Türkçe > Duyurular
Akrabalarımı arıyorum
ibrahim çalışkan:
alo ben siteye yeni giren bir pomakım turkiyede yaşıyorum kimse var mı
ibrahim çalışkan:
alo
ibrahim çalışkan:
lataviska diye bir bölge biliyormusunuz bizimkiler ordan gelmiş
bogutevolu:
Lataviska diye bir yer işitmedim. Bu büyük ihtimalle Lakavitsa yada lakavisa denilen yerdir. Ama Bulgaristanda bir kaç yerde, Makedonyada ve Batı Trakyada Lakavitsa diye anılan köyler mevcuttur.
Ancak büyük ihtimalle bu bizim bildiğimiz Plovdiv-Filibe oblastı, Laki Opştinasına bağlı olan Lakavitsa köyüdür. Nikolai Haytov'un yazılarında Lakavitsa ile ilgili bir bölüm bulunmaktadır. Buna göre köy 1902 yılında tamamına yakın kısmı Türkiyeye göç etmiştir. Lakavitsa'dan göç edenler bugün için İzmir Kemalpaşa ilçesi Beşpınar köyünde halen mevcuttur. Diğer yandan Çanakkale Biga ilçesi Arabaalan köyü de Lakavitsadan göç etmişlerdir.
Nikolai Haytov'un yazdıklarına göre Lakavitsalılar 17 yüzyılın ikinci yarısında yani 1650 yılından sonraki bir zamanda Smolyan- Paşmaklı vadisindeki başka bir yerden buraya gelmiş ve o zaman müslüman olmuşlardır.
Bu tarih daha başka araştırmalar neticesi 1666 yılı olduğu anlaşılıyor.
Lakavitsalıların 1876 yılındaki Bulgar ayaklanmalarının bastırılmasında ciddi rolleri olmuştur. Köydeki Ahmet Gungale ismindeki bir ağanın civardaki üç köye hükmeden ve önemli sayıda silahlı güce sahip olan bir adam olduğu hem yazılı kaynaklarda anlatılır. Hem de bizzat yakınlarımız tarafından anlatılmaktadır. Osmanlı kuvvetleri içinde korucu niteliğindeki görevleri nedeniyle Lakavisalılar için siyasi ve askeri durumların olumsuz koşulları altında Lakavisalılar 1902 yılında köyü boşaltarak göç etmişlerdir.
Köyün göçten önce 1170 nüfusa, 4 camiye sahip büyük bir köy olduğu anlaşılmaktadır.
Not: Anne tarafından Lakavitsalıyım.
ibrahim çalışkan:
bana mesaj atan arkadaşıma çok teşekkür ederim.hakikaten yazdığınız gibi.ben çaanakkale biga arabaalan köyündenim.matematik öğretmeniyim istanbulda.bana msj atan bogutevolu arkadaş kim nerde oturuyor merak ettim.babam anlatmıştı.dedemin babası arabaalana geliyor.sadık ağa isminde kendisi.biraz daha araştırıp yazarım tekrar.ama bena msj yazdığınız için teşekkurler.heyecanlandım.bu arada akraba sayılırız.aynı köydenmişiz.saygılarımla
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version