треньор ;D
Да разясня-първият абзац е свързан с Кирил-поради факта,че създава глаголицата,която е донякъде и фонетичният модел на кирилицата-за графичният знаем-гръцкият алфа-бет,глаголицата и до някъде руните.

Вторият ми абзац е свързан с кирилицата за която спорим.

Не ми се вярва на Климент и компания да се е наложило да копират буквени символа от коптицата-поради факта,че се налага само графична промяна на азбуката поради изискванията на Симеон.Т.е. работили са с двете най близки до тях азбуки-от друга страна трябва да отбележим факта ,че "полугъркът" е желаел само един графичен модел на своята азбука и тя е била гръцкият алфа-бет по емоционални и политически причини-отчитам стремежът му към лавровият венец.

Поздрави.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #899 on: October 18, 2011, 18:00 »

Калега Rasate, тя, мисълта, вероятно тече бързо при много хора ;). Предлагам Ви, ако желаете, да обсъждаме сериозни теми, които биха били от полза за реалната българската история. Да се "намираме" просто на приказка, не е никак интересно. Опитвам се да Ви обяснявам, очевидни исторически факти и процеси.

Успех!