Author Topic: Произход на българите !  (Read 711596 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Произход на българите !
« Reply #840 on: October 13, 2011, 00:10 »
През 80'те  години руските комунисти-космонафти взеха при себе си и един българин май че беше Георгиев,( разкарваха го по градовете на БГ)  та като се бе върнал този Георгиев от космоса  му се били поддули ръцете защото когато и да е поискал да барне нещо в ракетата руснаците са го удряли по ръцете. :D  Расате не знам дали ме разбра,надявам се да не си се разсъдил защото най-важното е да се учим от тези които знаят повече от нас. Поздрави!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Произход на българите !
« Reply #841 on: October 13, 2011, 15:04 »
През 80'те  години руските комунисти-космонафти взеха при себе си и един българин май че беше Георгиев,( разкарваха го по градовете на БГ)  та като се бе върнал този Георгиев от космоса  му се били поддули ръцете защото когато и да е поискал да барне нещо в ракетата руснаците са го удряли по ръцете. :D  Расате не знам дали ме разбра,надявам се да не си се разсъдил защото най-важното е да се учим от тези които знаят повече от нас. Поздрави!

Съмнявам се,а космонавта е Георги Иванов,родом от Ловеч-дългогодишен член на авиационният ни флот и е бил пълноправен член на полета-има излизания и в космоса.
Вицът е на завиждащите сърби  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #842 on: October 13, 2011, 15:09 »

Едно уточнение - името Улдин е всъщност оригиналното Джалдин ;). Гръцките и римските хронисти го наричат "Улдин", по разбираеми причини. Има известно разминаване в източниците за годината на смъртта му - 409, 410 или 412. Ако все пак допуснем, което е твърде вероятно, да е починал през 410 г., то в такъв случай Кара Барън Джонат е отделен владетел, а името му не се свързва директно с Джалдин, тоест, последният е управлявал от 402 до 410 г., докато Джонат - от 410 до 412 г., след което настъпва осем годишен период на относително междуцарствие, докато властта не се поема от "премиера" Мунджук (420-429). Интересното е, че Мунджук е нещо като "премиер" на Хунския съюз в периода 402 - 434 г., тоест, преди да стане каган, както и след предаването на властта в ръцете на брат му Руа-Раджил Руджа, Ругила, той продължава да бъде глава на правителството ;). Атиле е роден през 408 г. в днешния град Казан, тоест, докато баща му е бил все още глава на правителството, но не и каган.
 Каган Джалдин е именно онзи велик генерал Улдин, известен с победите си от 400 г. Така или иначе, вероятността Мунджук, Октар и Руа, както твърдят някои източници, да са синове на Алп-бий, е неприемлива. Повечето данни, както и историческата логика, потвърждават тезата, че тримата братя са синове именно на Джалдин-Улдин ;).
 Изводи:
 1. Руа - Урус-Руга, Ругила, Раджил Руджа, син на Джалдин-Улдин от масагетка, е брат по бащина линия на Урус - Тархан Мунджук Иштяк. Невъзможно е да бъдат едно и също лице, обединено под името "Донат" ;).
 2. Същият Руа, е невъзможно да бъде баща на Атиле Туки, дори и да го наречем за разнообразие "Донат" :D.
 3. Всички кагани от Булюмар (363-378) до Атиле Туки, починал през 453 г., произлизат от саберските хуни!!! Вероятността сред саберските хуни, да съществува името "Донат", е точно толкова реалистична, колкото и ние да сме марсианци ;).

Успех!

За Улдин се предполага-По времето на Атила Казан не е съществувал-Град Нови Булгар(Казан) е построен от Вложките българи някъде около 10 век и е пограничен град.

Джагфар Тарихи не е много достоверен. ;)

Поздрави

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #843 on: October 13, 2011, 16:14 »

Колега, аз съм написал "днешният град Казан", а не "град Казан" ;). Иначе градът, в който се е родил Атиле Туки, се е наричал тогава Биш-Балта. Това е селището, което променя името си във времето, за да се нарича днес Казан ;).
  "Джагфар тарихи", колега, е една чудесна книга. Но не само тя е източник за българската история. Съществува и "Чолман толгау", "Шан казъ дастанъ", "Нариман тарихи" (което не е "съвсем" "Джагфар тарихи")  ;), "Приказка за Кър-Багъл", "Болгар-ботър дастанъ", "Бану-чечечек дастанъ", "Бабсак Кисек дастанъ", "Акбизат дастанъ" и т.н. Част от тези книги са от един общ епичен цикъл, наречен "Олуг болгар толгау".

