Author Topic: Произход на българите !  (Read 711512 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline daczo

• Forum fan
Re: Произход на българите !
« Reply #855 on: October 16, 2011, 00:31 »
Subigi kurt,точно тези мумии от терените от които са произлезли тюрките дават отговор на много въпроси.Арийците са  тези които от Китай,Индия,Иран,Афганистан  и евроазиатските степи    създават различни народи.Във всеки индоевропейчик тече тяхна  кръв.Това няма нищо общо с нацизма.Използване  от нацистите техни симболи,не значи че не трябва да се пиши за тях.Пречупиния кръст(симбол на  слънцето )ще го намериш и в България.Китайските уйгури  търсят своите корени точно от тези мумии.За това са историци,да намерят и покажат в кои народи е имало приклонение към еленя.Татуажа  на една от мумиите е елен  .Авитохол„Син на Сърната“.може много говори,но ние не разбираме.Още показва че хуните на север от Китай ,може не са били монголоиди(не всички).

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #856 on: October 16, 2011, 02:21 »
Защо   не разбирате че и двете теории са правелни.Тюрската и иранската са два корени на едно дърво.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #857 on: October 16, 2011, 15:05 »

Колега  Rasate, Вашата упорита ирано-мания е изключително забавна :).
  Ако аз ставам "смешен", Вие отдавна сте се превърнал в цирков артист ;). Изброил съм Ви близо десет източника за българска история. Вие, обаче, едва ли сте прочел дори един от тях. Така и не ми отговорихте, какъв е произходът на Ибн Фадлан? ;) Вие очевидно не можете да правите исторически анализ.
  Къде по-точно ги изучават Вашите източници, колега? По света? Но там, колега, се изучават десетки хиляди източници! Имам личен опит със Сорбоната, например.
  Кои хронисти от Вашето "ранно средновековие", би трябвало да са посещавали конкретно хуните?! Нима не знаете, че историята не е единствено в "западно-европейски" вариант, колега? Тя е световна наука, все пак ;). Гледайте малко по-глобално, не само през очите на Олимпиадор и Приск. Мнението Ви за историята е напълно погрешно, дори ме озадачава. Но сте прав по отношение на това, че поради разни политики се родиха и фалшиви тълкувания, например хипотезата за "иранския" произход на булгарите. Виждате, отново политика ;)
  Сто пъти Ви обясних, че булгарите онаследяват сармато-аланите, а по-късно стават ХУНИ, след което и ТЮРКИ! Вие отново търсите под вола теле и монголоидни народности! Тюрките са мултиетническа, мултирасова, дори мултикултурна световна общност! Нима не схващате това? Имате ли представа, коя територия са наричали Булгария? И колко формати са се изграждали върху тази територия? Пак ли да Ви обяснявам за Първа и Втора хунска династии? Прочетохте ли нещо за саберските хуни? Вие конкретно булгарски етнос ли търсите в историята, колега? Къде го търсите? В Дунавска България, или някъде другаде? Отговорете ми на този въпрос ;). Но първо се запознайте с формирането на етносите, а по-късно и с формирането на нациите!
  Ако не сте съгласен с мен, колега, продължавайте да се занимавате с илюзии и псевдо-наука. Казвал съм Ви го и преди - изборът е лично Ваш ;). Вярвайте на Олимпиадор и никога не мислете самостоятелно!
  Вярно е, колега, историята се гради основно върху източници. Но не върху Вашите ;).
  Дали политиката е "мръсна работа"? Така или иначе, историята е подвластна именно на политиката, колега. Едва сега ли чувате това? Аз не се наемам, да определям кое е мръсна работа, и кое - не. Зная обаче, че историята е твърде фалшифицирана, в частност и българската. Аз не желая да ставам съучастник в поредната фалшификация, ето защо се опитвам, да търся и изяснявам истината, доколкото мога. Пък и с този Ваш израз, единствено потвърждавате моите тези, колега. Както виждате, сега политиката е насочена към утвърждаване на "иранизмите", а Вие сте техен последовател ;) Но не и аз, колега, защото истината ми е по-скъпа!
  Обърнахте ли внимание на Бешевлиев, все пак? ;)
  И така, Вие се занимавайте с "иранизмите", това е Ваш избор. Утре обаче, колега, истината ще възтържествува, не се съмнявайте в това. Според мен, най-късно до десетина години ;).
  Успех!

