Author Topic: Произход на българите !  (Read 711466 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

вера

• Guest
Ynt: Прабългарите-тюрки или иранци
« Reply #270 on: January 30, 2010, 17:10 »
New reading of the Bulgarian Historical
http://www.kroraina.com/p_bulgar/index.htm

Offline mechta

• Senior member
« Reply #271 on: February 06, 2010, 13:18 »
не успявам да прочете всички дискусии по темите, но понякога си допълвам знанията чрез тях , а оттам и изводите: като погледна на картите на света(на изток от Европа)от време оно до ден днешен освен тюркски наименования на реки, планини, плата, пустини и поселища - на юг се появяват арабски, а на изток от Тибет - китайски, започвам да мисля, че всички исторически трактовки на произхода на племената и тяхното придвижване на запад е свързано с тюрките като основа на една общност, като славяните предшестват част от тях ок. 4-6 век,както и арабите, които кой знае как владеят Балканите по същото време. мисля си ,че сме чеда на тези три основни етногрупни общности, но всяка малка група е пренебрегвана поради една цел в древността и днес - Величието на богоизбраните. Е, нека да не сме такива, но да се опитаме да осъзнаем, че всяка група е богоизбрана, защото е различна и вместо кал и високопарно съмочувствие да приемем красотата в различието и да се стремим всеки от нас като индивид, група, религия и пр. да се запази колкото може подълга своята автентичност, защото голямата Европа и Америка се целят в нашата асимилация и обезличаване - превръщането ни в "манкурти", или "зомбита" както се изразяват в днешните говори. мъчно ми е когато всичко се опошлява само и само за да се асимилира. като почнем от историята  та стигнем до бита и фолклора ни. все още не знам какво грозно имаше в"Руфинка болна легнала","Сведице мари хубава, оти на хоро ни дойдеш", "Фейминко, моя Фейминко, ото ти плачот ачинки, а ти са смее лицено", и др. , че си смениха имената както ние и нашите  деди някога... е в това е проблема на иисторията ни.

Offline pepo6996

• Candidate member
  • *
« Reply #272 on: February 06, 2010, 21:14 »
Трудно ми е да вземам отношение към тази тема, но само ще ви кажа, че в Русия-Татарстан , по случай 1000 години на един град Елабуга, откриха паметник на Великия български хан Ибрахим 1, има и в youtube, бях там и искам да ви кажа, че за сега много малко хора се чувстват българи, но вече има няколко движения, които набират все повече хора, да се върне старото име на това население- Волжски булгари/отнето след революцията/. Това е ситуацията на 2500 км от нас..Не знам, какви предразсъдъци има в хората, но в 21 век, хората се връщат към историята си..За помаците , смятам че са най-запазената група сред българите..Най-трудолюбивите и скромни хора сред нас.Аз лично не съм помак, но дядо ми е работил в мините в Мадан, и той ми е разказвал..стига с това делене, на такъв ..онакъв. Светът е прекалено голям и прекалено динамичен, за да ставаме подвластни на такива емоции. Петър

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #273 on: February 06, 2010, 21:36 »
вера = десс => Велика България  :D
[/color]
децц и теб ли те хвана възродителния процес,та стана вера :D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #274 on: February 07, 2010, 00:01 »
Трудно ми е да вземам отношение към тази тема, но само ще ви кажа, че в Русия-Татарстан , по случай 1000 години на един град Елабуга, откриха паметник на Великия български хан Ибрахим 1, има и в youtube, бях там и искам да ви кажа, че за сега много малко хора се чувстват българи, но вече има няколко движения, които набират все повече хора, да се върне старото име на това население- Волжски булгари/отнето след революцията/. Това е ситуацията на 2500 км от нас..Не знам, какви предразсъдъци има в хората, но в 21 век, хората се връщат към историята си..За помаците , смятам че са най-запазената група сред българите..Най-трудолюбивите и скромни хора сред нас.Аз лично не съм помак, но дядо ми е работил в мините в Мадан, и той ми е разказвал..стига с това делене, на такъв ..онакъв. Светът е прекалено голям и прекалено динамичен, за да ставаме подвластни на такива емоции. Петър
В Русия на Булгарите  им е забранено да се наричат Булгари. Властите ги определят като Татари. Бях чел едно обръщение на техен лидер към Турция за да ги защитава като Булгари в международните платформи. Те имат Турско самосъзнание и се определят към Огузкия ( Огурския)клон ( така са и Селчукските Турци по късно Османлии)

