Author Topic: Що е то "помaшки език"  (Read 33702 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Tralala

• Guest
Re: Що е то "помaшки език"
« Reply #60 on: September 19, 2009, 19:21 »
...Чети преди да повтаряш въпроси, които твой предшественици са ги здавали хиляди пъти.Аз не съм плеър.

Нима?

Т.е."помашкия" език е "непризнатия" език.

И това ако е аргумент....

АЕЦ Белене

• Guest
« Reply #61 on: September 19, 2009, 19:59 »
SPAMКазах, че езика си го има, говори се от нас, но е отречен от официалните власти. То и македонския уж бил български, ама само за българите. Целият свят е признал македонския език като различен от българския.

Tralala

• Guest
« Reply #62 on: September 19, 2009, 20:03 »
SPAM Казах, че езика си го има, говори се от нас, но е отречен от официалните власти. То и македонския уж бил български, ама само за българите. Целият свят е признал македонския език като различен от българския.

Добрев е изчерпал въпроса...диалект си е. Пък македонският език, ако ти е довод....мани.

АЕЦ Белене

• Guest
« Reply #63 on: September 19, 2009, 20:05 »
Добрев с неговият академични празни думи може да си бълва колкото иска. Обикновеният помак едва ли разбира какво иска да каже (докаже) г-н Добрев. Нашият език за академиците е български, ама за нас си е помашки исторически формиран език. Македонският го дадох като пример просто., щото същите тези академици се изказват и за този език, че е български.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #64 on: September 19, 2009, 20:18 »
Хо дъ лафимe сo старобългарски амь кикит дъ ми сеташь? вече бунно-бунно зафатим дъ учим :D

Offline travlos

• Member
  • **
« Reply #65 on: September 19, 2009, 20:25 »
Иди в архивите на ВМРО,може би там пазят документи със строгите си "шериатски"
закони за изучаване на български език в новите български училища построени в периода след 1912 -1924 години.
Именно.
Одговорил съм просто и ясно.Чети преди да повтаряш въпроси, които твой предшественици са ги здавали хиляди пъти.Аз не съм плеър.
опейският.

Демек според Metka преди 1912 година помаците не са говорили български. Ами ВМРО и на гораните ли им строиха училища или те по водопровода учеха?
Не знам дали си плеър или не си, но определено плеърите не могат да отговарят на конкретно зададени въпроси.

Не само езика на определена малка общност се променя и развива, ами се променял езика и на цели наций.Баналния пример е Първата световна война.След войната изчезват няколко империй.На тяхно място се създават десетки държави.Погледни какво се е случило със Османо -турския език.

Metka, ти правиш ли разлика между официален език на държава и език за домашно ползване в една общност? Комай не. Аз ти дадох конкретен пример - диалектът ми не е променян от 13 век досега. Ако има някакви изменения, те са обусловени от навлизане на нови думи, но основният речников фонд и строежът на думи и изречения са непроменени. За да ти го кажа по друг начин - ако накарам дете от първи клас да прочете изречение от 13 век, ще разбере точно какво пише в него. Езикът на една общност не се изменя току-така - рухнали пет империи и хората решили да говорят в къщи на друг език. Нещо повече - има достатъчно доказателства, че основата на Рупските говори не е променяна от време на създаване на т.нар. "старогръцки" митове. Вместо да помагат да си възстановим истинската история на народа, някои теглят чергата в друга посока. Е, няма да стане тая - откакто има интернет, информацията е достъпна за всеки. Четене му е майката, а не преливане от пусто в празно.

За България да не говориме.Отиди и виж в които и да е музей и виж езика на които са писали възрожденците във българските переодични издания, издавани в Истанбул или Румъния и Русия.Да не правим срaванение примерно и със езиковата пропаст между днешния литературен български и езика на които е написана -"История Славяноболгарская", ще ме обвиниш в светотатсво.А пък за старобългарския и днешния български език, имаш много поздрави от @pomak-bg - чети него не мене.Много ми идва.Зорлен ме правиш "велик", не си падам по култа към личноста.

