Author Topic: Време разделно и факти !  (Read 83150 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Ynt: Време разделно и факти !
« Reply #135 on: March 01, 2010, 15:17 »
Че ние сме си вече в империя. Казва се Европейска общност.
И император си имаме - Херман Ван Ромпой. Верно че е калпав, ама и в миналото не всички императори са ставали за нещо. И комисар си имаме ...

А навремето, при Стамболов, действително е имало идея за дуалиднична моналхия БГ-ТР, ама нищо не е станало.
Не знам защо, ама не е лошо да се проучи.

Сега вече ... "късно е либе за китка", както се пее в една песня.

Турция или влиза в Европа, като изпълни всичко каквото искат от империята, или ще се гледаме през границата и ще си ходим на гости с визи.
Щото и двойното гражданство ще е до време.
И аз това казвам  ,важно е да сме в империя ,без значение каква. ЕМПАААААААААйййъъъъъъъъррррррр.Добре звучи.  Не заради друго ,щото в империите ,няма разделни времена.

sirrio

• Guest
« Reply #136 on: March 01, 2010, 16:13 »
А вижте само преди 4 месеца какво казва Кунгюн за Юзеирови. Явно много бързо си е променил мнението.

Мендерес Кунгюн: Юзер Юзеиров сънувал България на три части!

“Не съм сепаратист, обичам България, против ДПС съм, защото е създадено от службите и измами хиляди хора!”, каза пред “ШОУ” Кунгюн. Той пожела да разгласи чрез вестника на народа: “Получих смъртна заплаха на скайпа. Защото вместо да стана съучастник и да бъда употребен в този сценарий за ескалиране на изкуствено напрежение с Мюсюлманския съюз, станах негов разобличител и дори спомагам той да не бъде реализиран в пълния му размер”.
Мендерес Кунгюн е лидер на нерегистрираното Национално турско обединение /НТО/. Той е текстилен инженер, в момента следва политически мениджмънт в Центъра по квалификация на Великотърновския университет. Управител на Българо-германско инженерингово дружество “Меркутекс”, което съществува от 1992 г. Роден е през 1952 година, женен, има син и дъщеря, които са студенти.

- Вие бяхте ли поканен на учредяването на Мюсюлман демократичния съюз в село Славяново, господин Кунгюн?

- Една седмица преди този акт бях предупреден, че тази провокация цели и дискредитирането на името на Мендерес Кунгюн. Ако аз не бях отишъл там, щеше да се каже пред медиите, че зад този съюз стоим аз и моите сподвижници! Затова отидох на място. Когато започна пресконференцията, Юзеир поиска да ме прегърне публично, за да припознае публиката в мен основния организатор на събитието. Юзеиров каза: “Искам да поканя нашия скъп гост да заеме мястото си отпред при нас!” Но аз реагирах светкавично: “Благодаря ви, но аз съм само неканен гост, за да се запозная с вашите идеи!”

- Защо искаха да свържат вашето име с тази партия?

- Преди една година аз оповестих в Разград, че започвам демократична инициатива за сваляне на ДПС от власт. Започна един градивен процес на дискусии, но впоследствие тази моя кампания беше овладяна от ДПС и ДС чрез техни представители в българската емиграция в Европа и върху моята инициатива за Нова демократична партия в България ДПС наметна религиозното расо на исляма. И сме свидетели на учредяването на Мюсюлман демократичен съюз.

Еничарският корпус на Доган пусна в битката срещу България башибозушка орда.

Лидерите на ислямистката партия не са се пръкнали от нищото. Този сценарий е бил изготвен поне година по-рано, когато се разбра, че ДПС ще остане извън властта, както се и случи.

Замисълът е ДПС да се огледа в криво огледало и в това криво огледало обществото, виждайки изкривения образ на ДПС, да се уплаши. И това стана. Цели се правителството да разбере, че без Доган няма да може да се справи с междуетническите отношения в страната, да знае, че трябва да внимава с ДПС – да не го преследва, да не търси отговорност за дерибейството му през последните 8 години, защото: “Вижте всички какво става без ДПС във властта!”