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #844 on: October 13, 2011, 23:38 »

Колега Rasate, приятелю, нали няма повече да ми губите времето с празни приказки? Преди години, с проф. Николай Генчев, акад. Илчо Димитров, акад. Косев и т.н., сме обсъждали надълго и широко световната история, като често пъти, те се  съгласяваха с доводите ми ;). Тук се опитвам да Ви помогна, колега, нищо друго. Но, ако държите, можете да си останете заблуден, това е Ваше право. Кум на родителите ми е проф. Тончо Жечев, авторът на "Българският Великден" ;). Като гимназист, често се срещах с Димо Казасов и Михаил Арнаудов ;). Баща ми е бил близък приятел на Симеон Радев. Великият Назъм Хикмет, някогашният приятел на Ататюрк, беше чест гост в дома ни навремето.
 Когато заема позиция по някоя теза, това никак не е случайно, приятелю! ;) Познавам повечето изявени днешни "иранисти" ;) Манипулации и празни приказки, не минават при мен, колега. Автор съм на пет книги, а баща ми - на 30, от които 9 са в библиотеката на "Белия дом" във Вашингтон.
 С удоволствие, бих обсъждал сериозни теми, но не ми е особено интересно, да анализирам манипулации и откровени исторически провокации, сред които и такива, като "българи-иранци" ;). Не ми е интересно, просто защото ми е смешно, колега. Лично аз не се съмнявам, че до десет години, истината ще се наложи веднъж и завинаги.
 Успех!

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #845 on: October 14, 2011, 09:26 »
С.Д.,добре защитаваш една теория.Само си мисля че това е теория на баща ти и приятелите ,с които се хвалиш.Затова не приемаш друго мнение.Наследственни историци не могат да разберат че нямат никакви доводи че пра-българите са тюрки.Няколко думи и написани историйки в Росия ,не са твърди документи.Така наречините тюрки по своя път от Алтай до Европа , не са ли срещали ирански народи.Туранци,вярващи в тура(бика) и мелеси монголско-арийски,дали са едно и също.Защо не се изследват пра-български скелети,за да се направи сравнение до кого са близки.До алтайци,чи до иранци.Пишете книги от стари и едни и същи извори,не да откриете истината,а да докажите вече начертана теория.Българите имат нужда от свои историци,а не от пантюркисти.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #846 on: October 14, 2011, 13:30 »

Колега, аз съм написал "днешният град Казан", а не "град Казан" ;). Иначе градът, в който се е родил Атиле Туки, се е наричал тогава Биш-Балта. Това е селището, което променя името си във времето, за да се нарича днес Казан ;).
  "Джагфар тарихи", колега, е една чудесна книга. Но не само тя е източник за българската история. Съществува и "Чолман толгау", "Шан казъ дастанъ", "Нариман тарихи" (което не е "съвсем" "Джагфар тарихи")  ;), "Приказка за Кър-Багъл", "Болгар-ботър дастанъ", "Бану-чечечек дастанъ", "Бабсак Кисек дастанъ", "Акбизат дастанъ" и т.н. Част от тези книги са от един общ епичен цикъл, наречен "Олуг болгар толгау".

Успех!

Тези източници не са свързани с Хуните и Хунският съюз,от друга страна не говорят и убедително за тюркски произход-това са епоси,история за Волжките Българи(Нариман тарихи) и пр.,кое говори за тюркски произход!?

Дори датите за написването на тези "източници" са малко съмнителни не само поради времето на тяхното писане,но и поради преписите,които са запазени до нас.

Аз ви давам Олимпиодор- съвременник на Донат(Мундзук) и Харатон(Руа),Приск- съвременник на Атила и Бледа(макар и войник,добре обрисува нещата при посещението си в двора на Атила).А вие ми давате епоси.Ми тогава да поговорим за Махабхарата и Рамаяна и за митичните Арияна и Балкхара(владетели на силата) ;).

