Author Topic: Произход на българите !  (Read 711519 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline С.Д.

• Historian
Re: Произход на българите !
« Reply #870 on: October 16, 2011, 19:27 »

Г-н Stoianov, аз Ви споделих, че текстът ми не е достатъчно подробен ;). Но тепърва можем да изясним темата. Това е във връзка с констатацията Ви за "неточността". Да не пропуснем и руническите букви, насочени конкретно към тюркоезичното българско население. Вие знаете, че глаголицата всъщност е на база прото-глаголица, създадена още от Етикус Иктус през 4-и век. Именно нейните метаморфози, стигат до варианта на Климент в един момент. Чия точно е била поръчката, все още не е достатъчно изяснено, според мен. Мисля, че е по-скоро ромейска идея, тъй като символиката е твърде изопачена и с изгубена "енергия".

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #871 on: October 16, 2011, 20:03 »
Г-н Stoianov,
   нека продължим още малко по темата ;).
  Според мен, по-скоро "кирилицата" е гръцка инплантация в България, просто едно от многото последствия след приемането от Борис Първи на източното християнство. Тъй като и глаголицата и кирилицата, са използвани успоредно в България дори до 14-ти век, остава открит въпросът, защо най-активното разпространение на кирилицата започва именно от времето, когато България губи независимостта си и става византийска провинция. Вашата теза, за опит на Борис да влияе върху живеещите в България ромеи е интересна. Но, ако това е така, не доказва ли отсъствието на славяни в България? Все пак знаем, че глаголицата е именно онази азбука, която фонетично отговаря именно на славянския език. Темата е поне двузначна, разбира се. Тъй като кирилицата бавно и постепенно измества глаголицата, това потвърждава неславянския характер на българското население. Запазвайки се във времето, поне донякъде, глаголицата потвърждава използването й от славяноезичната аристокрация и някои книжовни школи. Има надписи на глаголица и от 14-ти век. Според мен, кирилицата във варианта на Климент и другите ученици, е повече потвърждение за неславянския характер на българското население. Лично аз допускам, че това е чисто гръцка намеса, като единствената й цел е, да държи в духовно подчинение България и българите. Както и се случва по-късно, с овладяването на българските земи от византийците, политическите цели на Ромейската империя са осъществени.

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #872 on: October 16, 2011, 20:37 »

И да допълним още нещо, макар и извън темата за "Произход на българите":

възможно е за някои да звучи еретично, но моето лично мнение по въпросите за азбуката, доста се различава от официалното :). Според мен, дори Климент и колегите му, не са създали нищо ново и особено. Т.н. "старобългарски", наченал живота си от времето на Симеон Първи, всъщност само е документиран на кирилица, докато разговорния език вече представлява един микс между трьок-булгарски, старогръцки, малко славянски и т.н. Кашата, създадена от гърците и Борис, вече е налице. Дори самата кирилица, поръчана от гръцкия агент Борис, е всъщност стара и готова азбука - коптската. С леки изменения, тя се превръща в кирилица, т.е., нищо ново не са ни предоставили учениците на Кирил и Методий ;). Доукрасяването й с някои рунически знаци, както и отпадането от нея на няколко коптски звука, с нищо не променя очевидното - кирилицата е вариант на коптската азбука! Кое тогава са създали учениците на Кирил и Методий?! На практика - нищо ново. Както и самите Кирил и Методий - просто вариант на прото-глаголицата на Иктус :). Именно тези метоморфози, довеждат и до пълното объркване на българския народ, попаднал под тежко гръцко влияние. Какъв е бил целия смисъл от това, вместо Борис да приеме католицизма, като единствената правилна алтернатива по това време? Ами, единственият смисъл е бил, унищожаването на България, една от производните на Велика Булгария, автентична и могъща хуно-тюркска империя! Ромеите го постигнаха, съсипвайки Дунавска България, при това в нейния оригинален вариант!

Успех!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #873 on: October 16, 2011, 20:57 »
да бъдат прескочени в историческия процес. Дъщо и езика на тези булгари е тюркски, както и митологията, религията, традициите...Всичко това е отдавна вече ТЮРКСКО през 7-ми век!

Напистанх неправилното копченце, затова се получиха два поста ;)

Успех!