Offline mechta

• Senior member
« Reply #275 on: February 07, 2010, 07:58 »
вярно е че татарите са тюркско племе, но да се причисляват кум Огузката група е колосална грешка. те принадлежат към Къпчакската говорна група. Това е проблема по който работя от години.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #276 on: February 07, 2010, 09:09 »
НОВИ СЪМНЕНИЯ ВЪРХУ ТЮРКИСТКАТА ХИПОТЕЗА ЗА ПРАБЪЛГАРИТЕ.

От дълго време насам българските тюркисти вярват на една остаряла, натрапена от вън и вредна за българщината хипотеза, че древните прабългари били хуно-тюрки, отделили се от разпадналия се племенен съюз на хуните след смърта на Атила. Против тази хипотеза има огромно количество хронологични и документални факти. По-долу ще представим само няколко чисто филологически доводи в нейна вреда.

http://protobulgarians.com/Chuvashi.htm

За тюркските езици, говорени от ранното Средновековие до днес са установени няколко специфични за тях фонетични правила. Тук влизат:

1) правилото за задължителна фонетична хармония между всички гласни в думата;

2) правилото за нетърпимост към две съседни съгласни в началото на всяка една сричка и

3) правилото за нетърпимост към звучни съгласни (б, д, дж, г) в края на думата.

Тези правила са задължителни за всички (примерно 99 %) коренни думи на тези езици. Даже повечето от заимстваните чужди думи, попаднали в тюркска среда задължително се видоизменят така, че да се подчинят на тюркските езикови закони.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #277 on: February 07, 2010, 12:48 »
Интересно, къде бяха тези хора, когато преди 30 години езикът на прабългарите се извеждаше от езика на волжските татари? Днес модата да се татарим отмина, сега се чувашим. Но голямото ни желание да се чувашим скоро също може да ни загорчи

Avtora dobre e predvidil. Sega hem sa iranci, hem traki hem slavyani hem makedonci hem germanci hem çuvaşi i mnogo drugi. No v nikakıv sluchay
Türki ( avari, tatari, kumani, pechenegi, uzi, gagauzi, karluci i dr)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #278 on: February 07, 2010, 12:56 »
вярно е че татарите са тюркско племе, но да се причисляват кум Огузката група е колосална грешка. те принадлежат към Къпчакската говорна група. Това е проблема по който работя от години.
Така е Мечта ,татарите на волга а и онези които се самоназовават  по друг начин там говорят кипчакски езици, нямащи нищо общо с езика на древните бьлгари -е, сигурно е останала някоя друга дума ,но факт е че там древните бьлгари са асимилирани езиково от по многоброините тюрки-кипчаки-но е факт че те /бьлгарите/влизат в етнигенезиса на старите народи по волга ,били те тюрки или угрофини-татари-чуваши-мариици и пр.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #279 on: February 07, 2010, 12:59 »
Ако турците са тюрки, то индианците са индийци а ромите са римляни. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #280 on: February 07, 2010, 13:04 »
Интересно, къде бяха тези хора, когато преди 30 години езикът на прабългарите се извеждаше от езика на волжските татари? Днес модата да се татарим отмина, сега се чувашим. Но голямото ни желание да се чувашим скоро също може да ни загорчи

Avtora dobre e predvidil. Sega hem sa iranci, hem traki hem slavyani hem makedonci hem germanci hem çuvaşi i mnogo drugi. No v nikakıv sluchay
Türki ( avari, tatari, kumani, pechenegi, uzi, gagauzi, karluci i dr)

Субиги, ако изключим чисто историческия спор за произхода на българите, то на мен ми е все тая дали преди 15 века например някой от моите прароднини е бил тюрк, иранец, славянин, трак или какъвто и да било друг :) Може и помак да е бил, знам ли ;) Факт е обаче, че България съществува като държава при това с хилядолетна история.  Факт е, че съществува и българския народ и аз съм част от него.  Това ми е достатъчно... 

