Author Topic: Що е то "помaшки език"  (Read 33690 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline travlos

• Member
  • **
Re: Що е то "помaшки език"
« Reply #45 on: September 19, 2009, 00:33 »
Здравейте, аз съм Травъл манихеинът, както ме нарече Ана, Комниното чедо. А съм павликянин от Тракия.
Защо така, бре, братовчеди, ме оставяте да се чудя и аз какъв съм по род и какъв език говоря? Ами, че ако вашето е някакъв помашки език, значи, че и аз го говоря, че и роднините ми от Банат и те! Ама те казват, че български бил, как да им обяснявам, че не е български, ами е помашки? И да не бе писал едно време бай Милетич, че диалектът ни е от Рупските говори, все тая. Вие може да сте позабравили, братовчеди, ама ние все още помним, че не само общ език говорим, ами и обща кръв имаме. Когато нашите предадоха на Йоан Асеня (Калоян) града Филипопол, знаеха, че ще патят от латини, френци и гърци. И патиха. И много от нас не устискаха на гоненията, та се изселиха в някои от най-старите ни села по Кавказ Български (Рило-Родопи). Но с роднините си в Тракия родата не прекъснаха. И по-сетне някои пак слязоха да живеят в ниското, та и досега знаем кои родове са от тях. Вие тюрки сте били, ахряни сте били, не знам си още какви сте били, само не българи; ние пък арменци сме били, сирийци сме били, не знам си още какви сме били, само не българи... От едно и също перо излизат тези лъжи, братовчеди! Ние сме синята кръв на България; ние пазим и гена, и духа, и езика! Ако ние не сме българи, то какво да кажем за другите?...

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #46 on: September 19, 2009, 12:38 »
В моето родно село никога не се е говорело турски език, PNK2003.Знаел се е от всички хора, но са общували на помашки помежду си.Спомням си, като дете покойните ми баба, и дядо, като искаха да скрият нещо от мене-си говореха на турски.За село Чекаларово знам, че в едната от махалите се говои на турски език.И предполагам, че това не е единственото село.

Тогава защо се твърди, че помаците са разговаряли и общували на турски език преди Освобождението?  И ако е така, то излиза, че "помашкият език" е възникнал след това.  Но тези, които споделят това виждането, твърдят също така, че той им е бил наложен.  Каква е действителността според вас?   

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #47 on: September 19, 2009, 12:46 »
Между другото в думите на Метка има логика.  С изключение на това, че не е толкова лесно да се сдобие с какъвто си паспорт иска ;)

В ЕС има официални езици.  Замислете се какво би било положението след 100 години например.  Да приемем, че тогава няма да има граници, всички ще се разбираме на един общ език, например на английски, или на няколко основни.  Днешните ни спорове ще се окажат напълно безсмислени...   

musov

• Guest
« Reply #48 on: September 19, 2009, 12:57 »
Тогава защо се твърди, че помаците са разговаряли и общували на турски език преди Освобождението?  И ако е така, то излиза, че "помашкият език" е възникнал след това.  Но тези, които споделят това виждането, твърдят също така, че той им е бил наложен.  Каква е действителността според вас?   

Действителността е била такава. Някои помаци са знаели турски език преди освобождението. След това, доколкото знам, е бил забранен. Някои въпреки забраните, все още знаят.

x3m_south

• Guest
« Reply #49 on: September 19, 2009, 14:16 »
Kakvo vi stava pomaci? I etnos, i ezik iskate? A Vyzroditelen proces ne shtete li oshte edin pat?

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #50 on: September 19, 2009, 14:22 »
Kakvo vi stava pomaci? I etnos, i ezik iskate? A Vyzroditelen proces ne shtete li oshte edin pat?

Поредният, който влиза тук да си чеши езика само...

x3m_south

• Guest
« Reply #51 on: September 19, 2009, 14:23 »
Изтрито от Модератор, поради нарушаване на правилата!

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #52 on: September 19, 2009, 14:25 »
Ela mi pocheshi topkite togava, kato mnogo iska6..s ezik

Аман от комплексирани пубертети... Отивай в някой сайт за запознанства и там се прави на велик, ако има кой да ти връзва!!!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #53 on: September 19, 2009, 14:28 »
Чао x3m_south

Offline travlos

• Member
  • **
« Reply #54 on: September 19, 2009, 15:50 »
 Били знаели турски помаците. Ами, че всеки, който е живеел в Отоманската империя, го е знаел - един по-лошо, друг по-добре. Как си представяте, че се научава български език във форма, определяна като една от най-близките до старобългарския език? Кой го е преподавал тоя стар език, как го е преподавал - ни радио, ни телевизия, ни интернет е имало. Бил наложен насила след Освобождението... Ами онези в Гръцко кой ги е бил по главата да учат, че и досега на него си хортуват в къщи?