- Как протече самото учредяване?

- Учредителите се бяха събрали на площада в с. Славяново на концерт на Софи Маринова. Имаше засилена полицейска охрана. Болшинството от присъстващите бяха представители на циганско население. Доста от тях, лично се убедих, не владееха турски език, защото не можах да контактувам с тях на този език. Истината е, че “Евророма” организира голяма част от присъстващите на учредяването. То и етническата принадлежност на

Доган и Юзеирови е една и съща – миллет. Турчеещи се цигани.

Пред клуба бяха около 250 човека.
От трибуната обаче се говореше на турски и на български език. Нямаше демократичен избор на ръководство, имаше една урболешка офанзива от трибуната: “Приемате ли устава – приемаме го, в ръководството ще влезе сестра ми, леля ми, брат ми ще е председател – съгласни ли сте?”
След учредяването продължи концертът на Софи Маринова. А Юзеир Юзеиров, Али Юзеиров и Адем Мустафа дадоха пресконференция в клуба на ДПС по един начин, несъвместим със светските порядки. Те бяха седнали отпред по турски около софра, пиеха турско кафе. Зад тях на стената беше окачен ятаган, звучаха османски военни маршове.

Демонстрираха се османски порядки, които са отречени и в Турция от светската държава. А в клуба бяхме журналистите и аз! И аз им наруших сценария! Затова са сега смъртните заплахи срещу мен! Платформата, уставът, целите, идеалите, идеологията и философията бяха предадени по ексцентричен начин единствено пред журналистите. Това ясно показа, че партията се създава единствено за журналистите. Навън пред множеството нищо не беше казано. На пресконференцията беше зададен въпрос: “Вашето отношение към ДПС?” Те не бяха подготвени и Али Юзеиров каза: “Ние срещу нашата партия няма да говорим тук!” А отпред на софрата пред носа на журналистите, беше поставена някаква поздравителна телеграма от Ахмед Доган за Байряма до Клуба за приятелство и братство на Юзеир и Али Юзеирови. Юзеир каза още: “Ние сме много добри приятели с Ахмед Доган!”

- Юзеир, брат му Али и Адем Мустафа направиха ли някакви скандални изказвания?

- Ами, питат Юзеиров, например: “Господине, какъв е химнът на вашата партия?” А той: “Не мога на български да ви го преведа. Това е

маршът, с който нашите деди са превземали тези земи, с него са дошли тук!”

Неговите деди, османците! Това е проява на радикален ислям! И как иначе проектът за подстрекателство ще се реализира?!

- Какво представляват тези хора – Юзеирови и Мустафа?

- Председателят на партията Али Юзеиров е от София. Той притежава фирма за климатици “Фреш еър”. Имаше емблеми на фирмата му в клуба в Славяново. Видно беше, че помага финансово на ДПС. Идеологът и двигателят на създаването на тази партия пък Юзеир Юзеиров живее в Брюксел от 20 години. На пресконференцията той каза: “Занимавам се с износ на нередовно според стандартите на Европейския съюз пилешко месо за Африка и Русия.”
По време на предизборната кампания Юзеир Юзеиров разнасял тирове с хуманитарни помощи от името на ДПС чрез една организация – Български червен полумесец, която няма нищо общо със световната организация. Сега тече дело. Регистират я в Търговище Касим Дал, Четин Казак, Юнал Лютфи и Любен Корнезов, който е дългогодишен окръжен прокурор в Търговище по време на комунистическия режим. Изпратил е в лагера в Белене не един и двама български турци без съд и присъда! Ето БСП как обезпечава акциите на ДПС!