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #281 on: February 11, 2010, 11:54 »
"Но какви са тези славяни, които настоятелно биват вкарвани като наши предци? Думата е латинска, "склави" значи слуги, често роби. Така след VI в. в римските хроники са били наричани презрително остатъците от населението на разбития Хунски съюз северно от Панония и Дакия и около Прибалтика, които останали извън прикритието на българската конница. Те многократно са търсили наша закрила, разселвали са се в планинските нископродуктивни полета на днешните Санджак и Косово, в Албанските планини, Родопите, в Епир и Тесалия... Ако Екатерина Втора не беше си наумила да прави от Руската империя, населявана от 120 народности и племена, еднонационална православна славянска държава, за славяни днес нямаше да става дума ."

/ИЛИЯ ИЛИЕВ/
Правилно!.

По времето на кан субиги Исперих българите са населявали земите от Горна Панония до Карпатите, Егейско и Йоническо море.
Правилно.
Ако се съмнявате и искате и други потвърждения и доказателства, кажете в коя тема ги искате.
Теофан пише, че още Кубрат станал господар на хуногондури, българи и котраги. Пак той и Никифор пишат, че българите са били в съюз със съседни славянски племена.
Ето тази фраза се превръща в повод да се твърди лъжата, че зад Дунав били заварени славяни, при това многобройни
.
Ако дадете факсимилно или фотокопие на този документ на Никифор, ще видите, че пише за Склавинии, а не за славяни.
Склавиниите са били по сегашното гръцко северно Беломорие, Родопите (Средно-източни) и част от днешната Тракийска низина.
Но това е била географско-административна област, Thema, а не етническо обозначение.

На юг от долния Дунав са живеели българи. Според Прокоп, в Добруджа и Мизия живеели хуни, а според Йордан – българи. Последният е писал книгата си около 552 г. и казва: “Те живееха най-напред покрай Меотидското блато преди Троянската война, след това в Мизия, Тракия и Дакия, после се споменават в Скития покрай Понтийско море... тези хуногури образуваха българската държава”.
 А някои и сега упорито отказват да имаме нещо общо с хуните.
Хуни, българи, и скити са често използвани синоними от много от средновековните автори. Хуните са били сборно образование, и в големия им племенен съюз е имало много българи, в това число и в управлението. Много хора съвсем сериозно сочат Атила като български вожд, и аз лично съм държал в ръцете си много стара история, в окаяно състояние, почти 200 годишна (вече), където в прав текст пишеше: "Атила - прабългарски вожд". Тогава бях почти дете и се изсмях, естественно. Учеха ни други неща.
Даже за Симеон Велики, в относително късно време (IX-X) век, след битката при Ахелой византийския автор пише за него, че поразил ромеите "с присъщата му скитска жестокост и свирепост".

Няколко дребни неточности.
Текста гласи: Меотидското езеро, а не блато. Защото Меотида е земята около днешното Азовско море (от асии - едно от племената на старите българи), а Меотидското езеро е днешното Азовско море. То наистина е било голямо езеро преди последния понтийски потоп, когато сушата на Керченския пролив се е скъсала и солената вода на Черно море е нахлула в сладководното Меотидско езеро. Това беше предмет на изследванията и експедициите на професор Балард за потъналите древни понтийски цивилизации, в последната от които за малко да попадна като участник преди 2-3 години. Ако не вярвате, питайте Боно Шкодров. Нейсе.