Shumarov

• Guest
« Reply #55 on: September 19, 2009, 16:04 »
Между другото в думите на Метка има логика.  С изключение на това, че не е толкова лесно да се сдобие с какъвто си паспорт иска ;)

В ЕС има официални езици.  Замислете се какво би било положението след 100 години например.  Да приемем, че тогава няма да има граници, всички ще се разбираме на един общ език, например на английски, или на няколко основни.  Днешните ни спорове ще се окажат напълно безсмислени...   

Днешните ни спорове и сега са безсмислени, PNK2003.Просто има хора, които отварят теми със цел да разлаят кучетата.Или  да подложат на изпитание помашкото добродушие.И разбира се да провокират хората със слаби нерви.Темата за езика е излишна.Не би трябвало майчиният език да бъде проблем за никой.Не би трябвало също никой да налага мнение.Цивилизована дискусия се получава, когато дискутиращите не се опитват да налагат мнеието си на опонента в диспута.А се отнасят със уважение към инакомислещия.На кой му пука дали е диалект, или е език помашкият говор?Аз не търся примерно писания да доказвам, че българският е диалект на кумаски език, или, че турският е диалект на арабския.Защото не виждам нужда от това.Защото е глупаво.И защото е непочтително да тръгнеш да навираш мнието си, и да убеждаваш някой какъв е майчиният му език.Това е обидно спрямо интелекта на хората на,които се опитваш да наложиш тезата си.Но понеже сме толерантни(не глупави) помаци-не трием темата, защото пак ще ревне някой, че се трият темите.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #56 on: September 19, 2009, 16:16 »
Били знаели турски помаците. Ами, че всеки, който е живеел в Отоманската империя, го е знаел - един по-лошо, друг по-добре. Как си представяте, че се научава български език във форма, определяна като една от най-близките до старобългарския език? Кой го е преподавал тоя стар език, как го е преподавал - ни радио, ни телевизия, ни интернет е имало. Бил наложен насила след Освобождението... Ами онези в Гръцко кой ги е бил по главата да учат, че и досега на него си хортуват в къщи?

Всяка една Империя си има Официален език.Или книжовен поне за Администрацията.
Съвременните критерий за официален език и тогавашните, горе долу са препокриват и са едни и същи.Не стоят така обаче нещата с тъй наречения майчин език.
Поради това че всеки език и диалект се променят с течение на времето , на Балканите специално е невъзможно да се определеи езикът на които са говорили съответните общности чийто диалект или език е бил сроден със славянската  езикова група.Като прибавиш към това и самата бъркотия че днешния български литературен език почти няма нищо общо с езика на българите които са говорили преди хилядолетия.И не само това , ами тази бъркотия е клонирана по балкански - всички национални държави на балканите днес не говорят и не пишат автентичния език на предците си които са го правили одавна.За това не сме виновни помаците.
Освен това сред помаците тогава се е считало че за да си голям човек е нужно да знаеш освен Османския език , ами и другите езици които са говорили хората от Балканите за да поддържат нормална комуникация.
Моя прадядо е знаел 6 или 7 езика.
Всички онези общности на Балканите които не са живеели затворен живот ,са били билингвистични общества - тоест знаели са сумата ти езици или диалекти.Именно това е основната разлика от живота в една империя и една национална държава.
Разбира се днес има в много национални държави, където няколко езика са официални.
Например - Белгия.
В град Брюксел мнозинството от коренното население са от Фламандски етнически пройзход , но официално говорят и пишат на френски - те са се превърнали във франкофони, въпреки че не се понасят със  валонците - френскоговорящите белгийци.
Такива процеси и традиций е имало и на Балканите.След като са създадени националните държави тези традиций са били забранени и общностите насила са станали от билингвистично говорящи в  общности които знаят и използват  днес само един език.
При нас официално се използва литературно българският език.
Скрито обаче и тука официално във форума ние проговаряме на този скрит диалект.Това освен че е справедливо, ами е и нужно като идеята е да се даде подобаващо място сред европейските диалекти , като част от европейската лингвистична етнопалитра.
Длъжен съм да спомена за кой ли път че след 1912 година всякакви диалекти и официалният иперски език - Османският език са били забранени и за да има ефект са използвани репресий като най често , всеки онзи които го хванат че на улицата да говори този език, за назидание са го затваряли във свинарник за едно денонощие.
Да приятели истината е горчива но все пак е истина.