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Добре де  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D как тогава ще обясните къде изчезва този тюрски език 200 години по късно с приемането на християнството край Дунава.Изпарява ли се или се унищожава?!И къде са тюрските остатъци в старобългарският език-сещам се какво пише един лингвист-в старобългарският език въз основа на изследванията има по малко от 20 думи,които могат да се свържат с тюрските езици.Ако вземем още по задълбочено да се вглеждаме-техният брой намалява още-поради влиянието на различните индоевропейски езици върху тюрските.
А за религията да не говорим-кое свързвате в ритуалите на българите с Тенгризмът.То сегашният фолклор "бъка" от остатъци от иранският дуализъм-Сурва,кукерството,нестинарството,гергьовден и т.н. типично български ритуали вплели се в християнството и мюсюлманството.
Или и вие ще ги заклеймите като тракийски. ;D ;D ;D

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #874 on: October 16, 2011, 21:05 »

И да допълним още нещо, макар и извън темата за "Произход на българите":

възможно е за някои да звучи еретично, но моето лично мнение по въпросите за азбуката, доста се различава от официалното :). Според мен, дори Климент и колегите му, не са създали нищо ново и особено. Т.н. "старобългарски", наченал живота си от времето на Симеон Първи, всъщност само е документиран на кирилица, докато разговорния език вече представлява един микс между трьок-булгарски, старогръцки, малко славянски и т.н. Кашата, създадена от гърците и Борис, вече е налице. Дори самата кирилица, поръчана от гръцкия агент Борис, е всъщност стара и готова азбука - коптската. С леки изменения, тя се превръща в кирилица, т.е., нищо ново не са ни предоставили учениците на Кирил и Методий ;). Доукрасяването й с някои рунически знаци, както и отпадането от нея на няколко коптски звука, с нищо не променя очевидното - кирилицата е вариант на коптската азбука! Кое тогава са създали учениците на Кирил и Методий?! На практика - нищо ново. Както и самите Кирил и Методий - просто вариант на прото-глаголицата на Иктус :). Именно тези метоморфози, довеждат и до пълното объркване на българския народ, попаднал под тежко гръцко влияние. Какъв е бил целия смисъл от това, вместо Борис да приеме католицизма, като единствената правилна алтернатива по това време? Ами, единственият смисъл е бил, унищожаването на България, една от производните на Велика Булгария, автентична и могъща хуно-тюркска империя! Ромеите го постигнаха, съсипвайки Дунавска България, при това в нейния оригинален вариант!

Успех!
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Хайде и тукме карате да се смея-кирилицата вариант на коптската азбука-колега вие сигурно сте забелязали,че двете азбуки много си приличат-да това е така,но виждам,че не желаете да мислите.
На кого да прилича кирилицата,ако не на коптската-нали и двете азбуки са вариант на гръцката.Толкова кирилицата прилича на коптската,колкото прилича и на гръцката.

Кирилица:

Коптица:

Гръцка:

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #875 on: October 16, 2011, 21:30 »

Rasate, кой Ви е казал, че тюркският език е изчезнал от България? Въпреки вековете на славянизиране и погърчване, тюркският език винаги е съществувал в България, колега. Хайде, запознайте се с тези факти, не мога абсолютно всичко да Ви обяснявам с подробности ;).
  Какво "доказвате" с кукерите? Че са от ирански произход ли? Как, ако са с ирански произход, са разпространени в същата форма сред народи като италианците, ирландците, шотландците, испанците и т.н.?! Май нещо смесихте древните келти с иранците?! В България, кукерите имат отношение единствено към старите Дионисиеви празници, в което липсва "иранското" ;).
  Какво "доказвате" с нестинарите? Та това е един гръцки обред, създаден през 2-ри век сред ранните християни на Балканите. Къде виждаме конкретно "иранската" връзка?
  Какво "доказвате" със сурвакането? Може би Ви се струва, че думата напомня за иранския Сурья?! Къде и в кой индо-европейски народ има подобно сурвакане? Никъде, колега. Съмнявам се, че в Иран дори са чували за това!