Далеч преди втората половина на VII в. част от нашите предци населяват Балканския полуостров и Мала Азия. Седемте основни български народности от най-дълбока древност са част от хунският съюз на север от Китай, тук в Европа са основна негова съставка и при Атила. През 447 г. Калиник, ученик на св. Хипатий, пише: “Хунският народ, който живее в Тракия, дотолкова нарасна, че зае повече от сто града и малко остана да завземе и Цариград”. Няма как хуногурите и хуногондурите на кан Исперих да са новодошли. Но се казва, че дотърчали от земите зад Кавказките планини.
И това е правилно и вярно.
Българите през вековете са били разселени и са образували държави на огромни територии. Така че, за Аспаруховите българи е било въпрос на освобождаване на християнизираните си братя на Балканите от римска власт и възстановяване на границите на държавата в рамките на етническите землища.

Пасков,Фотакиев и сие,може ли да ми уточните коя от тези хипотези е вярна???
Нито една от тях не изключва другите.
Или аз поне не видях в какво. Като цяло са верни всичките.

Противоречията и разногласията по българския въпрос се коренят между другото и предимно в недостатъчната разработка на южно-руската и българска (мизийска, тракийска и македонска) археология. И че без нейните данни по никакъв начин не можем да имаме нещо повече от няколко недостатъчно обосновани исторически хипотези за произхода на българите.
Съществуващи засега хипотези по тоя въпрос :
1. Че българите са татари (Енгел).
Глупост!
Татарите, коитос а били микс от тюркски и други, но до един монголоидни племена (киргизи, джунгари, уйгури, узбеки, казахи и др), нямат нищо общо с каквито и да е българи. Единственното им общо е трикратния бой с поражение, което им е хвърлил Кан Челбир от Волжка България, и то на великия и непобедимия Темучин (Чингиз-хан). Писал съм и преди: тези трикратни опити на Чингиз-хан да завладее Волжка България завършват с такова унизително поражение, влезло в историята като "овнешката сделка", че самият Темучин е завещал на синовете си никога повече да не помислят да тръгват в тази посока.
И те са го спазили.

2. Че са славяни (Венелин).
Българи има (и то български династии) от над 7000 години, има и далеч по-смели цифри в Джагфар тарихъ, които за момента ще премълча. Славяни има като понятие от Екатерина Велика насам (16-17 век), а днес все повече хора го приемат като езиков, а не като етнически термин.
Как тогава произхода на българите може да е славянски, когато даже името им не съществува хилядолетия, през които има български държави и народ?
Влюбените в славянската теория първо да седнат да докажат и определят - що е то славянин и кога и къде се е появил за първи път на света, а после да ни орязват произхода с хилядолетия с несъществуващи геополитически термини.

3. Че са урало-чуди (Шафарик).
Ако Шафарик наистина е писал такова нещо, то е било в най-добрия случай на ниво размисли над чашка чай, а не убеждение.
Чудите са съвсем друг народ, а Урал е българска дума, но народите там не са еднородни.
Така че, да се изкарват българите за такъв неописуем и недоказуем тюрлю-гювеч е несериозно.

4. Че са турци (множество наши и чужди учени).
Аналогично със славяните. Турци има като народ, конституционно и законодателно закрепен, от Ататюрк насам. Което е по-малко от век.
Българи има от хилядолетия. Отговорът е на ниво предучилищна възраст.
Ако пък става дума за ТЮРКИ, то те са монголоиди, каквито в България практически няма.
Няма достатъчно за цвят и в Турция, но това вече е друг въпрос.

5. Че са монголи (Нибур).
Когато Нибур покаже поне 5 чистокръвни монголеца в България (въпреки почти 50 годишното ногайско владичество през 12-13 век), тогава можем да говорим. Дотогава теорията заслужава само иронична снизходителна усмивка, както се полага на игнорантите.

6. Че са смес от фини, турци и славяни (Френ).
Пак тюрлю-гювеч.
Питайте Рахмие, която е в държавата на угро-фините в момента, доколко финският език прилича на нашия днешен език?
И питайте Френ, кога, къде и как се е получавало да се получи такава амалгама по света именно от тези три народностни, етнически и расови компоненти.
Няма да издребняваме да го питаме: кои и какво са славяните и кои и какво са турците, и кога и в резултат на какви процеси са се появили и утвърдили с тези етикетчета.
На тези въпроси дотук отговора традиционно е мълчание и неприязън.