Публикувам една рецензия на Живко Войников-който сравнява археологията с източниците за района на Приволжието:

".......Силното източноиранско присъствие в този район, до масовата тюркска експанзия, е в основата на т.нар. ”пермски зверин стил” – находки на предмети и украшения изпълнени според каноните на звериния стил. Самата култура на  волжкобългарските племена е идентична със салтомаяцката. 

Известни са около 20 паметника от ранните волжки българи. /А-СССР,стр.23-28/ Ограничени са между реките Свияга, Кама, Волга и Чермшан. Като цяло са само погребални комплекси – могилници. Няма данни за масивно строителство и каменни градежи, явно ранните волжки българи са предпочитали дървото като основен строителен материал, както пише и Ибн Фадлан.

Преобладаващи са погребенията в прости грунтови ями, със западна ориентация на скелета, намиращ се в положение на гръб, с оскъден погребален инвентар. Повечето от ямите са със засечки при изкопаването (заплечки), върху които се е поставял дървения капак.

Откриват се и по-различен обред, свързан с могилника от Большие Тыганы, където се откриват съпътстващи погребения с части от конски скелет и погребални маски, сребърни и от кожа. Смята се че  принадлежат на угорско население.

В съседните райони на Южен Урал, турбослинските и караякупските племена, имат по-друг обред: могилни погребения, каменни насипи над могилата, наличие на „тайници” за полагане на  съпътстващия погребален инвентар, дървени ковчези. Срещат се групови погребения на 8-10 човека. Откриват се паралели с Южен Сибир,  таштъкската  култура, протокиргизите. /А-СССР,стр.77-81/

Така че най-ранния етап от съществуването на Волжка България, показва сармато-аланска културна принадлежност. Ибн Фадлан посочва също някои алански обичаи при волжките българи, като поставянето на знаме (алем), пред къщата на починалия, използването на трикраки масички (финдз), отрязването на кичур коса от близките по време на траура, съвместното къпане на мъжете и жените, по време на празник, обичай посочен и от Ал Бируни за иранското население от каспийското крайбрежие около гр.Амул (съвр.Азърбайджан), индоевропейски по произход, съществувал и при славяните в деня на лятното слънцестоене.

Ибн Фадлан, описва и погребалният обред на волжките българи: “когато някой от тях умре, то те го измиват по мюсюлманския обряд (става дума са началото на ислямизацията), след което го слагат на кола и го откарват до мястото на погребението. Слагат тялото на земята и го очертават от всички страни. След което започмат да копаят по очертанията. След като изкопаят гробната яма, изкопават „пещера” (явно е искал да каже ниша), в една от страничните стени и там поместват тялото. Така в тази страна погребват своите мъртви”. По красноречиво описание на аланския погребален обред, яма или катакомба  с  подбой, едва  ли  може  да се намери  и  в съвременните  учебници по археология!......"

"......Да се върнам към обективните процеси на етногенеза протекли в Поволжието. Може да  направим следните изводи:

1. Алано-прабългарските племена, заедно със сувари, барсили, аскали проникват в Поволжието, не директно от Кубратово България, а след  100, 150 години. Те произлизат от племената подчинили се на  хазарите, като част от тях не са участвали в Кубратовия съюз, като савирите  например. Причина за миграцията, пръвоначално към Северното Черноморие, а после и на север са арабските нашествия.

2. В Поволжието попадат в смесена угрофино-сарматска среда. Родовете носещи името българи, стават държавнотворческата основа на бъдещия племенен съюз.

3. Самоназванието на населението на Волжка България е било  аси. Племенно се делят на българи, сувари, аскали.

4. Преселенията на големи маси кипчакски, печенежки и оймекски (йемекски) племена, води до постепенна тюркизация на езика им.

5. Ислямът се налага като основна религия. Племената които не я приемат, суварите, част от угрофинските народности /мордва, марийци, удмурти/, отпадат от волжкобългарското единство. Названието българин се превръща в символ на тюркоезичен мюсюлманин. Постоянните конфликти с руските княжества изтощават страната.

6. Монголското завладяване нанася силен удар на демографската структура. Загиват големи маси население, на тяхно място идват други  кипчакски и тюркски, татарски племена. Изчезват старите  родовоплеменни общности, но възникват нови. Днес почти всички тюркски народности, изключая малоазиатските тюрки, се формират като общности, във времената на монголското завоевание и наследилата го улусо-орденска система.

