Български > Запознанства

Да се представим.!

<< < (2/3) > >>

osoitza:
благодаря на всички

ами какво ме впечатли. Първо може би трябва да кажа че съм израстнал в консервативно(хриситянско евентуално) семейство което спазва традициите и при това в едно малко село сгушено в полите на Стара Планина(Осойца му е името за голяма изненада ;) )
Без допир с други култури и всичко което съм успял  да поема е било от училище телвизията и смейството. До към 22  не съм имал сериозен сблъсък с други култури.
Тогава се запшознах с Беркан, македонски турчин който ме удиви с интелигентността си - знаеше 5-6 езика беше изключително приятелски настроен изкарахеме една седмица на Охридското езеро в приятна комапния а после ми дойде и на гости в София и прекарахме няколко хубави дни. Прдрасъдаците с които бях израязснал се напукаха. Това е първия мюсюманим мой приятел пък и то турчин! С времето осъзнавах ограничеността на моята среда еднотипни българи (християни - атеисти) с които бях общувал като до онзи момент варираха от дървени шопи до инелигентни "Софиянци" ;). От тогава се запалих по това да опознвам култури и общества за които преди това не съм знаел нищо а всъщност са били "до мен.."/македоници,сърби албанци.../
Това лято определни пътища ме закараха в Кърджали.
 В съзнанието ми до преди това изплуваше един консервативен град пълен (вероятно) с още по консервативни турци(тук вече бях лишен от предрасъдака за  "злите" мюсюмани т.е враговте) и не знаех какво да очаквам. Какво баче заварих? Едни прекрасни хора, да повечето ск оито контактувах бяха българи, но далеч не всички, някои бяха турци  а "конесрвативни" беше последното нещо което можеше да ги  опише. Запознах и със Софи - инелигентно момиче което учи в  Щатите  - помакиния/поне на половина ;) / замислих се за тези хора, които до този момент  за минавали някак си  ей така около мен /майка ми е от Хаджидимово/ а аз нищо не знам за тях!!!

Та сега със жадни шепи се опитвам да поема повече от това общество наречено "помаци". Както виждам доста разнородно, но чета ... с удуоволствие бих чел и още смислени неща за вас. Не мисля че има нужда да питам много . Първо  ще се постарая да причета всичко после ще видя какво неми е ясно. Ако пък накрая съумея ще напиша какво съм разрал. Така че от мен не очаквайте много писаници.

Незир, в София съм с удоволствие бих пил едно кафе :)

поздрав,
Стоян

п.с.
трудно не оправям да разбера кои мюсюманиски имена са женски и кои мъжки
ако някой му збъркам пола да не се сърди :)

EVROPOMAK:

--- Quote from: osoitza on October 01, 2009, 01:35 ---.... други култури .... .... предрасъдаците ...... от Хаджидимово ... а аз нищо не знам за тях!!!
--- End quote ---

Здрасти, здрасти, Усойски с Хаджидимовски корен!  :)
В живота, всеки, дори и ние Помаците, докато крачим има какво да опознаваме и себе си и другите!
Гледам, че корена ти е от Хаджидимово, район пълен с много свестни християни, както и с много свестни и съвестни помаци! Ех, може  да има и не чак толкоз, и от двете групи, но това са дребни неща!
Тъй като имаш родов корен от този край, също много впечатления може да се съберат и от тамошните християни и близките твои по-стари родственици, което ще е също много интересно и за теб и за нас, без значение от коменатарите, предубедени или не!  8)
Така, че опознаването и познанието е ключа и към изкуственото създадена мъглявина около и спрямо Помаците!
Но, радвай се и на по-хубави безоблачни времена в тази област, те Помаклъка не са толкоз страшни, както ги описват и то особено в тези райони около Хаджидимово и целият ЧЕЧ и нататък по Родопите!  ;)
На добър час!  ;)

Демир Чобанов:
Аз съм Демир. Приятно ми е. От района на Златоградско съм. На 24 години. :)

bggrazdanin:
Здравей Демире, това лято разбрах, че и в Златограде имало помаци. Видях една бабка в шалвари и е затоворих

Norwich_FC:
zdr. Kazvam se Nikolay na 20 g. i sym student v Plovdivskia universitet. Pomak sam ot Devinsko. Shte se radvma da namerai tuk priateli, a zashto ne i da se stigne do tam, 4e da se vidim najivo.
ne znam dal ie tuk mqstoto da spomena, no az hvashta na WiFi signal i interneta m ie izcqlo zavisim ot komshiite. na BTK se padam. Ot mnogo forumi taka sa me gonili i banvali poneje mi se smenq Ip-to postoqnno - no nali sym beden student gledam pone neta da e bezplaten.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version