Offline travlos

• Member
  • **
« Reply #57 on: September 19, 2009, 17:38 »
От всичко, което написа Metka, не успях да разбера:
1. Кой е майчиният език на помаците;
2. Кога и защо са научили български език, защо са избрали да учат толкова стара форма;
3. Как са го научили толкова добре, че за преобладаващата част от помаците е станал майчин.

А езикът на една общност не се променя толкова лесно, колкото Metka се опитва да ни убеди. Например, аз мога да докажа, че павликянското наречие, което е от групата на Рупските говори, не е променяно от 8 века, т.е. от 13 век досега, което ми дава основания да мисля, че и 8 века преди 13 век пак си е било същото. Няма ли приложена имперска/държавна репресия, езикът на групата си остава такъв, какъвто си е, независимо от контактите с групи, говорещи на различен език или на диалекти на същия език. И фламандци, и валонци, и бургундци, и баски, и каталунци, и селти си говорят в къщи на езика на групата си, ако и да знаят по няколко други езика. Така и шопи, и македонци, и павликяни/католици, и помаци, и добруджанци си говорят в къщи на майчиния си български диалект.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #58 on: September 19, 2009, 18:58 »
1. Кой е майчиният език на помаците;

Аз говоря от мое собствено име.Просто ползвам устната традиция на общноста ми.
Безумие е да смяташ че човек като мене със средно образование би могъл да сътвори академична специалност по езикознание специфично за помаците.
Очевидно е че знам много добре и български език.Даже учителката ми по български и литература би се засрамила ако ме чете, поради факта че бях една от многобройните й жертви, върху чийто глава е чупила не една и две дрянови пръчки по макаренковски,мислейки ме за наеудачаник.
Но ако почна да ти пиша тука на майчиния ми език ,едно 80 % няма да ме разбереш.Разбира се освен ако не си бил във форума с друг ник преди и не си ми чел познанията ми по този език или диалект.

2. Кога и защо са научили български език, защо са избрали да учат толкова стара форма;
Иди в архивите на ВМРО,може би там пазят документи със строгите си "шериатски"
закони за изучаване на български език в новите български училища построени в периода след 1912 -1924 години.

3. Как са го научили толкова добре, че за преобладаващата част от помаците е станал майчин.
Именно.
Одговорил съм просто и ясно.Чети преди да повтаряш въпроси, които твой предшественици са ги задавали хиляди пъти.Аз не съм плеър.

А езикът на една общност не се променя толкова лесно, колкото Metka се опитва да ни убеди.

Не само езика на определена малка общност се променя и развива, ами се променял езика и на цели наций.Баналния пример е Първата световна война.След войната изчезват няколко империй.На тяхно място се създават десетки държави.Погледни какво се е случило със Османо -турския език.
За България да не говориме.Отиди и виж в които и да е музей и виж езика на които са писали възрожденците във българските переодични издания, издавани в Истанбул или Румъния и Русия.Да не правим срaванение примерно и със езиковата пропаст между днешния литературен български и езика на които е написана -"История Славяноболгарская", ще ме обвиниш в светотатсво.А пък за старобългарския и днешния български език, имаш много поздрави от @pomak-bg - чети него не мене.Много ми идва.Зорлен ме правиш "велик", не си падам по култа към личноста.

И фламандци, и валонци, и бургундци, и баски, и каталунци, и селти си говорят в къщи на езика на групата си, ако и да знаят по няколко други езика. Така и шопи, и македонци, и павликяни/католици, и помаци, и добруджанци си говорят в къщи на майчиния си български диалект.

И босненци,и горанци, и торбеши, и санджаклий,и черногорски мюсюлмани като онези които спасиха българските деца от удавяне в река Лим, и гръцките помаци признати официално за етнос и турските говорим на майчиният си диалект - нашенският.Защото сме си в нашенският дом - Балканският.Европейският.

АЕЦ Белене

• Guest
« Reply #59 on: September 19, 2009, 19:01 »
Т.е."помашкия" език е "непризнатия" език.