Author Topic: Лаф Мохабет- " Govorilnya ot naroda".  (Read 107590 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Re: Лаф Мохабет- " Govorilnya ot naroda".
« Reply #60 on: April 14, 2010, 01:50 »
Бежещим през годините. Родопски сладкодумци
съст. Петко Величков, ред. Владимир Арденски

Будала помак

Бащата беше беден чилек—изметкерин, та и мене отрано напъди по чузди къщи. Даде ме овчерче в Доспат. Сетне аргатьовах тука, у Хаджиасановите. Най-сетне отидах войник. Когато изкарах аскерлика, един турчин в Драмско ме спре да му праша градините. Богат турчин бе, та имеше и други аргате.

Един ден пак отидахме да копаем на полето и едно младо, йеко
  • турче, Кара Али го зовеха, ме пита: — Защо копаеш с една ръка?

— Защо — кликам  — ще ся хабе силата, щом мога и с една ръка.

— Щом — вика — си толкова силен, хайде да се поборим.

Дотогава не бех се борил, та се почудих, ала то завтори:

— Чит (излез) бе, будала помак! — И фърли мотиката.

Като ми рече „будала помак”, мене ми шевна нещо, заигра ми кръвта. „Чекай — реках — да ти каже кой е будала помак!” И се награбихме. Другите турци и те се сбраха да гледат сеир. Ала доде рекот „Ха бакалъм”, йе заорах Кара Али в пръстта.

— Вай! — същисаха се сеирджиете.

Пък то каква била работата? Кара Али бил най-големият пехливанин в каазата и дотогава никой друг не бил го надвивал.

— Хайде пак! — подкокоросаха ни сеирджиете на ново.

Позеленел от гнев, Кара Али пак се нададе нах мене, стисна ме за кръста и а-ха да ме събори. Ала йе се извих, подфатих го между четала, метнах го и той се залепи по гръб на земята.

—Битта (свърши), Кара Али! — изохкаха и другите турци.

Брат му, който също бе там, заплака.

До вечерта цялото село научи, че един помак е завалил Кара Али.

В това село имаше двамина тютюневи търговци — Сюлейманаа и Фаридинаа. Порукаха ме и ми казват:

— Утре нема да ходиш на работа. И ние искаме да видим верно ли е, че можеш да надвиеш Кара Али,

И оставиха по една лира у кафеджията.

— Ага ищете— кликам, — ще покажа и вам. Сутринта още в тъмно тъпаните залумкаха прам-пурурум, прам-пурурум, — дойдоха, подбраха ме и — на поляната. А там цело село се е изсипало — мъжко, женско, всичко.

Кара Али ме гледа насреща с кръвесали очища, да може жив да ме изеде. Гледа ме и ми се заканва с главата. Демек : „Сега ще те оправя!”

Нейса, донесяха и кожените панталоне, намокнахме ги ние, че та ни полеха низ главите по едно шише зейтин. Даде се командата и ние чукнахме ръки. Ами сега като не можем да се фатим? Зейтина не дава.

Хеле по едно Ереме Кара Али ми се хвърли в ногите, не се извартех, не може другаде да ме фати, ами ме закачи за пръста и йе паднах на двете колене. Че та пак се изправих. Въртехме се, правихме, сукахме, че та най-сетне пак клекнах на колено и като го вдигнах на рамо, попадих
  • го ей там...

И толкова вейки би Кара Алиевиет пехливанлък.

Йе спечелих пет лири — две от търговците, дето ги беха оставили у кафеджията, и три ми сбраха другите.

След тока излезе още един пехливанин — турчин — попадих и него, излезе друг — и него, излезе трети — и него. . .

Наскоро един турчин от драмските села, преселен в Стамбол, бе питал нашенци: „Имаше от Доспатлъка един страшен пехливанин, жив ли си е още?”

„Жив си е, жив си е! — рекли му нашенци. — И още много има да живее. . .”

Разказал: Л. КЪНЕВ
Записал: Вл. Арденски

http://www.promacedonia.org/giliev/bg/bg_08.html

Свободен чове

• Guest
« Reply #61 on: April 18, 2010, 17:49 »
Лично се чувствам виновен за земетресенията. За съжаление няма да мога да се откажа от .... причината за земетресенията :))

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #62 on: April 18, 2010, 21:18 »
Май е тегаво напоследък? Може и само мое мнение да е...
Ето почерпка, гарнирайте както фантазията допусне ;)

Като си почнала с кулинарните поздрави, ето ви малко от маямската кухня ;)

Seviche:

Свободен чове

• Guest
« Reply #63 on: April 18, 2010, 22:43 »
Да беше казал и с какви прибори се ядят тия чудеса..:))Кви са тия листа от фикус за окраса? :) ахах
АБе само качамака е истината, няма друго такова ядене

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #64 on: April 18, 2010, 23:58 »
                 ......    Delete from Admin na pomak.eu .....