7. Разпадът на Монголската Империя, води до възникването на няколко улуса, области  управлявани от синовете на Чингис. Тези улуси започват да се наричат Орди. Последва няколоковековна борба за преразпраделяне на чингиското наследство. Освен принцовете с чингисидска кръв, в нея се включват и различни енергични пълководци като Ногай и Едигей, които също създават свои орди и ханства. Тези войни са свързани и с придвижване на големи маси от хора. Например ногайците мигрират от Дунавската делта до Южна Волга и съвр.Казахстан. В Средното Поволжие възниква Казанското ханство, с център новопостроения гр.Казан, от него се отделя Касимовското ханство. В Крим възниква Кримското татарско ханство. Името Волжка България излиза от употреба. Единствен спомен за нея е само града Булгар.

8. През 14-16 в. протичат процеси на етническа и верска консолидация. Названието татари, се носи първоначално от представителите на новата чингисидска служебна аристокрация, но постепенно прераства в синоним на тюркоезичен (кипчакоезичен) мюсюлманин, като паралелно се използва и  самоназванието бесермени – мюсюлмани.

9. В рамките на Руската държава, присъединила Поволжието, тези процеси продължават до възникването на татарско национално самосъзнание, изявило се във втората пловина на 19-началото на 20 в. В рамките на РСФСР и по-късно СССР, тези процеси продължават, катализирани и от ограничената татарска държавност, каквато предаставя Татарската АССР. Ръстът на татарското самосъзнание, обезпокоява Сталин, в годините непосредствено преди  началото на ІІ-та Св.война. Той започва твърде рискован екперимент с този народ, като се опитва чрез обработването на татарските интелектуални кръгове и пренаписване на историята, за да се изведе на преден план, древноволжкобългарския пласт  като водещ в етногенезата, за сметка на реално основния, златноорденски пласт. Целта е да се омаловажи значението на Златната орда за историята на поволжките тюркски народи.

10. С въстановяване на татарската държавност, слез 1990 г., макар и в рамките на Русия, татарското самосъзнание, навлиза в нов етап от развитието си. Тук се преплитат различни геополитически интереси – западни, руски, турски. Движението на т.нар.”Булгаристи”, се стреми да реанимира ислямските идеи на ваисовското движение, преплетени със сталинските виждания са волжкобулгарската народност. До момента те нямат тежест в татарското общество и не се приемат на сериозно, тъй като отричат най-главното, наличието на изграденото във вековете татарско национално съзнание!

Така или иначе, на лице са сложни вътрешнш процеси на самоидентификация и самоизява, протичащи в татарското общество. Те не са изолирано явление а само част от глобални подобни процеси наблюдавани в цялото бившо съветско пространство, изразяващи се в деструкция на някогашната руска държавна общност. Показателни са противоречията между руси и украинци за наследстото на „Киевска Русь”, между осетинци и карачаевобалкарци за названието алани, между чуваши и татари, за наследството на Волжка България.

Тези процеси, ни засягат дотолкова, доколкото, се използва и спекулира с въпросите за историята и произхода на древните българи, както и наличието на претенции върху тяхното наследство. В това отношение татарските  „булгаристи” са особенно агресивни. В програмата на булгаристката организация „Болгарский национальной конгрес”, приета в Казан през 1997 г., се казва: „Имеется немало исторических свидетельств того, что болгарские племена, даже разделившись, ощущали себя частями единого народа. Согласно европейским источникам, Дунайская Болгария в начальный период своего существования признавала главенство правителей Волжской Болгарии”.

Интересно какви са тези източници, сигурно „Джафар тарихи” и как Волжка България ще е сюзерен на Дунавска България, при условие че Волжка България възниква 100-150 години след основанието на Дунавска България, а самата Волжка България е подчинена на Хазарската държава и придобива независимост, едва след разгрома на Хазария от Киевска Рус. Характерно за татарските „булгаристи” е неприеманато на каквито и да е съмнения в изначално тюркския произход на прабългарите......"
http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/volzki%20bulgari.htm

И не на края по важност е посоката на разпространението на имена свързани с нашият етноим- Памир-Персия-Арабският свят:
“Муза-и-булгар”, блестящ златен филигран, разпространен в Персия, “Булгарина” –тамбура с дълга дръжка на Балканите и в близкият изток. “Чарм-и- Булгар” /български цяр/ е лекарство,използвано в Памир- запазено е и до днес. “Булгаро” е макара за вдигане на тежести в Персийският басейн,Булгур-начин за съхранение на житото и пр.