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #876 on: October 16, 2011, 21:39 »

Rasate, не ме разсмивайте, колега. Хайде стига с евтини манипулации, обясних Ви, че тези номерца не ми минават. Кирилицата и коптската азбука, са почти напълно идентични, дори отначало кирилицата е била точно копие на коптската. Запознайте се с първия вариант на кирилицата, а не подмятайте тук разни таблички. После я сравнете с коптската и т.н., елементарно. Интересно, как учениците на Кирил и Методий са създали "случайно" една "нова" азбука, така идентична със старата коптска от 4-ти век?! И какво "доказвате" с твърдението си, че кирилицата и коптската азбука приличат на гръцката, колега, освен именно моята теза? Или смятате, че гърците директно ще ни предадат своята собствена азбука, а не коптската под формата на "кирилица"?

Успех!

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #877 on: October 16, 2011, 22:48 »
Г-н Stoianov,
   нека продължим още малко по темата ;).
  Според мен, по-скоро "кирилицата" е гръцка инплантация в България, просто едно от многото последствия след приемането от Борис Първи на източното християнство. Тъй като и глаголицата и кирилицата, са използвани успоредно в България дори до 14-ти век, остава открит въпросът, защо най-активното разпространение на кирилицата започва именно от времето, когато България губи независимостта си и става византийска провинция. Вашата теза, за опит на Борис да влияе върху живеещите в България ромеи е интересна. Но, ако това е така, не доказва ли отсъствието на славяни в България? Все пак знаем, че глаголицата е именно онази азбука, която фонетично отговаря именно на славянския език. Темата е поне двузначна, разбира се. Тъй като кирилицата бавно и постепенно измества глаголицата, това потвърждава неславянския характер на българското население. Запазвайки се във времето, поне донякъде, глаголицата потвърждава използването й от славяноезичната аристокрация и някои книжовни школи. Има надписи на глаголица и от 14-ти век. Според мен, кирилицата във варианта на Климент и другите ученици, е повече потвърждение за неславянския характер на българското население. Лично аз допускам, че това е чисто гръцка намеса, като единствената й цел е, да държи в духовно подчинение България и българите. Както и се случва по-късно, с овладяването на българските земи от византийците, политическите цели на Ромейската империя са осъществени.

Успех!
Според мен, точно защото населението е разнородно, затова се въвежда кирилицата за масова употреба. Галолицата, както казвате вие, се е позлвала единствено и само ое определна славянска аристокрация( каквото и да значи славянска). Кирилицата е именно тази азбука която обединява трите най големи групи в Блгария. Прабългари, славяни и завареното ромеизирано население. Едните пишат с руни или на гръцки език. Вторите пишат с руни или на гръцки език. Третите пишат на гръцки език. Спред мен ходът на цар Борис е блестящ. Говорим днес за Президента, който трябва да е обединител на нацията. Ето един блестящ пример и то от 9 век, за обединение на нацията! Като прибавим и официално наложената религия ( спорен въпрос дали е било полезно или не) - консолидацията е била неминуема. Да - загива културата на Първата Българска Империя. Да изчезват прабългарите с техните специфични и отличителни народностни белези. Изчезват и всички останали. За да се роди нов еднонационален народ. Все още вярвам  че това е блестящ политически ход на царя! А падането по Ромейска власт, става след много години и след кървави неистови борби и съпротива. Тоест тезата ви , че езика и религията са средства за подчинение на България от Византия, са несъстоятелни. Историята след това опровергава това.
Донякъде съжалявам, че сме загубили автентичната прабългарска култура. Но непознавайки я, аяз не мога да оценя тази загуба... Аз познавам културата , която наследявам днес. А тя съдържа от всички по малко. Затова е и толкова богата! Били сме съседи на най-напредничавата човешка християнска цивилизация - ИРИ. Нямало е начин да не се повлияем.....

Offline miroki

• Member
  • **
« Reply #878 on: October 16, 2011, 22:54 »

Уважаеми miroki,
като начало, прочетете Бешевлиев, Мутафчиев и Златарски, все световно-известни български учени. След това ще преминем и върху други източници, също описани в по-горните постове. Тримата споменати по-горе професори, са леснодостъпни и интересни за читателя ;).

