Author Topic: Що е то "помaшки език"  (Read 33716 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Re: Що е то "помaшки език"
« Reply #30 on: September 18, 2009, 18:00 »
Няма как да се докаже тезата за отделен помашки етнос, ако преди това не се докаже съществуването на самостоятелен помашки език...

Shumarov

• Guest
« Reply #31 on: September 18, 2009, 18:10 »

Опитвате се да създадете изкуствен "помашки език". Имайте предвид, че християнското население в Родопите, говорещо същия диалект като нас, едва ли ще се съгласи със сепаратистките ви идейки.

Единственото нещо, което ще постигнете е ескалиране на напрежението.
Не знам това дали нарочно го целите...

Бояне-ти си автора на тази тема.Да упрекнеш нас, които изкзваме мнение по темата е меко казано непочтено.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #32 on: September 18, 2009, 18:14 »
Бояне-ти си автора на тази тема.Да упрекнеш нас, които изкзваме мнение по темата е меко казано непочтено.

Именно! Ако си си направил труда да прочетеш статията в началото, ще видиш защо е абсурдно понятието "помашки език". Някои тук четат нещата като дявол евангелие.

Доживяхме и товa - нa основaтa нa стaринните родопски бългaрски говори дa се създaвa нов език, нaречен "помaшки".

Накрая трябва да обобщим, че в този речник се откриват всички най-характерни особености на родопските говори в областта на фонетиката, морфологията и лексиката. Тогава за какъв "помашки език" можем да говорим, след като българомохамеданите като част от българския народ говорят на един от най-старинните и самобитни диалекти на българския език? Освен това българомохамедани има в Ловешко и в географската област Македония, но техните говори спадат към други диалектни групи на българския език. Знайно е, че в Родопите живеят и християни, като никакви съществени разлики не се откриват в речта на двете верски групи българи от селищата със смесено население в Смолянско и Крумовградско.

Shumarov

• Guest
« Reply #33 on: September 18, 2009, 18:22 »
Да, Бояне-направих си труда да я прочета.Но ти не си направил труда да прочетеш, че аз стоя над такива определения.И не ме интересува кой как ще нарече майчиния ми език-език, диалект, странни звуци, или каквото и да е!За мене е майчин език.И е помашки! А ти каде видя сепаратизъм в това мое твърдение, не може да си обясни и най-добрият специалист по параноя на Планетата.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #34 on: September 18, 2009, 18:36 »
Въпросът е от гледна точка на науката съществува ли понятието "помашки език" или става дума за диалект - разновидност на българския език... 

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #35 on: September 18, 2009, 18:39 »
Да, Бояне-направих си труда да я прочета.Но ти не си направил труда да прочетеш, че аз стоя над такива определения.И не ме интересува кой как ще нарече майчиния ми език-език, диалект, странни звуци, или каквото и да е!За мене е майчин език.И е помашки! А ти каде видя сепаратизъм в това мое твърдение, не може да си обясни и най-добрият специалист по параноя на Планетата.

Шумаров,
Всеки опит за промяна на статуквото от определена малцинствена група и искането й за обособяване от по-голямата група се характеризира като сепаратизъм.
http://en.wikipedia.org/wiki/Separatism
Опитвате се да изкривите нещата и да наричате родопските диалекти като "помашки" и нямащи нищо общо с българския език. Това е сепаратизъм едно към едно. Колкото и да се опитвате да го завоалирате.

Не можете да докажете по никакъв начин разликата между говорите във вашите села и в християнските села в Родопите. Всички са говори от континуума на Рупчоските говори, простиращи се на изток чак до малкотърновско. Това, че не си ходил в съседно християнско село да чуеш как говорят хората там и да видиш, че се разбирате на 1000 % не ти дава основание да твърдиш, че във вашето село говорите абсолютно различен език.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #36 on: September 18, 2009, 18:41 »
Въпросът е от гледна точка на науката съществува ли понятието "помашки език" или става дума за диалект - разновидност на българския език... 

Диалектът даже не е един и същ.
Диалектите в пиринско се различават от диалектите в родопите и говорите в ловешко и тетевенско.
Така че всички конструкции за един "помашки език" са абсолютно безпочвени.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #37 on: September 18, 2009, 18:49 »
Да допуснем, че съществува "помашки език".  Тогава въпросът ми е от кое време датира този език???

Ако не ме лъже паметта тук в сайта съм срещал теории (може да греша и ако е така моля да бъда извинен и поправен), че преди 1878 год. помаците са общували на турски език, който бил официален за Османската империя.  След Освобождението се бил наложил езикът, на който разговарят помаците сега. 

Каква е действителността?   