С.Д. много ми е интересно как вие мислите-т.е. българите са били хем сармати,хем хуни,хем тюрки-аз вече се обърках-следователно в тоси ред на мисли след това българите са били и ромей и османо-турци-още повече започнах да се обърквам-а хората в българия с турско,циганско самосъзнание всъщност са българи. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ха дядо ми е бил турчин,а преди това ромей и т.н.

Сега сериозно-народността не унаследява винаги държавността-аз съм българин независимо част от коя нация съм.

Със сарматите съм съгласен-вероятно както аланите,така и сарматите и пр. ариански племена са били близки езиково и културно взаимоотношение.Както пише Михаил Сирийски-българите са имали на север само градове-или както пише Исиодор от Севилия-те носят името си от многобройните си бургове наречени на простонароден език-т.е  с две думи българите са били на границата между номадските и уседналите народи и са носили белезите и на двете общности.

За езикът-всичко говори за един индоевропейски език и бит преплетен с източно иранските вярвания,а не с шаманският тенгризъм.

Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Произход на българите !
« Reply #858 on: October 16, 2011, 16:01 »
Расате, намери ''гратис'' учител и не го оставяш на мира, то и аз бих постъпил така де ;)
Нима толкоз много професори историци, археолози, тюрколози напразно са писали за тюркските корени на булгарите.
Расате, колко публикувани научни трудове имате та продължавате да упорствате ?

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #859 on: October 16, 2011, 16:39 »

Rasate, не вярвам, че сте "объркан", колега. Subigi kurt е напълно прав, когато Ви определя като "упорит" ;).

Успех!

Offline miroki

• Member
  • **
« Reply #860 on: October 16, 2011, 16:48 »
Защо   не разбирате че и двете теории са правелни.Тюрската и иранската са два корени на едно дърво.
Колко ли исторически извора има за едната или друга теория обаче?
За Тюркската едно описание на Турксант около 550г(ГИБИ II 09 - 228). Че покорил утигурите, и от там може да се направи извод, че са станали съседи на българите, ако това може да я някакво доказателство.
Освен за приемственост традиции.
За иранският пък, описанието от ГИБИ II 06 - 185. че са насявали кутригурските племена, земите отсам Тян Шан, т.е. между Тян Шан и Константинопол. Че живели там от стари времена. Вероятно около 400 г.
Ако допълним и 10 000 хиляди българи дошли с Аспарух едва ли са донесли много повече от името на страната ни.
А за 3 та та теория сега няма да пиша, че там има доста описания, но не се харесва от много хора, а и не е предмет в настоящия цитат.

Ако някой има други доказателства от исторически извор моля да сподели в темата. Ще съм благодарен. Аз лично на тези 2 не бих крепил теория.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #861 on: October 16, 2011, 16:58 »

Уважаеми miroki, ние през цялото време говорим именно за приемственост - религия, език, митология, обществена и политическа култура, традиции...Знаете, че е невъзможно да се обединят по етнически принцип 500 племена и поне 2 раси ;). Особено между 5 - 7-ми век. Всъщност, няма и подобен процес в човешката история ;). Ето защо, говорим именно за приемственост! Булгарите, основали Дунавска България, са ТЮРКИ, защото е невъзможно ТЮРКИТЕ

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #862 on: October 16, 2011, 17:00 »
да бъдат прескочени в историческия процес. Дъщо и езика на тези булгари е тюркски, както и митологията, религията, традициите...Всичко това е отдавна вече ТЮРКСКО през 7-ми век!