Metka, ти наистина май не правиш разлика между официален език на държава, книжовен език на образованите и език за домашно ползване. Понеже одеве спомена фламандците, ще ти кажа, че в Холандия жителите на отделните области трудно се разбират едни с други, когато всеки си говори на родния диалект, а официалният им език не прилича на нито един от диалектите. Но всики тези диалекти са нидерландски наречия, никой не си и помисля, че били различни езици! Старобългарският е формиран на база на седем наречия, които са били най-разпространени по онова време в Българската империя. И понеже е предназначен за в църквите, трябвало е и да е "по-засукан", по-тайнствен, както се полага на Божи език, затова се появява при него падежната форма, която иначе е много слабо застъпена при най-старите оцелели диалекти, тези от Рупската група.

И босненци,и горанци, и торбеши, и санджаклий,и черногорски мюсюлмани като онези които спасиха българските деца от удавяне в река Лим, и гръцките помаци признати официално за етнос и турските говорим на майчиният си диалект - нашенският.

Кой е тоя "нашенски" език? Как така става, че цялата периферия говори на някакъв еднакъв език, който бил различен от езика на центъра? Аз вече писах неведнъж - диалектът ми е от групата на Рупските говори. Ако някой иска да намери "нашенски" език, който е различен от българския, значи и аз не говоря на български, а на "нашенски". Хайде, да кажем, че мене може да ме убеди, ама онези в Банат не щат и да чуят - те си знаят, че говорят на български и друго не признават. Само да напомня, че Банат не е в българско, а и там ВМРО училища не е правила.

АЕЦ Белене

• Guest
« Reply #66 on: September 19, 2009, 20:31 »
Те го е, още един академик. Абе, байно, ти не разбра ли, че ние помаците сме прости ора и не ви отбираме от университетските ви изрази. Какво изследвате, какво пишете, хич не ни интересува. В душата ни все няма да можете да бръкнете и да ни разберете. Ай със здраве.

Offline travlos

• Member
  • **
« Reply #67 on: September 19, 2009, 20:39 »
АЕЦ, щом казваш, че си прост, нямам основания да се съмнявам в думите ти. Но чат-пат съм виждал помаци и то не само по телевизията, та тях недей да мъчиш да ги приобщиш към простотията си.

АЕЦ Белене

• Guest
« Reply #68 on: September 19, 2009, 20:43 »
....възродени помаци ли си виждал? Щото по ТВ-то обикновено тях ги дават - колко добре говорели български, колко много "български" песни знаели, как били от българи по българи и така нататък..

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #69 on: September 19, 2009, 20:53 »
@travlos , и двaмaтa знаем че си губиш времето дa водиш полемикa с мене.Едно че не отрече дaли си писaл тукa  с друг ник, и имa ли смисъл дa ти реплейвaм именно мой коментaри които и друг път си ги чел и въпреки товa пaк ме питaте същото.
Дa, aз не съм плейър, но не съм и отвaряч на мaтрьошки.
А товa което се опитвaш дa ми го кaжеш в последния си пост , го кaжи на учителкaтa ми по български език, която ни биеше чак до 8 клaс за товa че сме "тъпи помaци,които никогa нямa
да научат бългaрски език".
Като ви гледaм кaкви ги пишете, излизa според вaс че учителите сa ни биели с пръчки по глaвите, зaрaди товa че сме пройзнасяли сaмо членорaзделни звуци a не език или диaлект.
А товa пък че набързо обявихте и диaлектите на Горaнците или Нашенците зa бългaрски диaлект нямa дa коменатирaм.

Offline travlos

• Member
  • **
« Reply #70 on: September 19, 2009, 21:57 »
@travlos , и двaмaтa знаем че си губиш времето дa водиш полемикa с мене.Едно че не отрече дaли си писaл тукa  с друг ник, и имa ли смисъл дa ти реплейвaм именно мой коментaри които и друг път си ги чел и въпреки товa пaк ме питaте същото.
Дa, aз не съм плейър, но не съм и отвaряч на мaтрьошки.
А товa което се опитвaш дa ми го кaжеш в последния си пост , го кaжи на учителкaтa ми по български език, която ни биеше чак до 8 клaс за товa че сме "тъпи помaци,които никогa нямa
да научат бългaрски език".
Като ви гледaм кaкви ги пишете, излизa според вaс че учителите сa ни биели с пръчки по глaвите, зaрaди товa че сме пройзнасяли сaмо членорaзделни звуци a не език или диaлект.
А товa пък че набързо обявихте и диaлектите на Горaнците или Нашенците зa бългaрски диaлект нямa дa коменатирaм.