Успех!
Здравейте, благодаря за пожеланието.
Аз потърсих източник от извор, както и такъв ви подадох.
извор наричам , автор съвременник на събитията или близък до съвременниците, автор на хроника.
Споменатите от Вас историци са по-скоро наши съвременници, те градят историята на база на споменатите от мен извори. Та спомените автори от Вас не са ИЗВОРИ.
Те имат разсъждения и важни заключения, както и техни интерпретации.
За начало прочетох томовете, на ГИБИ и ЛИБИ които хич не бяха малко и виждам, че разсъжденията се крепят основно на тях. (Естествено не мога да запомня целият материал информация, но този касаещ времето доста на зад не е чак преобладаващ). Както и  малко данни от пътешественика Ибн, Хрониката за Ху (която се разбра, че не отговаря за това което я ползваха) и други разбира се, до които не съм имал достъп до сега.
Та ако имате информация това за което писах, т.е. данни от ИЗВОР доказваш Тюркския произход или Иранския, ще съм ви благодарен. (освен тези 2 та които посочих)
Останалото са съждения, аз искам да прочета основният материал, върху който са направени съжденията. Искам да си направя свои собствени. Другото е да се съглася на тъмно. Изключено е.
Разбира се се съобразявам с учените писали по въпроса, но всяко казано нещо е редно да се докаже, а именно с извор.
От това, което писахте си мисля, че не съм изтървал някои извор в мненията назад.
Защото такъв няма да намеря там, така ли е?
Поздрави и успешна седмица.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #879 on: October 17, 2011, 10:45 »

Уважаеми miroki,
имам чувството, че Вие търсите източник, примерно под формата на каменна плоча, върху която е издълбан надпис на чист съвременен български език, който да гласи следното:"БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ. ЛЕТО 681-ВО". Или същата плоча, но с  надпис:"БЪЛГАРИТЕ СА ИРАНЦИ. ЛЕТО 682-ВО". Ако е възможно, тази (тези) плочи, да са открити от международен научен колектив под егидата на ООН при разкопки в центъра на Плиска?! Предполагам, че ще е по-удобно, плочата да е само една от двете, тъй като в противен случай, дилемата съвсем ще се циментира ;). Доколкото ми е известно, досега няма подобни открития, но кой знае, бъдещето е непредвидимо ;).
  Ето защо, истината се търси чрез обстоен анализ на хиляди източници в продължение на години, след което се правят и съответните изводи. Лично аз, след дългогодишни занимания по тези въпроси, както и след разговори по темата с немалко научни работници, съм направил своите изводи, част от които споделих и тук.
  Препоръчах Ви за начало няколко автора. Например Бешевлиев, освен всичко, има един отличен лингвистичен анализ, който, предполагам, ще Ви бъде полезен по темата.

Успех!

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #880 on: October 17, 2011, 14:03 »
az iskam da se obru6tan kum vas s  na  ti g-n  Dinkov za6toto te 4yvcvan mnogo  blizuk i Rashko;D ;D ;D nikoga moje da mi spe tova pravo.
Rashko e samo edin  Forum fan ni6to drugo toi samo pravi vqtur vuv foruma i nie se provetreveme ot vreme na vreme s nego, :P :P
Ne sum mu otgovoral na tupite  vuprosi za6toto az  go smqtam  za   Don Kihot  stara melnica , i  naistina e obidno  za istorici da go nari4at ,kolega .

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #881 on: October 17, 2011, 14:10 »

Уважаеми marlboro, разбира се, че приемам предложението, за мен винаги е чест, когато имам нови приятели!

Желая ти успех!

Offline jordanova

• Senior member
  • България ще бъде духовен разсадник на целия свят.
« Reply #882 on: October 17, 2011, 15:38 »
Ето една различна гледна точка за българската азбука.
http://silvaantonydon.blog.bg/politika/2010/01/15/za-hristiianskata-azbuka-i-slavianskata-dyrjava.473015

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #883 on: October 17, 2011, 17:18 »

Rasate, кой Ви е казал, че тюркският език е изчезнал от България? Въпреки вековете на славянизиране и погърчване, тюркският език винаги е съществувал в България, колега. Хайде, запознайте се с тези факти, не мога абсолютно всичко да Ви обяснявам с подробности ;).
  Какво "доказвате" с кукерите? Че са от ирански произход ли? Как, ако са с ирански произход, са разпространени в същата форма сред народи като италианците, ирландците, шотландците, испанците и т.н.?! Май нещо смесихте древните келти с иранците?! В България, кукерите имат отношение единствено към старите Дионисиеви празници, в което липсва "иранското" ;).
  Какво "доказвате" с нестинарите? Та това е един гръцки обред, създаден през 2-ри век сред ранните християни на Балканите. Къде виждаме конкретно "иранската" връзка?
  Какво "доказвате" със сурвакането? Може би Ви се струва, че думата напомня за иранския Сурья?! Къде и в кой индо-европейски народ има подобно сурвакане? Никъде, колега. Съмнявам се, че в Иран дори са чували за това!

