Уважаеми Rasate, нашите колеги, поне повечето, отдавна говорят празни приказки. Някои по икономически съоблажения, други - понеже са объркани от фалшиви източници и манипулативна археология. Отлично знаете, че историографията е съставена едва през 16-ти, така, както "трябва"
. Днес ние, ако искаме да сърханим здрав разум, или поне, да не ни промият мозъците напълно, би трябвало да се опитваме повече да съчетаваме логиката на миграционните процеси с географски и палеогеографски фактори, за да се доберем до обективната истина. Лично аз затова и "избягах" от историята в геополитиката, където откривам повечето логични обяснения за т.н. исторически процеси и анализите на времевата фактология. Някои неща ме озадачават, признавам си. Знаете, че за ди подхвърляме и цитираме милиони "зточници", не е особено сериозно занимание защото ще продължи безкрайно. Но това е мое лично мнение...
Например, не намирам никакъв смисъл в това, кои са балкарците. Ходил съм в Кавказ. Иман си хунско самосъзнание и до ден-днешен, тези наследници на 10-та утигурска община. Какво да ги направим. Руснаците и комунистите можеше и марсианци да го направят
. Аспарух пък е родом от Алтън Оба, но какво от това? От Алтън Оба до Стара Родина има-няма 1000 км. Но за онова време е твърде много. Просто - липса на всякакви съвременни комуникации
. Но, запазили са душите си тези изстрадали хора. Същото положение е и в Казан, където "избитите" според руската историография българи и, заместени с "татари", днес определено си въздраждат българския дух.
Вие, ако съвсем лекичко пренастроите дарбата и визиите си, бихте били един отличен анализатор на обективната история. Това е отново лично мое мнение, изборът си е Ваш, разбира се. Но тепърва предстоят световни миграции, ето защо бихте бил един полезен анализатор в бъдеще. Ако...искате
.
Ето Ви сега един кратък геополитически анализ, защото, повярвайте ми, само с манипулативна история не се стига до обективната истина
.
Според мен, не толкова хуните са тюрки, колкото тюрките - хуни. Знаете, че освен Европейски хунски съюз, има още поне три хунски държавни образувания. Всичко е условно, разбира се, защото е върху холитическа основа с географски характеристики. Но то няма и как да бъде, всъщност...Ако приемем, а защо не, че старите хуни са 10-ти огуз от групата на телеските общини (източниците са в Китай), то процесите, свързани със Сюнну тръгват от уйгурите. Те и до днес си съществуват върху една площ от 1.5 млн. кв.км. - Синдзян-Уйгурски автономен район в Китай. Възприемат се като автентични тюркути...Наскоро имаше и бунтове там срещу китайската власт, но това е друга тема.
Но, всичко това някога са били конфигурации, миграция на общини. То, както казах, няма и друга алтернатива. Етнонимите се формират преди всичко от броя на общините, не по етнопроизход, още по-малко чрез топоними. Е, след като хуните (повтарям, политическо наименование), създават поне 4 империи от Галия до Байкала върху тези кофигурации на общини и обединения, по-късно се форматират и общински генезиси със същото държавотворчество - например Гьоктюркски хаганат и т.н., то какво би излязо от всичко това? Нека анализираме гьоктюркският държавен формат на запад. Границите му през 7-ми век, малко преди капитулацият пред Мин, разделят буквално на две постатиловите хунски общини. Западните общини се трасформират временно в аварските, а източните си стоят в гьоктюркските. Аз не виждам принципна разлика във форматите, но това разделение ще доведе до бунтове, защото старохунските огури търсят обединение. 10-те хунски огура - оногондурите, с в рамките на Гьоктюркската държава. Определят се като 10-те огура, тъй като това е броят на общините в тях, на тяхната фигура, която е под форма на полумесец по бреговете на Каспийско море, но този брой автоматично съответства и на номера в по-големия геометричен полумесец, тоест, това е 10-ти огур на хуните. Или община №10 от хунската общинска система. Просто интересна администрация
. Системата е такава, и е много умна, според мен, тъй като въвежда отличен ред. Оногондурите са гранични войски, бранят западните граници на Тюркския хаганат.
Но защо заговорихме конкретно за 10-ти огур в галемия граничен полумесец? Ами защото, това са общините, контролирани през през 20-те години на 7-век от Бу-Урган, който става и боке хан на Западния Гьоктюркски хагант. Просто става владетел на западните тюрки
. Вуйчо е на Кубрат. Пък партията Дулу е изключително от техни представители по това време. Партията, или съюзът Дулу, получава наименованието си от усунската община дулу, край река Или. Тя е една от двете управленски партии в Хаганата в продължение на два века. Родът Дуло е начело на партията Дулу, както подсказва и името му. Но защо е така важен този род за нас? Важен е, защото дулу, както и могановите хора на Ашина, са хунски общини, отделили се от телеските през първата четвърта на 5-ти век. Именно поради, предположих, че никак не би било излишно, да проследим конструкциите на онези териториални формати, условно приети за "хунски", поради идентичната административна номерация и геометрична конфигурация. Изяснихме, че не става въпрос за етногенеза, а за държавотворчески генезис. Различните по пространствено-миграционен принцип хунски обединения (политическо понятие), предоставят онази държавотворна практика, конфигурирала на един по-ранен етап прото-общините на огузи и огури. Именно върху тях, генерират следващите общини, конструирали множество държавни образувания, но принципно не изменили системата. И, ако, все пак тюркут идва от тюкю, тоест от заострен връх на шлем (няма друга алтернатива), или, накратко, по името на ашиновата група от Ордос, следва вече да обърнем внимание на миграцията им в Алтай
. Но нека това го оставим за по-късно, а сега да продължим с хунският държавотворчески извор...
