Колега , аз вече искрено започвам да се забавлявам с Вашите "тези". Извинете ме, но досега все се надявах, че има вероятност да проведем и сериозен разговор, но...
Казвате, че от "геополитически аспект", тюрките са "пост-ирански формирования". С две думи, сега започвате да убеждавате точно мен в тези "геополитически" аспекти?
. Ако по-късно споделите, че този "аспект" се оформя при миграцията Изток-Запад, като добива и формат върху скито-сарматски (не точно "ирански", все пак) генезис, тоест, след като направите поне една разлика между перси-иранци и скито-сармати (говорещи неясни дори за персите северо-ирански диалекти), то ние ще достигнем и за първи път до заключения, които най-сетне ще ви ориентират по-правилно в историческите процеси и по-конкретно в миграциите. Стига сега да не навлезете в още една крайност - освен българите, да изкарате и тюрките "чисти иранци"
. Пък и ще направите, надявам се, разлика във времената между Персийска империя, Партия, Кушанска империя и общинските формирования на огуЗи и огуРи, започнали при разграничаването на скито-сарматските диалекти и симбиозата между скити и монголоидни племенни групи.
Ако Вие отричате тюркската връзка от "всякакъв аспект" с Европейските хуни, то това само означава, че усилията, които положих, за да Ви обясня, че не ТЮРКСКА ВРЪЗКА има с ХУНИТЕ, а тъкмо обратното - налице е ХУНСКА ВРЪЗКА с ТЮРКИТЕ, все още не са дали резултат! Защо ми преповтаряте неща, които Ви обяснявах многократно? Поне 20 пъти Ви изяснявах тези времево-последователни връзки, колега. Затова и науката ги нарича ХУНО-ТЮРКИ!
. Имам чувството, че упорито не желаете да вникнете в обективния исторически процес.
Относно обединяването между Саки (Скити) и прототюрките Со (тю-кю)..."Предположението" на Гумильов, очевидно не сте го разбрал. Пък и за Со се говори в китайски документи още от 14-ти век пр.н.е.
Но ако имате лични предположения, различни от тези на Гумильов, споделете ги...Първо, разберете кои са тези Со, след което и кои са ТЮКЮ. Ще Ви насоча по-кокретно и върху един по-късен период - културите Маймирска, Пазирска и Шибанска във времето 7-ми в.пр.н.е. - 1-ви в. от н.е. Всъщност, това е една култура, но с няколко напластявания в района на Алтай. Именно в епохата на тези култури, ще забележите, ако сте историк, и разделянето на някои племенни групи
. Тогава се оформят два племенни съюза - първият в Алтай, вторият южно от планините и в подножията им. Алтайските племена са известни като Аримаспи, а тези на юг като Саки
. И какво се случва по време на Шибанската култура в Алтай? Ами, обединението, извършено в районите на Монголия и Забайкалието, известно като Хунну (Хуну), започва да изтласква на север и запад онези племенни общини, които не се присъединяват към него. Вижте кои са тези общини
. Ето защо, колега, дори немалко монголоидни общини, поемат в тези посоки и скоро се сливат с източните поселения на европеидните динлини и булуожи, живеещи в Западен Алтай и Минусинската котловина. Какво ще роди това сливане? Не сте ли си учил уроците за Централна Азия?
. Вижте района на река Енисей върху картата и кои племена се раждат от тази симбиоза. Тези процеси започват през 1-ви в.пр.н.е. и продължават до края на 1-ви в. от н.е....
Но, кои племена остават извън границите на Хунну, все пак? Май само динлини, синли, геши и уге, поне това са основните групировки. Но...това не са ли същите Аримаспи? И какво правят те в един момент? Ами, приемат хуните на Ашиновите групи, носещи вече политическото име ТЮКЮ
. Това не става ли на по-късен времеви етап, все пак? Но защо Ашиновите хора овладяват и контролират по-късно районите на Аримаспите, а не си стоят за по-удобно в земите, придобили нови формати, следствие от упражненото по-рано влияние на Хунну? Ами колко пъти да Ви обяснявам за политическата и културна миграция Изток - Запад? Ако се бяхте запознали досега с възникването на огуЗите и огуРите, много от тези исторически събития, щяха вече да са станали по-осветлени за Вас
. Щяхте да проследите епохата на разделянето на скито-сарматските диалектни форми и организирането на онези общини, които по-късно ще се онаследят политически от ТЮКЮ, след симбиозите между "европеиди" и "монголоиди", започнали още от Андроновската култура.
Относно основаването на Дунавска България през 679 г.
...Предложих Ви отдавна, да се позапознаете с историята на Карабулгари бейлик, Алтън Оба, Ак Болгар, Бейлик Дулоба, Джураш Мазгут Булгария, та дори и на по-късната Държавата Само (Шамбат)
. Когато се запознаете с това, няма да ми описвате българските походи на Балканите, примерно през 6-ти век, тъй като са ми познати с подробностите, а и вече публично съм ги описвал и доказвал
. Така, запознавайки се с историята на ранните бейлици, ще проследите и зависимостите на Дунавска България. Какво Ви пречи да направите това?...Виждам, че напоследък имате известен напредък, поне в схващанията си за произходът на тюрките, колега. Дано съм Ви помогнал и аз за това
. Сега остава да разберете и за произхода на...българите. Успех!