Напистанх неправилното копченце, затова се получиха два поста ;)

Успех!

Offline miroki

• Member
  • **
« Reply #863 on: October 16, 2011, 17:45 »
Да, но 5 ти век българите са вече на Баканите, надлежно описани от изворите, та те там (по-скоро тука) нямат такова тюркско влияние, по-скоро ромейско. Към това число могат да се добавят и донякъде българите в Панония.
А тези, които са живели в Кавказ, за които говорите вероятно не може по признака, че са научили нечий език (съвсем хипотетично) да наречем, че са от същия етнос. А дори не се знае, че са го научили.
И в частност една част, която дори не се знае дали са от тези, които били на балканите и върнали се в Кавказ и после отново при ромеите (визирам Аспаруховата част).
Не случайно пък Кубрат прави въстание за отделяне в държава, (нещо като нашите въстания по турско). Със съзнанието на други в случая от аварите. Както и в Панония между другото, там въстанието на Алциок е по сходно време.
Все пак споменах само една допирна точка по-горе, а тя не е достатъчна. Дори не са описани точно българите (или техните племена), като съседи. Утигурите още няма данни да са българско племе.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #864 on: October 16, 2011, 17:55 »

Уважаеми miroki, по тези въпроси сме дикутирали вече тук ;). Ако желаете, прегледайте по-старите постове.

Успех!

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #865 on: October 16, 2011, 18:13 »
Господин С.Д. 
  В продължение на дискусията в темата "Митът Батак", бих искал да попитам, защо се получи така, че днес ние говорим на така наречения "славянски език" и пишем на изобретената от българите "кирилица" ( не глаголица) , базирана на славянския език.  За християнството знам защо. Но защо езика? Ако трябва да се чувстваме днес трьок-булгари, защо не говорим и пишем на този език....  Според мен не можем да се определим с такава категоричност към този или онзи народ.... Защо и помаците пишат и говорят на този славянски език...? Каква е истината за този прословут език? Това античния македонски ли е , както твърдят вардарците? Това наследник на тракийския език ли е, както твърдят автохонистите? Това протоирански език ли е, както твърдят привържениците на иранската теория? Скитски и сарматски език ли е?  Знам със сигурност че не е тюркски език.....  Защо тогава тюркско племе проговаря на този език?

Offline miroki

• Member
  • **
« Reply #866 on: October 16, 2011, 18:20 »
Искате да кажете, че по-напред има извори сочещи връзка на тюрките с българите или техните племена така ли?
Защото аз това питах. Ще почвам да чета отначало пак явно съм изтървал някоя страница, не са малко все пак.
 Ако между впрочем докато чета няколкото дена (че уикенда свърши) се сетите, извора който посочва тази връзка, да го посочите, както направих аз, с това което съм намерил за тях.
Ще съм ви благодарен.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #867 on: October 16, 2011, 18:45 »

