Уважаеми Rasate,
обяснете ми какво значи "по редица данни" старобългарския календар е дори по-древен от китайския? Вие днес сте решил да ме разсмивате и, определено, го постигате. Запознайте ме с тази "редица" по начин, който би доказал, че старобългарският календар не е свързан с китайския .
За Вашия любим Бейкън...Ние все пак говорим за периода 6-8 -ми век, не за 13-ти . Относно Ибн Фадлан - знаете какво е имал предвид, защо манипулирате?
За хазарите и българите - направете си труда да разгледате писмените източници за договореностите между Бат Баян и хазарите при конфедерирането им след 660 г. Артомов или който и да било друг, каквото и да "подчертават", определено не става въпрос за "наличието" на българи в хазарската държава (сякаш са се преселили в нея), тъй като българите на Бат Баян си стоят по старите земи, а хазарите са "пришълци". Това означава, че просто е извършена конфедерация, при която българите и тези техни земи стават част от този Хазарски хаганат. Нали правите "тънката" разлика? Ако смятате, че с манипулации можете да постигнете някакъв резултат - откажете се. Лично аз много се забавлявам.
За тюркската система - не само аз съм сигурен, че е такава, а цял свят. С няколко изключения, разбира се, преди всичко у нас .
За т.н. "единствен надпис"...Вие лично виждал ли сте го? А колко "ирански" надписи сте виждал по нашите земи? И защо заменяте римския военен митраизъм с наличието на български такъв? Изобщо, защо ми пишете подобни манипулации?
Крал Теодорих си е "Крал Теодорих" в цял свят. Пък и не намирам, каква връзка има Теодорих с Наги. Нима привържениците на "иранската" хипотеза, вече когато чуят за Наги, започват да говорят за Теодорих?
Това, което определено все още не разбирам, е твърдото Ви намерение да бягате от очевидностите, като предпочитате да затъвате в "ирански" мъгли. Но това си е Ваш личен избор.
Успех!
А вие ,къде видяхте тюркското в съкровището от Наги-има всякакви съдове,но не и тюркски
Описанията за Теодорих са унаследени-но все повече историци признават с половин уста,че суфиксът "РИХ" в края на името е титла.Подобно е и с името на Аспарух(Исперрих;Еспоррих) и пр.
Доколкото не видях нищо тюркско в хунските имена-Донат,Хорион,Бледа,куманските Батил, Борикс,Мемброк!?
Писах ви за хазарейците-мога да спомена и Хунзите
-виждам по голяма вероятност те да са наследници на хуните и хазарите,отколкото вашите предположения за тюркската връзка или с държавата Сю-ну.Както си личи и двете народности не са свързани с тюрките-едните говорят на ирански,а другите на бурушаски език.
Доколко за аналогията през 13 век-да тогава тя е с още по голяма сила-защото двете Българии са от дълго време самостоятелни държави- с различни религии-с различни писмености-но както пише Бейкън с един език- и кой е този език-разбира се това е познатият ни стробългарски език-официален за всички "славянски" православни държави.
Rasate, пропуснал съм да обърна внимание и на най-веселото...За "блондините"! Нима не знаете, че "блондини" са живяли и в Източния тюркски хаганат, както и в Уйгурската империя? Нали обичате археологията - запознайте се с тези факти. И какво доказва всичко това? Разбира се, тези факти не изключват и масовите поселения на монголоидни общности в същите райони . Според Вас, защо точно там, където би трябвало да живеят единствено "монголоиди", всъщност са налице хора с "нордически" черти? Нима не знаете, че "ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТЮКЮ" започват миграцията си именно от големите и могъщи Уйгурски общини?! Стотина пъти Ви обясних, че миграцията Изток-Запад е осъществена от общини, конструирани на базата от симбиоза между скито-сармати и монголоидни общности, под ПОЛИТИЧЕСКИТЕ наименования - първо ХУНИ (производно на други предходни, но сходни наименования), след което - ТЮРКИ . Защо непрекъснато правите пълна аналогия между иранци и късните скито-сарматски общини? Обърнете внимание и на иранските "блондини" днес . Дайте ми данни за тези руси и светлооки иранци, дори от епохата на Персия до днес . Ходил ли сте в Иран?
Успех!
Да,но блондините за които говориш нямат нищо общо с тюрките или тю-кю-а са ирански племена сродни на Саките.
Както писах и по рано европоидната доминация в областта е очевадеща-до развитието на държавата Сю-Ну и по късният хаганат Тю-ку-забелязва се с разрастването на първата държава едно отстъпление на европоидният елемент за сметка на монголоидният.
Тези блондини са от времето,когато монголоидите са били доста по на юг и изток.
Също както писах по рано одомашаването на коня е иранско изобретение,което налага пълната им доминация в района,която постепенно се губи с обединението на Китай от Цин Шъхуан и изтласкването на монголоидните номадски общности на север.
Доколкото за визията на съвременните Иранци и старите Перси-няма никаква аналогия-след превземането на Иран от Арабите - в Иран се влива доста семитска кръв.
Толкова е наивно и глупаво да се сравняват иранците на съвремието с тези от античността и ранното средновековие,колкото да се сравняват съвремените турци с тюрките, татарите и балкарците с вложките българи,азерите с хазарите и пр.
Поздрави.