Поздрави.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #847 on: October 15, 2011, 00:10 »

Колега, благодаря Ви, че упорито се стремите да ме развеселявате. Наистина съм Ви задължен ;).
  Кои източници, не са свързани с хуните? Ако Вие и някой друг, черпите от източници, несвързани с хуните, проблемите са изцяло Ваши. Продължавайте да копаете регионални гробници. Цял свят се смее на тези щуротии, но Вие продължавайте, колега.
  Кое конкретно е съмнителното, по отношение на датите за написването на източниците? Мога лесно да Ви докажа, че повечето от Вашите източници са не само съмнителни, но и напълно неадекватни. Но обяснете ми, кое е съмнителнотото за източниците, свързани с българската история? Конкретно за всеки един, който съм Ви посочил по-горе! Обяснете ми с доводи и доказателства!
  Какви са тези абсурдни примери с прогребения, които постоянно лансирате тук? Ходил ли сте в Татарстан?! Ако не сте ходил, ако не сте разговарял с премиера на тази република, ако не сте осъществил срещи с местните историци, защо изобщо ми губите времето с празни приказки?!
  Близо сто пъти Ви обяснявах, че ранният формат е действително сармато-алански. Защо сега и Вие сте решил да ми го споделяте?! Не го зная ли, според вас? ;). Сто пъти Ви обясних и за политическите формати и еволюционни миграции!
  Наистина ме веселите, при това доста успешно ;).
  Действително се смея на тези "иранизми", колега. Човек трябва да е определено лумпенизиран историк, за да нарече Сарматия "иранска" производна. Дано поне Вие не правите повече подобни грешки!
  В един момент дори предположих, че бихме могли да проведем сериозна дискусия. Сега осъзнавам, че е безнадеждно на този етап.
  Нима смятате, че аз имам нужда от авторитети, че дори ми поднасяте някакви текстове от разни изследователи?! ;) Тези изследователи мен ли ще убедят, колега? ;) Ако имате желание да научите реалната история, направете опит за това. Ако нямате желание, останете си със заблужденията. Нима мислите, че Войников може да бъде мой учител?! Или някой друг?
  Изобщо, имате ли представа, кой е Ибн Фадлан? Виждам, че често го цитирате напоследък ;).
  Когато осъзнаете форматите, които се конструират от движещите енергии на човешката еволюция, може да продължим дискусията. Засега само ме уморявате, колега.
  Хайде, поне се запознайте със "суфиксите" на Бешевлиев, който днес е нарочен от някои за "баща" на ираноидите ;). Май ще се окаже точно обратното, колега. После ще забележите, че някой го "отрича"! Много е забавно. И кой отрича "баща си"? Четете внимателно историята, колега. Тя е преди всичко политика, а не археология!
  Успех!

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #848 on: October 15, 2011, 02:15 »
С.Д.,ако имаш диплом на историк,вземи и го скъсай.Ти се подиграваш с българската история и с нас.
Четете внимателно историята, колега. Тя е преди всичко политика, а не археология!
.Аз чита от 45г. и ми писна от историци-политици.К.П.С,С.С.Р. имаха свои,сега Путин има свои историци.От Катерина Велика  ,пишат книги,а други горят.Намират славянски букви на брезови кори.Изнамериха и славянско руническо писмо.Как някой може да каже че Кубрат не е  росин.За такава история благодаря.Виж как други използват археологията.http://youtu.be/8cUwYGp5wvc,  http://youtu.be/Bwgd6WyvsmQ    Тези мумии не приличат на тюрки.Целият проблем е че  цялата сътворена история от пан-слависти и тюркисти , нищо няма да струва.Толкова пари ще отидат на вторично.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #849 on: October 15, 2011, 07:28 »
С.Д.,ако имаш диплом на историк,вземи и го скъсай.Ти се подиграваш с българската история и с нас..Аз чита от 45г. и ми писна от историци-политици.К.П.С,С.С.Р. имаха свои,сега Путин има свои историци.От Катерина Велика  ,пишат книги,а други горят.Намират славянски букви на брезови кори.Изнамериха и славянско руническо писмо.Как някой може да каже че Кубрат не е  росин.За такава история благодаря.Виж как други използват археологията.http://youtu.be/8cUwYGp5wvc,  http://youtu.be/Bwgd6WyvsmQ    Тези мумии не приличат на тюрки.Целият проблем е че  цялата сътворена история от пан-слависти и тюркисти , нищо няма да струва.Толкова пари ще отидат на вторично.

