Author Topic: Произход на българите !  (Read 728427 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline rcn

• Senior member
Re: Прабългарите-тюрки или иранци
« Reply #15 on: October 11, 2009, 22:42 »
Няма смисъл да се спами хубавата тема със заяждания.
Иранската теза е от 1824  година още. Бешевлиев има два труда на тази тема 60те години на 20 век, но не отрича голямото турско влияние, Петър Добрев не се приема сериозно, но просто тотално отрича турското влияние и останалите не го приемат на сериозно. Като гледам апологетите му във форумите какви безумни "открития" правят (чувашите били слугинско племе на древните българи, защото името идвало от "чувам (паса) говеда") и на мен ми изглежда като поредния туркофоб, но без да съм го чел не мога да го коментирам

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #16 on: October 12, 2009, 11:08 »
Всяка теория има своите застъпнци в средите на учените и ще е хубаво да се разгледат всички.
Що се касае до Добрев то той има безспорен принос към съвременният поглед на древната българска история -особено интересни са неговите изследвания в областа на стопанската история и култура на древните българи който са в полза на иранската теория.
Разбира се и Бешевлиев е писал за това но съвремието дава повече възможности за изследване.
Трудовете на покойният Рашев пък, разкриват от гледна точка на археологията етническият състав на протобългарите и взаимното проникване на култури, респективно на етноси, по време на техните присвижвания.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #17 on: October 12, 2009, 11:42 »
Бугарите, във всеки случай,
щом са се насадили на Балканите,
а не някъде към Белчика,
значи са или от малоумен
или от доста заблуден произход.

a moje bi sıdbata da e otredila na bulgarite na otslabyat vizantiycite za da mogat turcite da doydat na tezi zemi i İstanbul sega da e tehen. ;) zatova az se çuvstvam zadıljen da blagodarya na dedite ti celestialwish

Offline rcn

• Senior member
« Reply #18 on: October 12, 2009, 12:01 »
А корените на уважаваните от мен Бешевлиев и Добрев, които развиват иранската теза и за които ви споменах по горе са според мен тука:

Hey Slavs

Offline osoitza

• Avarage member
« Reply #19 on: October 12, 2009, 15:17 »
a moje bi sıdbata da e otredila na bulgarite na otslabyat vizantiycite za da mogat turcite da doydat na tezi zemi i İstanbul sega da e tehen. ;) zatova az se çuvstvam zadıljen da blagodarya na dedite ti celestialwish

Византийската империя беше смачкана от много фактори но това което я разби из основи бяха не Българите а кръстоносците... Така че ходете при папата да му благодарите :) не при нас.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #20 on: October 12, 2009, 15:29 »
Pri prevzemaneto na İstanbul hristiyanskite başibozuci ( bulgare, sırbi,hırvati, makedonci,vlasi, gırci, rumınci i pr.) bili poveçe ot Osmanskata orda. Bili sa v pırviya obrıç na obgrajdenieto. Fatih Zavoevatelya im obeştal 3 dena plyaçka. Az blagodarya na vnucite na tezi başibozuci za pryakata i kostvennata im podkrepa.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #21 on: October 12, 2009, 16:34 »
cel.wish,predi da me bodeş s igla pırvo si nabiy nyakade piron i mi otgovori kakvo tırseha dedite ti na pırva frontova liniya pred stenite na Konstantinopol. Obyasni i za Kaloyan kak izkla romeite vıv Filipopolis. Obyasni i zaşto se zapçna Balkanskata voyna i tak dalye.
A ''Mehmedço'' may çe si beşe pokanen ot çerkvata koyato ne iskaşe da vliza pod vliyanieto na papata.
İzvestno ni e za tyahnoto moto '' Vmesto papata, predpoçitame çalmata'' ::) ;D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #22 on: October 12, 2009, 17:16 »
Estestvenno çe slavata ot prevzemaneto na Konstantinopol e na Fatih Mehmet. İ az byah eniçar v bulgarskata armiya sıs smeneno ime podbrali me sıs sopata. No za razlika ot Osmanskite eniçari nikoy ne mi dade rabota, slujba ili zaplata sled tova dokato eniçarite poluçavaha dojivotna zaplata poradi koeto nyakoi musulmani se pişeha za hristiyani za da si dadat deteto na tozi korpus koyto direktno slujeşe na pırviya po rang eniçar- Fatih Sultan Mehmet 2.
Vıprosıt mi ne beşe za eniçarite a za dobrovolcite bulgari doşli da se biyat pri prevzemaneto na grada poradi obyavenata 3 dnevna plyaçka ;)

Shumarov

• Guest
« Reply #23 on: October 12, 2009, 17:52 »
Уважаеми съфорумници!
Мисля, че се отклонявате от темата.Не знам какво общо има падането на Константинопол с прабългарите!
Моля придържайте се към темата!

Offline rcn

• Senior member
« Reply #24 on: October 12, 2009, 19:58 »
Трудовете на покойният Рашев пък, разкриват от гледна точка на археологията етническият състав на протобългарите и взаимното проникване на култури, респективно на етноси, по време на техните присвижвания.

И самия Рашев пише:

Отдавна е установено, че през ранното средновековие народностната принадлежност е била твърде динамична категория поради масовите миграции и етнически смешения.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
« Reply #25 on: October 12, 2009, 20:44 »
az priemam tyurkskata teza.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #26 on: October 12, 2009, 20:49 »
az priemam tyurkskata teza.

и аз, но просто исках да покажа че има други теории и нищо "не е скрито" както пише по други сайтове.
И разбира се - огромната славянска вълна, стигнала до пелопонес.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #27 on: October 12, 2009, 21:00 »
Туй приемането на някаква теза е като приемането на някаква религия. ;D

Shumarov

• Guest
« Reply #28 on: October 12, 2009, 21:42 »

;D И това отчасти обяснява интереса, който проявяваш! ;D

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
« Reply #29 on: October 12, 2009, 22:22 »

da tochno kati balgarski istoritsi nali? vhcera byaha veliki slavyantsi pod krilata russia. a sega stanaha pilentse na evropa i hoooop stanaha persi ;D utre kakvo shte stanat i te ne znayat ;D