- Какво ви кара да твърдите със сигурност, че “новите водачи”, всъщност произлизат от забранената сепаратистка Турска демократическа партия, която Адем Кенан създаде през 1992 г.?

- Част от учредителите, които аз разпознах там, са сподвижници на Турска демократическа партия /ТДП/ на Адем Кенан, който тогава нарече българите “нация от изроди”. Тогава той казваше: “Ние, чистокръвните турци, потомци на един държавнотворен народ, останали да живеят по исторически обстоятелства в държавата на българското племе и т. н... “ Неговата дясна ръка при учредяването на ТДП през 1992 г. е Адем Мустафа, също емигрирал в Брюксел. Сега той се явява отново след почти 20 години като двигател и идеолог на новата партия.

ДПС създаде тогава ТДП, за да клекне правителството на Филип Димитров на Ахмед ага, сега създава Мюсюлман демократичен съюз и се мъчи да покаже на Бойко Борисов, че без ДПС трудно се управлява. Матрицата е една и съща – само че сега е на религиозна основа! Като ме видя в Славяново, Адем Мустафа се сконфузи. Те не желаеха аз да бъда там, не очакваха, защото знаеха, че ще разкрия картите им!

- Къде е сега Адем Кенан?

- И самият

Адем Кенан е в Брюксел от 20 години. Те живеят в един квартал с Юзеир Юзеиров там.

Тези лица са емигрирали в европейската столица да въртят бизнес с удостоверение от Адем Кенан, че в България са членове на забранена турска партия и са кандидатствали едва ли не за политическо убежище...

- Вие твърдите, че месеци преди това тези хора са публикували в сайта Сербест форум подстрекателски изявления, за да подгряват общественото мнение за създаването на ислямистка партия?

- В Сербест форум, сайт администриран в САЩ, Юзеир Юзеиров описва своя сън, който го подтиква да прави тази партия. След като подкрепя и е донор на ДПС, само за 60 дни решава да прави нова партия! Сънувал България на три части, сънувал я като федерация по белгийския модел.

До тези сепартистки идеи медиите така и не стигнаха...

Първо във форума започват подстрекателски изявления от Адем Мустафа под името Адем. По-късно там се появява и Юзеир. Юзеир Юзеиров лансира пред форумците лозунг, който гласи: “Както от свинската кожа постеля не става, така и гяуринът приятел не става!”

Едно интервю на Валерия Калчева

sirrio

• Guest
« Reply #137 on: March 09, 2010, 14:47 »
Нещо липсват коментари за Юзеирови. Няма дори един. Защо така? ;)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #138 on: March 09, 2010, 14:50 »
Май, щото не става въпрос за Помаците, на чийто територия се намираме в момента!  ;D

sirrio

• Guest
« Reply #139 on: March 09, 2010, 14:51 »
Май, щото не става въпрос за Помаците, на чийто територия се намираме в момента!  ;D

Това не значи, че помаците нямат мнение за тях, нали?

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #140 on: March 09, 2010, 22:05 »
  Какви Юзеирови,какви пет лева?!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #141 on: March 09, 2010, 22:18 »
Това не значи, че помаците нямат мнение за тях, нали?
Ами, че то Помаците имат мнение за всякакви, и местни и световни въпроси, ама като гледаме, май , че на повечето Помаци им писна от постоянните заяждания и натяквания на "патриотарите" и големите "нацисти" и то по въпроси касаещи и засягащи тяхното на самите Помаци - лично и колективно достойнство и право на самопределение като такива!  :o  :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #142 on: March 09, 2010, 22:50 »
Стига с тия двамата!

