Уважаеми miroki,
като начало, прочетете Бешевлиев, Мутафчиев и Златарски, все световно-известни български учени. След това ще преминем и върху други източници, също описани в по-горните постове. Тримата споменати по-горе професори, са леснодостъпни и интересни за читателя .
Успех!
Здравейте, благодаря за пожеланието.
Аз потърсих източник от извор, както и такъв ви подадох.
извор наричам , автор съвременник на събитията или близък до съвременниците, автор на хроника.
Споменатите от Вас историци са по-скоро наши съвременници, те градят историята на база на споменатите от мен извори. Та спомените автори от Вас не са ИЗВОРИ.
Те имат разсъждения и важни заключения, както и техни интерпретации.
За начало прочетох томовете, на ГИБИ и ЛИБИ които хич не бяха малко и виждам, че разсъжденията се крепят основно на тях. (Естествено не мога да запомня целият материал информация, но този касаещ времето доста на зад не е чак преобладаващ). Както и малко данни от пътешественика Ибн, Хрониката за Ху (която се разбра, че не отговаря за това което я ползваха) и други разбира се, до които не съм имал достъп до сега.
Та ако имате информация това за което писах, т.е. данни от ИЗВОР доказваш Тюркския произход или Иранския, ще съм ви благодарен. (освен тези 2 та които посочих)
Останалото са съждения, аз искам да прочета основният материал, върху който са направени съжденията. Искам да си направя свои собствени. Другото е да се съглася на тъмно. Изключено е.
Разбира се се съобразявам с учените писали по въпроса, но всяко казано нещо е редно да се докаже, а именно с извор.
От това, което писахте си мисля, че не съм изтървал някои извор в мненията назад.
Защото такъв няма да намеря там, така ли е?
Поздрави и успешна седмица.