7. Че са угри, както хазарите (Хволсон).
Хволсон в резултат на едно грешно съждение формира второ.
Хазарите не са угри. Те са тюрки. Затова и именно хазарите от западнотюркският каганат е бил един от факторите за разцеването на Старата Велика България на няколко Българии, едната от които е нашата днес.
И никога не са стигали до териториите, населявани от угри. Подминавам безумието, че българите били хем хазари, хем угри, хем, неизвестно от кога и как (според него) но и българи.
Такова летящо земноводно ни изкара, да се чудим - да се обиждаме ли, да се смеем ли, да плачем ли.

8. Че са самоеди (Рьослер).
Рьослер е препил, честна дума.

9. И най-сетне, като реакция на всички тези хипотези, че не са дошли от никъде, а са си коренни жители на днешна България от памтивека (Д-р Ценов) .
Професор доктор Ганчо Ценов беше един от най-мразените, игнорирани, избутвани в кьошето на историята учени в комунистическа и про-руска и просъветска България. И причината за това е - защото беше прав. Но правата му линия не съвпадаше с кривата директива на партийната пишман-историческа наука.
Така че, от изброените 9 деветата е вярна, макар и не съвсем пълна. Защото българи е имало много не само на Балканите от хилядолетия, а и в Мала Азия.
Но това вече е друг разговор.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #282 on: February 11, 2010, 13:07 »
Поливинчато се съгласявам с теб, Пасков.Говориш за истината,но твоята истина!!!
И така, въпросът е: тюрки ли са прабългарите? Тюркоезично ли е било населението, което Аспарух довежда на Долния Дунав> Всички съвременни автори отговарят на това утвърдително.
Тюркският антропологичен тип и тюркоезичието на прабългарите не се поставят под съмнение. Като неоспоримо доказателство се сочат езиковите остатъци в Именника на българските владетели, във византийските писмени източници и в бълггарските каменни надписи. От гледна точка на представените в тях тюркски имена, изрази и думи произходът на прабългарите наистина не може да бъде дискутиран.
 Някои съветски, а след тях и български археолози смятат, че към собствено тюркската прабългарска група са се влели останки от старото иранско (алано-сарматско) и угрофинско население в Източна Европа, където прабългарите се появяват от просторите на Централна Азия.
Друго косвено доказателство са руническите надписи, открити на различни места в ареала на салтово-маяцката култура. Част от буквените знаци на тези надписи имат аналогии в централноазиатското тюркско руническо писмо.
http://www.kroraina.com/bulgar/rashev_bg.html#2

Някои смятат Тангра за старо име на Мусала. Изглежда обаче последното не е съвсем сигурен факт. От къде все пак идва името на Мусала?

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #283 on: February 11, 2010, 20:30 »
--------------------------------------------------------------------------------

MUSALLÂ:

Namaz kılınan yer. Namazgâh.

Eğer imâm, insanlar ile berâber bayram namazını musallâda kılsa, her ne kadar safların arasında açık veya genişçe yer olsa da, hepsinin namazları câiz olur denilmiştir. Çünkü musallâ, insanlar için namazın edâsı (yerine getirilmesi) hakkında mescid ( namaz kılınacak yer, küçük câmi) hükmündedir. (Kâdihân)

Pâdişâh olsan da derler "er kişi niyyetine". Var, musallâda yatan mevtâya bak da ibret al! (İslâm Ahlâkı)

Offline muti6

• Adviser
« Reply #284 on: February 12, 2010, 12:30 »
Връх Мусала!!!
Най-котирана е версията за арабския произход. Според тая теория името идва от арабското "мусаллах", което е термин в исляма, означаващ място, където се отправя молитва или където се събира конгрегацията (паството, религиозната община), за да се моли. Мусалата е още такова място, за което все още не е направено дарение или все още не е замислена като постоянен масджид (свещено място, където наградата за отправените от молещите се молитви се увеличава от 25 до 27 пъти и милостта на Бог слиза на земята). Мусалата е различна от масджида и въпреки че много хора днес наричат своята Мусала- масджид.