Offline tediniq

• Member
  • **
Re: Време разделно и факти !
« Reply #143 on: May 29, 2010, 12:11 »

Да се чуди човек как се е опазил българският корен при такива зверства от страна на Османските поробители! Трябва да са се размножавали, като колорадски бръмбари за да успеят да насмогнат на такова масово потурчване!Аз мисля,че не е било насилствено приемането на исляма!Или поне не толкова масово!Насилието не е било измислено от Османската империя, то си е съществувало!А няма логика да е била толкова мощна империята, за да може да да нахлуе в земите и да не успее да ислямизира всички, ако е имало такава политика за ислямизация! Не ме убеждава и причината, че немюсюлманите са плащали по-високи данъци от мюсюлманита и затова били оставени със християнската си вяра!Това са 500 години, не е една седмица да успеят да се скрият, докато отмине бурята!С риск да се повторя, ще дам пример с Испания:
Тука Арабите са били в продължение на 700 години! Нахлули са и се настанили трайно! Испанците са взели много неща от арабската култура! Пазят се много паметници от тази епоха! Няма нито един насилствено ислямизиран испанец-останали са си католици! Съмнява ме много автентичността на тези така наречени "документи".Но вече нямам никакво съмнение за интересите на dazco !

Господин Шумаров,
Разбирам ,че живеете в Испания,аз също.И смея да твърдя,че познавам добре испанската история....ПЪРВО!!!! Испания НЕ Е БИЛА под Арабско робство ,а под Мавърско...Прав сте ,че е близо 700 години!!!Но моля,да не сравнявате по никакъв начин Османското с Мавърското робство....По това време мавърските са били едни от най-oбразованите и прогресивни култури.Изключителен просперитет в наука,строителство и т.н. И до ден днешен колкото и да им е неприятно ,испанците признават ,че именно това робство им е дало много напредък и просперитет.Има огромна  разлика една държава да е в иинвазия от просперираща култура,а друга де е инвазирана от  диваци едва ли не .... Просто няма място за сравнение между робството на Испания и България...Мога да говоря с часове по темата,но мисля,че това е най-същественото.Благодаря

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #144 on: August 28, 2010, 20:41 »
Една статийка от интернетмегданья !?!

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

В центъра на София, до Петте кюшета, има една уникална градинка. Уникална е с две неща, които ги няма другаде в София, а може би и в цяла България.
Първото е, че в тази градинка има паметник на фентъзи герой. На български фентъзи герой. Ако още не сте се сетили - на Ян Бибиян и дяволчето Фют.

Не знам какво учат днес децата, но знам какво четат - не само децата, но и възрастните. Затова искам само да напомня и на едните, и на другите, че нароченият за „селски" български писател Елин Пелин създава едно от най-красивите си и увлекателни произведения - фентъзи дилогията за Ян Бибиян - през 30-те години на миналия век, няколко години преди Толкин дори да е започнал да пише „Властелинът на пръстените".

Статуята е подходящо място, на което могат да се заведат децата от детската градина например, да им се разкаже за книгата, героя или автора, да се организират драматизации, детски веселия и игри. Такива обаче няма - никой не се сеща или не му пука за това.

Днес обаче научих, че инициативен комитет предлага да се вдигне паметник на героите от... „Време разделно" по случай 80-годишнината на Антон Дончев. И останах с отворена уста - в шок.

Какво ли би могъл да представлява такъв паметник?

Вероятно турчин с фес, режещ с ятагана си гърлото на българин, навел глава и стиснал молитвено кръст? Или дори нещо още по-зловещо - фантазията няма граници...

И за какво би могъл да ни служи такъв паметник? За отбелязване на уважението ни към писателя Антон Дончев - или по-скоро за националистически и антитурски сборища?

Ако някой болен мозък наистина направи такова нещо, тогава вече ще говорим не само за бесен национализъм, шовинизъм и език на омразата, но и за паметник на омразата... защото подобна уродлива идея би могла да се превърне само в това.

Не ме разбирайте криво - аз не съм от кресльовците псевдодемократи и псевдокритици, на които пяна им излезе на устата да обясняват колко поръчково и комунистическо било това произведение „Време разделно".