Shumarov

• Guest
« Reply #38 on: September 18, 2009, 18:51 »
Шумаров,
Всеки опит за промяна на статуквото от определена малцинствена група и искането й за обособяване от по-голямата група се характеризира като сепаратизъм.

Опитвате се да изкривите нещата и да наричате родопските диалекти като "помашки" и нямащи нищо общо с българския език. Това е сепаратизъм едно към едно. Колкото и да се опитвате да го завоалирате.

Не можете да докажете по никакъв начин разликата между говорите във вашите села и в християнските села в Родопите. Всички са говори от континуума на Рупчоските говори, простиращи се на изток чак до малкотърновско. Това, че не си ходил в съседно християнско село да чуеш как говорят хората там и да видиш, че се разбирате на 1000 % не ти дава основание да твърдиш, че във вашето село говорите абсолютно различен език.

Не знам как моят език би променил статуквото на цяла етническа група, Бояне!Нито имам такива амбиции, нито би ми харесало! Аз говоря само от мое име, и не се вживявам, като говорител на всички помаци. И разбира се не е задилжително да споделяш моето мнение.

musov

• Guest
« Reply #39 on: September 18, 2009, 18:58 »
Мусов,
При вас може да няма християни, но в смолянско живеем стотици години заедно.
В смесените села християни и мюсюлмани говорят абсолютно един и същи език.
Различните диалекти са различни в отделните села. Примерно ние сме само мюсюлмани, но говорът ни със съседното мюсюлманско село е различен. Тоест разликата не е по религиозен признак, а по географски. Мюсюлманите от девинско говорят като християните от девинско и говорът ни се различава от този на мюсюлманите в чепеларско, които говорят като християните там.

Опитвате се да създадете изкуствен "помашки език". Имайте предвид, че християнското население в Родопите, говорещо същия диалект като нас, едва ли ще се съгласи със сепаратистките ви идейки.

Единственото нещо, което ще постигнете е ескалиране на напрежението.
Не знам това дали нарочно го целите...

Е, чак пък сепаратистки. Аз лично съм забелязвал ралики между нас помаците в неврокопско и християните тук. И не е така както ти се опитваш да го изкараш, а и аз не съм казвал нещо подобно. Нали знаеш че помаците са се женили само за помакини от съседни села, понякога много отдалечени. Това може да е една от причините  помашкте диалекти да си приличат толова. Това е ставало в продължение на много години. Ти ли ще ми казваш, че диалектите на християните и мюсюлманите са еднакви. Нали аз си имам свои наблюдения. Говоря само за моя край и никога не съм изказвал глобално мнение. По-полека с исказванията срещу мен. Ако оставим причината поради която са се появили помаците, както са задгърбени произхода на траки славяни и прабългари, то ще стигнем до извода, че е имало достатъчно време да се оформи нещо различно. Това не можеш да го отречеш, а и времето не е било никак малко!!!

Shumarov

• Guest
« Reply #40 on: September 18, 2009, 19:20 »
Да допуснем, че съществува "помашки език".  Тогава въпросът ми е от кое време датира този език???

Ако не ме лъже паметта тук в сайта съм срещал теории (може да греша и ако е така моля да бъда извинен и поправен), че преди 1878 год. помаците са общували на турски език, който бил официален за Османската империя.  След Освобождението се бил наложил езикът, на който разговарят помаците сега. 

Каква е действителността?   

В моето родно село никога не се е говорело турски език, PNK2003.Знаел се е от всички хора, но са общували на помашки помежду си.Спомням си, като дете покойните ми баба, и дядо, като искаха да скрият нещо от мене-си говореха на турски.За село Чекаларово знам, че в едната от махалите се говои на турски език.И предполагам, че това не е единственото село.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #41 on: September 18, 2009, 19:46 »
Диалектната форма на даден език няма как да я превърне в самостоятелен, отделен език.
Освен ако не се наложи изкуствено - имаме такива примери.
Мусов, откъде извади тези заключения за различията в говора  на християни и помаци в твоя край, като единствените смесени села там са Сатовча и Долен? Наистина диалекта във Вълкосел и Сатовча може да е различен, но в Сатовча и християни и помаци говорят еднакво  ;)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #42 on: September 18, 2009, 19:50 »
Ама чакайте , чакайте ся...
Попитах преди няколко ден любимия на цяла Брезница Асен Балкси който предпоследната неделя беше в собствения ми дом на гости :
" - Професоре , кажи какво толко сме направили помаците , та само за нас се говори, като че ли сме намазани с мед и масло!?

Той каза - Просто е Мехмед, Вие сте най интересната общност на Балканите!
И докато сте най интересни, други ще говорят от ваше име!"