Хунну, хуни, сюнну, все наименования на общински съюзи, мигриращи в западна посока, без да променят геометричната си конфигурация и административната си уредба. Общините, предимно огуз, преминават в огур в западна траектория на движение. Наименованието тюкю-тюркут-тюрки, замества хуни в един момент, поради факта, че от Баси- чу Сиши, ашиновата формация мигрира в Алтай полага основите на една аристократична група, превърнала се у правляващ елит - Нушибе. Така или иначе, форматът на ощините остава принципно непроменен, но пък създава етноними по броя на общините в дадена геометрична фигура. Тоест, хуни или тюкю, се изграждат не на етнопринцип, а върху административен
. Следователно, ако някой се чуди, хуни ли са българите, тюрки ли са хуните, българите тюрки ли са или не, аз лично го оставям да се чуди, но и да...разсъждава
. Пък и цялата тюкютска митология е върху хунска база.
Какво и кои са българите? Кои са тези "смесени" сабири и алтайци? Какъв е този род Дуло, който управлява и крепи партия Дулу, включително давайки свои представители за боке ханове на гьоктюрките, докато накрая и Кубрат, конструирал нова държавност, след капитулацията на Дулу пред Мин...Да, но Дулу упражнява власт в един момент, не само върху Централна Азия, но и в Западна Азия и Централна Европа. Чисто политически, бих казал - геополитически
. Кои са тези хора, носещи името на рода Дуло? Кои са Атила, Аспарух, Крум...По политически характеристики, те са тюкю, тюрки, или хуни. По етнически характеристики? Лично на мен, отговорът на подобен въпрос, би ми звучал несериозно
Важното, според мен, е че родът Дуло има решително влияние в партията от пет племенни съюза - Дулу, а оттоам и върху цялата хуно-тюркска общинска система, простираща се в един момент от Галия до Байкал.
Какво следва след капитулацията на Дулу и Нушибе пред Мин в средата на 7-ми век? Ами Кубрат Дуло се измъква, както от китайците, така и от арабите, което е интересна случайност. Тюркутските общини капитулират пред китайците, но нашият Кубрат разбива аварите, освобождава кутригурите и формира Велика Булгария. Исторически шанс и късмет. После Атилкасъ идва на Балканите и създава Туна Булгар и т.н.
Сега накратко:
1. Налице са древни и принципно непроменени общински конфигурации, които имат склонността да мигрират на запад в разглежданата епоха.
2. Огузите и огурите са производни на амалгама от скито-сарматски общности и немалко на брой монголоидни племенни групи, като характеристиките съответно ферментират в посока Изток-Запад.
3. Между 1-ви в.пр.н.е. и 1-ви в. от н.е., миграцията на политическия формат сюнну-хунну-хуни е в посока Изток-Запад, изглаждайки огледални общини на старите такива.
4. Конструиране на няколко т.н. "хунски" империи.
5. Конструиране на Европейската хунска империя със столица Баланджар в Кавказ през 399 г.
6. Конструиране на Гьоктюркската империя, като опит за консолидация на тюркоезичните общини.
7. Конструиране на Велика Булгария в Причерноморието.
Всички тези миграции и геометрични общински формати, осъществени от общините - огури и огузи (идва от "ок", което е "стрела" на официален китайски тогава), се осъществява върху една и съща държавотворна база, генерираща една и съща система на управление - митология, религия, символика и езикови характеристики. Вълчицата на Запад, вълкът на Изток - това са само две еднакви форми на митологизация.
Как от тази миграция, бихме могли да извадим и изолираме т.н. "булгари"?
Извадим ли ги, ще пратим в четвъртото измерение ядрото на Европейския хунски съюз. След това и самите хуни, после хунну, сюнну, също и тюркутите, тоест, ще пратим в небитието половината световна история
.
Отлично зная, че определени среди по света, искат именно това. Лично аз не съм съгласен, тепърва да изчезват от третото измерение цели народи
. Но...да продължим...
Нека си представим, как запълваме "фактологично" с "достоверни данни" настъпващия исторически вакуум
. Запълваме го с иранци? Със сармати и скити? Но как? Ивън чистата фантазия, можем да пробваме със сармати, например. Но каква е мотодологията, да превърнем хуните в оригинални сармати? Аз не виждам такава
. След хилядолетна културна амалгама и осмоза с монголоидни племенни общини, това е практически невъзможно, дори налудничаво. При това, тази хилядолетна осмоза, макар и запазила "европеидността" на запад, е тотално променила културните ориентири и самосъзнанието на общините. Пък и те, огурите, вече от векове са попили религиозни мотивации, а по-късно митологии и символики. А и чисто етно-ферментацията във вековете, е поставила в невъзможност да се проследи генеалогията им
.
Всъщност, обективната истина се открива, когато към историята се прибави география и палеогеография, геополитика, логиката и някои сакрални форми за обществена мотивация - религия, митология и символика. След това идва ред и на езикът, разбира се
. С генетиката днес много се забавлявам, но всъщност това доста опасна форма на манипулация. Подобна форма е по-опасна от малтусианството, по-страшна от евгениката, дори ми напомня за "менгелизация". Дано "менгелизацията" не се превърне в практика.
От друга страна, в един момент "генетиците", би трябвало да достигнат до гените на първата маймуна. Дано не се окаже македонка!
Винаги съм готов, да продължим с анализите по темата. Успех и добро настроение!