Факт е, че е поръчково. Факт е, че е идеологическо. Факт е, че според историята днес описаното в романа не се е случило и не би могло да се случи - поне не там и тогава, където твърди романът. Факт е, че тоталитарният режим използва писателя, романа и филма по него за да промива мозъците на населението и да оправдае едно от най-гнусните си престъпления - „възродителния процес".

Факт е обаче и че това е един страхотен роман. Факт е, че филмът по него е потресаващ и - в най-лошия случай - е сред топ-3 или поне топ-5 на най-добрите български филми за всички времена. В него са вградили най-доброто от себе си гениални български творци и актьори, а ролята на Караибрахим е сред върховете в кариерата на Йосиф Сърчаджиев, когото никой не би могъл да упрекне в любов към комунизма, БКП/БСП или във великобългарски шовинизъм и национализъм.

„Време разделно" е просто роман/филм

И трябва да се възприема точно така - просто като роман/филм.  Всеки, който го възприема като чиста истина или исторически факт, вероятно страда от някакъв вид комплекси или болна фантазия.

Това, че действието не е исторически достоверно, не означава, че трябва да отречем произведението или че то няма право на съществуване.

„Карибски пирати" - примерно - също не е исторически достоверен филм, но някой да е протестирал за това? А помните ли „Ало, ало" - британският ТВ сериал за Втората световна война, който е не само исторически недостоверен, а направо политически некоректен и е грозна сатира с германци, французи и със самите британци, но пожъна огромен успех из цяла Европа?

Разбира се, не можем да отделим напълно едно произведение на изкуството от контекста на епохата, в която то е създадено. Но изкуството има това свойство, че когато е истинско, надживява политиката. И дори автора си. „Време разделно" е такова произведение. „На всеки километър" също, ако щете. „Тютюн", „Под игото", Богомил Райнов... Списъкът е дълъг.

От друга страна, такива спорни като внушение произведения трябва да бъдат придружавани от адекватен коментар, за да може читателят или зрителят да разберат достатъчно ясно художествения продукт и идеите му. А дали този продукт си струва - моля, оставете на публиката, а не на историците и политиците да решават.

Тезата за „правилното" и „неправилното" изкуство си отиде заедно с идеите на комунизма и фашизма. Но апологетите й - уви! - са още тук.

„Време разделно" е добър лакмус за това кой още живее в миналото, обременен с изпразнени от съдържание идеологеми, и кой осъзнава коя година е вече и къде сме днес.

Пълно е с дървени глави между нас

- от политици на най-високо ниво до комшията на етажа срещу вас. По делата им ще ги познаете - и по думите в случая. Много от нас вече се научихме тихичко и без да спорим да ги отбягваме.

Но когато въпросните дървени глави изпълзят и почнат да пълнят публичното пространство с омразата си, аз поне не мога да подмина това. Затова харесвам „Време разделно", но съм против паметник на героите му.

Обществото очевидно има нужда от този роман/филм - какъвто ще да е, но той е инстинктивната реакция на народопсихологията ни на онези 500 години. Ще минат вероятно още стотици години, докато напълно преживеем онова, което се е случило с нацията ни през това половин хилядолетие под чуждо иго/робство/присъствие. „Време разделно" е едно драстично, брутално и с много странични ефекти лекарство за тази болка. Но лекарство - в подходяща опаковка.

Паметник на героите му не би бил нито лекарство за нещо, нито почит към Антон Дончев, а чиста отрова. Средище на омраза. Просто си представям как Волен Сидеров държи реч под някаква такава скулптурна композиция и това ми е достатъчно да определя отношението си към идеята за паметник...

А що се отнася за Антон Дончев, той със сигурност добре си спомня Пушкин: „Я памятник воздвиг себе нерукотворний...". Един творец приживе едва ли има нужда от друг вид почит.