Успех!

Голям шегаджия сте-пак ме карате да се смея. ;D ;D ;D

Тук виждам,че не сте запознат напълно с Вавилон и Древен Шумер,нито с римските и гръцките ритуали и празници,когато се запознаете ще забележите,че кукерството няма никакво отношение с Дионисии,а с един друг празник. ;)

От друга страна не бъркайте целта на ритуала при дионисиевите и при кукерските празници,защото е съвсем различна.

Ако желаете-може да споменете целта на ритуала при едните и при другите.Като остатък от празниците на Дионисии може да се посочи Трифон Зарезан например,а не кукерството. ;D

Поздрави. ;D

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #884 on: October 17, 2011, 17:22 »

Уважаеми miroki,
имам чувството, че Вие търсите източник, примерно под формата на каменна плоча, върху която е издълбан надпис на чист съвременен български език, който да гласи следното:"БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ. ЛЕТО 681-ВО". Или същата плоча, но с  надпис:"БЪЛГАРИТЕ СА ИРАНЦИ. ЛЕТО 682-ВО". Ако е възможно, тази (тези) плочи, да са открити от международен научен колектив под егидата на ООН при разкопки в центъра на Плиска?! Предполагам, че ще е по-удобно, плочата да е само една от двете, тъй като в противен случай, дилемата съвсем ще се циментира ;). Доколкото ми е известно, досега няма подобни открития, но кой знае, бъдещето е непредвидимо ;).
  Ето защо, истината се търси чрез обстоен анализ на хиляди източници в продължение на години, след което се правят и съответните изводи. Лично аз, след дългогодишни занимания по тези въпроси, както и след разговори по темата с немалко научни работници, съм направил своите изводи, част от които споделих и тук.
  Препоръчах Ви за начало няколко автора. Например Бешевлиев, освен всичко, има един отличен лингвистичен анализ, който, предполагам, ще Ви бъде полезен по темата.

Успех!

Не са намерени никакви следи от булгарите защото,родоостъпникът и унищожителят на следите от Булгария,хан Борис( във тюрската история няма такова име то си е или Барс или Баръс.Твърде вероятно да е нещо блиско до барса.Булгарите почитали барса,спред легендата за вълка и барса които помагат на булгарите заклещени в една планина през зимата и проследявайки барса и вълка те се научават да си намерят храна.А друга версия казва че именно вълка и барса усетили глада им,помагали да наловят животни за да ги спасят) унищожава всички следи от Булгария.......и разбира се веднага създава Преслав и ..."златния век на българската книжнина".Едно от доказателствата че булгарите са тюрки е именно розетката която е намерена в Абоба(Плиска).Също и друго голямо доказателство е Мадарският Конник.Именно там можете да видите барса който е съсредоточен в лова си и как конника го наблюдава.Какво ли не се изписа за този конник за да  се изопачи тюркското потекло на Булгарите.Малкото животно което е под краката на коня нашите мастити учени винаги описваха като някой лъв.Погледнете картината на Мадарския Конник и ми кажете дали тоша животно наподобява лъв.Но нали сме със високи амбиции ние дори котката  виждаме като лъв.Но история не се учи само от едно място и от едно мнение и направление.Трябва да учиш и мнението и на други учени които поглеждат медала и от другата страна.За да победиш противника си трябва да му знаеш и слабите и силните му страни.Какво като сме тюрки.Срамно нещо ли ви е?Това е защото някога възрожденците под влияние на Руския Панславизъм са създали образа на турците.От там идва и вашата искуствена омраза.А тази омраза може да ви унищожи.Връщайки се в лоното на истината ние ще сме по полезни за България