И аз съм чул,че Кубрат е русин.Родом бил от Ленинград  ;D  ;D  ;D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #850 on: October 15, 2011, 17:49 »
С.Д.,ако имаш диплом на историк,вземи и го скъсай.Ти се подиграваш с българската история и с нас..Аз чита от 45г. и ми писна от историци-политици.К.П.С,С.С.Р. имаха свои,сега Путин има свои историци.От Катерина Велика  ,пишат книги,а други горят.Намират славянски букви на брезови кори.Изнамериха и славянско руническо писмо.Как някой може да каже че Кубрат не е  росин.За такава история благодаря.Виж как други използват археологията.http://youtu.be/8cUwYGp5wvc,  http://youtu.be/Bwgd6WyvsmQ    Тези мумии не приличат на тюрки.Целият проблем е че  цялата сътворена история от пан-слависти и тюркисти , нищо няма да струва.Толкова пари ще отидат на вторично.
daczo, zashto se butash tam de ne ti e rabotata. Kakvo dirish tam po mumiite? Ili i ti neshto ''ariec'' a.   :D ;D

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #851 on: October 15, 2011, 20:24 »

Колега, благодаря Ви, че упорито се стремите да ме развеселявате. Наистина съм Ви задължен ;).
  Кои източници, не са свързани с хуните? Ако Вие и някой друг, черпите от източници, несвързани с хуните, проблемите са изцяло Ваши. Продължавайте да копаете регионални гробници. Цял свят се смее на тези щуротии, но Вие продължавайте, колега.
  Кое конкретно е съмнителното, по отношение на датите за написването на източниците? Мога лесно да Ви докажа, че повечето от Вашите източници са не само съмнителни, но и напълно неадекватни. Но обяснете ми, кое е съмнителнотото за източниците, свързани с българската история? Конкретно за всеки един, който съм Ви посочил по-горе! Обяснете ми с доводи и доказателства!
  Какви са тези абсурдни примери с прогребения, които постоянно лансирате тук? Ходил ли сте в Татарстан?! Ако не сте ходил, ако не сте разговарял с премиера на тази република, ако не сте осъществил срещи с местните историци, защо изобщо ми губите времето с празни приказки?!
  Близо сто пъти Ви обяснявах, че ранният формат е действително сармато-алански. Защо сега и Вие сте решил да ми го споделяте?! Не го зная ли, според вас? ;). Сто пъти Ви обясних и за политическите формати и еволюционни миграции!
  Наистина ме веселите, при това доста успешно ;).
  Действително се смея на тези "иранизми", колега. Човек трябва да е определено лумпенизиран историк, за да нарече Сарматия "иранска" производна. Дано поне Вие не правите повече подобни грешки!
  В един момент дори предположих, че бихме могли да проведем сериозна дискусия. Сега осъзнавам, че е безнадеждно на този етап.
  Нима смятате, че аз имам нужда от авторитети, че дори ми поднасяте някакви текстове от разни изследователи?! ;) Тези изследователи мен ли ще убедят, колега? ;) Ако имате желание да научите реалната история, направете опит за това. Ако нямате желание, останете си със заблужденията. Нима мислите, че Войников може да бъде мой учител?! Или някой друг?
  Изобщо, имате ли представа, кой е Ибн Фадлан? Виждам, че често го цитирате напоследък ;).
  Когато осъзнаете форматите, които се конструират от движещите енергии на човешката еволюция, може да продължим дискусията. Засега само ме уморявате, колега.
  Хайде, поне се запознайте със "суфиксите" на Бешевлиев, който днес е нарочен от някои за "баща" на ираноидите ;). Май ще се окаже точно обратното, колега. После ще забележите, че някой го "отрича"! Много е забавно. И кой отрича "баща си"? Четете внимателно историята, колега. Тя е преди всичко политика, а не археология!
  Успех!