Накрая да се върнем пак в градинката от началото на този коментар - нали ви казах, че има ДВЕ неща, с които е уникална. Второто е

скромна паметна плоча - на немски фашистки офицер

В центъра на София. Тя е в памет на германски пилот, загинал през 1944 г., отбранявайки София и жителите й от атаките и бомбардировките на англо-американските „летящи крепости".

Минавайки оттам, често се питам - как ли трябва да се отнасяме ние днес към този човек? Той е бил фашистки офицер и, в общи линии, окупатор. Сражавал се е за интересите на германския Райх, а не от любов към България. Но е спасил сигурно немалко животи на българи -с цената на своя собствен: най-голямата жертва, която е можел да даде.

Кой е той днес за нас - фашист и някогашен враг или защитник и някогашен съюзник?

Много ми се иска някой от така словоохотливите ни новоизпечени националистически политици, които пръскат слюки по псевдонационалистически и антитурски теми, но същевременно претендират, че са „европейци", да прокоментира тази паметна плоча  - ама публично, пред всички и в контекста на днешния ден. Просто за да лъсне жалката им посткомунистическа същност.

Иначе аз за себе си лично имам отговор на този въпрос. Имам и отношение. Отговорът е от Дебелянов: „Мъртвият не ни е враг..." Казва го човек, загинал за свободата на България. А отношението ми - аз се гордея с тази скромна паметна плоча на нацистки офицер в центъра на София.

А от паметник на „Време разделно" бих се срамувал. Колкото и да харесвам книгата/филма. 

Ще правят паметник на героите от “Време разделно” !

Героите на Антон Дончев от “Време разделно” да бъдат увековечени в паметник, предлага инициативен комитет за честването на 80-годишнината на писателя. Акад. Дончев ще празнува юбилей на 14 септември. Творци, бизнесмени, политици и журналисти са се заели с организирането на тържествата. Те ще са в градове, на които писателят е почетен гражданин - Бургас, Велико Търново, Перник, Сливен и Смолян. Кулминацията ще е в София навръх рождения му ден.

Патрон на честването е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По повод юбилея президентът Георги Първанов подписа преди месец указ за награждаването на Антон Дончев с орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие, “за особено значими заслуги в областта на културата”.

Освен фонд за набиране на средства за монумента на един от най-обичаните български романи, инициативният комитет ще създаде и уебсайт за писателя, който бе класиран от родната публика на второ място след Иван Вазов в кампанията “Голямото четене” м.г.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва право в Софийския университет, а първият му роман - “Сказание за времето на Самуила”, излиза през 1961 г. Втората си книга - “Време разделно”, Дончев пише едва 33-годишен. Тя се превръща в бестселър и до днес е едно от най-обичаните български произведения. Романът е преведен на 25 езика в тираж над 2 млн. екземпляра.

Акад. Дончев е носител на множество български и чуждестранни награди. През 1999 г. получава наградата за балканска литература “Балканика”, през 2004-та - Голямата награда на Софийския университет.

в-к "Труд", 24.08.2010 г.

http://www.webcafe.bg/id_831114160_Vreme_razdelno

::)  ??? ???  :o  8) 8)  :-X :-X  ;)  :)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #145 on: August 29, 2010, 12:28 »
   Браво на автора!Страхотна статия!
 И благодарности към EvroPOMAK за качването и тук!   

Offline BULGARKA

• Candidate member
  • *
« Reply #146 on: September 14, 2010, 16:53 »
Изстрито от Модератор!

sirrio

• Guest
« Reply #147 on: September 15, 2010, 09:29 »
Пише се "изтрито", а не "изСтрито".

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #148 on: September 15, 2010, 10:36 »
Dobre 4e ima bylgari tuk da ni praviqt zabelejki kak se pi6e pravopisno

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #149 on: September 15, 2010, 10:44 »
Dobre 4e ima bylgari tuk da ni praviqt zabelejki kak se pi6e pravopisno

:) Taka si e, da im blagodarim za koeto...