Иди в архивите на ВМРО,може би там пазят документи със строгите си "шериатски"
закони за изучаване на български език в новите български училища построени в периода след 1912 -1924 години.
Именно.
Одговорил съм просто и ясно.Чети преди да повтаряш въпроси, които твой предшественици са ги здавали хиляди пъти.Аз не съм плеър.
опейският.
Демек според Metka преди 1912 година помаците не са говорили български. Ами ВМРО и на гораните ли им строиха училища или те по водопровода учеха?
Не знам дали си плеър или не си, но определено плеърите не могат да отговарят на конкретно зададени въпроси.
Не само езика на определена малка общност се променя и развива, ами се променял езика и на цели наций.Баналния пример е Първата световна война.След войната изчезват няколко империй.На тяхно място се създават десетки държави.Погледни какво се е случило със Османо -турския език.
Metka, ти правиш ли разлика между официален език на държава и език за домашно ползване в една общност? Комай не. Аз ти дадох конкретен пример - диалектът ми не е променян от 13 век досега. Ако има някакви изменения, те са обусловени от навлизане на нови думи, но основният речников фонд и строежът на думи и изречения са непроменени. За да ти го кажа по друг начин - ако накарам дете от първи клас да прочете изречение от 13 век, ще разбере точно какво пише в него. Езикът на една общност не се изменя току-така - рухнали пет империи и хората решили да говорят в къщи на друг език. Нещо повече - има достатъчно доказателства, че основата на Рупските говори не е променяна от време на създаване на т.нар. "старогръцки" митове. Вместо да помагат да си възстановим истинската история на народа, някои теглят чергата в друга посока. Е, няма да стане тая - откакто има интернет, информацията е достъпна за всеки. Четене му е майката, а не преливане от пусто в празно.
За България да не говориме.Отиди и виж в които и да е музей и виж езика на които са писали възрожденците във българските переодични издания, издавани в Истанбул или Румъния и Русия.Да не правим срaванение примерно и със езиковата пропаст между днешния литературен български и езика на които е написана -"История Славяноболгарская", ще ме обвиниш в светотатсво.А пък за старобългарския и днешния български език, имаш много поздрави от @pomak-bg - чети него не мене.Много ми идва.Зорлен ме правиш "велик", не си падам по култа към личноста.
Metka, ти наистина май не правиш разлика между официален език на държава, книжовен език на образованите и език за домашно ползване. Понеже одеве спомена фламандците, ще ти кажа, че в Холандия жителите на отделните области трудно се разбират едни с други, когато всеки си говори на родния диалект, а официалният им език не прилича на нито един от диалектите. Но всики тези диалекти са нидерландски наречия, никой не си и помисля, че били различни езици! Старобългарският е формиран на база на седем наречия, които са били най-разпространени по онова време в Българската империя. И понеже е предназначен за в църквите, трябвало е и да е "по-засукан", по-тайнствен, както се полага на Божи език, затова се появява при него падежната форма, която иначе е много слабо застъпена при най-старите оцелели диалекти, тези от Рупската група.
И босненци,и горанци, и торбеши, и санджаклий,и черногорски мюсюлмани като онези които спасиха българските деца от удавяне в река Лим, и гръцките помаци признати официално за етнос и турските говорим на майчиният си диалект - нашенският.
Кой е тоя "нашенски" език? Как така става, че цялата периферия говори на някакъв еднакъв език, който бил различен от езика на центъра? Аз вече писах неведнъж - диалектът ми е от групата на Рупските говори. Ако някой иска да намери "нашенски" език, който е различен от българския, значи и аз не говоря на български, а на "нашенски". Хайде, да кажем, че мене може да ме убеди, ама онези в Банат не щат и да чуят - те си знаят, че говорят на български и друго не признават. Само да напомня, че Банат не е в българско, а и там ВМРО училища не е правила.