PETER i drugite,prestanete s provokativnite postingi i da draznite.Tova che temata e za Laf Mohabet..ne vi dava osnovanie da provokirate onezi koito izpovqdvat dadena religiq.Syshtoto se otnasq i za Pepito i Sirrio

sirrio

• Guest
« Reply #65 on: April 19, 2010, 08:37 »
Точат сметките ни с реклама за ”печелене на пари”

Интернет сайтове лъжат потребители, че от гледане на реклами се печелят пари.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6234098

sirrio

• Guest
« Reply #66 on: April 19, 2010, 11:01 »
Колко лесно се създават заблуждения...

http://borisslav.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #67 on: April 19, 2010, 19:36 »
Защо вярващите ще отидат в ада?

Защото всичко,което правят напрактика е сделка и следователно е лицемерно.Примерно когато правят добро,те се надяват за тази добрина да бъдат възнаградени и Бог да ги прати в рая.
Атеистите вярват,че няма Бог,рай и ад,но въпреки това правят добрини и не очакват да бъдат възнаградени за добрините си,следователно ако има Бог,рай и ад,атеистите ще попаднат в рая а вярващите в ада

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=religiq&Number=1950919797&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

;D ;D ;D

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #68 on: April 19, 2010, 19:55 »
    Този път наистина изтърси най -голямата глупост, да не вярваш ,че има Бог ,Рай и Ад а да вярваш ,че ще отидеш в Рая.    И как ще стане това след като за тебе той не съществува?

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #69 on: April 19, 2010, 20:03 »
Юси, чувал ли си за парадокса на Паскал?
Това е нещо подобно.

ПП. По-известно е като "Облогът на Паскал"

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #70 on: April 19, 2010, 20:10 »
  • Вариант А: Вярваш в Бог (християнския ;-) , въпреки че облогът в чистият си вид е приложим за почти всяка религия)
  •    
    • Ако Бог съществува, отиваш в Рая и печалбата ти е безкрайна.
    • Ако Бог не съществува, загубата ти (вложеното в погрешното ти вярване) е крайна и следователно – пренебрежима в сравнение с безкрайността.
  • Вариант Б: Не вярваш в Бог
  •    
    • Ако Бог съществува, отиваш в Ада – загубата ти е безкрайна, печалбата ти е нулева.
    • Ако Бог не съществува, печалбата ти е крайна, и следователно – пренебрежима.
   Следователно, да вярваш в Бог е по-изгодно, от колкото да не вярваш.

http://daggerstab.wordpress.com/2007/01/23/pascals-wager/
 ;D ;D ;D

Offline muti6

• Adviser
« Reply #71 on: April 19, 2010, 22:55 »
Защо вярващите ще отидат в ада?

Защото всичко,което правят напрактика е сделка и следователно е лицемерно.Примерно когато правят добро,те се надяват за тази добрина да бъдат възнаградени и Бог да ги прати в рая.
Атеистите вярват,че няма Бог,рай и ад,но въпреки това правят добрини и не очакват да бъдат възнаградени за добрините си,следователно ако има Бог,рай и ад,атеистите ще попаднат в рая а вярващите в ада

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=religiq&Number=1950919797&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

;D ;D ;D

" Три канала има в гръбначния стълб. Два канала са отворени, през които хората   дишат и от там вървят теченията. Горе, в големия мозък и в симпатичната нервна   система са двата канала. Третия канал е канал на истината, който в съвременните   хора е затворен. Всичкото зло е там. Ако този канал, който е по средата се   отвори, въздухът свободно ще влиза в мозъка, от там ще минават и другите две   течения, ще минават в предната част на челото и в горната част на главата. Най -   важният канал е запушен и човек, макар и велик, в много отношения е безпомощен.Запушеният канал е каналът на истината. Когато се отвори този канал, ние ще   бъдем свободни.
 Блаженството в душата...Свободата да дишаш + служиш на Светлината:thumbsup:  
:feel happy:   Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:
Аз искам да те доведа до една вътрешна връзка с великите, живи закони, чрез   които Бог(Аллах) управлява света. В тия закони човек е абсолютно свободен, той може да   прави каквото иска, но в тях той е отговорен за делата си.
 Хипотетично казано, пречат ти точно многото гънки на   мозъка на ав......... ти ;D

Изтрийте заблужденията и кривите си разбирания от умовете и сърцата си!

sirrio

• Guest

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #73 on: April 22, 2010, 10:57 »
Да отговорим на Юсу от тази заключена тема.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3447.0.html

Абсолютна атеистична проповед, дори и казана от извастна личност , 99%от хората пишещи и четящи този форум са вярващи (независимо в коя религия) така,че тази тема е излишна и ненужна за този сайт.

Посмали малко,Юсу.  ;D
Вижда се добре от тази анкета, въпреки че не е представителна, че не си прав.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1654.msg46463.html#msg46463

А други данни с които да докажеш твърдението си не притежаваш.

И те моля да отключиш темата.
Тезата на С.Лем е любопитна за дискусия и бих желал да чуя гледните точки на някои съфорумци.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #74 on: April 22, 2010, 11:18 »
Какво общо има Лем с помаците? Щом се триеха теми,които не ни касаят, тази също няма за какво да се отключва.