Author Topic: Време разделно и факти !  (Read 83084 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Ynt: Време разделно и факти !
« Reply #15 on: December 20, 2009, 23:30 »
Седнал османофил да ми говори за циничност...тя цяла ви империя беше цинична, а сега поробените народи били цинични...айде бе ! Ако не беше тази империя - СУ нямаше да е едновековен университет, а поне няколковековен...от най-научната нация на континента за онези времена ни превърнахте в да не казвам какво...

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #16 on: December 20, 2009, 23:33 »
Циничното на моите писания  не  може да се сравни със казаното на Захари Стоянов че, няколкото села  в Петричко,запалени от тях със цел да подбудят българското население да се вдигне на въстание:"те даже не подозираха че, ние им запалихме къщите".Те мислеха че, те са запалени от черкези,турци и башибозуци.
Циничното че това не се пише в вашата "прославена пропагандана история"

Shumarov

• Guest
« Reply #17 on: December 20, 2009, 23:33 »
Арабите и османлиите си приличат колкото кон с магаре. Какво е било, какви ценности, какви 5 лева незнам, но за българите периода, в който България е била част от Османската империя е период на упадък.

Арабите са в основата на цивилизацията. Основното ми мото е, че цинизма поражда цинизъм и се радвам, че тази империя се е разпаднала. Да не почваме с прехвалената превтасала империя, защото сайта не е турски.

Сравнението беше в контекста на общата религия, която изповядват арабите и османците,абц! А Ислямът не допуска насилствено налагане на религията!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #18 on: December 20, 2009, 23:38 »
Тая сме я дъвкали. Аз се радвам, че империята е умряла и отишла в историята. Там и е мястото. Защото като чете човек си мисли, че всичко е било поезия и проза, тук таме некоя картина. Но не е било така, а отричането на купове документи е опит за откъсване на опашката. Темата е дъвкана мтого пъти. Ще те помоля да си спестиш цинизма, особенно в часта дето трябва да сме благодарни за незнам какво си и подобни. За мен каквото е трябвало е казано.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #19 on: December 20, 2009, 23:41 »
Шумаров, християнството е религия на доброто, прошката и човешката любов, но всички знаем за инквизицията, покръстването на цар Борис, алчните гърци, с чиято помощ не малко българи християни са станали мюсюлмани. Така, че теорията е едно, а практиката друго. Исляма не допуска да е насилствен, но се случва. И двамата го знаем. За мен културата на арабите и културата на османците е несравнима. В този ред е различно кой ще те владее.

Isyankar

• Guest
« Reply #20 on: December 20, 2009, 23:44 »
Не просто не сме благодарни, хоро играем на гроба на тази империя. Всяка година по-рано отмъкната от нея е подарък за българския народ. Останалите бивши народи от нея - акои искат помен да и правят, ако искат да си я прославят във всички учебници. Всеки си отговаря за неговата ценностна система. От България на Симеон Велики, която вкара в джоба си всички научни школи на Европа ни превърнаха в обезверен и озлобен балкански народ след 5 века духовен мрак. Гладни не сме били, щото не сме мързеливи, но бездуховността, липсата на наука, книжнина и европейска култура в тези тъмни османски векове - никога не ще простим.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #21 on: December 20, 2009, 23:49 »
Тая сме я дъвкали. Аз се радвам, че империята е умряла и отишла в историята. Там и е мястото. Защото като чете човек си мисли, че всичко е било поезия и проза, тук таме некоя картина. Но не е било така, а отричането на купове документи е опит за откъсване на опашката. Темата е дъвкана мтого пъти. Ще те помоля да си спестиш цинизма, особенно в часта дето трябва да сме благодарни за незнам какво си и подобни. За мен каквото е трябвало е казано.