Кои източници говорят за хуните-Нариман тарихи,или Джагфар тарихи,или Гази барадж тарихи-хайде не ставйте смешен.
От друга страна доста сериозни историци не обръщат внимание на тези така да се каже източници.

За Ибн Фадлан -много се изписа напоследък-вече и малкото дете е запознато с трудът му-има го и преведен в мрежата-на български,ако щеш на руски,ако шещ на английски.И за него не е нужно да коментиран-прави коренна разлика между метисите със засилени монголоидни черти тюрките(печенеги и башкири) и българите-особено да не споменавам и за постоянното му натякване-че българският емир е емир и на сакалибите ;)  ;D

А до източниците ми-тях ги изучават на всякъде по света по специалността история-Дали ще е цитиращият Олимпиодор,Фотии,дали ще е Приск.

Кажете ми колега колко от  ранно средновековните хронисти са посещавали Хуните?! ;)

Или вие се позовавате на документална литература писана от различни до някъде съвременни автори.

Историята е политика ???-не мисля така-историята се гради пост фактум въз основа на протекли политически процеси,но не е напълно тяхно пряко следствие-съществуват и редица други аполитични фактори въз основа на които се гради историята-т.е.науката история като цяло е аполитична-с политическа ориентация и определен субективизъм могат да бъдат само последващо анализиращите я -така в отговор на различни политики и идеологии се родиха различни "фалшиви" и псевдо исторически тълкувания.

А дали са тюрки -европейските хуни- това е чист абсурд-кое говори за тюрският им характер -нищо.Не е важно какво пишете вие-и как се опитвате да анализирате даден процес от такова огромно времево разстояние-защото колега времената са различни-различно е и мисленето и светоусещането на хората,разбирането на процесите,които протичат,а и политиката.

Средновековните автори спрягат различни народности за хунски-а именно-аланите,сарматите,готите-това ли са вашите тюрки,възникнали векове по късно. ;D

И така в какво и на кого вярвам аз?!
Аз вярвам на Олимпиадор,който е бил гостенин в домът на Донат-хунският рекс,вярвам на Приск по същата причина,а и на цитиращият Фотии-а не на вас.Защото колега историята се гради на източниците от какъвто и типаж да са-дали ще са документални,археологически,палеолингвистични и пр. ,а не вярвам на всички свободни съчинения и анализи от съвремието,защото колега малко са хората възприемащи историята аполитично,а политиката си е мръсна работа.

И да ви задам един въпрос,кои племена са наследниците на Алано-сарматите-тюрките ли?! ;D

Успех в геополитическите трактовки,макар че изпреварват с векове не само името тюрки,но и появата им в Предна Азия и Европа.

Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #852 on: October 15, 2011, 21:19 »
Познавам България и сега живея в Анадола - люлка на безброй цивилизации. Нека някой ми отговоти на следния въпрос: Защо между турците в Бг няма хора с изразени монголоидни черти а предимно в Софийско е пълно с такива. Защо в унгария също няма подобни монголоиди както в БГ.Ходил съм в Söğüt/ Bursa където е роден основоположника на империята Осман Бей,но и там няма монголоидни. Сюлейман Демирел е от село в който край живеят само етнически турци но и там ги няма монголоидите. Благодаря предварително.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #853 on: October 15, 2011, 21:28 »