Metka, не се възнасяй толкова. Не водя полемика с тебе, ако беше за тебе и за такива като тебе, пръста си нямаше да мръдна, за да напиша нещо. Тук съм заради онези, които наистина искат да знаят кои и какви са. И да, правилно те е биела учителката, ако си бил тъп. Има си старо правило за моркова и пръчката, много добре работи във всички области. Още не можеш да схванеш що е официален, що е книжовен и що е домашен език и каква е разликата между тях, нали? Точно затова те е биела учителката, защото диалектът си е за в къщи, а на официални места, включително и в училище, се изучава книжовната форма на езика. По твоята логика езика на 90% от подрастващите не е български, понеже - факт е! - те не знаят книжовните норми, а говорят и пишат диалектно, на чатерица и със сленг!

Да, гораните си говорят български диалект. Както и македонците, за които тука някой се произнесе, че цял свят бил признавал, че говорят език, различен от българския. Хайде да не си говорим смешки! Има си специалисти по славянската група езици (при това някои от тях не са славяноезични по рождение), които ясно определят кое наречие от тази група какво е, от кой език произлиза и дали е наречие или е отделен език. Т.нар. "македонски" е признат само във ФИРОМ, навсякъде другаде учените (не политиците) си го класифицират като диалект на българския. В езикознанието не съществува универсален критерий, приет от различните школи, по който да се решава дали два диалекта принадлежат на един език или не. Обикновено се счита, че два диалекта принадлежат на един език, ако хората, които ги употребяват, могат да се разбират взаимно. Дали можем да се разберем взаимно с македонци и горани, а?

Shumarov

• Guest
« Reply #71 on: September 19, 2009, 22:23 »
Metka, не се възнасяй толкова. Не водя полемика с тебе, ако беше за тебе и за такива като тебе, пръста си нямаше да мръдна, за да напиша нещо. Тук съм заради онези, които наистина искат да знаят кои и какви са. И да, правилно те е биела учителката, ако си бил тъп. Има си старо правило за моркова и пръчката, много добре работи във всички области.

Би ли назовал тези, на чиято жажда за знания дължим честта от присъствието ти?И  трябва много да се обичаш, за да се имаш за просветител, и сеяч на знания! Не трябва ли първо да прецени аудиторията дали да се довери на познанията ти?Лично аз вече имам своите съмнения, като чета одобрението ти на побоя, като възпитателна мярка.Тези силови методи на възпитание са отживелица от феодалните общества.Пиши добронамерено, и без нападки.

musov

• Guest
« Reply #72 on: September 19, 2009, 22:27 »
И да, правилно те е биела учителката, ако си бил тъп.

Няма такова нещо. Те, тия учителки, са мислили всички помаци за тъпи. Някои от вас все още си го мислят.  Знанието по български език не може да определи кой е тъп и кой не.

Точно затова те е биела учителката, защото диалектът си е за в къщи, а на официални места, включително и в училище, се изучава книжовната форма на езика.

Каква е тая книжовна форма. Това не е ли изкуствено оеднаквяване на езика. Тоя книжовен език, след създаванеето му, не е ли помогнал за унищожаването на "диалектите". Тези, които са ги биели учителките, не са допринесли много за този процес.

Isyankar

• Guest
« Reply #73 on: September 19, 2009, 22:30 »

Каква е тая книжовна форма. Това не е ли изкуствено оеднаквяване на езика. Тоя книжовен език, след създаванеето му, не е ли помогнал за унищожаването на "диалектите". Тези, които са ги биели учителките, не са допринесли много за този процес.

100% съм съгласен с теб. Унищожихме прекрасни диалекти като помашкия, шопския и кой ли не в името на това "да не ни мислят за селяни" и да говорим "покнижовному" даже и с бабите си...

На запад хората си пазят диалектите...А и филолозите много добре знаят, че "ДИАЛЕКТИТЕ СА БОГАТСТВОТО НА ЕЗИКА" ...

А съвременната ни книжовна норма как е измислена ? Нямам думи ... Направи ли са един тюрлюгювеч от всички диалекти (за да няма сърдити навярно) и се получават едни парадокси, ама това е друга тема...

Пазете си диалектите хора...Помаците, слава Богу в най-голяма степен са успели да си съхранят диалекта...но виждаме какво става с младите...малко отмалко се глобализира и отмира....като няма държавна политика в тая област - така е...

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #74 on: September 19, 2009, 22:35 »
Vseki şte otgovarq za storenoto si