Уважаеми miroki,
имам чувството, че Вие търсите източник, примерно под формата на каменна плоча, върху която е издълбан надпис на чист съвременен български език, който да гласи следното:"БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ. ЛЕТО 681-ВО". Или същата плоча, но с надпис:"БЪЛГАРИТЕ СА ИРАНЦИ. ЛЕТО 682-ВО". Ако е възможно, тази (тези) плочи, да са открити от международен научен колектив под егидата на ООН при разкопки в центъра на Плиска?! Предполагам, че ще е по-удобно, плочата да е само една от двете, тъй като в противен случай, дилемата съвсем ще се циментира . Доколкото ми е известно, досега няма подобни открития, но кой знае, бъдещето е непредвидимо .
Ето защо, истината се търси чрез обстоен анализ на хиляди източници в продължение на години, след което се правят и съответните изводи. Лично аз, след дългогодишни занимания по тези въпроси, както и след разговори по темата с немалко научни работници, съм направил своите изводи, част от които споделих и тук.
Препоръчах Ви за начало няколко автора. Например Бешевлиев, освен всичко, има един отличен лингвистичен анализ, който, предполагам, ще Ви бъде полезен по темата.
Успех!
Здравейте,
не бях на линия известно време, благодаря за отговорите.
Аз търся източник такъв, какъвто имате, подобен на ГИБИ и ЛБИБИ дори текст в тях или текстовете за Ху или които и да е камък или хартия, не съм казал точно от камък, аз не ви подадох източник от камък, та да интерпретирате, така.
Не е необходимо, да прочета още купища литература, за да намеря извора, който Вие вече сте намерили и доказва една теория, която подкрепяте вероятно, ако го имате просто покажете, иначе разговора отива към предположения и дори не до там верни становища на някои автори.
От многото прочетено, ще се получи доказване на доказването на доказването и така нататък. Което с всяко стъпало внася различието и съмнението във всяко нещо, защото са изводи върху изводите.
Аз не подкрепям нито една теория, просто съм намерил най-много доказателства само за една.
...
Розетата е намерена във водоема, дори не се знае от кого е паднала, и кой е бил в него. Или я е хвърлил там.
За мадарския конник има много вариации и хипотези, но ако тежестта на теорията която и да е лежи на такива, просто си губим времето. Някои го смятат дори за Митра, други за Кибела и т.н.
....
Аз ви споменах материал, където се упоменават българите на балканите 480г.
Между другото има достатъчно много извори доказваща, че българите имат следи на балканите, колкото и да е неприемлива тази теория, за сравнение няма други освен посочените от мен по-горе, за тюркската или иранската, но въпреки това те са по-популярни, което е логически парадокс за мен.
На тези текстове като тези, които подадох, казвам доказателства. Смятам, че сте съгласни с мен за това. Предполагам всичките извори, които визират събитията около балканите вече са ви ясни. И ако сам пожелаете можете да навържете картина по-вероятна от другата, стига да имате желание за това и другото не вие като борба срещу самия себе си.
Аз по-трудно от вас мога да докажа същата теория просто някой, като защитава една става противник на друга, ако не сте противник на друга (както е редно за учен-да има широк кръгозор, а не обвързан в едно), можете да разберете за какво говоря.
А между впрочем, понеже темата е и за произхода на българите, а не само на ордата на Аспарух. Дори и да са били китайци с него, колко са били? Та да дамгосваме целия български народ с конкретен произход, това е друго нещо, на която трябва да се обърне не малко внимание.
Искам просто да си дадем някои отговори. Поздрави и искрени чувства за разбирателство и не нападки.