Г-н Stoianov,

относно езиците, тук сме писали доста, можете да прочетете по-горните постове. Булгарите са говорили поне на седем езика. Но Вие бихте прочели постовете, където по-подробно обсъждаме това. Според мен, никак не би било лошо, ако навлезем и в лингвистиката в един момент.
  Знаете, че когато един език стане официален в една държава, на него задължително започват да говорят и нейните граждани. Например днес в САЩ, независимо от произхода на индивида, независимо кога се е заселил там, без познания по английски език, би било невъзможно да съществува пълноценно. Нека сега обърнем внимание върху процесите в България през 9-ти век.
  След тайното покръстване на Борис Първи през 864 г., започва един процес на християнизация на страната под диктовката на Византия, която е спечелила три поредни войни срещу българите. Това довежда до масови бунтове на българите и безредици. От 100 комитати, на които е разделена страната, 52-ма от техните управители се вдигат на бунт срещу насилствената християнизация, но не срещу самата религия, тъй като това е било неизбежен процес по това време в Европа. Бунтовете са срещу източната, гръцката форма на християнството, тъй като българските боили, воювали дълги години срещу Византия, припознават в този пореден акт на зависимост, едно културно и рилигиозно завоюване на България от страна на Византия. Те отлично знаят, че Ромейската империя е смъртен враг на българите, ето защо се противопоставят на тази поредна зависимост. Знаем, че тези 52 боила са екзекутирани, както и техните им родове до девето коляно. Бунтовете продължават повече от година и затихват около 866 г., когато равносметката е кошмарна - избити са десетки хиляди българи, не само от верните войски на Борис Първи, но и от византийците, които все още се намират в окупираната от тях България.
  Това позволява, изгонените от хан Телец, а по-късно и от хан Омуртаг славяноезични, да се завърнат отново в страната и да заемат ръководни административни служби. Тези славяноезични, са предимно от племената на антите. Те са християнизирани и погърчени десетилетия по-рано във Византия. Ето как, България попада под управлението на една нова управленска среда.
  Изработената още през 855 г. азбука, не е предназначена за България, а за моравците. Кирил и Методий са изгонени от там, знаете, дори Методий лежи в тъмница. Обърнете внимание - азбуката е готова поне 9 години, преди Борис да приеме гръцкото християнство и да се превърне в Михаил, подобно на своя кръстник - император Михаил Трети Рангаве. След налагането на гръцкото християнство в България, идва ред и на отдавна изработената азбука. България приема тази азбука за официална през 882 г., 18 години след похристиянчването на Борис и 27 години след изработването й! Това е един перфектен политически акт от страна на Византия, за да покори своя могъщ север съсед, създавал й много грижи през последните два века ;). Знаете, че хан Омуртаг изгонва и последните славяноезични от България, а само няколко десетилетия по-късно, българите проговарят на славянски!? Описах Ви накратко методологията на този процес. Когато новата азбука става официална, тя замества булгарските руни, въпреки че към нея се прибавят десетина и от тях. Това е умно решение за по-лесното й усвояване. Вече е налице една славянизирана и погърчена аристокрация, заместила оригиналната българска! Така започва и периодът, довел до усвояването на новия език. Населението е задължено да говори и пише на новия език, ако иска да оцелее и да се развива пълноценно. Живи са спомените от жестоко потушените бунтове, много български родове са осакатени и окървавени. Този акт на вече "мирно" завоюване на България от страна на Византия, довежда и до крайната цел на ромеите - България само век по-късно се превръща във византийска провинция!
  Разбира се, това е едно кратко изложение. Бихме могли да го обсъдим много по-подробно, тъй като темата е интересна, според мен.

Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #868 on: October 16, 2011, 18:55 »

Уважаеми miroki,
като начало, прочетете Бешевлиев, Мутафчиев и Златарски, все световно-известни български учени. След това ще преминем и върху други източници, също описани в по-горните постове. Тримата споменати по-горе професори, са леснодостъпни и интересни за читателя ;).

Успех!

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #869 on: October 16, 2011, 19:10 »