Колега  Rasate, Вашата упорита ирано-мания е изключително забавна :).
  Ако аз ставам "смешен", Вие отдавна сте се превърнал в цирков артист ;). Изброил съм Ви близо десет източника за българска история. Вие, обаче, едва ли сте прочел дори един от тях. Така и не ми отговорихте, какъв е произходът на Ибн Фадлан? ;) Вие очевидно не можете да правите исторически анализ.
  Къде по-точно ги изучават Вашите източници, колега? По света? Но там, колега, се изучават десетки хиляди източници! Имам личен опит със Сорбоната, например.
  Кои хронисти от Вашето "ранно средновековие", би трябвало да са посещавали конкретно хуните?! Нима не знаете, че историята не е единствено в "западно-европейски" вариант, колега? Тя е световна наука, все пак ;). Гледайте малко по-глобално, не само през очите на Олимпиадор и Приск. Мнението Ви за историята е напълно погрешно, дори ме озадачава. Но сте прав по отношение на това, че поради разни политики се родиха и фалшиви тълкувания, например хипотезата за "иранския" произход на булгарите. Виждате, отново политика ;)
  Сто пъти Ви обясних, че булгарите онаследяват сармато-аланите, а по-късно стават ХУНИ, след което и ТЮРКИ! Вие отново търсите под вола теле и монголоидни народности! Тюрките са мултиетническа, мултирасова, дори мултикултурна световна общност! Нима не схващате това? Имате ли представа, коя територия са наричали Булгария? И колко формати са се изграждали върху тази територия? Пак ли да Ви обяснявам за Първа и Втора хунска династии? Прочетохте ли нещо за саберските хуни? Вие конкретно булгарски етнос ли търсите в историята, колега? Къде го търсите? В Дунавска България, или някъде другаде? Отговорете ми на този въпрос ;). Но първо се запознайте с формирането на етносите, а по-късно и с формирането на нациите!
  Ако не сте съгласен с мен, колега, продължавайте да се занимавате с илюзии и псевдо-наука. Казвал съм Ви го и преди - изборът е лично Ваш ;). Вярвайте на Олимпиадор и никога не мислете самостоятелно!
  Вярно е, колега, историята се гради основно върху източници. Но не върху Вашите ;).
  Дали политиката е "мръсна работа"? Така или иначе, историята е подвластна именно на политиката, колега. Едва сега ли чувате това? Аз не се наемам, да определям кое е мръсна работа, и кое - не. Зная обаче, че историята е твърде фалшифицирана, в частност и българската. Аз не желая да ставам съучастник в поредната фалшификация, ето защо се опитвам, да търся и изяснявам истината, доколкото мога. Пък и с този Ваш израз, единствено потвърждавате моите тези, колега. Както виждате, сега политиката е насочена към утвърждаване на "иранизмите", а Вие сте техен последовател ;) Но не и аз, колега, защото истината ми е по-скъпа!
  Обърнахте ли внимание на Бешевлиев, все пак? ;)
  И така, Вие се занимавайте с "иранизмите", това е Ваш избор. Утре обаче, колега, истината ще възтържествува, не се съмнявайте в това. Според мен, най-късно до десетина години ;).
  Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #854 on: October 15, 2011, 22:07 »

Уважаеми subigi kurt,
  очевидно е, че Rasate бърка наименованието ТЮКЮ, дадено от китайците на Ордата на Надолу шад с еволюционния произход на онази световна общност, приела името ТЮРКИ. Политическото наименование ТЮКЮ, превърнало се по-късно в ТЮРКИ, поради наличието на "Р" на Запад, обединява в себе си твърде много формати, които са образувани и конструирани на мултиетнически и мултирасов принцип. Rasate все още не успява, да си представи тази еволюция, но да се надяваме, че един ден ще успее ;).   
  Специално за съвременните турци в Република Турция - Вие знаете, че те произлизат преди всичко от карлуките, т.е. от "уч-огуз", Трети огуз, Трета община, подгрупа на Девети огуз - токуз-огуз. Това директно ги свързва със старите телески, където има пет общини токуз-огуз и поне една хунска. Естествено, те са европеидни тюрки ;). Особено в девети огуз при телеските, от които са и древните уйгури (не съвременните), имащи по това време пет огуза сред тези 15 племенни групи, са налице дори руси и синеоки племена ;).
  Съвременните турци, освен основно уч-огузи, станали по-късно известни с етнонима Огузи, а в един момент и "селджуки" по името на Селджук ибн Дукак, имат и връзка с белите хуни, но частична. Разбира се, има и представители на древните германи в Мала Азия и на булгарите.
  Относно Сьогют, това велико историческо градче ;)...Османлиите са от боз-ок Кайъ, произлизащ от уч-огузите на по-късните туркмени, които идват в Мала Азия два века след селджуките. Боз-окът Кайъ има древна и сакрална връзка с булгарите от партия Дулу, както и с рода Дуло ;). По старите огузки закони, само Кайъ има право да излъчи Падишах на всички тюрки :) И така е станало в историята, разбира се ;).

Успех!