Аз  му задавах много подобни въпроси , той разбира се одговаряше с охота.
Записал съм всичко , но ако публикувам тука разговора ми с него, но  на практика ще обезмисля примерно престоя във форума на хора като Боян.
Нека човека да пише на воля квото му текне и да лови "сепаратисти" до като му омръзне или се засрами.

Сега обаче аз също искам да кажа някой неща които за жалост сам ги казвал и друг път и  рискувам да стана банелен, но предполагам че ще ме разберете.

Дрън, дрън та пляс.. ;D.Това мие коментара за някой горни коментари.

Като делегат на една конференция за човешките права в София се запознах със
представителя на Гръцкия Хелзински Комитет.При разговора ми с него той ми препоръча да чета една книга от неговия шеф - Никос  Диму.
Книгата се казваше - "Нещастието да си Грък"
Според автора на тази книга , на Балканите за да умре човек трябва да е задължително някакъв си , примерно - грък,турчин,българин или сърбин.
Ако си друг тежко ти горко!
Ще си проклинаш майчиното мляко!Кой си пък ти, та да не се определяш като принадлежащ към нито една националност от тези на Балканите?

- Ами аз съм си аз.
Не съм нито българин,нито грък,нито турчин,нито сърбин,нито албанец,нито косовар,нито хърватин, и така натамо...
Кво ми дреме на мене за кръвополитните идей за наций или национални държави?
Аз съм фен на Империйте.
Таква Империя в момента е Европейският Съюз.
Мога да пътувам навсякъде.Мога да говоря на какъвто си език искам без да се притеснявам.Мога да си сменям паспорта от български - на белгийски, на германски, на турски на гръцки , на албански и на какви ли не още идиотски националности които са създадени с цел да разделят хората помежду ни.И да дава привилегий и облаги на  онези джавкащи палета , които най силно джафкат, както казва Мусов.
Абе Вавилонска кула.
Европейският съюз е бъдещето ни .Само в Европа можем като нейни стопани да
покажем и развиваме добрите неща в собствената ни култура и традиций.
Защо пък трябва да искаме от когото и да е било да ставаме етнос?
На практика Европейските институций не биха се възпротивили на това, стига самият акт да е циволизован.
При положение че Турция,Босна и Херцеговина,Косово, Албания Македония влезат ли в Европейският съюз и 1 милион войни на танакра или тангра да има, никой не може да спре или да контролира общуването ни със сродните общности и етности от Балканите.
Та това приятели се случва и сега , не само в интернет ами навсякъде другаде в Европа - само не и на Балканите!
Нима това е справедливо ?
И тука Боян не ни е виновен, виновни сме самите ние!
Виновни сме защото не оценяваме онези интилигентни хора сред нас които могат да правят европроекти, именно за популяризиране и развитие на уникалните ни традиций и диалекти.Да създават дългосрочни връзки на всички нива в институцийте на съответните държави където живеем .

Shumarov

• Guest
« Reply #43 on: September 18, 2009, 20:02 »
Ама чакайте , чакайте ся...
Попитах преди няколко ден любимия на цяла Брезница Асен Балкси който предпоследната неделя беше в собствения ми дом на гости :
" - Професоре , кажи какво толко сме направили помаците , та само за нас се говори, като че ли сме намазани с мед и масло!?

Той каза - Просто е Мехмед, Вие сте най интересната общност на Балканите!
И докато стенай интересни, други ще говорят от ваше име!"

Аз съм му задавах много подобни въпроси , той разбира се одговаряше с охота.
Записал съм всичко , но ако публикувам тука разговора ми с него, но  на практика ще обезмисля примерно престоя във форума на хора като Боян.
Нека човека да пише на воля квото му текне и да лови "сепаратисти" до като му омръзне или се засрами.

Метка, аз те моля да публикуваш тези записи за доброто за всички съфорумници.Готов съм да поема риска да се лиша от безценното присъствие на цитираното от тебе име на съфорумник!Ако пък твоите принципи за толерантност не го позволяват, или страдаш от скрупулите за прословутото помашко гостоприемство, те моля да ми ги пратиш на електронна поща.Ще го приема, като лична услуга.

musov

• Guest
« Reply #44 on: September 18, 2009, 21:43 »
Диалектната форма на даден език няма как да я превърне в самостоятелен, отделен език.
Освен ако не се наложи изкуствено - имаме такива примери.
Мусов, откъде извади тези заключения за различията в говора  на християни и помаци в твоя край, като единствените смесени села там са Сатовча и Долен? Наистина диалекта във Вълкосел и Сатовча може да е различен, но в Сатовча и християни и помаци говорят еднакво  ;)

Не, свързвам го с близките християнски села. Откъде на къде да го свързвам със смесените села!?