Г-н Stoianov,

относно езиците, тук сме писали доста, можете да прочетете по-горните постове. Булгарите са говорили поне на седем езика. Но Вие бихте прочели постовете, където по-подробно обсъждаме това. Според мен, никак не би било лошо, ако навлезем и в лингвистиката в един момент.
  Знаете, че когато един език стане официален в една държава, на него задължително започват да говорят и нейните граждани. Например днес в САЩ, независимо от произхода на индивида, независимо кога се е заселил там, без познания по английски език, би било невъзможно да съществува пълноценно. Нека сега обърнем внимание върху процесите в България през 9-ти век.
  След тайното покръстване на Борис Първи през 864 г., започва един процес на християнизация на страната под диктовката на Византия, която е спечелила три поредни войни срещу българите. Това довежда до масови бунтове на българите и безредици. От 100 комитати, на които е разделена страната, 52-ма от техните управители се вдигат на бунт срещу насилствената християнизация, но не срещу самата религия, тъй като това е било неизбежен процес по това време в Европа. Бунтовете са срещу източната, гръцката форма на християнството, тъй като българските боили, воювали дълги години срещу Византия, припознават в този пореден акт на зависимост, едно културно и рилигиозно завоюване на България от страна на Византия. Те отлично знаят, че Ромейската империя е смъртен враг на българите, ето защо се противопоставят на тази поредна зависимост. Знаем, че тези 52 боила са екзекутирани, както и техните им родове до девето коляно. Бунтовете продължават повече от година и затихват около 866 г., когато равносметката е кошмарна - избити са десетки хиляди българи, не само от верните войски на Борис Първи, но и от византийците, които все още се намират в окупираната от тях България.
  Това позволява, изгонените от хан Телец, а по-късно и от хан Омуртаг славяноезични, да се завърнат отново в страната и да заемат ръководни административни служби. Тези славяноезични, са предимно от племената на антите. Те са християнизирани и погърчени десетилетия по-рано във Византия. Ето как, България попада под управлението на една нова управленска среда.
  Изработената още през 855 г. азбука, не е предназначена за България, а за моравците. Кирил и Методий са изгонени от там, знаете, дори Методий лежи в тъмница. Обърнете внимание - азбуката е готова поне 9 години, преди Борис да приеме гръцкото християнство и да се превърне в Михаил, подобно на своя кръстник - император Михаил Трети Рангаве. След налагането на гръцкото християнство в България, идва ред и на отдавна изработената азбука. България приема тази азбука за официална през 882 г., 18 години след похристиянчването на Борис и 27 години след изработването й! Това е един перфектен политически акт от страна на Византия, за да покори своя могъщ север съсед, създавал й много грижи през последните два века ;). Знаете, че хан Омуртаг изгонва и последните славяноезични от България, а само няколко десетилетия по-късно, българите проговарят на славянски!? Описах Ви накратко методологията на този процес. Когато новата азбука става официална, тя замества булгарските руни, въпреки че към нея се прибавят десетина и от тях. Това е умно решение за по-лесното й усвояване. Вече е налице една славянизирана и погърчена аристокрация, заместила оригиналната българска! Така започва и периодът, довел до усвояването на новия език. Населението е задължено да говори и пише на новия език, ако иска да оцелее и да се развива пълноценно. Живи са спомените от жестоко потушените бунтове, много български родове са осакатени и окървавени. Този акт на вече "мирно" завоюване на България от страна на Византия, довежда и до крайната цел на ромеите - България само век по-късно се превръща във византийска провинция!
  Разбира се, това е едно кратко изложение. Бихме могли да го обсъдим много по-подробно, тъй като темата е интересна, според мен.

Успех!
Имате една неточност. Глаголицата е изобретена от Кирили и Методий. Докато кирилицата е изобретена от Климент, Наум, Ангеларий и да не изреждам всички останали. Двете азбуки се различават съществено. Глаголицата наистина е предназначениа за Великоморавия и е същинската "славянска" азбука. Докато кирилицата е базирана на гръцката азбука, с добавени символи на характерни звуци в "славянския" език. Възможно ли е тази азбука изобретена по поръчка на цар Борис , да е била вътршнополитическа акт, за политическо подчинение на завареното ромеизирано население( траки, гърци, славяни и тем подобни).  Защото глаголицата би била прекалено сложна и непозната за тях?
Все пак Византия не е била толкова далновидна, отчитайки факта, че българите се християнизират, но създават своя писменост и превеждат гръцката литература на новия български език. По този начин Византия губи възможността да наложи гръцкия език в България....
Ще преровя назад да разгледам дискусиите....