Türkçe > Duyurular
Akrabalarımı arıyorum
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Sultan İkinci Mahmud tahta geçtiği zaman Osmanlılar Ruslarla savaş halindeydi. İngiltere ile 1809'da yapılan antlaşma sonucu Ruslarla savaşa devam kararı alındı. Rusların Fransa ile olan sorunları, Osmanlı Devleti ordularının yıllarca süren savaştan yorgun düşmesi yüzünden iki devlet de barış imzalamaya mecbur kaldılar.
Bu barış antlaşmasından sonra Rusiya ve İngiltere arası düzelir . 1820 yılarda bu devletler kuzeyi Yunanistan, Bosna ve Sırbistan’da bulunan müslüman nüfusu azaltması için onlara baskı uygulanmakta.Büyük mubadelede bunun sonucudur. Sonuç olarak oradan Osmanlı topraklara doğru bir göç oluşmakta, bir kısım doğru Asiyadaki topraklara yerleşmiş diğeri ise Balkanlar yüzerinde İstanbula doğru.
Bu uzun yollarda tabi ki bir yerlere konaklamışlardır, bazılar da hedefe ulaşmadan orada kalmışlar. Bu yöredeki sülale soyadları bunu kanıtlamakta. Örnek: Boşnak, Arnavut , … ve geldikleri memleketler anımsamakta.
Buna göre lakapları babiçini yada babaçi Akif Aliev bahsetti gibi Bulgaristanda bulunan Yakoruda kasabasındaki çevre köyleri Babek(Babeç)’e ulaşmış. Fakat ‘’1-rankufsi yada ramkufsi 2-grazdufsi’’ Kosova yada Yannya bölgesinde bulunmakta tahmin ediyorum.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Grashevo(Graşevo) Babyak'e yakın http://tr.tixik.com/grashevo-2119476.htm
http://www.guide-bulgaria.com/SC/Pazardjik/Velingrad/Grashevo
Rakitovo neden olmasın haritayı biraz küçült ve doğuya bakın . İki koy yan yana. Babyak ise biraz batıda kalıyör.
akif aliev:
Sayin "kor_nisa" Bulgaristani guzel taniyorsunuz ve bence "merkur" arkadasimizin koku tam Babek bolgesinden geliyor.Ama koyde onun atalarindan baska pomaklarda varmis ve onlari "BABECENI" gibi bilirmisler.Bu lakab oradan geliyor.O bolgede "rankufsi'ye yakin "drenkufsi" var.Aceba oyle olamazmi? Bizim "Babek'"ten Trakiya'da cok insan kalmis.
bogutevolu:
Rankufski yada Ramkufski: Ramkovski yani Ramadanoğulları olabilir. Ramko yani Ramadan'ın pomakçalaşmış söylenişi. Diğer yandan eğer Renkufski eğer Drayanovo köylüsü demek ise Bulgaristanda bir kaç yerde Dryanovo yerleşimi var. En meşhuru Karlovo şehrine yakın Dryanovo burası Pomak yerleşimi değildir.Orta Bulgaristanda Balkan dağlarındadır. Halbuki eğer Pomaklardan söz ediyorsak büyük ihtimalle Rodoplardan bahsediyoruz demektir. Rodoplarda benim bildiğim iki yerde Dryavovo var. Birisi benim kimi akrabalarımın geldiği Orta Rodoplardaki Laki yakınındaki Dryanovo-Drenovo yada Pomakça şive ile Drenvu.. Ben arkadaşımın bahsettiği Drenkufski sülalesinin gelmiş olabileceğini tahmin ettiğim en yakın ihtimalin Nevrokop - Gotse Delçev karşısında bulunan Dolno Dryanovo olabileceğini düşünüyorum.
merkur:
arkadaslar sizler sayesinde inş olumlu bir sonuca ulasıcam hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim zsdrave :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version