Колега Rasate, лично аз ползвам достатъчно източници, свързани конкретно с българската история, не се съмнявайте в това
. Разбира се, не само за нея, а за цялата световна история. Все пак, приемам се за ученик на проф.д-р Драйфус
Но тъй като темата е конкретна, затова говорим и за източници, отнасящи се за нея. Относно това, дали познавам географията - имам висше образование и по география
.
Жалко, че Вие упорито не разбирате политическият характер на човешката история. Надявам се, че един ден ще го проумеете.
Специално в Тюркският Хаганат - Западен и Източен, както и Втория Хаганат до 747 г., езикът е основно тюркски. Част от аристокрацията Нушибе говори и на сянбийски старомонголски. И, моля Ви, когато говорите за булгари, уточнявайте за кои конкретно ни информирате. Аз по-горе описах кои булгари на какви езици са говорили
.
Всъщност, наясно ли сте кой е Гостун? Видах, че го споменавате. Впрочем, защо предпочитате да наричате бащата на Атиле Туки с името Донат, а не с родното му име Монджук Иштяк? Интересно, бил съм поне 10 пъти в Унгария, и местните историци също го наричат с родното му име. Но, кой знае, може пък някои хора да предпочитат, да го наричат с разни прозвища.
Опитайте се да правите исторически анализ, колега. Зная, че отначало е трудно, но се постарайте.
Никой не твърди, че сарматските имена просто са се изпарили във времето
. Но защо не се поинтересувате за истинските, родните имена на така наречените от Вас "Аспар, Кубрат, Крум..."
. Тези владетели си имат други, оригинални и родни имена. Потърсете ги, не е необходимо всичко да Ви разказвам.
Вие определено не сте разбрал все още, кои са всъщност тюрките. Нищо, има време за това
. Но първо не е лошо, да се запознаете по-подробно с историята на Тюрк Хаганат, Първият, после Западен и Източен, с разликата в митологията, а накрая и с Втори Хаганат
. Ще се окаже, че времето им не е било така краткотрайно. После се запознайте със Селджук империята, после с империята Джабгу и т.н. и т.н. Едва след това обърнете внимание на монголите, колега. В историята си има хронология на събитията, все пак
.
Обърнете внимание на разцвета на селджуките между 1037-1194 г. Все пак, това е доста преди Вашите любими монголи и тяхното влияние в Азия
. Би трябвало да знаете, че част от огуз-тюрк, наречени "селджук" по името на Селджук ибн Дукак, се разпространяват още от средата на 9-ти век в Иран, Ирак, Близкият Изток, Азербайджан, Таджикистан...а по-късно и в Мала Азия
.
Да, вярно е, че не всички булгари влизат в границите на Тюрк Хаганат, но обърнете внимание на процесите след 560 г., когато те сами се присъединяват към тази държавност
. Обърнете внимание и на бунтовете на булгарите под аварска зависимост, когато те се опитват да се присъединят именно към Тюрк Хагант
. Забележете, че и всички булгарски общини по средното течение на Волга, сами се присъединяват към Тюрк Хаганат, колега. Не се присъединяват единствено западните булгарски общини, поради простата причина, че докато Заберган е на Балканите, те попадат под аварска зависимост
. Правете анализи, колега!
Защо непременно държите някои думи да се наричат "ирано-персийски", а не, примерно, сарматски? Ние не говорим за Гурда-Курда, а за Гур, все пак
. Освен това, "бьоре, мьоре, бьори" не е старотюркска дума, а сянбийска старомонголска, колега
. Започвате много да ме разочаровате.
Изобщо, какви са тези Ваши лековати манипулации? Вече започвам да се веселя над Вашите текстове, колега
.
Защо непременно искате да превърнете сарматите в иранци? Помислете за обратният вариант
Или пък, защо да не са две различни исторически еманации? Замисляли ли сте се, от какво, защо, как и кога произлизат тези формати?
Защо наблягате на "иранизма" сред Балканите, колега? Аз съм специалист по история на Древния Рим и Елада, и изобщо на Древния свят
. Можем да поговорим твърде задълбочено върху тази история, ако желаете. Вие бъркате, когато свързвате държавен генезис, исторически процес, религия, митология и т.н. с определено езиково семейство. Това не е задължителна връзка, колега. Понякога я има, но често пъти отсъства. Дори когато я има, ние не можем непременно да твърдим, че съвременните славяноезични дунавски българи, са идентични с чехите, нали така?
Още по-малко с румънците, колкото и да търсим българските егрегори в генезиса им. Пък и езикът на тези румънци днес...
Защо така не разбирате политическата логика в историята?
Сарматите, колега, не са "съвсем" иранци, въпреки че говорят на сходни диалекти, условно наречени "североирански". Но самите иранци дори не са ги разбирали, а даже, преставете си, са се страхували от тях. Изобщо, Туран-Сарматия, е било твърде неясно и заплашително понятие за иранците. Не вярвам, че не знаете това
. Нима наистина не го знаете?! Вие разбирате ли добре съвременният полски език? Или, примерно, словашкият?
Обединението на огузите около аристокрацията Нушибе започва след 440 г. Нима не знаете, че това става преди всичко по езиково родство?
Това е повече от век, преди признаването на Гьоктюрк империята от уч-огузите и токуз-огузите, колега. Немалко общини, дори никога не попаднали в границите на Хаганата, по-късно се възприемат за тюркски. Запознайте се с историята на тези общини.
Имате ли изобщо представа, откъде идва името "тюкю"? Ако нямате, запознайте се и с това, колега. След като го направите, може пак да обсъдим кои са монголоидните и, кои - европеидните тюрки
. Не е така просто, както Ви се струва, вероятно
.
Както казва Д Аламбер, вие може да не се интересувате от политика, но тя живо се интересува от вас
. Докато не осъзнаете политическите формати и движения, творящи историята, едва ли ще разберете нейният смисъл, още по малко и философията на историята.
Иначе си вярвайте, колега. Вярвайте на Вашите източници и т.н. Това е Ваше лично право и избор
. Аз все повече се забавлявам с Вашите писания, повярвайте ми. Очаквам ги с нетърпение и удоволствие. Продължавайте в същия дух, за да поддържате доброто ми настроение.
Желая Ви успех!