благодаря на всички
ами какво ме впечатли. Първо може би трябва да кажа че съм израстнал в консервативно(хриситянско евентуално) семейство което спазва традициите и при това в едно малко село сгушено в полите на Стара Планина(Осойца му е името за голяма изненада
)
Без допир с други култури и всичко което съм успял да поема е било от училище телвизията и смейството. До към 22 не съм имал сериозен сблъсък с други култури.
Тогава се запшознах с Беркан, македонски турчин който ме удиви с интелигентността си - знаеше 5-6 езика беше изключително приятелски настроен изкарахеме една седмица на Охридското езеро в приятна комапния а после ми дойде и на гости в София и прекарахме няколко хубави дни. Прдрасъдаците с които бях израязснал се напукаха. Това е първия мюсюманим мой приятел пък и то турчин! С времето осъзнавах ограничеността на моята среда еднотипни българи (християни - атеисти) с които бях общувал като до онзи момент варираха от дървени шопи до инелигентни "Софиянци"
. От тогава се запалих по това да опознвам култури и общества за които преди това не съм знаел нищо а всъщност са били "до мен.."/македоници,сърби албанци.../
Това лято определни пътища ме закараха в Кърджали.
В съзнанието ми до преди това изплуваше един консервативен град пълен (вероятно) с още по консервативни турци(тук вече бях лишен от предрасъдака за "злите" мюсюмани т.е враговте) и не знаех какво да очаквам. Какво баче заварих? Едни прекрасни хора, да повечето ск оито контактувах бяха българи, но далеч не всички, някои бяха турци а "конесрвативни" беше последното нещо което можеше да ги опише. Запознах и със Софи - инелигентно момиче което учи в Щатите - помакиния/поне на половина
/ замислих се за тези хора, които до този момент за минавали някак си ей така около мен /майка ми е от Хаджидимово/ а аз нищо не знам за тях!!!
Та сега със жадни шепи се опитвам да поема повече от това общество наречено "помаци". Както виждам доста разнородно, но чета ... с удуоволствие бих чел и още смислени неща за вас. Не мисля че има нужда да питам много . Първо ще се постарая да причета всичко после ще видя какво неми е ясно. Ако пък накрая съумея ще напиша какво съм разрал. Така че от мен не очаквайте много писаници.
Незир, в София съм с удоволствие бих пил едно кафе
поздрав,
Стоян
п.с.
трудно не оправям да разбера кои мюсюманиски имена са женски и кои мъжки
ако някой му збъркам пола да не се сърди