Слава богу никой не иска реставрацията на една деспотична империя,която по същност е била деспотична както себеподобните от Русия и Европа и по целия свят.Но все пак деспотизма в Османската Империя е несравнимо малко в сравнение на Европа и Русия.Ако вие говорите в началните стадии на робство и за 350 000 те еничари взети от цялата територия на Османската Империя......то за тези 200 години еничарство на Българския народ не падат дори 5 000 ......а ние говорим за стотици милони роби в Европа и Русия,и новите земи Севрна и Южна Америка,тука въобще не добавям Индия и Австралия.България все още продължава да се ръководи от възрожденски подбуди създадени от Панславизма на Русия,създадени преди 160 години.....ето това е по опасноито.Но ,нищо след 20 години вече ще нещеш, сами ще приемете фактите че, Батак е една чиста и чистейша измислица!Ще го приемете защото такива са фактите....и дори ще вдигнете паметници .....на незнайни воини  ;D

Offline abc

• Forum fan
« Reply #22 on: December 21, 2009, 00:04 »
Тео знаем се. Нищо ново няма да ми кажеш. Никой не обича насилника си. Империята е там, където и е мястото. Ако Испанците говорят с носталгия за арабите, нито сърби, нито гърци, нито българи го правят за ОИ. От добро ли? Надали.

Аз съм до тук. Спора е без смисъл.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #23 on: December 21, 2009, 09:03 »
Vreme razdelno,prochitete tova.       АСПАРУХ ВЕЛКОВ (София)
....
Ето един такъв документ:
„Изложение от Околийския съдия на околията Опар в Албания: Жителите на село Килидан, намиращо се в околията Опар, дойдоха в свещения съд и заявиха следното: „В нашето село всички приехме исляма, като остана само един християнин. Събирачите обаче на данъка „джизие“ (поголовния данък) твърдят, че ние сме вписани в техните регистри и следвало от нас да събират този данък.“ По настояване на населението проверих на място какво е положението и споменатото село и установих следното състояние: действително в селото има само един християнин, а всички останали християни са станали мюсюлмани. .. 15. 03. 1653 г.“ 34

Приели са исляма, но не с огън и меч, а доброволно като дошли в съда и засвидетелствували преминаването в правата вяра.

Дачо, това е доказателство против "Време разделно", а не в негова подкрепа. Освен това примерът е от Албания. И там ли живеят насилствено потурчени българи?

sirrio

• Guest
« Reply #24 on: December 21, 2009, 16:20 »
...през 1342-1350г, когато в "цивилизованата" Европа бушува черната болест(в резултат на това че хората не се се купали и правели нечистоплътни сексуални отношения  между себе си и със животни) в резултат на което Европа загубва 2/3 от населението си.....

Ти както изглежда нямаш ни най-малка представа как се е разпростанявала чумата (бубонната чума, която е най-смъртоносна) - ти я изкара венерическа болест бе. Чумата се е разпространявала  чрез бълхите от плъховете. Единствено конярите не са се разболявали, защото конската миризма отблъсква бълхите и те не ходели при конете - но това тогава хората не са го знаели и не са имали обяснение за този факт.
Понякога човек е по-добре да се въздържи от коментар по непонятна тема, защото рискува да се изложи...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #25 on: December 21, 2009, 17:00 »
dori da e taka tova ne umalovajava polzata na kıpaneto osobenno sreshtu epidemii. V grada v koyto jiveya oshte se polzvat hamami ot 14 vek. ;)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #26 on: December 21, 2009, 18:16 »
Крайно време е да съберете пари и да си направите нови.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #27 on: December 21, 2009, 18:28 »
Крайно време е да съберете пари и да си направите нови.
Напротив, те трябва да си стоят за да напомнят на европейците откъде и кога са ги видели за първи път .
http://www.victorianturkishbath.org/6directory/AtoZEstab/London/NewBroad/pix/MainView_w.htm

Offline muti6

• Adviser
« Reply #28 on: December 21, 2009, 18:35 »
Ne znam Abc dali e bila v period na upadak, da te pitam chuval li si za edna kniga-"Greshki v balgarskata istoria" na Iasen Kavada?Komentar ako moje.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #29 on: December 21, 2009, 19:12 »
Метка, като музеен експонат да, но Субиги казва, че още ги ползват. Все пак светът върви напред, а всяка сграда, стая или уред си иска вниманието.

Мутиш чувал съм, но ще те излъжа ако ти кажа, че имам ясен спомен. За да съществува на земите на Византииската империя не година или две е ясно, че не е било случайно, но като цяло се приема като период на упадък за нас като българи. Факт е, че като културно наследство като се махнат джамиите комай не се сещам за друго. Нито за наука, нито за изкуство, нито за нищо. Тя и Руската империя е силна, но е трудно да се твърди, че през столетията хората са живяли достоен живот.

Грешки в историята има много и то във всяка. Ще потърся книгата и ще си я припомня, ако не съм я чел и ми е интересна ще я прочета.